deltatours.bg

Йордания – магичната страна на Червено море

Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: П-112
Продължителност: 5 дни / 4 нощувки
Дестинация: Акаба, Йордания
Прикачен файл: 112Jordan Aqaba 5 ON.docx
Дати:
Цена от: 765.00 лв.

 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други
 • Полезна информация за Йордания
Йордания – тази приказна и величествена земя от Близкия Изток е място за истински авантюристи, които обожават пътешествията и приключенията. Страна на великолепни пейзажи, бедуини, уникални пустинни градове и гостоприемни местни жители. Йордания е нещо повече от малка арабска страна с причудлива природа. Тя е магична симфония от контрасти и цветове, червеникаво-кафяви пустинни пясъци и оголени зъбери със странни форми, оазиси и градини с екзотични палми и растения. Тя е феерия, в която душата ликува под топлите лъчи на слънцето и галещите вълни на Червено море.Запознайте се с Йордания и тя ще остане завинаги в сърцето Ви.
 
П
рограма:

1-ви ден: София- Акаба - Отпътуване от летище София  Терминал 2 в 16:20 ч. за Акаба с полет на авиокомпания „Ryanair“. Кацане на летището в 19:30 часа и посрещане от фирмата-партньор в Йордания. Трансфер до избрания хотел. Настаняване. Вечеря. Нощувка.
 
2-ри ден: Акаба – Петра –Закуска. ***Допълнителна целодневна екскурзия до Петра. Розово-червеният град Петра,чието име означава Скала, е  едно от чудесата на древния свят. Скрит дълбоко в долината Вади Муса /долината на Моисей/ града достойно се нарежда сред новите 7 чудеса на света и е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Причудлив и уникален скален град, Петра е известена като града на набатейците, сътворена преди повече от 2000 години. Докато швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт не го „преоткрива“ през 1812 г., Петра е бил забравен от векове. Той може да бъде достигнат пеша през клисурата Сик, тесен, ветровит проход, който в някои участъци е широк не повече от 1,80 м, със скали от двете страни, високи колкото четириетажна сграда. Древната и красива Петра е богата на над 800 прекрасни паметници, включващи храмове, гробници, бани, погребални зали, интересни сгради и улици с колонади.Туристическата обиколка с местен водач ще ни отведе до съкровищницата „Ал Хазне“, извисяващ се, в класически гръцки стил храм, изсечен направо в огромната лицева част на 39-метрова скала. Той датира от V–VІ в. пр.н.е. и едно от най-добре запазените чудеса на Петра. Набатейския амфитеатър с 6000 седящи места, заобиколени от множество обелиски, жертвени олтари, храмове и улици с колонади. Към най-високата точка на града манастира „Ал Дейра”,до който се стига по 800 стъпала и открива прекрасна гледка към причудливите скали. Ще се смесим с пърстрата тълпа от бедуини, камили, коне и рикши, които предлагат транспорт на посетителите, покрай малки пъстри сергии със сувенири и любезни търговци. Ще изпием по един ароматен арабски чай с мента или гъсто арабско кафе с кардамон. Изпълнени с емоции и с много нови снимки ще приключим този ден с връщане в Акаба. Вечеря в хотела. Свободно време за вечерна разходка. Нощувка.

3-ти ден: Акаба – Вади Рум – Закуска. Кратка туристическа пешеходна обиколка на град Акаба. Прелестния морски курорт на Червено море е построен върху древната крепост Айла, тук се намира най-старата църква намерена досега - от III век. Освен с прекрасните си плажове и безброй коралови рифове пълни с морски обитатели Акаба е известна и с факта, че е единствената безмитна зона в Йордания. Това прави града един от най-желаните за търговия и пазар, тъй като цените са чувствително по-ниски от другите части на страната. По време на обиколката ни ще се разходим по красивата крайбрежна алея, покрай централната джамия, носеща името на Шериф Хюсеин Бен Али, човекът помогнал за основаването и утвърждаването на Йордания, Крепостта в Акаба, построенна в периода 1510 – 1517 година по времето на управлението на султан Мамелюк, внушителна постройка на брега на морето, използвана и като хан за поклонници, които са пътували към Мека. До крепостта се намира и музея на Акаба, както и къщата с паметната плоча на Шериф Хюсеин Бен Али.
***След обяд, свободно време за плаж или по-желание – посещение на Уади Рум – Лунната долина на Йордания, с включено Jeep сафари на залез в пустинната долина и вечеря в бедуински лагер под звездите. Вади Рум – изумително място, изгубено във вечността, недокоснато от човешката ръка и нейната разрушителна сила. Тук времето и ветровете са изваяли причудливи скални форми и гигантски каменни стени, които просто спират дъха. Тук е домът на седемте бедуински племена и техните стада от камили и коне, живеещи в полупустинния район. Масивният лабиринт от невероятни скални образувания, който се издига насред пустинята на височина от 1750 метра е истинско предизвикателство за сериозните планинари. Туристите могат да се насладят на прекрасното спокойствие, лъхащо от безкрайните празни пространства, да изследват каньони и водните дупки, да открият старите скални рисунки от преди 4000 години и много други невероятни съкровища, които тази огромна пустиня крие в сърцето си. По време на нашето приключение с джипове ще минем през извора на Лорънс, Набатейския храм, скалната арка „Бурда“, едно от най-впечатляващите скални образувания наречено „Седемте стълба на мъдростта“, къщата на Лорънс Арабски.Ще се запознаем с червените пясъци, истинския буквар на бедуините, ще пием вкусен чай от специални билки, приготвен на съчки сред пясъците. Вечерта ще завърши с шоу и вечеря в бедуински лагер под звездите, където ще се насладим на вкусния бедуински гювеч „Зарб” приготвен в пясъците на пустинята. Връщане в хотела в Акаба. Нощувка.

