Великден 2020 в Придунавска Сърбия 3 нощувки

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-96
4 дни / 3 нощувки
Маршрут: София - Зайчар - Феликс Ромулиана - Майданпек - Райковата пещера - Лепенски вир - Джердап - София

Дати на отпътуване:

Цена от: 269 лв.





Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Полезна информация за Сърбия
Програма:

1-ви ден /
17.04.2020/: Отпътуване от паркинга на Национален стадион „Васил Левски”  в 06:30 ч. по маршрут София-Димитровград-Зайчар-Майданпек /290 км/. Кратка почивка в Зайчар за разглеждане на музея. Отпътуване за Гъмзиград. Посещение на  късноримски археологически комплекс, в който  се намират останките от античния дворец  Феликс Ромулиана /ЮНЕСКО/. Изграждането му е поръчано от император Кай Валерий Галерий Максимиан в края на III и началото на IV век. Наричал се е Феликс Ромулиана, по името на майката на императора. Разглеждане на дворцовия комплекс. Връщане в Зайчар за разглеждане на музея, където се съхраняват повечето експонати от разкопките на Феликс Ромулиана. Свободно време за обяд. Продължаваме за Майданпек и пристигане в хотел „Golden Inn” 3*. Коктейл за Добре Дошли. Настаняване в хотела. 19:30 ч.-Постна рибна вечеря в хотела. Нощувка.
 
2–ри  ден /18.04.2020/: Закуска на шведска маса от 07:00 до 09:00 часа. След закуска свободно време или ♥по желание /срещу допълнително заплащане/ екскурзия до Голубачката крепост на Дунав и Манастира „Тумане“. „ГОЛУБАЧКА КРЕПОСТ” е средновековна крепост, отстояща на 4 км от  хотела  по течението на р.Дунав и за първи път се споменава в Унгарските пътеписи през 1335г. През 2012г. е започнат и завършен проект за възстановяване и консервация на крепостните стени, като е изграден  и модерен информационен център, специални пътеки и тунел, пристанище за големи круизни кораби на реката до крепостта. По целия плавателен път по р.Дунав крепостта представлява единствен запазен и възстановен исторически комплекс, който се отличава със своята внушителност и историческо възприятие в рамките на района. МАНАСТИР  "ТУМАНЕ"  е църковна светиня, в която се съхраняват мощите на "Свети Зосим" и е обител на крал Милош Обилич. Любезното братство на манастира ще ви разкаже различни истории от близкото и далечното минало за историята на му, за различни човешки съдби свързани с докосването на тези свети мощи, ще ви предостави незабравим прием с "добре дошли" в атмосферата на адаптираната стара воденица и в рибарника за пъстърви. Връщане в хотела. 13:00 ч – 14:00 ч  Обяд. След обяда- свободно време за почивка и разходка в града. 19:30 ч. вечеря с жива музика /без напитки/.Нощувка. 19:30 ч.- Вечеря в хотела с жива музика и чаша вино. 23:15 часа Посещение на църквата Светите Апостоли Петър  и Павел за литургия послучай Възкресение Христово. Връщане в хотела. Нощувка.
 
3-ти  ден /19.04.2020/: Закуска на шведска маса от 07:00 до 09:00 часа. Посещение на най-красивата и извесна „Райкова пещера“- осветената и уредената й за туристи част е 1,4 км. с богати сталактити и сталагмити, множество мостове и канали. Пещерата се намира на около 5 км от град Майданпек, известен с най-голямата разкрита мина за мед, сребро и злато. Обиколка на пещерата с екскурзовод. При подходящо време ще имате възможност да участвате на брега на река Пек в древна процедура по откриване на злато от пясъците в реката. Връщане в хотела. 13:00 ч – 14:00 ч  Обяд. След обяда- посещение на  праисторическото археологическо находище в музея „Лепенски Вир“.  Комплексът Лепенски вир е уникално съкровище, носещо спомена на праисторическата култура. Тук са открити селища и култови сгради на хора, които са населявали района между седмото и шестото хилядолетие преди нашата ера. Комплексът е единствен по рода си в Централна и Югоизточна Европа и дава на археологическата наука ценни сведения за така наречената култура на Лепенски вир, доказваща наличието на много древна цивилизация на Балканите. Този своеобразен музей на открито се намира в  Националният парк „Джердап“ и природният резерват с разнообразна фауна и флора. 19:30 ч. Празнична вечеря с жива музика с включена консумация на месни алкохолни и безалкохолни напитки без лимит.Нощувка.
 
