deltatours.bg

Почивка в Тунис с полет от Варна

Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: П-325
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки
Дестинация: Тунис, Тунис
Дати: 28.08.2020, 04.09.2020, 11.09.2020, 18.09.2020, 25.09.2020
Цена от: 728.00 лв.

 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други
 • Полезна информация за Тунис

ДЕН – 1

ВАРНА – Тунис

Излитане от летище София с чартърен полет за Тунис. Кацане на летище Енфида, където се носи аромат на жасмин и шепот на ориенталски приказки.

Посрещане, трансфер и настаняване в избрания хотел. Продължителност на трансфера – около 1 час. Информационна среща с Вашия представител.

Вечеря. Свободно време. Нощувка.

ДЕН – 2

Закуска. Свободно време за плаж и забавления или по желание:

Тунис – Картаген – Сиди Бу Саид

Хотели в Хамамет: Хамамет – Тунис (55 км./около 1 час) – Картаген (19 км./около 20 мин.) – Сиди Бу Саид (6 км./около 5 мин.).

Хотели в Сус: Сус – Хамамет (90 км./около 1 час) – Тунис (55км./около 1 час) – Картаген (19 км./около 20 мин.) – Сиди Бу Саид(6 км./около 5 мин.).

Хотели в Монастир: Монастир – Тунис (184 км./около 2:20 часа) – Картаген (19 км./около 20 мин.) – Сиди Бу Саид (6 км./около 5 мин.).

 1. Целодневна екскурзия до Тунис, Картаген, Сиди Бу Саид:
  Разглеждане на старата част на града, със старо, ориенталско сърце и калдаръмени пътеки – Медината от XIII век /ЮНЕСКO/, където цари колоритната атмосфера, пропита с аромати и загадъчност. Ще видим Източния пазар и ще разгледаме музея Бардо с най-голямата колекция на римски мозайки в света- бужуто в тунизийското културно наследсто.

Обяд (без включени напитки).

 1. След обяда тръгваме за античния Картаген – перлата на Средиземно море, окъпан в лъчите на славата и величието, където ще разгледаме руините на един от най – знаменитите градове на древността. Основан е, според легендата, от финикийската кралица Елиса (известна като Дидо), успяла да спаси себе си и част от богатството си, при падането на град Тир. Картаген е възникнал като финикийска колония в 814 г. п.н.е., владял западното средиземноморие в продължение на векове.

ВАЖНО: входната такса е включена в цената на екскурзията

Продължаваме с посещение на арт градчето Сиди Бу Саид, вдъхновение в синьо-бяло с аромат на жасмин /ЮНЕСКО/. Наричат градчето Тунизийския Монмартър, защото там художникът е властелинът на изкуството…

Свободно време за разходка из живописните улички, за да се насладите на атмосферата в ориенталско кафене с наргиле и местен специалитет – зелен чай с ментови листа и кедрови ядки…, да закупите сувенири и характерното за региона кафе от костилки от фурми с канела.

Връщане в хотелите в Хамамет и Сус за вечеря. Нощувка.

ДЕН – 3

Закуска. Свободно време за плаж и забавления или по желание:

Мединат Ал Захра тунизийска вечер (вечеря + лазарно шоу-програма)

Хотели в Хамамет: за Мединат Ал Захра около 90 км./около 1 час.

Хотели в Сус: за Мединат Ал Захра около 15 км. /около 15 мин.

Хотели в Монастир: за Мединат Ал Захра около 25 км. /около 35 мин.

Вечерна екскурзия по желание:

 • Възможност за посещение на национална вечер Мадинат ал Захра- Една от най-грандиозните шоу- атракции в цяла Африка, с участието на десетки артисти и ездачи на фона на вода, огън, светлинни и звукови ефекти с най-съвременна техника в парка Мединат Ал Захра.

Вечер, заради която си заслужава да посетим Тунис!

Връщане в хотелите в Хамамет и Сус около полунощ. Нощувка.

ДЕН – 4

Закуска. Свободно време за плаж и забавления или по желание:

Целодневна екскурзия до Кайруан и Ел Джем

Хотели в Хамамет: Хамамет – Сус (90 км. /около 1 час) – Кайруан (70 км. /около 1 час) – Ел Джем (80 км/около 1 час) – Сус (60 км./около 40 мин.) – Хамамет (90 км./около 1 час).

Хотели в Сус: Сус – Кайруан (70 км. /около 1 час) – Ел Джем (80 км/около 1 час) – Сус (60 км/около 40 мин.).

Хотели в Монастир: Монастир – Кайруан (70 км. /около 1 час) – Ел Джем (80 км/около 1 час) – Монастир (72 км/около 1:10 часа.).

 • Целодневна екскурзия до Кайруан и Ел Джем- Отпътуване за Ел Джемкъдето се намира най-добре запазения и най-голям амфитеатър в Северна Африка и трети в света. Предстои посещение на Кайруан – четвъртият по святост град за мюсюлманите. Тук ще видим голямата и най-стара джамия в Африка – Окба- един от шедьоврите на ислямската архитектура.

или

Целодневна екскурзия до Кап Бон

Келибия – Керкуан – Хауариа – винарна Бакхус

Отпътуване сутринта от Монастир/ Сус/Хамамет (165 км. / 140 км. / 60 км. )

Нос Бон или полуостров Бон се намира в североизточния край на африканското крайбрежие на Тунис.

Килибия – град, разположен на брега на морето. Разглеждане на Византийската крепост, построена на върха на 150 м. висок скалист нос, с изглед към морето и града (входната такса е включена в цената).

Екскурзията продължава към Керкуан (30 км.)- Руините на пунически Керкуан са обявени за паметник на ЮНЕСКО. Днес това е най-добре запазените останки от финикийски град на територията на Тунис. Разглеждане на обекта, включително и на музея (входната такса е включена в цената).

Отпътуване за Хауариа (20 км.). Обяд в ресторант с изглед към морето – сет меню, без включени напитки. Разглеждане на пещерите / кариерите, от които както финикийци, така и римляни са добивали скалните блокове за изграждане на Картаген (входната такса е включена в цената).

Екскурзията ще завърши с посещение на винарна Бакхус с дегустация на регионални вина (включена в цената)

Връщане в хотелите. Нощувка.

ДЕН – 5

Закуска. Свободно време за плаж и забавления или по желание:

Сахара (двудневна екскурзия с 1 нощувка в оазис в пустинята)

1ви денХамамет – Сус- (90 км. /около 1 час)- Монастир (56 км. / около 1:10 часа) – Ел Джем (60 км/около 40 мин.) – Матмата (240 км./около 3 часа) – Дуз (110 км./около 1 час и 15 мин.).

 1. Двудневна екскурзия Сахаранай-голямото пясъчно море в света. По време на екскурзията ще разгледаме 2/3 от страната и ще се запознаем с нейната история, традициите и обичаи.

През първия ден започваме най-запомнящото си двудневно пътешествие в Тунис, което ще ни отведе до пясъците на великата Сахара.

 • Нашият маршрут ще ни отведе до Ел Джем – където се намира най-добре запазения и най-голям амфитеатър в Северна Африка и трети в света. Това е един от най-впечатляващите паметници на световната история и именно той е послужил като декор за заснемането на незабравимия “Гладиатор” на Ридли Скот. Ще имаме възможността да стъпим на гладиаторската арена, да бъдем на местата на публиката и дори да минем през тунелите, от които са излизали дивите животни.

ВАЖНО: входната такса е включена в цената на екскурзията

Продължаваме към Матмата- най-известното селище на коренните Тунизийци, „Берберската столица на Тунис”, където ще имаме уникалната възможност за достъп до интимното пространство на местните жители, ще имаме уникалната възможност да посетим част от подземните им жилища.

Матмата става особено полпулярно, след като през 70-те години тук е заснета част от трилогията „Междузвездни войни”. От тогава насам туристическият поток не спира. По тези земи Индиана Джоунс търси из околните пещери изчезналия кивот. Пустинята до Матмата е и романтичният фон на „Английския пациент“.