4-ти ден: Акаба-Мадаба-планината Небо-Мъртво море. Закуска. Свободно време за почивка и плаж или *** по-желание Екскурзия до Мъртво море с плаж, емблематичната Мадаба и планината Небо. Отпътуване към древния град Мадаба, „Градът на Мозайките”, едно от съкровищата на Йордания. В неговите църкви са открити и съхранени до ден днешен мозайки от римско, византийско и умаядско време. Тук ще посетим  най – голямото богатство на Мадаба, което се намира в съвременната Ортодоксална църква Св. Георги, а именно добре запазената Византийска Мозаечна карта от 6-ти век, пресъздаваща изселването на Моисей и много християнски места в целия регион от Йордания и Палестина на север и до Египет на юг. Продължава се към върхът Небо от където Моисей погледнал към Обетованата земя. Тук по-късно Папа Йоан Павел II прави първото Съвременно поклонение. Екскурзията завършва край бреговете на Мъртво море. Като един от най-удувителните и духовни пейзажи в света, йорданското източно крайбрежие на Мъртво море се превърна във водещ религиозен и спа център в страната. Прекрасни пътища, отлични хотели със спа центрове, археологически и религиозни забележителности – всичко това превръщат този регион в атрактивна дестинация за туристи от цял свят, такава каквато е била в древното минало за велики императори, царе, търговци и поклонници.Най-голямата атракция на Мъртво море е топлата, успокояваща и адски солена вода, която е около десет пъти по-солена от морската вода. През лятото температурите  достигат 50°C, а водите на река Йордан, която се влива в езерото се изпарява бързо, оставяйки след себе си утайки от пясък, каменна сол и гипс на дъното. Водите на Мъртво море са лечебни. В тях има съставки и соли, които успяват да преборят всякакви кожни заболявания.Екскурзията включва обяд и ползване на плаж с време за къпане в Мъртво море. Отпътуване за Акаба. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

5-ти ден: Акаба – София. Закуска. Освобождаване на хотела около обяд/ багажът се оставя в стая за багаж в хотела/. Свободно време за разходка и плаж. *** По желание - полудневно приключение в залива на Акаба на корабче с включен обяд, възможност за гмуркане и шнорхелинг в Червено море и неговите мистериозни дълбочини. Късния след обяд трансфер до летището. Отпътуване за България в 21:05 часа с полет на авиокомпания „Ryanair”. Пристигане на летище София Терминал 2 след полунощ, в 00:25 часа

Допълнителните екскурзии по желание е желателно да се запишат и заплатят в България. При по-малък брой от 6 туристи за екскурзия, тя се провежда без местен водач.
 
Полетно разписание:
Часовете са в местно време.

София – Акаба – 16:20 – 19:30 ч.
Акаба – София – 21:0500:25 ч.
България и Йордания са по едно и също часово време и няма часова разлика между двете държави.

Трансфер летище – хотел – летище:
Продължителност: около 30 минути в посока с автобус.
 
Резервации:
Първоначална вноска: 350 лв. при подписване на договор.
Краен срок за пълно плащане: 31 дни преди датата на пътуване.

Минимален брой записани туристи: 8 човека.  
При по-малък брой туристи, пътуването може да се осъществи като включената в цената екскурзия до Петра се осъществява само с шофьор и трансфер, без местен водач в обекта. Водач от България пътува при група над 16 туристи.   
Начин на плащане: Заплащане в брой или по банков път:
-авансово плащане –
350 лева при записване. Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 2 работни дни след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана. Доплащане – до 31 дни преди датата на отпътуване.
Необходими документи: Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на напускане на страната; за деца под 18 г., които не пътуват с двамата  родители–нотариално заверена  декларация от тях (оригинал и ксеро копие). Българските граждани получават на летището виза за пребиваване в Йордания, визата за престой над 3 дни в страната е безплатна. Няма  допълнителни санитарни  и медицински изисквания за страната. Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до Йордания поради: забрана за напускане на страната, невалидни /забравени/ документи или други независещи от туроператора причини.Туроператорът си запазва правото за промяна на дните на обявените допълнителни екскурзии в зависимост от метеорологичните условия и възможностите на местните партньори. Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.97 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“ със ЗД „Евроинс“ АД  и номерът на застрахователната полица е: 03700100001658/28.09.2018 г.
„Делта Турс БГ“ ООД препоръчва на своите клиенти да се възползват от възможността на Застраховката„Отказ от пътуване“, която покрива разходите при невъзможност да се проведе пътуването по здравословни или други уважителни причини. За информация може да се обадете в офиса на фирмата или на оторизиран задстраховател.

 
Цената включва:
 • Самолетен билет София – Акаба – София на авиокомпания "Ryanair" с включени летищни такси;
 • 4 нощувки със закуски и вечери в избрания хотел  в Акаба;
 • Малък ръчен багаж с размери 40/20/25 см.;
 • Втори ръчен багаж до 10 кг с размери 55/40/20 см.;
 • Приоритетно качване на борда;
 • Трансфер летище - хотел – летище;
 • Пешеходна обиколка на Акаба;
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR;
 • Водач от България при група от 16 туристи.
Цената не включва:
 • Чекиран багаж, голям куфар  до 20 кг – 80 евро /заплаща се при резервация от България/;
 • Целодневна екскурзия до скалния град Петра с включени входни такси, обяд и местен водач – 130 $;
 • Полудневна екскурзия до Вади Рум, сафари с джипове и арабска фолклорна вечер в бедуински лагер, входна такса, местен водач – 85 $;
 • Целодневна екскурзия до Мадаба, Небо и Мъртво море с обяд и плаж, местен водач – 100 $;
 • Корабче в залива на Акаба възможност за гмуркане и шнорхелинг в Червено море с обяд – 45 $;
 • Входни такси на музеи, обекти и мероприятия, посещавани по желание;
 • Бакшиши за екскурзовод и шофьор (3-5 динара  на турист на ден - заплаща се задължително на място);
 • Градски транспорт и разходи от личен характер;
 • Доплащане за мед.застраховка за лица над 64 год. – 10 лева.
Цени и Валута:

Официалната валута в Йордания е динарът (JОD). В обръщение са банкноти от 50, 20, 10, 5 и 1 динара, аккто и монети от 500, 100, 50, 25 и 10 филса, в 1 динар се съдържа 100 филса.
От чуждестранната валута най-широко се приемат щатските долари, британският паунд и еврото, като най-предпочитан е щатския долар. Разплащания с кредитни карти се приемат в по-големите градове на Йордания – най-широко се приемат Visa, MasterCard. Ако желаете да изтеглите пари в брой, ще намерите банкомати в почти всички градове на страната. С дебитни карти на българските банки разплащанията не се приемат. Препоръчително е да имате дребни долари и динари за бакшиш.