3-ти ден/20.04.2020/: Закуска на шведска маса. –9:00 часа - Отпътуване за България по различен и интересен маршрут по посока на река Дунав. ♥По желание –Посещение с екскурзовод на хидроцентралата „Джердап 1“-Железни врата, която е измежду четрите най-големите хидроцентрали в света. По пътя се движим покрай река Дунав, през най-красивата и най-голямата клисура в Европа „Джердапска клисура“, където е най-голямата речна дълбина на река Дунав около 100 м. Фотопаузи на реката. Преминаване през ГКПП Брегово. Пристигане в София късно вечерта.
 
Цена на човек, за пакет, в лева Цени
На човек в двойна стая и тройна стая 269.00 лева
Дете от 3 до 12 г. с двама възрастни в стая без самостоятелно легло 179.00 лева
Дете от 3 до 12 г. с двама възрастни в стая на допълнително легло 209.00 лева
Доплащане за единично настаняване 60.00 лева
 
Хотел „Golden Inn“ 3* се намира в центъра на Mайданпек и е заобиколен от зеленина. Разполага с пищна градина с барбекю и детска площадка. А-ла-карт ресторантът и барът на място предлагат традиционни специалитети и интернационална кухня.
Всички стаи в хотела разполагат със сейф, минибар и кабелна телевизия. Самостоятелна баня е с душ или вана, безплатни тоалетни принадлежности и сешоар. Всички те са оборудвани с балкон или тераса и безплатен Wi-Fi интернет достъп.
Хотелът предлага безплатни перални услуги и туристическо бюро, както и безплатен паркинг. Магазин за хранителни стоки ще намерите на 15 метра, а до пазара на града може да се стигне само на 150 метра.
Майданпек е малък град с население 10 000 жители в Източна Сърбия, намиращ се в планински район. Градът е административен център на Община Майданпек и се намира в Борски окръг. Името на града на български се превежда като Меденпек и произлиза от разработването на медните находища и множеството мини в района в района. Възникнал като малко миньорско селище града се прочува с добива и производството на благородни метали и по-специално на злато и сребро. Днес част от старите мини са изоставени, въпреки това в града се намират множество златарски ателиета, предлагащи красиви бижута от благородния метал. 

Република Сърбия може да се заплаща само в сръбски динари, които са с плаващ курс: 
1 евро =  118-120 динара
1 лев = 59- 61  динара
За предпочитане е туристите да бъдат снабдени предварително с динари за входните такси в музеите. На място могат да се обменят само евро за динари.
 
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 35 човека
Начин на плащане: депозит 50% от пакетната цена, доплащане – до 10 дни преди отпътуване
Необходими документи: лична карта или валиден задграничен паспорт. За деца под 18 години пътуващи с 1 родител или без родители - нотариално заверена декларация, че са съгласни детето да пътува в чужбина и задължително паспорт. Деца, чийто родители имат различни фамилии е задължително да носят копие от акта за раждане на детето. За Република Сърбия няма визови, санитарни и медицински ограничения и специални изисквания.
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъпа до Сърбия, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини.Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на мероприятията в зависимост от възможностите на сръбските партньори.  Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.97 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“ със ЗД „Евроинс“ АД  и номерът на застрахователната полица е: 03700100002300/26.09.2019 год. По желание, можем да предложим Застраховка „Отмяна на пътуване“. За повече информация, моля да се свържете с офиса.

 
Цената включва:
  • 3 нощувки със закуски в хотел “Golden Inn” 3*;
  • 2  обяда по меню;
  • 3 вечери по меню в ресторанта на хотела /1 рибна постна, 1 с жива музика и 1 с Празнична вечеря с жива музика и безлимитни напитки./;
  • Посещение на комплекс Феликс Ромулиана и град Зайчар /без включени входни такси/;
  • Екскурзия до Райкова пещара, с местен екскурзовод/без включени входни такси/ при подходящи метеорологични условия;
  • Екскурзия до музеен комплекс „Лепенски вир“ /без включени входни такси/;
  • Мед.застраховка с асистанс с покритие 2000 евро на човек;
  • Водач по време на престоя и екскурзоводско обслужване.
     