Следва обяд в берберски ресторант с традиционно меню от пилешко и кус кус (без включени напитки).

 • След това ще се отправим към оазисът Дуз – известен като “Вратата на пустинята”, разположен сред оазис от финикови палми, отвъд който следват хиляди километри убийствена, безразлична към човека пустош. Тук започва поредното приключение: яздене на камили, каране на АТВ-та или летене с делтапланер. Липсват думи да се разкаже емоцията и величието на природата, просто трябва да се преживее.

Настаняване в хотела. Вечеря без включени напитки. Нощувка.

ДЕН – 6

Закуска. Свободно време за плаж и забавления или за избралите Сахара (двудневна екскурзия с 1 нощувка в оазис в пустинята)

2 ри ден : Дуз – Тозьор (120 км./около 1 час и 45 мин.) – Гафса (140 км./около 2 часа) – Кайруан (200 км. /около 2 часа и 30 мин.) – Сус (60 км./около 40 мин.) – Хамамет (90 км.около 1 час).

Ранна закуска.

 • На втория ден от екскурзията в Сахара, след ранна закуска се отправяме към пресъхналото солено езеро Шот Ел Джерид, познато на света с невероятната картина, която се създава при изгрев слънце и с уникалните си миражи … Според преданието, Фата Моргана е фея, живяла на морското дъно и примамвала с призрачни видения пътешествениците. Разбира се има и научно обяснение. Според изследователите, това е сложно оптично явление, при което далечни обекти, се появяват по изкривен начин на небето. Тръгването е много рано, за да може да се насладите на незабравимия изгрев точно по средата на езерото.

 • Продължаваме към Тозьор – единствения град – оазис, където са си дали среща всички пустинни ветрове и въпреки усилието им, все още не са го затрупали с пясък.

В Тозьор има над 300 000 финикови палми, от които се произвеждат висококачествени фурми под марката „Деглет Hyp” (Пръсти от светлина), познати в цял свят. Тук се добива един от най-красивите сувенири в света – пустинната роза- кристализирал пясък във формата не цвете, късче от пустинята за спомен, което ще ви грабне сърцето.

Следва едно незабравимо преживяване с джипове насред пустинята. Шофьорите карат с 80-100 км/ч. през пресечен терен, изкачват се и се спускат по 30 градусови наклони на пясъчни дюни с фин пустинен пясък. Състезават се един с друг и се опитват се да ни накарат да се почувстваме като участници в ралито „Париж-Дакар”.

 • Ще посетим изключително красивия планински оазис Шебика – ценно бижу в суровата пустиня, скътан в средата и огрян от парещите слънчеви лъчи, оазисът е наричан още “Замъкът на слънцето”. Ще имате възможност да видите как в пустинята извира вода (хладна и годна за пиене), образува поточе дори с малък водопад… място, където са снимани кадри от филма „Английският пациент”…

Следва вкусен обяд (без включени напитки) в района на Гафса.

 • След обяда ни предстои посещение на Кайруан – четвъртият по святост град за мюсюлманите.. Казват, че ако нямаш пари да посетиш Мека, Медина или Йерусалим, трябва поне 7 пъти в живота си да дойдеш в Кайруан /ЮНЕСКО/. Тук ще видим голямата и най-стара джамия в Африка – Окба- един от шедьоврите на ислямската архитектура.

Освен като свещен град, Кайруан е известен с производството на ръчно тъкани килими и със сладкишите си с фурми. Девойката от Кайруан трябва сама да изтъче килим, преди да мине под венчило.

Връщане в хотелите в Хамамет, Монастир и Сус за вечеря.

ДЕН – 7

Закуска. Свободно време за плаж, шопинг и други приятни забавления или по желание:

Разходка с катамаран или Разходка с пиратски кораб / около 20 мин

Разходка с катамаран: няколко часа пътуване на борда на лодка – катамаран, най-бързата ветроходна лодка, която ще Ви отведе дълбоко в най-чистите води. Не е нужно да сте собственик на лодка, за да се насладите на средиземноморския бриз, да излезете след природата и да опитате от магията на вятъра и водата.

или

Разходка с пиратски кораб- едно вълнуващо плаване, спектакъл с пиратски танци и костюми на борда на кораб, на който всеки е мечтал да бъде като дете, вълнуващо се и готово да посрещне това морско приключение.

ДЕН – 8 / Отпътуване

Закуска.

Трансфер до летище Енфида за полет до България. Продължителност на трансфер – около 1 час.

Полетно разписание (подлежи на препотвърждение)

Авиокомпания: Bulgarian Air Charter
Варна– Енфида: 11:00 / 12:00 ч.
Енфида – Варна: 12:50 / 17:10 ч.

Трансфер летище – хотел – летище:

Продължителност: между 0:40 часа и 1:30 час в посока с 3*/4* автобус.

 
Тунис – ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Посолство на Република България в Тунис
Адрес: 5 Rue Ryhane, Cité Mahrajène, 1082 Tunis
Телефон: +216 71 798 962, Дежурни телефони в извънработно време: +216 29 835 428, Е-mail: [email protected]
Работно време: 8.00 – 16.30 ч.

Консулска служба:
Адрес: 5 Rue Ryhane, Cité Mahrajène, 1082 Tunis – P.O.Box 6
Телефон: +216 71 798 962 ; +216 71 800 980, Телефон за информация по консулски въпроси: +216 71 785 790
Дежурен телефон в извънработно време:+216 29 835 428, Факс: +216 71 791 667
Работно време: 08:00 – 16:30 h

Тунис – валута

Валутата, която се ползва в Тунис е Tunisian Dinar с ориентировъчен обменен курс от 1 лев = 1.57 Tunisian Dinar

Парите на Тунис могат да предизвикат много интересни впечатления. Първото нещо, което изненадва туристите е, че в 1 динар има 1000 милима, а не 100, както сме свикнали. В ръцете си можете да държите монета от 1/2 динар. Според нашата логика трябва да имаме 500 милима, но тук монетата е 1/2 динар.

Също така интересна банкнота от 30 динара, такава необичайна деноминация в света не се намира другаде. За да получите такава банкнота в ръцете си е едновременно голямо щастие и нещастие в същото време. Неволята е, че тя е официално изтеглена от обръщение, т.е. тя е само сувенир. Щастието е, че е рядко срещана, почти колекционерска.

В някои магазини цените са посочени в милими, което поставя туристите в шок. Представете си ситуацията, в която в магазина виждате цената за една сода – 1,700 разбирате, че в джоба ви няма толкова много пари, дори след като сте обменили 100 долара за динари.

В Тунис монетите са много интересни – например монета 1 динар се намира в няколко дизайнерски варианта.

Какви пари да вземете с вас? Вземете долари или евро. Тези валути могат да се обменят във всяка банка или обменно бюро. Обменният курс е почти един и същ навсякъде, нормално е, че на летището, той е най-неизгоден. За обмяна в банката или в пощенската служба ще ви е необходим паспорт. В хотела обикновена искат само номера на стаята.

В Тунис търговските операции са официално разрешени само в местна валута – тунизийски динари. Отказът на търговците да вземат долари и евро изненадва много туристи, свикнали с Египет и Турция, където туристите често дори не докосват местната валута. В Тунис ще трябва да се занимавате с динари. Все пак има търговци, които ще се съгласят да вземат евро или долари, но можете да бъдете сигурни, че курсът няма да бъде изгоден.

Тунизийският динар НЕ Е конвертируема валута и подобно на Египет, в Тунис е забранено да изнасяте валута!

При пристигане и купуване на местна валута, задължително запазете квитанцията, която ще получите при обмяната. Може да ви бъде поискана при заминаване!