Валутен курс – плаващ, като най-малки са разликите при щатския долар.
1 лев = 0.40 – 0.42  йордански динари /JOD/
1 долар = 0.71 йордански динари /JOD/
1евро = 0.80 – 0.81 йордански динари /JOD/
 
Храната в Йордания е сравнително евтина и много вкусна. За фалафел или бързи закуски от улични сергии можете да платите между 2 и 5 динара. На повечето места кафето ще ви струва 0,50 динара, минералната вода 0,40 динара, а бирата около 2,50. Ако решите да похапнете в някои от по-класните ресторанти със сервиране, ще платите около 15-20 динара на човек. Почти навсякъде в страната е прието да се оставя бакшиш от 10% от стойността на сметката. В някои ресторанти цените са обявени без ДДС, което е в размер на 20 % и се начислява накрая на сметката.
Алкохола в заведенията е скъп, една бира е около 5 до 7 динара. На по-достъпни цени е в магазините за алкохол, където за 7-9 динара може да закупите бутилка хубаво йорданско вино. Предлагат се и други различни високоалкохолни напитки на цени до 18-25 динара. Традиционното арабско наргиле „шиша” в кафенетата е на цени от 6 до 8 динара. В хотелите цената му е по-висока и достига до 15-20 динара. Популярна напитка е местната лимонада с мента и лед „лимонана”, както и местното ястие „мансаф” – агнешко месо с пилаф и заливка от мляко. От десертите освен баклавите и реванетата, трябва да се опита „кнафа” – запечено обикновено козе сирене с кадаиф, поръсено обилно с шамфъстък.
 
Почивни дни: Петък и събота –почиват основно държавните учреждения. Неделя е работен ден за всички. Повечето малки магазини и пазара са затворени в периода от 13:30 до 16:00 часа.

ЙОРДАНИЯ – Магичната страна на Червено море

Йордания – тази приказна и величествена земя от Близкия Изток е място за истински авантюристи, които обожават пътешествията и приключенията. Страна на великолепни пейзажи, бедуини, уникални пустинни градове и гостоприемни местни жители. Йордания е нещо повече от малка арабска страна с причудлива природа. Тя е магична симфония от контрасти и цветове, червеникаво-кафяви пустинни пясъци и оголени зъбери със странни форми, оазиси и градини с екзотични палми и растения. Тя е феерия, в която душата ликува под топлите лъчи на слънцето и галещите вълни на Червено море.Запознайте се с Йордания и тя ще остане завинаги в сърцето Ви.

Географско положение, граници и големина: Хашемитско кралство Йордания е разположено на площ от 89,4 хил.кв.м. на север от Сирия, на североизток от Ирак, на изток и юг от Саудитска Арабия, на запад от Израел и Западния бряг. Бреговата линия на страната с Мъртво море е 118 км, а с Червено море – 25 км. Столицата на Йордания е град Аман. Йорданската рифтова долина на реката Йордан разделя страната от Израел и Палестинските територии. Най-високата точка в страната е Джабал Ум ад Дами – 1854 м над морското равнище, а най-ниската е Мъртво море -420 м. Йордания е част от регион считан за „люлката на цивилизацията“, Левантинския Плодороден полумесец. Плодородния полумесец е регион в Близкия изток, включващ днешните Израел и Ливан, както и части от ЙорданияСирияИрак и Югоизточна Турция, а на на запад достигащ плодородните земи около делтата северното поречие на река Нил в Египет. Напояван от реките ЙорданЕфрат и Тигър и заемащ около 500 000 кв.км, регионът заема територията от източния бряг на Средиземно море, северно от Сирийската пустиня и през Джазира и Месопотамия достига  до Персийския залив.Характерно за него е, че Там най-рано са се зародили земеделието и животновъдството през каменната ера. През зимните месеци се наблюдава повишено количество на валежите, вследствие на което има големи плодородни участъци.

Столица - Аман (1 817 хил. ж.). Други градове - Ез Зарка (635 хил. ж.), Ирбид (502 хил. ж.), Акаба (149 хил. ж.), Русейфа (472 хил. ж.),  Мадаба (105 хил. ж.). Административно деление - 12 губернаторства (мухафази).

Релеф: Релефът на Йордания е изключително интересен. Големи пустинни области, осеяни с долини, малки отвесни планини, с голи причудливи зъбери се простират по цялата територия. Като цяло страната се състои от  сухо плато на изток, напоявано от оазис и сезонни водни течения, с висок планински район в западната обработваема земя и средиземноморски вечнозелени гори. На юг в близост до град Акаба се намира най-високата точка на страната - връх Рам. На Североизток се простира част от Сирийската пустиня. На запад е разположена Йорданската долина, в която тече река Йордан - свещена за християните.  Голяма част от повърхността е платовидна. Преобладават височините от 500 до 1000 м, с най-висока точка 1754 м в южните части на страната. Западните части са тектонска падина Гхор (Ел Гор), в пределите на която е Мъртво море и река Йордан. Почти цялата територия е осеяна с долини, които местните наричат Уади /Wadi/. Всяка от тях има характерни особености, които варират от пустинни местности на юг, до оазиси с екзотични палми на север.Двете интересни морета Мъртво и Червено, с които Йордания граничи, оформят пълната картина на разнообразния й релеф.
 
Климат:  В по-голямата си част Йордания попада в тропичния климатичен пояс. Времето е топло, сухо и безоблачно през цялата година с ясно изразен пустинен характер. В района на Мъртво море и крайбрежният град Акаба на брега на Червено море дневните температури варират от 21°C през януари до 40°C през юли и август. През зимните месеци от ноември до март нощите са студени с температури между 8 и 15°C. През останалата част от годината нощните температури са между 17 и 25°C. Северните части от Йордания имат субтропичен средиземноморски климат. Лятото е много горещо, дълго и сухо с температури през деня до около 35°C, а зимата е кратка, мека и дъждовна с температури около 12°C.Валежи - на запад - 500-700 мм, на изток - под 100 мм. Растителност - полупустинна, пустинна, редки оазиси с финикови палми. Само 1 % от територията е заета от гори. През зимните месеци в северните части на страната падат обилни валежи, които по високите части рядко преминават в бързо топяща се снежна покривка. Температурните разлики между северната и южната част са големи. Големи температурни разлики се наблюдават през зимата и между дневните и нощните температури, които варират от плюс 20 градуса през деня до 2-3 градуса през нощта.
 