Цената не включва:
  • Екскурзия до Голубачката крепост и Манастира Тумане – 20 лева на човек;
  • Посещение на хидроцентралата Джердап с местен ексккурзовод – 10 лева / заявява се преди отпътуване от България – необходимо е копие от лична карта за влизане в обекта/
  • Входните такси на посещаваните обекти /около 1350 динара = на около 22 български лева/;
  • Гарантирано настаняване на първите 3 седалки – доплащане 30 лева на човек;
  • Доплащане на мед. застраховка за лица над 64 г. – 3 лева;
  • Разходи от личен характер;
 
Входни такси за музеите:
  • Музея Зайчар и комплекс Феликс Ромулиана – 400 динара с включена беседа
  • Музея Лепенски вир – 350 динара с включена беседа и филм за обекта, намаление за деца до 7 год.
  • Вход в Райковата пещера с водач – 250 динара /изисква се подходящо облекло и удобни обувки за ходене по хлъзгав терен/
  • Входна такса в хидроцентрала Джердап 1 – 350 динара /желаещите да влязат в централата е необходимо  да представят предварително в агенцията фотокопие на личната карта/
Допълнителните мероприятия се провеждат при минимум 20 записани туристи.


 

Сърбия – с дъх на сръбска скара и балкански уют
Първото впечатление на влизащия в Сърбия през контролен пункт „Градинa“, е наситеността на въздуха с някаква тъжна обреченост. Стегнатото поведение и сериозна външност на сръбските гранични служители не са в състояние да притъпят усещането за унила забравеност на тази иначе прекрасна и добре поддържана земя. Небрежно чаровният нощен живот на Белград и равнините, обсипани с утешителни лозя и манастири, планини, пазещи исторически въстания и героична съпротива; любознателният турист ще открие доста интригуващи неща в днешна Сърбия. 

Площ: 77 474 кв.км.
Население: 7 120 666 души
Столица: Белград
Необходими документи: Гражданите на ЕС могат да преминат през границата и да пребивават в страната само с лична карта.
Валута: Сръбски динар
Език: сръбски
Климат: Територията на Сърбия е под влиянието на Атлантическия океан и Средиземно море. На север климатът е континентален - със студена зима и горещо и влажно лято, заедно с добре разпределени валежи. На юг - лятото и есента са по-сухи, а зимата е относително студена. 

Летища: В страната има три основни летища, разположени в Белград, Ниш и Вършац. За съжаление няма пряка самолетна връзка София-Белград. Все пак, ако държите за по-пряко да минете през Виена, Будапеща или Прага, това може да отнеме към 8 часа, а цената ще ви излезе около 200 евро. Трябва да вземете под внимание и факта, че международното летище в Белград – „Никола Тесла” е на около 20 километра от града и цената с такси до центъра ще ви излезе поне около 10-15 евро.
Наеми кола: Лесно можете да наемете автомобил в по-големите градове. Цената в Белград е около 35 евро на ден за 100 километра. Пътуването с автомобил от София до Белград би трябвало да отнеме около 5-6 часа, което е нормално за 400-те километра, колкото е приблизителното разстояние между двата града. За съжаление магистралата започва чак от Ниш, а дотам ограниченията са до 80 километра в час и това доста забавя пътуването. За повече подробности за пътуването с кола, вижте текста малко по-долу.

Култура и традиции: Славянската прародина на сърбите, известна като Бела Сърбия или Бойка, се е намирала в Бохемия или Галиция. Сръбските племена се заселват в средновековните сръбски земи като федерати на Византия, със съгласието на император Ираклий. Те са живеели организирани в задруги, начело с князе и жупани, като през различни исторически периоди, този от жупаните, който се въздигал и ги е обединявал етнически, придобивал статут на велик жупан. Първите данни за сръбски князе са от 7 век. Сред тях придобива власт и известност родът на Властимировичите,  но сръбските племена въпреки, че печелят някои битки срещу византийци и българи,  до края на 12 век са васално или пряко владени от България или Византия. Основател на първата средновековна сръбска държава,  позната и наричана още с името Рашка, е Стефан Неманя. Той е първият сръбски владетел и основател на династията на Неманичите. Управлява в края на 12 век. При управлението на неговия син Стефан Първовенчани, на 4-ти януари 1217 година, Рашка получава международно признание на независима държава със статут на кралство.