На тръгване от страната обменете всичката местна валута в евро или долари – тунизийците наистина ще се опитат да намерят всяка скрита монета в багажа ви. Позволено им е да претърсят всичко, така че недейте да усложнявате нещата. На територията на летището може да пазарувате с евро, долари и британски лири. В Тунис се приемат плащания с кредитна карта. За всеки случай уведомете банката издател, че ще посещавате Тунис. В противен случай картата може да бъде блокирана, заради мерки за сигурност.

Моля, обърнете внимание! Обменът на пари между частни лица в Тунис е престъпление. Наказание – лишаване от свобода до 3 години или голяма глоба. Не сменяйте пари “на ръка”.

Банки

Банките в Тунис работят на кратък график. От 8-00 до 12-00, след това почивка, и от 14-00 до 16-30. Разбира се, не всички банки работят точно по този график, но този начин на действие може да се нарече “типичен” за тунизийските банки. Събота и неделя са почивните дни. В Рамазан банките обикновено работят от 8-00 до 11-30.

Обмяна на валута в хотелите

Обикновено е възможно от 9-00 ч. до 18-00 ч. без прекъсване и без почивни дни.

Препоръчваме да внимавате да не обменяте големи суми наведнъж. Обменете парите според нуждите и в малки количества. Ако искате да направите голяма покупка, например, килим или бижута, използвайте кредитна карта.

Всички магазини, продаващи скъпи стоки, приемат кредитни карти. Ако магазинът за бижута не приема кредитни карти, тогава самият той трябва да предизвика подозрение.

Обмяна на големи суми

Ако разменяте в банката сума, надхвърляща еквивалента на 5000 тунизийски динара, банковият служител ще трябва да представи печат в паспорта при деклариране на парите в митниците. Не забравяйте да декларирате големи суми, когато влезете в страната.

Когато пазарувате

Задължително трябва да се пазарите. Ако не сте доволни от цената и си тръгнете, тунизийските търговци тръгват след вас и любезно свалят още. Това е част от ”играта”. Те са любезни през цялото време и са добри психолози. Изгодно може да купите сребърни бижута (ръчна изработка), берберска керамика, малки мозайки, многоцветни чанти и сакове от камилска кожа, шалове и килими. Цените са много добри и си струва. Символът на Тунис е красиво букетче жасмин (machmoum) и се подарява за „Добре дошли”. Тук е мястото да си вземете различни благовонни масла като арганово, пачули, мъск и др.

Бакшиши в Тунис

Бакшишите в Тунис са нещо без което няма да минете. Местните очакват от вас да получат бакшиш за всяка услуга. Размерът му не е точно определен, но може да се придържате към правилото за 10-те процента. Ако попитате някой на улицата да ви упъти той ще очаква някакви дребни пари в замяна. В хотела може да попаднете в неприятната ситуация – да ви покажат стаята и някой от персонала да ви чака на вратата и да не излиза.

Щепсели и контакти в Тунис

Напрежението в електрическата мрежа на Тунис е 230V, при честота 50Hz. Щепселите и контактите в Тунис са същите като в България. Не е нужно да взимате адаптер или накрайници с вас.

Часова разлика между България и Тунис

Часовата разлика между Тунис и България е -2 часа. Т.е. в България 12.00 ч, а в Тунис 10.00 ч.

Виза за Тунис:

При престой под 90 дни в Тунис не ви е нужна виза. Попълва се миграционна карта на летище.

Религията в Тунис

Ислям – съобразявайте облеклото и поведението си с местната култура и традиции.

Състояние на интоксикация

Много често, всяка травма или обостряне на заболявания не се счита за застрахователно събитие, ако е настъпило в състояние на интоксикация. Освен това, Тунис е ислямска държава, въпреки че тук произвеждат местния си алкохол.

И макар да няма наказание за пиене, отговорността за това е много по-голяма, особено на обществени места.

В Тунис за обида на обществения морал можете да отидете в затвора за срок от 6 месеца до 5 години или глоба от 120 до 1200 тунизийски динара. Разбира се, само в екстремни случаи туристи са затваряни, но има теоретични шансове за такова нещо, а глобите са неприятни за плащане.

Движение по пътищата

Тунизийските шофьори не обичат много да спазват правилата на пътя и затова движението не се организира по същия начин, по който сте свикнали в България. Например в Тунис няма светофари, с изключение на централните улици на столицата. Пешеходни пътеки тип “зебра” присъстват, но шофьорите не обръщат внимание на тях, затова пък има множество “лежащи полицаи”. Полицията наблюдава трафика само в стационарни постове. В Тунис има малко автомобили – 125 на хиляда жители. Следователно властите стигат до извода, че сериозните мерки за безопасна организация на движението просто не са необходими за страната. Бъдете бдителни по пътя, особено ако сте с деца!

Не можете да пиете вода от чешмата

В Тунис чешмяната вода не се счита за питейна вода. В много случаи това не е пълноценна прясна вода, а обезсолена морска вода. Тунис не гарантира безопасния химически състав на водата и отсъствието на вредни микроорганизми в нея. Не пийте вода от чешмата, не рискувайте напразно! В заведенията на хотелите – барове и ресторанти се продава бутилирана минерална вода около 1,5 – 2,5 динара, а обикновено около хотелите има магазини, в които водата е дори по-евтина – около и под 1 динар.

Бъдете внимателни със слънцето

Тунис е южна и гореща страна, а слънцето е активно и коварно. В първите дни от престоя ви е по-добре да ограничите излагането си на пряка слънчева светлина, особено до обяд. И винаги използвайте слънцезащитен крем – за възрастни SPF 20 или по-високи, за деца SPF 30 или по-високи.

Храна в стаята

В хотелите, работещи на база All Inclusive е забранено да се изнася храна от ресторантите, но забраните рядко спират много от туристите. В горещ климат храната бързо се влошава и може сериозно да навреди на здравето. Помнете “правило 6 часа”. Ако храната е приготвена преди повече от 6 часа, след това я изхвърлете, без да мислите! Не рискувайте напразно, бюфетът скоро ще бъде отново зареден.

Не подценявайте алергиите

В Тунис туристите се срещат не само с морето и забележителностите, но с и набор от цветове и хранителни съставки, с които по-рано не са се сблъсквали. Вземете със себе си в Тунис лек за алергии. Бъдете внимателни в ресторанта, препоръчваме първо да опитате всяко ястие в малки количества. И особено внимание към временни татуировки, които се правят с къна. Редица са случаите, при които туристите разбират, че имат алергия към тази смес, след като вече е поставена върху кожата и е по-добре да не си представим последствията.

Не купувайте сувенири в първите дни на почивка

Тунизийските търговци майсторски изчисляват новопристигналите туристи, защото за тях това е приоритетна цел. Нашият съвет – пазете се от търговците в ранните дни и не купувайте нищо, докато не се ориентирате в цените.

Не губете документи за обмяна на валута

В Тунис е лесно да се променят долари или евро за тунизийски динари, но обратният обмен е много по-труден. Не губете квитанциите си! И по-добре да не променяте валутата повече, отколкото ви е необходимо за пазаруване в магазините.

Миграционна карта на Тунис
Миграционната карта на Тунис е една от най-неразбираемите в света. Правилното попълване често предизвиква въпроси дори на онези туристи, които познават добре английски език. Ще се опитаме да опишем нейните характеристики, ще дадем подробна инструкция за дизайна на този документ.

И първият ни съвет: вземете с Вас химикалка в Тунис, за да попълните картата. Често в зоните на пристигане на летищата, дългите опашки се получават от туристи, чакащи за да получат писалка и да попълнят картата.

Две части от картата!!!

Миграционната карта на Тунис се състои от две части. Първата се нарича “международна борда за кацане и слизане”, тя е в горната част. Отдолу е втората част – “карта за посетители на чуждестранно лице”.

Каква е разликата между тези две части е мистерия. Обикновено картата е разделена на две части – пристигане и заминаване. Първата(горна) част се взима от миграционната служба на страната при пристигане, а втората – при заминаване. Моля, пазете попълнената долна част – ще ви бъде поискана при заминаване!