Води: Страната е бедна на собствени водоизточници на сладка вода. За целта през дъждовните месеци са построени резервоари, които събират дъждовните води за ползване през сухия сезон. Река Йордан е най-важната сладководна артерия в страната.Тя протича през едноименната долина и се влива в Мъртво море. Дължината й е  252 километра.Води началото си от изворите в подножието на планината Ермон. Северно от Галилейското езеро реката е в границите на Израел. Южно от езерото тя служи за граница между Йордания и Израел, а след това - между Йордания и Западния бряг.Освен всичко друго река е Йордан е свещенна река и важно място за християните, защото традиционно се вярва, че Йоан Кръстител е кръщавал в нея последователите си, включително и Иисус Христос. Двете морета, които са гранични за Йордания имат пряко отвошение към поминъка на страната.
Мъртво море на границата с Израел е едно от най-посещаваните места в района. Това е едно от местата, които не бива да пропускате докато сте в Йордания, тъй като подобен феномен не може да се открие на други места по света. Разположено е на 430 метра под морското равнище, което го прави най-дълбоката депресия в света, и спада с около 1 метър за година. Има площ от около 1020 кв.км. Дълго е около 76 км и широко 18 км, като най-дълбоката точка е на 400 метра. Солеността на водата тук е изключително висока – около 33,7 промила. По тази причина е почти невъзможно човек да потъне. На практика бихте могли да четете вестник на повърхността на водата все едно сте се излегнали в леглото. Калта и солите на Мъртво море са били част от възстановителните и разкрасяващите процедури в Обетованата земя от времената на Савската царица (знае се, че и Клеопатра е идвала тук за лечение). Богатата на минерали област и нейните топли извори способстват за умножаване на балнеолечебни центрове в района. През лятото температурите там достигат 50 °C и водите на р. Йордан и няколкото по-малки потока се изпаряват бързо, оставяйки утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс на дъното на езерото.
Червено море е другото море, на което Йордания има неголям излаз, главно в залива на Акаба. Червено море е вътрешно море на Индийския океан. Именно заради това то е обект на интерес от много туристи. Вътрешно море означава, че в него не се влива нито една река, която да носи със себе си пясък и тиня. Водата на Червено море е кристално синя и то в никакъв случай не е червено. Със своите 38-42 грама сол на литър при средна соленост от около 35 гр. соленост на океаните на литър, Червено море е едно от най-солените морета. Освен това водата на това море е изключително топла- даже и през зимата температурата на морската вода рядко пада по 22 градуса. Червено море е рай за гмуркачите. Тук се наблюдават цели планини от коралови рифове, които гъмжат от разнородни обитатели. Богато на риба и морски дарове, то е един от основните туристически ресурси на страната. Главните плажове на Йордания се намират по бреговете на залива на Акаба.

Природа:  Йордания се смята за една от най-красивите страни в Югозападна Азия. Очарованието на местните пейзажи удивително наподобява на американския пустинен югозапад. Преобладаващата част от страната е заета от пустини. На места сред празните и лишени от растителност пейзажи се появяват красиви оазиси. Наличието на вода спомага развитието на малки, но гъсти палмови горички. Планинските райони на запад и на юг са местата, които предлагат най-красиви гледки. Тук ще откриете вълнуващи каньони и клисури, които предлагат плътна сянка дори през най-горещите и жарки летни дни. Скалите са обагрени в уникални розово-червени и оранжеви нюанси.


Население: Населението на Йордания наброява 9 702 хил. жители, между които 1,6 млн. са палестински бежанци. Около 2% от населението са номади. Етническият състав се състои от 64.8 % йордански араби, 34.4 % палестински араби, 0.3 % черкези и 0.5 % други. Около 91,7% от йорданците са мюсюлмани, а 8,3% християни. Официален език  в страната е арабският, но говорими други езици са сирийски арабски диалект и английски. Конфесионален състав - мюсюлмани (сунити) - 91.7 %, християни - 8.3 % (от тях православни - 40.5 %, католици - 29.0 %, гръко-католици (униати) - 13.9 %, протестанти - 6.5 %, армено-григорианци - 4.6 %, сиро-православни (якобити) - 2.9 %, други - 2.6 %. Градско население - 75 %.
По-важни исторически събития и дати - 3000 г. пр. Хр. - територията е населена от племената на ханааните; 2000 г. пр. Хр. - нашествие на финикийци и хети; 1000 г. пр. Хр. - в състава на Израелското и Юдейското царство; II в. - в римската империя; 395 г. - в състава на Византия; VII в. - завладяване от арабите - разпространение на исляма; XI-XV в. - нашествия на кръстоносци, селджуци, египетски мамелюци; XVI в. - в състава на Османската империя; 1918 г. - в състава на британска Палестина; 1921 г. - създаване на Трансйорданско емирство (под английски контрол); 25 май 1946 г. - независимо кралство Йордания; 1948-1949 г. - война с Израел; 1967 г. - нова война с Израел - загуба на територии, бежанци от Палестина; 1994 г. - мирен договор с Израел.

Икономика: Икономиката се развива динамично. Страната има жизнен стандарт около средния в световен мащаб и може да бъде сравнена с някои от страните в Източна Европа и Балканския полуостров. Икономиката на Йордания разчита основно на приходите от туризъм, селско стопанство и износ на минерални соли и фосфати от Мъртво море. Туристическата индустрия е много добре развита на базата на световно известни природните и антропогенни забележителности. По данни от 2010 година страната посреща всяка година повече от 8 милиона туристи. В сеслкото стопанство водещо е животновъдството. Най-популярните селскостопански животни са овце, кози, домашни птици и камили. Обработваемите земи заемат съвсем малка площ от територията на Северозападна Йордания. Обработват се 13 % от площите на страната. Отглеждат се цитрусови плодове, банани, маслини, домати, пъпеши, зърнени култури (ечемик и пшеница) и други. Средиземноморският климат в северозападните части на Йордания благоприятства развитието на лозята и производството на вино. Туризмът в страната е втори по големина отрасъл, а е и втори по обмяна и внос на валута в страната. Всяка година Йордания генерира повече от $800 млн. от туризма. Въпреки това специалистите твърдят, че отрасъла не използва целият си потенциал. Затова стратегията на правителството за разгръщане на туризма за периода 2004-2014 включва пряко обвързване на частния сектор с държавния и обществения. Насърчава се отварянето на семейни хотели, регистриране на квартири и ресторанти. За този период правителството отделя 10 % от БВП.

