deltatours.bg

Пътувам за Египет, какво трябва да знам преди да го посетя26 Септември 2019 г.
В последните години Египет става все по-популярна и примамлива дестинация, поради достъпните оферти и директните чартърни полети. Величествените паметници, оставени от фараоните, гърците и римляните, от ранните християни и мюсюлманите, привличат хиляди туристи всяка година. Но пирамидите, храмовете, гробниците, манастирите и джамиите са само част от обаянието на тази екзотична страна. Днешният Египет, където кирпичените постройки съжителстват с руини от времето на фараоните, както и с модерни кули от стъкло и стомана, е един културен кръстопът между Изтока и Запада, между античността и съвремието, една страна на древна цивилизация с история от над 5000 години.
Постарали сме да съберем полезното за Вас, което е добре да знаете в процеса на планиране на пътуването:


Малко информация, за това къде ще се намирате:
Арабска Република Египет е разположена в Североизточна Африка и Синайския полуостров. На север има излаз на Средиземно море (995 км), а на изток на Червено море (1941 км), свързани чрез Суецкия канал. Столицата Кайро е многомилионен град със 7 милиона жители, и по всяко време на годината привлича туристи, тъй като е разположена в близост до платото Гиза. А Гиза е домът на всеизвестните Египетски пирамиди, едно от чудесата на древния свят. Голяма част от страната е заета от пустинни плата и пустинята Сахара. Най-високата точка е в планината Джабал – връх  Катерин (2 637 м) на Синайския полуостров. Малка част от територията е заета от селскостопански земи - долините от делтата на Нил, няколко оазиса в пустинята и земите около Суецкия канал, където е съсредеточена най-голямата част от населението. Река Нил е главната водна артерия, източник на живот и приходи за местните хора. Тя тече лениво през пустинята и стига до най-големия язовир Насър, в който са събрани почти всички крокодили, обитаващи реката.
Официалният  език е арабски, но почти навсякъде в големите градове и курортите може да се разберете на приличен английски и руски.


Какви документи са ни необходими за пътуването:
На първо място, трябва да имате валиден международен паспорт. Изискването е, да бъде валиден минимум 6 месеца преди датата на пътуването в страната. Не се правят никакви изключения в тази посока дори за 1-2 дни. На второ място е туристическа виза. Тя се получава лесно на летището и се заплаща на място в долари. Стойността й е обикновено 25 щ.д., като условието е да имате празна чиста страница в паспорта.


Кога да посетим Египет:
По наше мнение най-добрият сезон е февруари-април и най-вече месец март. Периода се води тяхната пролет. Температурите са умерени и стават и за обиколки и за плаж. Ако основно сте решили да се къпете и гмуркате, то тогава изберете почивка април и даже месец май. Друг добър сезон е края на местното лятото – септември до ноември. Обстановката е подобна като тази през март, само морската водата е малко по-топла, тъй като летата обикновено са горещи и я нагряват.

Какво трябва да знаем за египетските пари и разплащанията:
Официалната валута на Египет е египетска лира, приемана навсякъде, но няма да имате и проблеми, ако използвате и долари. Добре е да не обменяте предварително нищо, а да се запасите с долари, които да обмените на място. Египетските пари не са разрешени за износ от страната и е хубаво да знаете, че не се приемат банкноти под 2000 година. Кредитни карти се приемат в повечето големи хотели, но не винаги се приемат в магазините. В магазините приемат и долари, но при по – неизгоден курс. Много банки изплащат пари по кредитните карти Euro/Master Card и Visa.  Във всички банки курса е еднакъв, малко по-изгоден, отколкото в обменните бюра или в хотелите. Банките са отворени от понеделник до петък ( някои банки не работят и в петък ) от 10:00 до 13:30, а в неделя от 10 :00 до 12 :00. В оживените туристически центрове някои банки са отворени и до 21:00. 