Във всеки случай ви препоръчваме да попълните двете части наведнъж и да спестите време.

Ще получите картата за миграция на летището след полета до Тунис. Това е друга местна особеност – те никога не се раздават в самолета. Това важи не само за полетите от България, но и за всички полети като цяло.

Попълване на карта за миграция на Тунис

Тунизийската миграционна карта съдържа надписи на английски, арабски и френски език.

Трудностите за туристите започват с първата графика – “Име”, “Първо име” и “Име на момичето”. Какво да пиша?

“Име” (1) пишем фамилно име.

“Първо име” (2) пишем име. Средното име в първата част на тунизийската миграционна карта не участва. Името и фамилното име трябва да бъдат пренаписани точно както в паспорта с латински букви.

“Моминско име” (3) е моминско име . Тя е предназначена само за жени и само ако сте променили фамилното име след брака. Мъжете трябва да го оставят празни!.

“Дата и място на раждане” (4) е датата и мястото на вашето раждане. За датата на раждане въпроси не възникват, но мястото на раждане причинява затруднения. Туристите просто не разбират какво искат от тях: страна, град, адрес или всички заедно. Напишете града на вашето раждане, това е по-лесно и по-бързо.

“Националност” (5) – това е гражданство. Просто напишете “Bulgaria”

“Професия” (6) е вашата професия.

“Passport Nbr или Identify card Nbr” (7) е номерът на вашия паспорт. Просто го копирайте от паспорта си.

“Дата и място на издаване” (8) е датата и мястото на издаване на Вашия чуждестранен паспорт.

“Идване от / Към” (9) – превежда като “Откъде идвате от / Къде отиваш”. Просто напишете името на града на тръгване и пристигане. Например “София”.

“Адрес” (10) е най-двусмислената графа, тъй като не е ясно какъв точно адресът трябва да бъде написан. Английската дума “адрес” не обяснява нищо. Френската дума “domicile” ни казва, че трябва да напишете домашния си адрес. Това означава, че трябва да напишете адреса си у дома. На практика всички туристи написват тук името на техния хотел в Тунис. Препоръчваме да правите точно това, че е по-лесно и по-бързо. Посочете хотела от Вашия ваучер за пътуване.

В този момент първата част на миграционната карта на Тунис приключва и започва втората част.

“Пълно име” (11) е пълното име. Напишете вашето име и фамилия. Не забравяйте за европейската традиция да напишете първо име и после фамилно име.

“Моминско име” (12) е моминско име. Всичко е същото като (3).

“Дата и място на раждане” (13) е датата и мястото на раждане. Точно както в (4).

“Гражданство” (14) – гражданство. Повторете, както в стъпка (5).

“Адрес в Тунис” (15) е адресът на престоя Ви в Тунис. Тук трябва да напишете името на вашия хотел. Адресът на хотела не е необходим, можете да го направите само с името.

“Паспортен номер или идентификационен номер на картата” (16) – номер на паспорта. Всичко е както в (7).

“Дата и място на издаване” (17) е датата и мястото на получаване на чуждестранен паспорт. Аналогично на (8).

Копия на документи

Това правило е валидно за всяка страна. Винаги е необходимо да правите фотокопия предварително: чуждестранен паспорт, ваучери, билети и застрахователна полица. В случай на загуба на оригинални документи, фотокопия ще бъдат полезни.

Какво може и не може да бъде внесено в Тунис

Правилата за внос в Тунис се определят от Митническия кодекс на страната (“Code des Douanes”). Всички тези документи са свободно достъпни на уебсайта на митническите власти на Тунис, езикът на документите е френски. Ако има желание, можете да проучите тези документи.

Какво е категорично забранено да внасяме:

– Лекарства, различни от лекарства за лична употреба. Ако туристът е с предписано лекарство с наркотичен ефект, тогава трябва да бъде представен съответният сертификат, преведен на френски. По-добре да не рискувате и да се консултирате по тази тема в посолството на Република Тунис.

– Оръжия, различни от лов и спорт, за чието внасяне трябва да получите специално разрешение в Министерството на вътрешните работи на Тунис.

– Животни и растения, изброени в Червената книга.

– Палмови дървета и продукти от тях.

– Порнографски продукти. Важно е да отбележим тук, че тунизийците имат по-широка концепция от нашата. Тук думата “порнография” има различно значение. Бъдете внимателни!

– Експлозиви.

– Всеки фалшификат.

– Всички обекти с историческа или културна стойност. Заслужава да бъдете внимателни със старинните неща, оставяйте предмети от древността у дома.

Тютюн и цигари

Тунизийските митнически разпоредби имат един нюанс. Обикновено правилата уточняват, че само лица над 18-годишна възраст могат да внасят цигари. В тунизийските закони, обаче, нищо не се казва за това. Теоретично, дори бебе би могло да внесе безмитни тютюневи изделия в Тунис.

До 200 цигари, до 100 пурети, до 50 пури или до 400 грама тегло тютюн.

На някои сайтове можете да намерите и други числа, например 400 цигари. Официалната норма е 200. Не рискувайте напразно, особено след като цигарите в Тунис са евтини, а асортиментът в магазините е широк.

Алкохол

Можете да пренасяте: 1 бутилка до 1 литър силен алкохол (над 25%) или 2 бутилки до 1 литър със слаб алкохол (до 25%).

Митническите служители следят за това правило.

Какво друго можете да импортирате свободно:

– До 1 литър тоалетна вода или до 250 милилитра парфюм.

– цитираме: “Подаръци за нетърговска употреба”. Не е дадена конкретната формулировка на това ограничение, която самият турист би трябвало да предположи.

– Артикули за лична употреба – 1 лаптоп или таблет, 1 фото или видеокамера, малка ютия, сешоар, електрическа самобръсначка.

Внос на валута

Вносът на тунизийски динари е строго забранен. Тази валута е трудно да се намери извън Тунис.

Към контрола на валутата на границата властите на Тунис се отнасят много сериозно, както и стриктният контрол на валутния контрол в страната.

Ако внасяте повече от еквивалента на 5000 динара, тогава декларацията е задължителна. Без декларация тези пари не могат да бъдат върнати. Тези пари дори не могат да бъдат прехвърлени в непарична форма (по банкова сметка), тъй като служител на банката ще изисква паспорт с печат върху декларацията за валута.

Теоретично е необходим паспорт с печат, който да изисква дори търговци за големи покупки, но те не го правят. Дори да имате валута на стойност повече от 25 000 динара, без печат за деклариране, вече е престъпление!

Властите се борят с незаконните придобивки, корупция, трафик на наркотици. Ако митническите служители открият ценна стока от туриста при напускане на страната (скъп килим, бижута от злато или нещо подобно), те може да поискат да представят документи – печат върху обявяването на валута или извлечение от банката за изтегляне на пари от сметка. Ще трябва да се докаже, че покупката е извършена с легитимни пари.

Печатът на валутната декларация е валиден за 3 месеца, след което вече не е възможно да се изтегли валутата от страната!

Домашни любимци

Всеки домашен любимец трябва да има здравен сертификат, получен максимум 6 седмици преди пристигането в Тунис.

Котките и кучетата трябва да имат сертификат за ваксинация срещу бяс, направен 1 до 6 месеца предварително.

Забранено е внасянето на някои породи бойни кучета.

Информацията по-горе е с препоръчителен характер! При промени или неточности не носим отговорност!

За всички допълнителни въпроси и по-детайлна информация, моля свържете се с посолството на Република Тунис!

Резервации:
Първоначална вноска: 350 лв. при подписване на договор.
Краен срок за пълно плащане: 31 дни преди датата на пътуване.