Държавно устройство: конституционна монархия, Хашемитско кралство, начело с крал -от февруари 1999 г. - Абдула II. Законодателен орган - Национално събрание, състоящо се от Сенат и Палата на депутатите. Сенатът се назначава от краля за срок от 4 години. Палатата на депутатите се избира за 4 години (80 депутата). Изпълнителен орган - правителство, начело с премиер-министър. Знамето на Йордания, официално прието на 18 април 1928 гoдина, се основава на знамето на арабското въстание срещу Османската империя по време на Първата световна война. Знамето се състои от хоризонтални черни, бели и зелени ленти, които са свързани с червен шеврон. Определението „хашемитско“ в официалното название на Йордания произлиза от управляващата страната династия на Хашемититите, водещи началото си от племето Бану Хашем към което принадлежи пророка и основоположник на исляма Мохамед.

Валута и разходи: Официалната валута в Йордания е динарът (JD) = 1000 филса. В обръщение са банкноти от 50, 20, 10, 5 и 1 динара, както и монети от 500, 100, 50, 25 и 10 филса. В Йордания можете да обмените валута в банките, валутните бюра, на летището или някои хотели. Банките в страната работят от 08.00 ч до 11.00 ч. и от 14.00 до 16.30 ч и в много случаи предлагат по-изгодни валутни курсове. От чуждестранната валута най-широко се приемат щатските долари, британският паунд и еврото. Сирийската, ливанската, египетската и израелската валута могат да бъдат обменяни в столицата Аман на изгодни цени. Разплащания с кредитни карти се приемат в по-големите градове на Йордания – най-широко се приемат Visa, MasterCard, Cirrus, Plus и др. Ако желаете да изтеглите пари в брой, ще намерите банкомати в почти всички градове на страната.

Транспорт: шосета - 9.6 хил. км, от които 5.5 хил. км с твърдо покритие; ж.п. линии - 680 км. Единствено морско пристанище е Акаба. Международни летища - Аман и Акаба. Независимо от многото туристи обществения транспорт в Йордания не е най-силната им страна. По-популярен начин на придвижване са такситата и колите под наем. Таксито от летището в Акаба до определена точка на града ще ви струва между 7 и 12 JOD. Колата под наем е отличен вариант, в случай че планирате да пътешествате из цяла Йордания и можете да си го позволите. Транспорта за туристи до обектите е сравнително добре организиран и с фиксирани часове и цени, за разлика от микробусите, които превозват главно местното население. Те са значително по-евтин начин за превозване, но тръгват, когато всички места се напълнят, а това понякога отнема часове. Другият недостатък на този тип транспорт е ценообразуването. Плащате за пътуването на шофьора, който автоматично ви взима повече пари, отколкото е билета за местните (в Йордания трудно можеш да скриеш факта, че не си местен).
 
Визи: За пътуващите българи в Йордания е необходим международен паспорт с валидност минимум 6 месеца напред от датата на пътуването. Йорданската виза може да се получи на летището или предварително в консулския отдел на страната.. Към момента, влизането в Йордания през Акаба визата не се заплаща, ако са с престой над 2 нощувки което е страхотен бонус за българите, планиращи пътешествие до перлата на Близкия изток. Причината е в особения статут на Акаба, като единствената безмитна зона в страната. Пристигащите в столицата Аман са задължени да платят виза на цената от 40 JD.
 
Страната и хората: По-голямата част от йорданците са араби с изключение на няколко малки общности черкези, арменци и кюрди, възприели арабската култура. В голямата си част са мюсюлмани, поради което навсякъде се издигат големи или по-малки джамии. Местните се молят 5 пъти дневно, като последната молитва е около залез слънце.Повечето йорданци са образовани хора и говорят чужди езици. Те са изключително любезни към чужденците и желаят да представят страната си в най-добра светлина.  
Храната в Йордания е сравнително евтина. За фалафел или бързи закуски от улични сергии  можете да платите между 1 и 3 динара. На повечето места кафето ще ви струва 0,30 динара, малка минерална вода 0,40 динара. Ако решите да похапнете в някои от по-класните ресторанти в столицата Аман или Акаба, ще платите около 20 динара на човек. Почти навсякъде в страната е прието да се оставя бакшиш от 10% от стойността на сметката. Добре е да консумирате само бутилирана минерална вода и така любимият за йорданците черен чай. Цената на бутилка минерална вода в магазин (1.5 литра) най-често струва 1 JD. В краен случай, ако планирате да нощувате в пустинята и нямате достъп до магазин, набавете си таблетки за пречистване или преварете вода от чешмата. Кафето в Йордания е божествено, то е вид турско кафе на джезве, но тук му добавят и кардамон, което го прави ароматно и дъхаво. Често ще видите местните да обсъждат оживено някоя тема в кафетата, пиейки тази божествена напитка и пушейки „шиша” – арабско наргиле с превъзходен аромат. Въпреки че Йордания е предимно мюсюлманска страна впечатление прави хармоничното съжителство между християнската (главно населяваща градовете Мадаба и Фухай) и мюсюлманската общност. На много места може да станете свидетели на църква и джамия, стоящи една до друга и да чуете звука на църковните камбани и Атана (мюсюлманския призив към молитва) в един и същи район. Особена група в Йордания са бившите номадски племена, които са обитавали пустинята, известни като бедуини. В наши дни те вече отдавна не са номади и живеят в организирани бедуински селища, а много от тях притежават и къщи в големите градове. От отминалите времена им е останала любовта към пустинята, в която те прекарват повечето време, но вече за да осигурят приятното и интересно прекарване на туристите там. За целта има организирани бедуински кампове, в които освен да хапнете може и да преспите под звездите, да се повозите на джип, на камила, на магаре и да пиете най-вкусния чай, приготвен на съчки в пустинните пясъци.
Бакшишите са нещо напълно прието и нормално в Йордания. Местните твърдят, че не са задължителни, но всеки път очакват това малко финансово признание за тяхното старание и услуги, и искрено му се радват. Пазаренето за стоките е също един вид обичай, но за разлика от другите арабски страни продавачите не са натрапчиви и ако откажете да купите нещо, не ви преследват с нови предложения. Често те самите предлагат отстъпка, ако похарчите повече пари в магазина им. Изключително интересни и живопистни са така наречените „сукове” пазари на открито, на които може да намерите от плодове, зеленчуци и месо, до дрехи, бижута и даже златни украшения.
Хотелите и ресторантите в повечето части на страната са изключително чисти и подържани. Обслужването е дискретно и любезно. В много ресторанти към сметката се добавя допълнително и 10 % сервиз, което си е един вид узаконен бакшиш. В големите градове разходките вечер са безопасни, освен ако не сте облечени или не се държите предизвикателно. Облеклото в Йордания трябва да бъде съобразено с мюсюлманския статут на държавата. Не е желателно да бъде прекалено разголено, особено ако се посещават свещенни обекти, музеи или джамии. По градските плажове също не е желателно къпането на става в разголени бански или бикини, особено за представителите на женския пол. Това поведение се счита скандално и въпреки, че няма да ви направят пряка забележка, подобно облекло сканадализира местните жители. В отделените затворени хотелски комплекси, където пребивават само туристи няма проблем за леко плажно облекло. По време на религиозния празник Рамадан жителите на Йордания спазват строги правила – те не ядат, не пият и не пушат до залез слънце. Тези правила не важат за туристите, но все пак не е желателно това да се прави демонстративно. Алкохолът в страната не е на почит, въпреки че има хотели, които предлагат и All inclusive с напитки. Но има и такива хотели, в които изрично не се допуска консумацията му. Добре е да се осведомите за това, ако сте любители на пийването. В големите градове може да закупите алкохол по магазините, цените не са от най-ниските. Има всякакви видове вносни напитки, както и местни такива, като превъзходното йорданско вино. Бирата им също е с добри вкусови качества. В заведенията алкохола е на баснословни цени. Ако все пак не можете без него, може да се снабдите с бутилка от фри шопа преди полета, или да си закупите такава в магазин, като си я консумирата в стаята на хотела.
Равнището на престъпност  в Йордания е сравнително ниско. Сигурността е на високо ниво, особено що се отнася до туристите. В местата за настаняване са предприети мерки за контролиран достъп. Същото се отнася и до летищата и обществените места, където проверките на багажа са обичайно явление. Ако сте си взели камъчета от Петра или миди и корали от брега на Червено море, задължително ги скрийте добре в багажа си или просто ги оставете там, където сте ги намерили.На летището багажа минава на рентген и е твърде вероятно да ви ги вземат и да си навлечете обстойна проверка.
Няма ограничения по отношение на пренасяната валута. Чужденците имат право да внасят в Йордания до 20 кутии цигари и една бутилка алкохол. В случай, че чужденецът внася за временно ползване фотоапарат, лаптоп, таблет или друга техника, тя се отбелязва в паспорта му от митническия служител. При напускане на страната въпросната техника следва да се представи пред митническия служител, в уверение на това, че не е продадена в Йордания.
 