По-важни исторически събития и дати - I в. - територията е в състава на Римската империя; IV в. - в състава на Византия; VI в. - заселване на славянски племена; VIII в. - в състава на I-та Българска държава; ХI в. - в състава на Византийската империя ; 1217 г. - образувано кралство Сърбия; ХII в. - част от територията е в пределите на II-ра Българска държава; 1387 г. - поражение на сърбите на Косово поле от османските войски. Сърбия пада под османско робство; 18929 г. - дава се автономия на Сърбия; 1878 г. - Сърбия получава Поморавието и пълна независимост; 1885-1886 г. - Сърбия напада България и търпи пълно поражение; 1912-1913 г. - в резултат на Балканските войни Сърбия получава Вардарска Македония, Косово и Санджак; 1918 г. - в състава на Кралство на сърби, хървати и словенци (от 1929 г. - кралство Югославия); 1941-1944 г. - германска окупация; 1945 г. - в състава на Федеративна Народна република Югославия; 1991-1992 г. - разпадане на СФРЮ, отделят се в самостоятелни държави Словения, Хърватско, Босна и Херцеговина и Македония; 1992-1996 г. - война с Хърватско, 1999 г. - криза в Косово, военна намеса на НАТО; След референдум през 2006 година Черна гора се отделя и сръбско-черногорската държавна общност прекратява съществуването си; В началото на 2008 г. с покровителството на американците албанското мнозинство в Косово го обявява за независима държава, която бързо е призната от САЩ и някои техни съюзници в НАТО включително и България,  но е считана за неправомерна от немалко страни в Европейския съюз от Русия, Китай и др. и естествено от самата Сърбия.

Страната и хората: на първо време сърбите са по-скоро хладни и сдържани, отколкото топли и сърдечни. Но при откриване на обща и интересна тема на разговор сдържаността мигновено изчезва, за да освободи място на живо и неподправено съучастие. Откривайки сродна душа, или сроден дух, сърбинът се преобразява в едно голямо дете- любознателно, пълно с енергия, занимливо и непосредствено създание. В този стадий сърбинът е склонен да разкрие докрай своя нрав. Тази спонтанна непосредственост, идеща след едно хладно и сдържано начало, може да порази всеки непривикнал или боязлив откъм превратности чужденец. Сърбите работещи в сектора на дребната търговия и услугите се отличават със своето трудолюбие, порядъчност и отлична култура на обслужване. Уличните търговци са неизменна интегрална част от градския пейзаж. Делят се на два типа- общителни, и необщителни. И двата типа се отличават със своята привързаност към работното място, коректност към клиентите, и способност да оцеляват при всякакви климатични условия.

Традиционна кухня: Сърбите са големи любители на месо, което консумират поне един път на ден. Местните използват много подправки, които са истинско блаженство за небцето. Прочуто ястие е сръбската скара, за която се използват свинско и говеждо месо, овкусени с лук, чушки и чесън. Любим елемент от сръбското меню е и плескавицата, която е характерна за целия балкански регион. Други вкусотии от сръбската скара са кебапче, вешалица, увиач, ущипци.

Забележителности: На територията на Сърбия са се съхранили много исторически и културни паметници, като голяма част от тях, нзависимо от многото войни, се намират в прекрасно състояние. Стотици средновековни манастири и древни градове, десетки балнеологически курорти, уникални природни комплекси в южната част на Балкана, добродушен и приветлив народ - това далеч не е пълния списък с предимствата на тази страна. Сърбия е разнообразна страна, но който иска да я опознае е добре да започне от Белград. Белград не е красив град – дори и местните хора ще се съгласят с това твърдение. Но Белград е един интересен град, от който блика хедонизъм, страст и финес. От аритектурна гледна точка той е смесица от двувековни грандиозни сгради и грозни бетонни блокове, които напомнят на някогашната принадлежност на Сърбия към Социалистическия блок. Нова година в Белград  е най-подходящото време за пъроначално запознанство със сръбската столица.