ВАЖНО:

 1. Минимален брой туристи: 120 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
 2. Няма специални медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
 3. Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 4. Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
 5. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата, авиокомпанията и полетното разписание.
 6. Туроператорът е със сключена застраховка „Отговорност на туроператора“
Условия за прекратяване на договор

ПЪТУВАЩИЯТ има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
Когато ПЪТУВАЩИЯТ прекрати договора по горната точка, той е длъжен да заплати на ТУРОПЕРАТОРА такса за прекратяване на договора.
ПЪТУВАЩИЯТ има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристиеския пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на неопределими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията.
При прекратяване на договора за туристически пакет съгласно предходната точка, ПЪТУВАЩИЯТ има право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет, но няма право на допълнително обезщетение.
ПЪТУВАЩИЯТ може да прекрати договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след като заплати стандартните разходи за прекратяване на договора.
ПЪТУВАЩИЯТ дължи такса в размер на първоначалната вноска, ако прекрати договора до 30 дни преди започване изпълнението на туристическия пакет.
ПЪТУВАЩИЯТ дължи такса в размер на пълната стойност по договора, ако прекрати договора в периода между 30 дни преди започване изпълнението на туристическия пакет и датата на започване изпълнението на туристическия пакет включително.

Цената включва:
 • самолетен билет Варна – Тунис – Варна с включени летищни такси;
 • трансфери летище – хотел – летище;
 • Чекиран багаж 20 кг. и ръчен багаж до 10 кг с размери 55x40x23;
 • 7 нощувки на база All Inclusive в избран хотел;
 • медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и асистънс с ДЗИ;
 • представител на туроператора;
Цената не включва:
 • Двудневна екскурзия Пустинята Сахара и нейната магия: 95 евро на възрастен / 95 евро на дете
 • Джип сафари – включено в ценaта- По време на екскурзията ще разгледаме 2/3 от страната и ще се запознаем с нейната история, традиции и обичаи.
 • По желание, срещу допълнително заплащане на място: яздене на камили – 30 динара / 10 ЕВРО на човек; АТВ – 50 динара /17 ЕВРО за 1 човек; делтапланер при подходящи условия – 70 динара / 24 ЕВРО на човек.
 • Целодневна екскурзия Кайруан и Ел Джем с включен обяд: 49 евро на възрастен/ 25 евро на дете;
 • Целодневна екскурзия до Кап Бон с включен обяд, входна такса за руините и дегустация на вино- 48 евро на възрастен / 48 евро на дете
 • Целодневна екскурзия: Тунис, Картаген, Сиди Бу Саид, с включен обяд: 60 евро на възрастен / 30 евро на дете;
 • Полудневна екскурзия разходка с катамаран: 30 евро на възрастен/ 20 евро на дете;
 • Полудневна екскурзия разходка с пиратски кораб: 30 евро на възрастен/ 20 евро на дете;
 • Вечерна екскурзия Национална вечер Мединат Ал Захра  шоу програма + вечеря: 38 евро на възрастен / 38 евро на дете;
 • Туристическа такса 3 тунизийски динара на човек на нощувка. Заплаща се на рецепция при пристигане.
 • Такса гориво и вредни емисии – обявява се 21 дни преди полета;
 • Цените са калкулирани с параметри 650$/ тон и 1 евро = 1.17 долара;
 • В общата цена на туристическия пакет не са включени такси, плащания и други допълнителни разходи, които не могат да се изчислят в разумна степен преди сключването на договора и може да се наложи да бъдат заплатени от пътуващия като напр. туристически такси, градски такси, такси за кацане или такси за отвеждане към или за слизане от борда на пристанища и летища, цената на входните билети за туристическите обекти, музеи, корабчета, фериботи, използването на обществен превоз за някои градове, консумираните напитки в автобусите или самолетите и др.
Допълнителни екскурзии

Цените на допълнителните екскурзии са валидни за минимум 40 записани. Възможни са изменения в цените на екскурзиите вследствие на промени в курса на местната валута, транспортните разходи или в цени на входни такси и др.


Цена: 60 евро за възрастен / 30 евро за деца 2-11,99 г.Тунис, Картаген, Сиди Бу Саид (Целодневна)

Разглеждане на старата част на Тунис, със старо, ориенталско сърце и калдъръмени пътеки – Медината от XIII век /ЮНЕСКО/, където цари колоритната атмосфера, пропита с аромати и загадъчност.

Ще видим Източния пазар и ще разгледаме музея Бардо – най-известния музей с антични мозайки в цяла Африка – бижуто в тунизийското културно наследство. В продължение на 3000 години, Тунис е бил дом на много цивилизации и всички те са намерили място в националния музей. В него се намира най-голямата световна колекция от римски мозайки, включително известната мозайка, изобразяваща поета Вергилий. Видяното в Бардо, го няма другаде по света – десетки изящни мозайки украсяват стените и подовете му във възхитителна демонстрация на изтънчения вкус и майсторство на древните творци.

Обяд (без включени напитки).

Съвсем близо до столицата Тунис е самият Картаген- перлата на Средиземно море, окъпан в лъчите на славата и величието, където ще разгледаме руините на един от най – знаменитите градове на древността, Основан е, според легендата, от финикийската кралица Елиса (известна като Дидо), успяла да спаси себе си и част от богатството си, при падането на град Тир. От римския период в Картаген най – добре са запазени термалните бани на римския император Антонин Пий и амфитеатърът на Адриан.

Разглеждане на руините, римските бани на Антонин и амфитеатъра на един от най-знаменитите градове в древността, възникнал като финикийска колония в 814 г. п.н.е., владял западното средиземноморие в продължение на векове.

Посещение на арт градчето Сиди Бу Саид- средиземноморско вдъхновение в синьо-бяло с аромат на жасмин /ЮНЕСКО/. Наричат градчето Тунизийския Монмартър, защото там художникът е властелинът на изкуството.

Свободно време за разходка из живописните улички, за да се насладите на атмосферата на ориенталско кафене с наргиле и местен специалитет – зелен чай с ментови листа и кедрови ядки, да закупите сувенири и характерното за региона кафе от костилки на фурми с канела.

Важно: входните такси за разглежданите обекти в Картаген, Тунис и Сиди Бу Саид са включени в цената, като на място се заплаща по 1 динар за снимане на обектите ( общо 3 динара на човек)

Цената включва: трансфер, обяд, билет за музея „Бардо“, беседа на български език.

Цената не включва: напитки по време на обяда, такса снимане за всеки от обектите, дължима на място, и разходи от личен характер.

Сахара и нейната магия (Двудневна)

Цена: 95 евро за възрастен / 95 евро за деца 2-11,99 г.

Започваме най-запомнящото си двудневно пътешествие в Тунис, което ще ни отведе до пясъците на великата Сахаранай-голямото пясъчно море в света. Там ще яздим камили, ще се любуваме на удивителните пейзажи в оазисите с финикови палми, ще видим как живеят троглодитите – хората, избрали за битието си подземни пещери в пустинята вместо удобствата на съвременния град, ще попаднем и сред декора на филмовата мегапродукция „Междузвездни войни”.

По време на екскурзията ще разгледаме 2/3 от страната и ще се запознаем с нейната история, традициите и обичаи.

През първия ден.

Нашият маршрут ще ни отведе до Ел Джем – където се намира най-добре запазения и трети в света ( след Рим и Капуа ) амфитеатър в Северна Африка. Римският колизеум е с диаметър 128 метра и капацитет за внушителните 35 000 зрители. Колизеумът е бил изграден през III век по времето на римския император Гордиан I, има чудесна акустика. Това е един от най-впечатляващите паметници на световната история и именно той е послужил като декор за заснемането на незабравимия “Гладиатор” на Ридли Скот. Ще имаме възможността да стъпим на гладиаторската арена, да бъдем на местата на публиката и дори да минем през тунелите, от които са излизали дивите животни.

Днес амфитеатърът е място за ежегодния Музикален фестивал на симфоничната музика, който заменя гладиаторските битки, ревът на зверовете на арената и скандиранията на тълпата.