Национална кухня: Подобно на всяка друга страна в Близкия изток, Йордания може да се похвали с удивително кулинарно многообразие и богатство. Тя се е формирала в продължение на хилядолетия. Съчетава огромно разнообразие от вкусове и аромати, комбинирани по най-различен начин. Въпреки че Йордания е арабска страна, местната кухня е изключително силно повлияна от южно-европейските традиции в приготвянето на храна. Съчетанието на средиземноморска свежест и силни аромати, типични за арабските страни са превърнали Йордания в една от държавите с най-вкусна кухня в света. Нормално денят на местните жители, подобно на повечето южни народи, започва с лека закуска, която най-често се състои от тестени изделия – ароматни хлебчета, кифлички, питки и други. Те се поднасят с мляко, сирене, сушени плодове и разбира се най-популярната йорданска напитка, кафето. Обядът е най-обилното хранене за деня. Започва с мезе – леко предястие, което има за цел да отвори апетита. То може да се състои от лека салата, маслини, зеленчуково пюре, сирене или дори месо. Именно по обяд се разгръща в пълната си прелест цялото кулинарно богатство на тази арабска страна. След мезето се пристъпва към основното хранене. На трапезата често присъстват домати, чушки, пиперки, маслини, краставици, патладжани, картофи, магданоз, лук, чесън и какво ли още не. Зеленчуците винаги се подправят обилно със зехтин и множество различни билки и подправки. Месото най-често е овче, пилешко, козе и по-рядко риба. Тъй като местните жители са предимно мюсюлмани свинското не е популярно. Едно от ястията, които най-често присъстват на масата в Йордания се нарича ”мансаф” и представлява месо, сготвено със сушено и ферментирало кисело мляко и гарнитура пилаф. Ястието се слави с добрите си вкусови качества. Местните правят един от най-добрите хумуси с арабските страни, както и различни видове зеленчукови пюрета, смесени със сирена,сусам и други видове ядки. За десерт често се поднасят фурми, пресни плодове, както и огромно разнообразие от сладкиши. В пустинята можете да се насладите на превъзходен бедуински гюведж „зарб”, който представлява задушено овче месо със зеленчуди, което се приготвя заровено в пясъците в продължение на 6-7 часа. Местните жители се славят като същински виртуози в приготвянето на сладки, кексове, баклава и други сладкиши. Към десертите много често се прибавят ядки в големи количества.Емблематичен десерт е „кнафа”, тя се приготвя и консумира топла. Представлява божествен сладкиш на основата на печено козе сирене, със специфично тесто и тънък кадаиф, леко сиропирано и обилно поръсено със смлян шам фъстък. За разлика от средиземноморските страни където вечерята е най-обилното хранене за деня и продължава доста дълго, тук в Йордания вечерята е най-лекото ядене за деня. Вечеря се рано и в малки количества. Най-често се хапват зеленчуци, салати и зеленчукови пюрета и плодове. В местната кухня изобилстват екзотичните плодове като цитруси, огромни фурми, сушени смокини и големи количества прясно изпечени ядки.

Кога да посетим Йордания: За своята малка територия, Йордания има изключително разнообразен климат. Най-горещите месеци през годината са юли и август, особено в столицата Аман и пустинята, където температурите достигат до 36 - 40 °C. Зимният сезон, продължава от ноември до февруари и обикновено е много студен – характерни са валежи от дъжд, понякога сняг и силен вятър. Като цяло най-доброто време за посещение на страната е през пролетта – от март до май и есента от септември до ноември, когато страната се радва на ясни и слънчеви дни и дневните температури не са твърде високи. Зимата в Йордяния може да бъде учудващо студена. Валежите от сняг в Аман, дори и в Петра не са нещо напълно необичайно. В пустините може да бъде много студено, особено през нощта. Уверете се, че имате достатъчно топли дрехи, както и водо- и ветроусточиво яке. Единствено изключение прави курортът Акаба, който се отличав със средни максимални температури около 20 ° С през януари, но нерядко в района вилнеят пясъчни бури със силни ветрове. По време на високия летен сезон – от юли до август,  времето във влажната Йорданска долината е доста тежко и задушно – дневните температури са около 38 ° C. В пустинята, включително Вади Рум, климатът е горещ и сух. Най-доброто време за туризъм в южна Йордания, където се намира крайбрежието на Червено море и някои от най-големите забележителности в страната, са месеците март, април, октомври и ноември. През тези месеци дневните температури са между 25 и 33°C. На север в столицата Аман най-подходящи са месеците април и октомври.Най-високите цени са през месец април, а най-ниските по време на Рамадана, когато въпреки някои ограничения посещението може да бъде много изгодно.
 