Подходящо облекло и обувки:
Климатът в Египет е предимно пустинен, тропически. Това предполага 2 типа облекло, което трябва да имате.
През деня: задължително  леки, памучни и ленени облекла, в  комбинация с шапка и слънчеви очила, или „куфия“ – типична арабска кърпа за глава, които да ви пазят от прах и слънце. Намирате се сред огромна пустиня с ярко и жарко слънце. Добре е да имате и слънцезащитен крем за лицето и ръцете.
През нощта: тук ще ви трябва по-топла връхна дрешка. Характерно за пустинните държави е, че след залез температурите падат рязко, особено в преходните сезони.
Дамите, пътуващи в арабска страна като Египет, трябва малко да съобразят облеклото си. Не е прието да се обличат разголени дрехи, с дълбоги деколтета и голи рамене, къси поли, особено когато се движите сред местните, или посещавате религиозни храмове. В джамиите трябва да сте с покрити колене, рамене и да носите нещо от типа на шал. На територията на хотелските комплекси, където са само чужденци не е проблем и да сте по бански.
Към мъжете изисквания на практика няма – те могат спокойно да са с къси панталони и памучна тениска.
На всяка цена си подсигурете удобни за ходене обувки, леки и меки. Особено, ако планирате да посещавате много обекти, храмове, гробници и пирамидите. Ходенето не е малко. В храмовете избягвайте да сте по джапанки и чехли, тъй като нерядко терена е неравен и даже хлъзгав.

Транспорт и трансфери в Египет:
Ако сте с организирана група, което за предпочитане при първа среща със страната, трансферите Ви са подсигурени и няма да имате проблем.
Ако сте решили да пътувате сами, транспорта в Египет е добре организиран. Основните градове са свързани с железопътни линии. Те са за предпочитане, ако искате да пътувате на големи разстояния. Междуградският автобусен превоз е по-евтин от железопътния. При пътуване на големи разстояния избирайте климатизирани автобуси. В обществения транспорт мъжете и жените пътуват отделно. При пътуване с такси се уговорете предварително с шофьора за тарифата, защото обикновено липсват броячи. В централната част на курортите по крайбрежието има малки автобуси, които пътуват на чести интервали, но трябва да се стопират, тъй като нямат определени спирки. Въпреки че цената за пътуването е фиксирана (1-1,5 фунта), относно плащането трябва да се договорите преди да се качите. Не се притеснявайте да се пазарите с шофьора. Може да наемете и кола. За целта трябва да имате шофьорска книжка по международен образец, кредитна карта или гаранция във вид на пари в брой. Задължително се убедете, дали автомобилът има пълна застраховка. Имайте  предвид особеностите на движението, тук на практика няма правила за движение по пътищата. Обикновено разминаването става с жестикулиране, клаксони и други знаци, поради тази причина трябва да се оглеждате и да бъдете внимателни особено в градския трафик.


One dollar” или бакшишът издигнат в култ:
Египет е една от страните, в които бакшиша е нещо не само прието, но и задължително. Независимо какво сте предплатили, всички, които ви обслужват ще очакват от вас този жест на благодарност, макар и да е само 1 долар. За целта е добре да си подсигурите предварително известно количество дребни долари. За всичко си има цена и бакшиш, дори за снимка с някой местен, или за подадена чаша вода. Със снимките все пак трябва да се внимава, ако снимате хора, особено жени, не бива да е без тяхно съгласие.


Нека пазаруването започне сега  - Какво и как да купим в Египет:
Най – популярните сувенири в Египет са папирусите, парфюмните масла и есенции, статуетки от базалт и алабастър, изделия от злато и сребро, малахит и скъпоценни камъни, картуши, бръмбари – скарабеи, наргилета и национални одежди или памучни изделия. От всичко изброено, най-много си заслужават памучните изделия, тъй като са от много добро качество.
ВНИМАНИЕ! Пазаруването има някои характерни принципи:
ПАЗАРЕТЕ СЕ....не се притеснявайте от това. Обикновено обявената цена е завишена няколко пъти, за това не се съгласявайте веднага с нея. В Египет пазарлъка е нещо като национален спорт, удоволствие, което си доставя продавача, предлагайки Ви стоката си.
Никога не се заглеждайте излишно по предмети, които не Ви интересуват или нямате намерение да купите. Ако го направите, продавачите могат да станат досадни и да ви преследват с различни методи и даже молби да купите стоката. Оглеждайте само неща, към които имате интерес. Ако пък се оставите да Ви почерпят любезно с нещо, то тогава задължително ще трябва да си закупите нещо дребно, защото иначе ще обидите домакина-продавач.