Продължаваме към Матмата – най-известното селище на коренните Тунизийци - През XIV век роденият в Тунис арабски учен и историк Ибн Халдун пише, че берберите са могъщ, смел и многоброен народ, обитаващ Магреб от незапомнени времена. Селцето Матмата е сигурно най-неоспоримият пример за приспособимостта на човека, за умението му да превръща недостатъците на природната среда в предимство, за способността му да създава дом навсякъде и при всякакви условия. Ще имаме уникалната възможност за достъп до интимното пространство на местните жители.

Матмата става особено популярно, след като през 70-те години тук е заснета част от трилогията „Междузвездни войни”. От тогава насам туристическият поток не спира. По тези земи Индиана Джоунс търси из околните пещери изчезналия кивот. Пустинята до Матмата е и романтичният фон на „Английския пациент“.

ВАЖНО: Джип сафари – включено в цента. По желание, срещу допълнително заплащане на място: яздене на камили – 30 динара/ 10 ЕВРО на човек, АТВ – 50 динара/17 ЕВРО за 1 човек и 70 динара/ 24 ЕВРО за двама, делтапланер при подходящи условия – 70 динара/ 24 ЕВРО на човек.

На място се заплаща по 1 динар за снимане на всеки от посещаваните обекти.

На втория ден от екскурзията в Сахара, след ранна закуска се отправяме към пресъхналото солено езеро Шот Ел Джерид, познато на света с невероятната картина, която се създава при изгрев слънце и с уникалните си миражи … Според преданието, Фата Моргана е фея, живяла на морското дъно и примамвала с призрачни видения пътешествениците. Разбира се има и научно обяснение. Според изследователите, това е сложно оптично явление, при което далечни обекти, се появяват по изкривен начин на небето. Тръгването е много рано, за да може да се насладите на незабравимия изгрев точно по средата на езерото.

Продължаваме към Тозьор – единствения град – оазис, където са си дали среща всички пустинни ветрове и въпреки усилието им, все още не са го затрупали с пясък.

В Тозьор има над 300 000 финикови палми, от които се произвеждат висококачествени фурми под марката „Деглет Hyp” (Пръсти от светлина), познати в цял свят. Тук се добива един от най-красивите сувенири в света – пустинната роза- кристализирал пясък във формата не цвете, късче от пустинята за спомен, което ще ви грабне сърцето.

Следва едно незабравимо преживяване с джипове насред пустинята. Шофьорите карат с 80-100 км/ч. през пресечен терен, изкачват се и се спускат по 30 градусови наклони на пясъчни дюни с фин пустинен пясък. Състезават се един с друг и се опитват се да ни накарат да се почувстваме като участници в ралито „Париж-Дакар”.

Ще посетим изключително красивия планински оазис Шебика – ценно бижу в суровата пустиня, скътан в средата и огрян от парещите слънчеви лъчи, оазисът е наричан още”Замъкът на слънцето “. Ще имате възможност да видите как в пустинята извира вода (хладна и годна за пиене), образува поточе дори с малък водопад… място, където са снимани кадри от филма „Английският пациент”.

Следва вкусен обяд (без включени напитки) в района на Гафса.

След обяда ни предстои посещение на Кайруан – четвъртият по святост град за мюсюлманите. . Казват, че ако нямаш пари да посетиш Мека, Медина или Йерусалим , трябва поне 7 пъти в живота си да дойдеш в Кайруан / ЮНЕСКО / Тук ще видим голямата и най-стара джамия в Африка – Окба- един от шедьоврите на ислямската архитектура.

Освен като свещен град, Кайруан е известен с производството на ръчно тъкани килими и със сладкишите си с фурми. Девойката от Кайруан трябва сама да изтъче килим, преди да мине под венчило.

Цената включва: трансфер с 3*/4* автобус, два обяда, входна такса за Ел Джем, офроуд с джипове, беседа на български език.

Цената не включва: напитки по време на обедите и вечерята, яздене на камили, каране на АТВ или делтапланер , такса снимане по обектите, дължима на място и разходи от личен характер.

Кайруан и Ел Джем (Целодневна)

Цена: 49 евро за възрастен / 25 евро за деца 2-11,99 г.

Ел Джем – където се намира най-добре запазения и трети в света (след Рим и Капуа) амфитеатър в Северна Африка. Римският колизеум е с диаметър 128 метра и капацитет за внушителните 35 000 зрители. Колизеумът е бил изграден през III век по времето на римския император Гордиан I, има чудесна акустика. Това е един от най-впечатляващите паметници на световната история и именно той е послужил като декор за заснемането на незабравимия “Гладиатор” на Ридли Скот. Ще имаме възможността да стъпим на гладиаторската арена, да бъдем на местата на публиката и дори да минем през тунелите, от които са излизали дивите животни.

Днес амфитеатърът е място за ежегодния Музикален фестивал на симфоничната музика, който заменя гладиаторските битки, ревът на зверовете на арената и скандиранията на тълпата.

Кайруан – четвъртият по святост град за мюсюлманите. Казват, че ако нямаш пари да посетиш Мека, Медина или Йерусалим, трябва поне 7 пъти в живота си да дойдеш в Кайруан /ЮНЕСКО/. Тук ще видим голямата и най-стара джамия в Африка – Окба- един от шедьоврите на ислямската архитектура.

Освен като свещен град, Кайруан е известен с производството на ръчно тъкани килими и със сладкишите си с фурми. Девойката от Кайруан трябва сама да изтъче килим, преди да мине под венчило.

Цената включва: трансфер, беседа на български език, вход за Ел Джем.

Цената не включва: разходи от личен характер. Такса за снимане, дължима на място

Кап Бон (Целодневна)

Цена: 48 евро за възрастен / 48 евро за деца 2-11,99 г.

Келибия – Керкуан – Хауариа – винарна Бакхус

Нос Бон или полуостров Бон се намира в североизточния край на африканското крайбрежие на Тунис. Той е най-близката до Сицилия, съответно и до Европа (с изключение на Херкулесовите стълбове), географска точка на Африка. От най-големия средиземноморски остров го отделя Сицилийския пролив.

Отпътуване сутринта от Монастир/ Сус/Хамамет (165 км. / 140 км. / 60 км. ) за Килибия – град, разположен на брега на морето. Разглеждане на Византийската крепост, построена на върха на 150 м. висок скалист нос, с изглед към морето и града (входната такса е включена в цената).

Екскурзията продължава към Керкуан (30 км.) – един от най-важните пунически градове, наред със Картаген и днешен Сус. Руините на пунически Керкуан са обявени за паметник на ЮНЕСКО. Днес това е най-добре запазените останки от финикийски град на територията на Тунис. Разглеждане на обекта, включително и на музея (входната такса е включена в цената).

Отпътуване за Хауариа (20 км.). Обяд в ресторант с изглед към морето – сет меню, без включени напитки. Разглеждане на пещерите / кариерите, от които както финикийци, така и римляни са добивали скалните блокове за изграждане на Картаген (входната такса е включена в цената).

Екскурзията ще завърши с посещение на винарна Бакхус с дегустация на регионални вина (включена в цената).

Цената включва: трансфер, беседа на български език, вход за крепостта, входна такса за музея в Керкуан, обяд в ресторант в Хауариа, дегустация на вино.

Цената не включва: разходи от личен характер. Такса за снимане, дължима на място

Мадинат ал Захра (Вечерна)

Цена: 38 евро за възрастен / 38 евро за деца 2-11,99 г.

Една от най-грандиозните шоу-атракции в цяла Африка, с участието на десетки артисти и ездачи на фона на вода, огън, светлинни и звукови ефекти с най-съвременна техника в парка Мединат Ал Захра! https://www.facebook.com/Medinat-Alzahra-Parc-644149072288586/

Екскурзията е вечерно мероприятие и отпътуването от хотелите е в около 16-17 ч. При пристигане в комплекса първо се разглежда вътрешен двор с животни – овце, змии, ястреби, “целуваща” камила… В няколко малки едноетажни сгради ще можете да се запознаете с дейности от бита на берберите – жени пекат хляб, тъкат килими и още, и още… След това, на специална сцена започва ритуал берберска сватба – в традиционни празнични носии върху специално украсена камила се извежда младоженката, съпроводена от музика, песни и акробатика върху арабски жребец.