Какво облекло да си носим:  Без значение през коя част от годината посещавате южна Йордания, летните дрехи са препоръчителни. Въпреки това през месеците от ноември до март е добре да добавите в багажа си и някоя връхна дреха, защото нощите са доста хладни, дори студени. В северна Йордания има ясно изразен зимен сезон, а температурите напомнят на тези по Средиземноморието. През периода от декември до март зимните дрехи са особено необходими. През ноември и април в Аман най-подходящо е лекото пролетно облекло. От май до октомври времето е много горещо.

Какво да не пропускаме: Йордания има много интересни и разнообразни забележителности – културно-исторически и природни. Тук ще се опитаме да покажем накратко, кое е най-интересното в страната.
Безспорно Перлата в короната на Йордания е розово-червения скален град Петра. Древната столица на набатейците е богата на над 800 прекрасни паметници, включващи храмове, гробници, бани, погребални зали, интересни сгради и улици с колонади. Простира се в долината Вади Муса – Долината на Моисей. Осемстотин години преди Христа трудолюбивия арабски народ населил южната част на страната и изградили уникален защитен град в гигантски скали. Един ден Петра потънал дълбоко в пустинята и бил забравен задълго. Само бедуините знаели къде е чудният град, но пазели дълбоко тайната. Дълго време Петра живеела само в легендите, споменавана като изгубения град. Швейцарският пътешественик Буркхард разкрил тайната през 1812 г., но не популяризирал откритието си. Петра била отново намерена през 1924 г. от британски археолози. Очарованието на тази приказка започва от величествения тунел, дълъг 1,2 км и ограден от 200-метрови отвесни скали. Съкровищницата е най-известният монумент – тя посреща с розовото си великолепие всеки посетител, дръзнал да пристъпи тук. Изящната скална картина е използвана за декор във филма "Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход". Следват повече от 4000 внушителни фасади, изсечени в скалите, амфитеатърът със 7000 седящи места, манастирът – най-внушителната постройка тук, Византийската църква – с удивителната цветна мозайка.
Вади Рум – лунната пустиня -"Огромен, ехтящ и божествен..." – така е описал цветният каньон Лорънс Арабски. Навсякъде, където погледът ви стига, масивните скали в странни форми и невероятни пастелни цветове изглеждат като да изникват от нищото, изпод розово-червени пясъци. Скалните рисунки в естествените пещери носят доказателства за праисторическо присъствие. Днес тук живеят няколко десетки фамилии приятелски настроени бедуини, готови да споделят своите красиви шатри, да ви нахранят и почерпят с чай от мента или кафе с кардамон. Вади Рум и любимо място на сценаристите на касови филми, тук са снимани продукции като Лорънс Арабски, Марсианецът, една от сериите на Междузвездни войни, Прометей, Червената планета, Трансформърс и други. Пролетта, когато дъждовете носят свежи аромати на диви цветя, е един от най-прекрасните периоди за посещение на чудното място. Да прекосите този поразителен природен пейзаж пеша, с джип или на гърба на камила, или да изживеете нощта, прегърнати от топлината на луната и звездите, на това едва ли някой би устоял. Естественият завършек на всяко приключение е чаша вино или ароматен чай по залез слънце и бедуинско парти. Дълбоко в пустинята, сред пъстрата магия има комфортни палаткови лагери. Опъват се шатри, а вечерята е европейска и арабска кухня. Купонът е невероятен.
Акаба – кораловата градина на Червено море е меката на гмуркачите. В този удивителен червеноморски курорт фантазията, слънцето и морето срещат очарованието на античността. Единственият излаз на море на Йордания – Акаба – е стратегически разположен в пресечната точка на морски пътища от Азия, Африка и Европа. Кокетният малък град на Червено море, сгушен под палмови корони, прегърнат от кристални води и заобиколен от пурпурни планини, които всеки ден няколко пъти сменят цветовете си, привлича туристи през цялата година. Богатството на Акаба е нейното море – ослепителни рифове, окичени с несметно разнообразие от коралови риби. Тук е едно от най-добрите места за гмуркане в света.
Река Йордан-Бетания – мястото, където е кръстен Исус Христос. Първо се е смятало, че кръщението се е провело в Ярденит, на другия бряг на река Йордан. Точно описание на мястото се съдържа в Евангелието на Йоан. По време на Византийската империя поклонници до Светите места често споменават за гръцка колона с кръст на върха, поставена на мястото на кръщението. През 1996 г. международна група от учени заявява, че е намерено точното място – открита е основата на колоната на 40 метра източно от брега на река Йордан. През 2000 г. по време на посещението на папа Йоан Павел II всички църкви в света признават Йордания за Свято място, където е кръстен Иисус Христос.
Мадаба – Свещена земя. Недалеч от Аман, разположен високо в пустинята, се намира град Мадаба – библейското съкровище на Йордания. Наречен е и Мозаечния град – заради впечатляващите със своята красота византийски мозайки. Най-грандиозната карта-мозайка е гордо експонирана на пода на гръцката ортодоксална църква "Св. Георги", построена през 1896 година. Картата е изработена от повече от два милиона малки квадратни цветни камъчета и изобразява много свещени християнски места. Стотици други изключителни мозайки, изобразяващи растения и животни, сцени от живота на хората и от гръко-римската митология, красят най-старите домове и църкви на Мадаба.
По стъпките на кръстоносците. В пустинята на Йордания има много мистериозни замъци, които "разказват" приказки за древни цивилизации. Повечето от тях са били крепости, ловни хижи и резиденции на халифите. Замъкът Азрак, разположен в близост до едноименния оазис, е важна спирка на хиляди видове мигриращи птици. Тук е бил разположен главният щаб на Лорънс Арабски през 1917 година. Сгушен на древният караванен път от Египет за Сирия, кръстоносният замък Керак е известен с уникалното си строителство – под видимата му част има още 7 нива, а над 5000 рицари са го защитавали 50 години, до падането му в ръцете на неверниците. Най-добре запазен е Касър Амра. Някога той е служил като баня, която можело да посещава само отбраното общество.
Джераш – великолепието на Римската империя. На по-малко от час път северно от Аман се намира внушителният римски град – част от Декаполис (обединение на 10 от най-процъфтяващите римски колонии), построен през ІІ в.пр.Хр., известен като Гераса. Едва в края на ХІХ в. градът приема арабското име Джераш. Перфектно съхранен сред пясъците на пустинята, градът оживява в детайли посредством триумфалната арка, просторните площади, хиподрума с 15 000 места, елипсовидния форум, театрите, римските бани, широката улица с "танцуващата" колонада, която води до храма на Артемида. Днес Джераш е сцена за престижни фестивали, концерти и други културни събития. Единствено в него, в автентична атмосфера и реални декори, може да се наблюдават представления на римската армия, гладиаторски борби и надпревара с колесници. Пренасяте се в чудно пътешествие назад във времето, разиграно на древния хиподрум. Пред вас оживяват картини, които досега сте гледали само на кино.
Аман – импресия в бледорозово. Столицата на Йордания е елегантна смесица на древно и модерно. Първоначално, също като Рим, Аман е бил построен на 7 хълма, сега се простира на повече от 19. Наричат го още Белия град заради белите и розови камъни, с които са изградени сградите. Градът с повече от 1 000 000 жители е коронован от Цитаделата, разположена сред руините на Храма на Херкулес, на един от върховете. Там е и археологическият музей с експонати отпреди 700 000 години. В подножието на цитаделата лежи перфектно съхранен амфитеатър с 5000 места. Аман е на светлинни години от клишета за арабска екзотика – изискан, чист и подреден.
Планината Небо – където Мойсей вижда Обетованата земя. Според текстовете в Библията мястото, на което Мойсей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя, е връх Небо на 800 метра от надморското равнище.. Днес планината с това име е едно от най-посещаваните места в Йордания. Учените все още спорят дали планината Небо е същата от библейските сказания. Пак според свещените текстове самият Мойсей умира в планината и е погребан от самия Бог. Според ислямската традиция пророкът Муса (аналог на Мойсей) е погребан на няколко километра от планината, отвъд коритото на река Йордан. От върха се вижда цялата Обетована земя и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят и Йерихон и Йерусалим.На върха на планината са открити останки от църква и манастир. Църквата е от средата на IV век и е изградена в памет на мястото, където умира Мойсей. В следващите векове е разширявана, а в нея са запазени красиви мозайки.Когато през 2000 г. папа Йоан Павел II посещава храма по време на пътуването си до Светите земи, той засажда в двора й маслиново дръвче в името на мира.Регионът е свещен за християни, евреи и мюсюлмани, свързан е с предания и легенди, обвити в тайнственост.
 