Най-посещаваните атракциив Сърбия са:
Белградската крепост – Строена от турците в сегашният си вид от 1760 година и наречена Калемегдан. Самият Белград е един от най-древните градове в Европа, като първите писмени сведения са от римско време, когато е бил военен лагер от първи век след новата ера. Столицата на Сърбия е неколкократно разрушавана до основи, макар сегашният облик на града да е модерен и динамичен.
Национален парк Тара – Намира се в западна Сърбия на площ от 19,200 хектара. Няколко реки минават през парка и са идеални за воден туризъм. Разходката с лодка и рафтинг по бързеите си е истинско предизвикателство за ценителите на екстремните водни спортове. В парка има много пещери и живописни водопади, а горите са идеални за разходка.
Дяволския град – Представлява около 200 каменни ерозирали пирамиди, високи между 2 и 15 метра.  От 1995 година са обявена за природна забележителност. Тази природна атракция в Сърбия се намира в южната част на страната.
Народното събрание на Сърбия – Интересна сграда с още по-любопитна история. Строителството започва през 1907 година от архитекта Йован Илкич. Той обаче внезапно умира и плановете за строежа мистично изчезват. Строителните работи спират и се изготвят нови архитектурни планове от сина му Павле. През 1936 година официално е открита сградата, която се намира до парка Tasmajdan. Именно тук е провъзгласена свободата на Сърбия.
Гамзиград - Ромулиана  - Останки от римски дворец  и се намира  в източните райони на Сърбия. Той  датира от края на 3 век, по разпореждане на  император Гай Валерий Maximianus. Майката на императора се казва Ромула - Феликс Ромулиана от където е ѝ името. В целият комплекс  са  включени: укрепления, двореца, базилики, храмове, горещи вани  и Тетрапилона.
Петроварадинската крепост -  построена е от австро-унгарските инженери в края на 17 век до град Нови Сад на река Дунав. Изкачете се на терасата на крепостта и се насладета на невероятната гледка на околността. Тук според експертите е най-голямата арт зона в света. През лятото се монтират 25 сцени и за 4 дена  едновременно може да чуете  рок, метъл и алтернативна музика. Под крепостта има 16 километра подземни тунели, които водят до различни части на града.
Манастирът Жича -  построен е в памет на  първия сръбски крал Стефан I  от 1206 до 1217. Архитектурният стил наподобява този на манастирите в Света гора. Манастирът многократно е бил разрушаван и в последствие изграждан през вековете. Неговата основна роля е била запазването на независимата сръбска църква . Във вътрешността на тази архитектурна атракция в Сърбия може да видите стенописи рисувани от константинополски художници още от 13 век. Фасадата на манастира е червена. Не са за подценяване и няколко от градовете в Сърбия – като Ниш, Пирот, Златибор, Суботица и други.

Днес в Сърбия има над 20 оздравителни центрове, базирани на уникалните свойства на местните лечебни води и кал, оборудвани с най- съвременни медицински средства - платото Златибор със знаменития санаториум Чигота, Буяновачка Баня, Врнячка Баня, Нишка Баня, Соко Баня, Баня-Ковиляча, Пролом Баня, Луковска Баня, Матарушка Баня и други.

 
Видео

Карта

Етикети пътуване до сърбия сърбия с автобус екскурзия в сърбия екскурзия до сърбия автобусна екскурзия в сърбия автобусна екскурзия до сърбия сърбия с делта турс великден 2020 екскурзия за великден екскурзия за великден 2020 автобусна екскурзия автобусна екскурзия от делта турс автобусна екскурзия от делта турс 2020 автобусни екскурзии автобусни екскурзии от делта турс автобусни екскурзии от делта турс 2020 пътуване ваканция промоции промоционални оферти промоционални оферти 2020 ранни записвания ранни записвания 2020 промоционални оферти 2020 обиколна екскурзия обиколен тур великден в сърбия великден сърбия великден 2020 сърбия великден майданпек великден 2020 майданпек великден на дунава patuvane do sarbia sarbia s avtobus ekskurzia v sarbia ekskurzia do sarbia avtobusna ekskurzia v sarbia avtobusna ekskurzia do sarbia sarbia s delta turs velikden 2020 ekskurzia za velikden ekskurzia za velikden 2020 avtobusna ekskurzia avtobusna ekskurzia ot delta turs avtobusna ekskurzia ot delta turs 2020 avtobusni ekskurzii avtobusni ekskurzii ot delta turs avtobusni ekskurzii ot delta turs 2020 patuvane vakantsia promotsii promotsionalni oferti promotsionalni oferti 2020 ranni zapisvania ranni zapisvania 2020 promotsionalni oferti 2020 obikolna ekskurzia obikolen tur velikden v sarbia velikden sarbia velikden 2020 sarbia velikden maydanpek velikden 2020 maydanpek velikden na dunava

Оферта № Е96