Следва вечеря в ресторант на комплекса (включена в цената) с традиционни ястия и включени напитки (вино и безалкохолни – неограничена консумация). По време на вечерята, на сцена, на ниво над масите в продължение на около 1 час десетки танцьори, музиканти и факир забавляват гостите.

Лазерното шоу започва веднага след вечерята. Продължава около 1 час и 15 минути и разказва историята на Тунис (на руски, английски и френски езици). С най-модерната лазерна техника, на 3 огромни стени се прожектират сцени и декори, които служат за фон на самото представление – десетки актьори пресъздават битки сцени и събития от почти 3 хилядолетната история на Тунис.

Вечер, заради която си заслужава да посетим Тунис!

Цената включва: трансфер до Мадинат ал Захра, шоу – програма, вечеря с вино и вода

Цената не включва: разходи от личен характер.

Разходка с пиратски кораб (Полудневна)

Цена: 30 евро за възрастен / 20 евро за деца 2-11,99 г.

Разходка с пиратски кораб- едно вълнуващо плаване, спектакъл със пиратски танци и костюми на борда на кораб, на който всеки е мечтал да бъде като дете, вълнуващо се и готово да посрещне това морско приключение. Върнете се назад във времето, когато сте мечтали да се качите на подобен кораб, да бъдете част от пиратско приключение, да покорявате нови брегове, да търсите скрити съкровища…

Цената включва: трансфер до пристанището, вход за лодка, анимация по време на обиколката.

Цената не включва: напитки по време на обиколката, други разходи

Разходка с катамаран (Полудневна)

Цена: 30 евро за възрастен / 20 евро за деца 2-11,99 г.

Няколко часа пътуване на борда на лодка – катамаран, най-бързата ветроходна лодка, която ще ви отведе дълбоко в най-чистите води.

Не е нужно да сте собственик на лодка, за да се насладите на средиземноморския бриз. Докато пребивавате на крайбрежната зона на Тунис. Насладете се на вълнуващото плаване и неповторимото усещане за свобода, по време на което ще ви бъдат сервирани безалкохолни напитки и плодове, под звуците на приятна музика!

Опъваме платната за незабравима морска разходка, по време на която да се отпуснете в приятно безгрижие. Изживейте усещането да плавате, задвижвани единствено от вятъра на борда на ветроходен катамаран и удоволствието да достигнете до красиви заливи, достъпни единствено по вода.

Екскурзията започва след закуска, връщането в хотелите е за обяд.

Цената включва: трансфер до пристанището, вход за лодка, анимация по време на обиколката.

Цената не включва: напитки по време на обиколката, други разходи.


Тунис – Екзотика и морска романтика с френски привкус

Тунис е наистина една великолепна страна, съчетание между романтични пейзажи, интересна история, богата култура, приключенски дух и един наистина прекрасен климат. Страната  има прекрасни плажове и безкрайно чистото море. Толкова чисто, че всяка песъчинка се вижда на дъното. Няма нищо по-естествено от гледката на група дечица, гонещи пасажите от дребни рибки, които плуват във водата. Сутрин морето е спокойно като езеро. Пясъкът е толкова мек, че човек има усещането, че стъпва в пудра захар. Тук няма да се чудите къде да постелите кърпата си, защото място има за всеки. Ще ви се припие кафе. „Веднага"- казва барманът. Няма значение, че ще бъде приготвено след  двадесет минути. Но ще ви го донесе лично, до чадъра и ще се обиди, ако му поискате пластмасова чаша. Ако ви омръзне на плажа, можете да отидете на басейна.
 
Тунис е най-малката от страните, които традиционно се обозначават под наименованието Магреб (“магреб” на арабски език означава мястото, където залязва слънцето). Това име е дадено на арабските държави в Северна Африка, разположени на запад от Арабския полуостров. В региона на Магреб се включват Тунис, Либия, Алжир, Мароко и Мавритания.
Страната има площ 163.6 хил. кв. км. Граничи (в км) с Либия - 480, Алжир - 1 140 и Средиземно море - 1 250. Релефът е равнинно-хълмист, като 1/3 от територията е заета от Атласките планини с най-висока точка 1 544 м (вр. Шамби) и междупланинските плата - Северен и Висок Тел. Южните части на страната са пясъчна пустиня.
Климат - главно субтропичен и пустинен. Средни месечни температури - януари 10 градуса Сº, юли 26 - 32 градуса Сº. Максимални валежи - в Северен Тел, северните и централните части на Тунис - от 400 до 600 мм, а на юг - от 100 до 200 мм. Главна река - Меджерда. Средиземноморска растителност - корков дъб, трева алфа.
 
Климат: Тунис се намира на границата между субтропичния и тропичния климатичен пояс. Средиземноморската част  има дълго и горещо лято, а зимата е кратка, мека и влажна. От април до ноември времето е топло, дори горещо. Максимумът на температурите е през юли и август – около 32 – 33°C. Разбира се, температури над 40°C са нещо обичайно, макар и да не са ежедневие. Зимата е много мека, а най-студен е януари. Тогава термометрите показват средно около 15°C. В слънчеви и ясни дни обаче, дори и през януари лесно може да стане 20 – 25°C. И все пак не забравяйте, че тогава е зима. Дори и да пътувате в разгара на лятото ще направите добре ако си вземете връхна дреха за всеки случай, защото тук се усеща влиянието на пустинята Сахара, а както е известно пустинните нощи са доста хладни.
 
Население - 9 680 хил. жит. Гъстота - 59.2 жит. на кв.км. Естествен прираст 22. Средна продължителност на живота - мъже - 68 г., жени - 71 г.
Етнически състав - туниски араби - 97.4 %, други араби - 0.5 %, бербери - 1.2 %, европейци - 0.4 %, други - 0.5 %.
 
Официален език - арабски, говорими - туниски диалект на арабския и френки.
Конфесионален състав - мюсюлмани - 99.2 % (от тях сунити - 98.5 %, ибадити - 1.5 %), християни - 0.5 %, юдаисти - 0.3 %. Градско население - 59 %. Номади и полуномади са 6 %. Официалните езици в Тунис са арабски и френски. Предвид многото туристи от цял свят на много места се говори и английски, и почти навсякъде говорят и руски. В този смисъл за българските туристи няма проблем относно говоренето.
 
Столица - Тунис (1.8 млн. ж.). По-големи градове - Сфакс (600 хил. ж.), Бизерта (130 хил. ж.), Сус (100 хил. ж.), Кайруан, Габес, Монастир и др.
 
Главни исторически събития и дати - 1200 г. пр. Хр. - на територията на Тунис са изградени колонии на финикийци и гърци; VII в. Пр. Хр. - Картаген - борба с Рим; 146 г. пр. Хр. - Рим разрушава Картагенската държава; 439 г. - Тунис е завладян от вандалите; 534 г. - Тунис влиза в състава на Византия; 698 г. - арабско нашествие и разпространение на исляма; 800 г. - държава на Аглабидите; 1535 г. - Испания завладява Тунис; 1574 г. - Тунис влиза в състава на Османската империя; 1705 г. - образуване на самостоятелна туниска държава (династията на Хюсеинидите); 1881 г. - Франция окупира Тунис; 1942-1943 г. - итало-немска окупация; 20 март 1956 г. - Тунис получава независимост; 1957 г. - провъзгласена Туниската република.
 