Какво да пием и да хапваме:
На практика храната в хотелските комплекси е съобразена с вкусовете на европееца. От друга страна египетската кухня е богата на изобилие от ориенталски вкусове и подправки. Типичните местни ястия се проготвят в много олио и се подправят с лук, чесън, черен пипер и различни билки и подправки, между които мента, копър, ким, къри, джинджифил, карамфил, канела и др. Обикновено 90% от местните ястия съдържат ориз, който често се комбинира с пилешко или телешко месо, риби и морски дарове, зеленчуци, паста и др.  Египтяните обичат да започват деня си с гъстата супа от малохея. Типични основни ястия са наподобяващите сърми „махши”, които се пълнят с телешко месо и ориз, както и „фул” – ястие, приготвено от смлян пържен боб. Любим и полулярен сред местните и туристите е египетския плосък  хляб „аиш балади”.
Относно напитките като всяка арабска страна Египет не е мястото с най-качествен алкохол. В хотелите на „ол инклузив“ може да пиете прилично вино и бира. Извън тях обаче алкохолните напитки не се толерират, особено в периода на Рамадана. Може да намерите в някои скришни места бира или вино, но те обикновено се продава полукриминално и са на доволно високи цени.
Водата в Египет от чешмата НЕ СТАВА ЗА ПИЕНЕ. Препоръчително е да пиете бутилирана вода, която се продава навсякъде. Ако ходите на екскурзии с туристически автобуси, те винаги са заредени с вода. По тази причина избягвайте консумацията на лед на бучки, тъй като той се прави от чешмяна вода.


Екзотиката на камилите:
Почти всеки пътешественик докоснал се до пустинята има желание да се качи на гърба на камила, култувото животно за тези географски ширини. Няма лошо, камилите са кротки и миролюбиви животни. Какво трябва да знаем за тях преди да решим да се повозим на камила: преди всичко е добре да е нещо предварително организирано и уговорено. Иначе е възможно, особено в района на пирамидите, да попаднете на мошеници, които Ви предлагат безплатно качване, но след това камилата да избяга в пустинята и да Ви искат не малка сума пари, за да Ви свалят от нея. Ако все пак това Ви се случи внимавайте при слизането. Камилата коленичи напред, когато кляка, подгъвайки предните си крака. За да запазите баланс се дръжте здраво и изпънете тялото си назад. Така предотвратявате риска от премятане през главата й. Ако не Ви притеснява, че не миришат особено добре и понякога плюят си е приключение :)


Червено море и неговите обитатели:
Морето в Египет е невероятно, топло, с постоянна температура на морската вода, пълно с красиви корали и пъстри морски обитатели. Плувайте и се къпете на воля в ласкавите му води. Може да идете на гмуркане или шнорхелинг, или да се повозите на лодките с прозрачно дъно, или да посетите някои от райските острови и заливи в близост до брега. Прекрасно е!!!
Внимавайте за 2 неща – не докосвайте рибите с незащитени ръце, защото някои от тях може да се окажат отровни, внимавайте къде стъпвате по дъното с незащитен крак заради морските таралежи. Убождането от тях е неприятно и има последици. Ако това се случи, веднага потърсете лекар.
Другото нещо са коралите. Любувайте им се, снимайте ги, но не си позволявайте да ги докосвате или пък да се опитвате да ги отчупите с цел да ги изнесете. Ако Ви хванат, а то е почти сигурно, глобите са солени. Запомнете, че е абсолютно забранено да се опитвате да изнасяте всякакви морски индивиди, било то и намерени изхвърлени  на плажа. Не се опитвайте да хитрувате, защото на летищата има скенери, които разполагат със специални сензори и ги разпознават веднага дори и в чекирания багаж.