Мъртво море - Като един от най-удувителните и духовни пейзажи в света, йорданското източно крайбрежие на Мъртво море се превърна във водещ религиозен и спа център в страната. Прекрасни пътища, отлични хотели със спа центрове, археологически и религиозни забележителности – всичко това превръщат този регион в атрактивна дестинация за туристи от цял свят, такава каквато е била в древното минало за велики императори, царе, търговци и поклонници.
 
С тези няколко емблематични места съвсем не се изчерпват богатствата на тази красива  страна. В  пейзажите на Йордания има нещо вълшебно и завладяващо, нещо което е твърде различно и същевременно близко до сърцето и душата. Посетилите я веднъж запазват топли спомени от нейното очарование, което я превръща в истински магична и желана.

 

Изберете хотели за резервация по програмата

Видео

Карта


Етикети самолетна екскурзия в йордания самолетна екскурзия до йордания самолетни екскурзии в йордания самолетни екскурзии до йордания директен чартър директен чартър до йордания екскурзия в йордания екскурзия до йордания оферти за йордания оферти за йордания 2019 екскурзия със самолет екскурзия със самолет 2019 екскурзия на промоция екскурзия до йордания със самолет йордания петра екскурзия петра екскурзия петра йордания джип сафари вади рум мъртво море йордания пустинята вади рум пустинята вади рум йордания лорънс арабски йордания лятна почивка в йордания почивка в акаба почивка в акаба йордания пътуване ваканция промоции промоционални оферти промоционални оферти 2019 ранни записвания ранни записвания 2019 промоционални оферти 2019 обиколна екскурзия обиколен тур есенна почивка йордания есенна почивка в йордания йордания есен 2019 есенна почивка в йордания 2019 есенни почивки в йордания 2019 зимна почивка йордания зимна почивка в йордания зимна почивка в йордания 2020 зимни почивки в йордания 2020 есенна почивка в акаба есенна почивка в акаба 2019 есенни почивки в акаба есенни почивки в акаба 2019 есенна почивка червено море есенна почивка червено море 2019 зимна почивка в акаба зимна почивка в акаба 2020 зимни почивки в акаба зимни почивки в акаба 2020 зимна почивка червено море зимна почивка червено море 2020 samoletna ekskurzia v yordania samoletna ekskurzia do yordania samoletni ekskurzii v yordania samoletni ekskurzii do yordania direkten chartar direkten chartar do yordania ekskurzia v yordania ekskurzia do yordania oferti za yordania oferti za yordania 2019 ekskurzia sas samolet ekskurzia sas samolet 2019 ekskurzia na promotsia ekskurzia do yordania sas samolet yordania petra ekskurzia petra ekskurzia petra yordania dzhip safari vadi rum martvo more yordania pustinyata vadi rum pustinyata vadi rum yordania lorans arabski yordania lyatna pochivka v yordania pochivka v akaba pochivka v akaba yordania patuvane vakantsia promotsii promotsionalni oferti promotsionalni oferti 2019 ranni zapisvania ranni zapisvania 2019 promotsionalni oferti 2019 obikolna ekskurzia obikolen tur esenna pochivka yordania esenna pochivka v yordania yordania esen 2019 esenna pochivka v yordania 2019 esenni pochivki v yordania 2019 zimna pochivka yordania zimna pochivka v yordania zimna pochivka v yordania 2020 zimni pochivki v yordania 2020 esenna pochivka v akaba esenna pochivka v akaba 2019 esenni pochivki v akaba esenni pochivki v akaba 2019 esenna pochivka cherveno more esenna pochivka cherveno more 2019 zimna pochivka v akaba zimna pochivka v akaba 2020 zimni pochivki v akaba zimni pochivki v akaba 2020 zimna pochivka cherveno more zimna pochivka cherveno more 2020
Оферта № П112
Абонирайте се за нашите специални предложения