deltatours.bg

10,5 предметa от първа необходимост за пътуващия фотограф04 Юни 2019 г.
Скоро ни предстои едно вълнуващо фото-пътуване до живописна Албания и до две прекрасни места в Гърция, с акцент върху любим мой остров, който е с богата история, архитектура и колоритни жители – Корфу. Затова реших, че е крайно време да направя един кратък списък със съществените и според мен минимално задължителни неща, които вземам по време на пътуване, в което фотографията е акцент. Всъщност, за мен в последните седем години, фотографията е или на първо, или на второ място във всичките ми пътувания, които се старая да са на възможно най-красивите и интересни места.

(фото: Станислава Карагьозова)

1. Фотоапарат

Хм, това не е ли очевидно? Всъщност… в наши дни техниката за заснемане напредна много във всяко отношение. Социалният ни живот се дигитализира в голяма степен. В крайна сметка, огромен процент, ако не и целият ни визуален продукт ще се реализира само онлайн в някоя социална мрежа или на мобилно устройство. Винаги е било по-важно да уловим мига и историята, отколкото да направим перфектния в техническо отношение, но бездушен кадър. Така че, все по-малко има значение дали пътуваме с огромен огледално-рефлексен фотоапарат, компактна безогледалка или просто снимаме с последен модел мобилен телефон с 2, 4 или „ен“ на брой камери, които сглобяват прекрасно изображение и сами засичат дали снимаме портрети, плаж, храна или котки. Особеното при пътуващата фотография е, че трябва много добре предварително да съобразим какво да вземем, в зависимост от целта ни и от типа на пътуването. Според мен основният компромис тук са килограмите. С по-малко от тях ще сме по-свежи и ще имаме повече енергия, за да видим и снимаме повече неща.

(фото: Станислава Карагьозова)

2. Обектив(и)

След много пътувания, от опит установих, че когато пътувам с апарат със сменяеми обективи, два са напълно достатъчни. Обожавам твърдите обективи. Те дават в пъти по-качествена картинка, а и са доста по-светли. Отново изборът на обективи за пътуване е компромис, защото не винаги можем да се приближим на желаното разстояние до обекта ни. Може би най-универсалната комбинация е един твърд обектив с фокусно разстояние 35мм еквивалент на пълноразмерен сензор, перфектен за репортажи, събития, улица и втори, варио (зум) обектив, според предварителната ни цел – ако сме тръгнали за пейзажи, то обективи с фокусни разстояния 11 мм до 40 мм или ако наблягаме на портрети и фауна – по-дългите 50, 70, 85, 100, а защо не и 400 мм. Последните си понатежават, но понякога, когато отиваме на „лов“ за срамежливи животинчета, мъкненето на двукилограмов обектив си заслужава!

3. Раница/чанта

Този аксесоар е задължителен. Разбира се, трябва да е функция на дестинацията, фото-техниката, която носим и да ни е удобна – да можем да я носим бързо и да вадим камерите или обективите без да се налага да я сваляме от гърба. В последно време пътувам с раница с размери 40 х 30 х 20 см, която се допуска безплатно в кабината на всички авиолинии. Подобна раница без проблем побира основните необходимости, не можем да рискуваме да сложим нещо скъпо в чекиран багаж.

(фото: Станислава Карагьозова)

4. Торбичка/предпазен калъф за дъжд

За спокойно снимане по време на дъжд. Продават се специализирани калъфи за протекция за конкретния модел камера, но с многообразието от фотоапарати и обективи те не винаги са удобни. А една найлонова торбичка струва стотинки и върши чудесна работа! Да спомена, че високите класове фотоапарати са с добра собствена водо- и прахозащита.

5. Фенерче/челник

Удобен аксесоар, ако планираме да снимаме през нощта. В крайна сметка може и с телефон, но с челник ръцете са свободни. Може да се ползва и за рисуване със светлина и допълнителни ефекти и заигравки. ;)

6. Статив

Възможно най-лек и здрав, но да е предвиден да издържа теглото на апарата + обектива. Дори и да снимаме с телефон, това е супер полезен, бих казал задължителен аксесоар. Не само за нощта, ще влезе в употреба и през деня.

(фото: Станислава Карагьозова)

7. Средства за почистване

Кърпичка за почистване, духалка и четчица са много полезни и не заемат много място в багажа. Теглото им е пренебрежимо.

8. Резервна батерия(и)

...и/или т.нар. Power Bank, в случай, че пътуваме само със смартфон. Добре е да сме сигурни, че няма да изпуснем решителен момент или емоционален миг от пътуването ни, нали? ;) А пък ако и заредим предварително батериите – още по-добре! :)

9. Дъждобран

Моделите за еднократна употреба са доста компактни и леки, и ще ни осигурят защита за определен период от време при изненадващи метеорологични условия ;)

10. Поляризационни/ND филтри

Това за мен е задължителен аксесоар. Те значително подобряват, а в някои случаи могат и да „направят“ кадъра. С тях можем също да замажем движение през деня и дори да „махнем“ хора от кадрите си. Не е необходимо да купуваме хубави скъпи филтри за всичките си обективи. От известно време на пазара се предлагат много достъпни преходници, които позволяват използването на филтър с по-голям диаметър, на обектив с по-малък диаметър на резбата на филтъра.

10,5. Памет карти

На последното, "половинка" място, но това е толкова важен аксесоар! Колкото повече сме взели от тях – толкова по-добре. Малки, леки, по-добре да останат, отколкото да не стигнат и да трябва да търсим и купуваме скъпи и бавни карти от магазинчета за туристи. Хубаво е предварително, преди да тръгнем, да сме отделили минута-две и да сме ги форматирали всички от менюто на фотоапарата, с който ще снимаме.

Ето и една бърза телефонна снимка на фототехниката ми за предстоящото пътуване:

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с мен!
Благодаря! До скоро и се надявам да съм ви бил полезен!

Една полезна статия от нашия любим фотограф Дамян Хаджииванов

hadjiyvanov.com - Мястото, на което може да видите негови снимки
Copyright: Damian Hadjiyvanov, Light Captured

Всички новини »
Абонирайте се за нашите специални предложения