Сигурност в Египет:
След събитията през 2011 година в Египет има засилено полицейско присъствие. Туристите се охраняват и проверките са много щателни. В това отношение се прави много. Все пак бъдете внимателни, не се заглеждайте в полицайте и военните, не им правете снимки. Някои от екскурзиите се провеждат при засилена охрана, особено тези през пустинята и в това няма нищо необичайно. В големите градове, по пазарите в Кайро или Асуан, бъдете много внимателни за пари и документи. Навъртат се различни хора и кражбите не са рядко срещано явление. Не забравяйте, че сте с паспорт на страна от ЕС, който е ценен в арабските страни и си го пазете.

И най-накрая – Какво си заслужава да видим в Египет:
Бихме казали ВСИЧКО, защото е екзотично и много различно от нашата страна. Все пак си има някои неща, които ако не посетите, все едно не сте били там.
Пирамидите и Сфинкса – ако не видите това е все едно да отиде в Рим и да не видите Папата. Пирамидите са уникални, за жалост вече малко комерсиализирани като място. Тъй като там има доста хора, внимавайте за парите и документите си.
Долината на Царете – невероятните гробници на Тутанкамон и Рамзес II
Храмовете Луксор и Карнак –грандиозни съоръжения , посветен на върховния египетски бог-слънце -Амон Рa. Луксор е разположен на мястото на древната египетска столица Тива.
Храмовете в Едфу и Ком Омбо – по-малко известни, но също така величествени храмове, в които ще откриете изумителни рисунки от древния свят. Тези храмове може да посетите, ако запишете пътуване с круиз по Нил. Като бонус ще видите и град Асуан – приятно градче в нубийската част на Египет. Най-южният град в Египет, отдавна е вход на страната към централна Африка, а Нил е прекрасен в тази област.
Невероятният Абу Симбел – ако имате възможност не го пропускайте! Храмът е  изграден от Рамзес II в чест на египетските богове. Той е от труднодостъпните исторически обекти, но величието, което излъчва с огромните си камени скулптури  наистина спира дъха на всеки застанал пред него. Пътува се с автобус през пустинята и като бонус ние видяхме явлението „фата моргана“ – типичен пустинен мираж.
Кайро, днешната столица на Египет с Египетския музей е за любителите на арабската пъстрота. Забързан, шумен, град, кипящ от живот и ....търговия.  Ако не правите круиз по Нил тук може да направите една по-кратка разходка с корабче по вечната река, повозете се на „фелука“ – типична нилска лодка с големи платна, опитайте местната кухня и посетете вечерно ориенталско шоу.
Курортите на Египет на Червено море
Хургада - Слънчева, живописна и богата на приказни плажове.  Хургада се радва на изключително благоприятен климат, топла кристална вода и ориенталска езкотика. Курортният град е изпъстрен с безброй хотели, ресторанти, магазини и чудесни условия за почивка и забавления. Пъстроцветни коралови рифове привличат многобройни любители на дайвинга от цял свят, отлично място за плуване, уиндсърфинг и акваланг.
Шарм Ел Шейх „Заливът на шейха“ – това символизира името на един от най-слънчевите и популярни  морски курорти  в Египет. Това е Синайската дестинация съчетаваща всичко възможно, което един турист може да пожелае. В близост има редица прекрасни християнски паметници.  От тук може да посетите Синайската планина, Израел и даже Петра в Йордания.  Куротът разполага с прекрасно крайбрежие, осеяно с чудесни хотели, многобройни магазини, барове и атракциони.
В наши дни към Египет туристите са привлечени от древните пирамиди и гробници, богатата история и култура, красивата екзотична природа и курортите по Червено море. Ако още не сте посетили тази страна, не пропускайте да го направите!


 

 

 


Всички новини »
Абонирайте се за нашите специални предложения