Парична единица - туниски динар (TD) = 1000 милима Валута: Местната парична единица е тунизийски динар. 1ТД = 1,35 щатски долара. Пари могат да се обменят във всеки хотел, а също и във всяко чейндж бюро или банка. Няма разлика в курсовете, така, че не е нужно да се търси бюро с по-добър курс. При всяка обмяна е добре да се вземе касовата разписка, в случай, че при напускане на Тунис останат непохарчени динари,  на летище могат да се обменят в долари или евро. Навсякъде по базарите се пазарува в динари. Разбира се, може да се плати и в долари или евро, но тогава вече има вероятност да ви сметнат в много неизгоден курс. Между другото със закон е забранено да се плаща в ресторант, магазин или дори и по базарите в долари или евро. Това може да доведе до големи неприятности както за магазина/ресторанта/търговеца, така и за купувача. Въпреки това се прави. Тунизийските динари са както книжни, така и метални. Книжните са от 5, 10, 20 и 30 динара. Металните са от 1/2, 1, 5 динара. Т.нар. "стотинки" се наричат милимс. Има монети от 100, 50, 20, 10 и 5 милимса. Нещо, което обърква понякога туристите, сметката може да е 6200 динара. Това означава 6 динара и 200 милимса.
 
Стопанство - аграрно-индустриално. Добив на нефт - 3.9 млн. т. фосфати - 7.1 млн. т. желязна руда, цинк и др. Развито нефтопреработване, черна и цветна металургия, химическа, циментова, хранителна и шивашка промишленост. В селското стопанство са заети 40 % от активното население. Основните селскостопански култури са пшеница, ечемик, сорго, овес, царевица, картофи. Изнасят се маслини (1-во място в Африка), цитруси, грозде, тютюн, фурми. Отглежда се едър рогат добитък, овце, кози, камили и др.
 
Транспорт - над 2 хил. км, ж.п. линии и 33 хил. км шосета.
 
Пазаруване - Местата за пазаруване - разбира се базарите и т.нар.Медина (такава има в Сус и Тунис). Това са огромни пазари, в които се продават всевъзможни сувенири, качествени и некачествени. Основен момент в пазаруването е пазарeнето. Задължително първо ви казват някаква висока цена, която може да се смъкне драстично. Например от 20 динара може да стигнете до 3-4 динара.  Дори само да погледнете към някоя сергия и започват да ви предлагат, да се пазарят, да ви вкарват в магазинчето да ви покажат още и още. Като съвет - пазарете се до дупка. Още повече, че често на пазара от цялото пазарене може да се окаже, че сте купили нещо на цена по-висока от официален магазин за сувенири, в който са обявени цените предварително. В този смисъл преди да пазарувате сувенири, проверете първо цените в магазините.  Пазаруването е цяла игра. Особено за жените.  За тях то е придружено с ухажване, комплимент. Ако жената се държи по-свободно,  то почти неизбежно е да се пробват и да се "отъркат" в нея. Или уж случайно да се плъзне ръка по тялото й. Едва ли не е естествено да я поканят на кафе, да я питат в кой хотел е. Същевременно в момента, в който категорично се заяви отказ, те не преминават границата. А вълшебната дума е "полиция", в случай, че нещата загрубеят. Ако жената е с мъж обаче това не се случва, тогава се стига само до пазаренето за цената.
 
 
Визи - Българските граждани, с валиден паспорт минимум 6 месеца, не се нуждаят от визи за посещения в Република Тунис за период до 90 дни, както и при транзитно преминаване през страната. При затруднения може да се обърнете към българското посолство в Тунис.
TUNISIE, 1082 TUNIS
AMBASSADE DE LA REPUBLIQUE DE BULGARIE
5, Rue Ryhane, Cite Mahrajene, 1082 TUNIS"
P. O. Box 6
Tel.: (00216 71) 800 980, 798 962, 796 182, 782 916
Fax.: (00216 71) 791 667
 
Митнически изисквания - При влизане в Тунис се разрешава внос на лични вещи - фотоапарати, видеокамери, велосипеди, персонални компютри, GSM и др., които са единствено за лично ползване, по време на престоя в страната, и задължително трябва да бъдат изнесени при напускането на страната. При напускане на Тунис чужденците, посетили страната с цел туризъм или краткосрочно посещение, имат право да изнесат в брой валута в размер до 1000 тунизийски динари. Всяка сума, надвишаваща определената, трябва да бъде декларирана още при влизането в страната. Забранен е износът на произведения на изкуството и антики.
 
Страната и хората - В Тунис за европейците е най-лесно да привикнат към арабския свят. Столицата на страната, Тунис, е силно европеизирана, а по крайбрежието идват много туристи, въпреки, че животът там е пропит от духа на исляма. Като социално устройство Тунис е много съвременна държава. Безплатно образование, като разбира се има и частни лицеи и университети. Здравеопазването е също като у нас - има държавно и частно, като разликата в цените е доста голяма. Политика на кредитиране също като у нас: бързи кредити, дългосрочни и бизнес кредити.  Всички се стремят към държавна служба именно заради всички осигуровки, които получават.  От гледна точка на сигурност Тунис е една много спокойна държава. Там почти няма кражби и насилие. Почти навсякъде има непрекъснато полицаи или т.нар.цивилна охрана. Това важи дори за хотелите, които имат денонощна охрана. Флага на Тунис е червено знаме в средата с бял кръг, в който има 5 звезди и полумесец. Звездите са 5-те правила от Корана. Такива флагове има пред много от хотелите и всички държавни учреждения.Нещо, което може да се види и на монетите от 1 динар - разликата в летоброенето при мохамеданите. Ако официално света е в 21 век, то за мюсюлманите е 16 век. Тунис е страна на контрасти и дълбоки впечатления, на невероятни емоции и силни усещания. В началото може да сте шокирани, да съжалявате, да имате чувството, че не сте попаднали, където трябва. Може да ви е неприятно, топло, мръсно, чуждо. Тук изобилието и нищетата вървят ръка за ръка. Хората са бедни, но винаги са дружелюбни и лъчезарни. Всичко ви се струва необичайно - храната, миризмата, хората, нравите. Но е истинско, първично и неподправено
 
Сувенири Като една наистина силно развита туристическа страна в Тунис се предлагат всевъзможни сувенири, които могат да се купят от множеството павилиони, -Медините, базарите, магазинчетата в самите хотели. От такова голямо разнообразие човек може съвсем да се обърка какво да вземе, кое е типично тунизийско: Пустинна роза - това са естествени образувания от вкаменен пясък, които наподобяват формите на рози. Изключително красиви, без да са много скъпи. В градовете и курортите цените варират от 2 динара за 5 рози до 5-10 динара за голяма такава. Много по-изгодно излизат ако се купят от пустияната, за онези, които ще отидат там на екскурзия. Метални чинии, които се правят на място по базарите, обикновено с мотив от пустинята. Керамични чинии с красиви мотиви. Изделия от камилска кожа  -Всевъзможни кожени изделия от камилска кожа (чанти, чехли, фигурки). Красиви бижута от сребро или злато (цените са почти като в България).
Шеш - типичния берберски шал, който се увива около главата.Шиша - наргилета, които могат да бъдат чисто сувенирни, а също и такива, които се ползват. Големите са от порядъка на 30-40 динара. И на последно в списъка, но може би трябва да бъде на първо място - килими. В Керуан е фабриката за килими, откъдето можете да си купите великолепни такива. Керуан е столицата на килимите изобщо за арабския свят. Цените варират в зависимост от качеството, материала, големината. Можете да платите както в брой, така и с кредитна карта. За най-скъпите дават възможност за плащане през кредитна карта на 3 пъти,  като ако килима е голям ви го доставят в хотела, независимо в кой от курортите се намирате. Друг е въпроса как бихте го транспортирали до България, но килимите са наистина красиви.
 
Национална кухня: Напитики Като цяло отново различен от останалите арабски държави, в Тунис няма проблем с  алкохола. Има специализирани магазини за алкохол и цигари. В супермаркетите се продава само безалкохолна бира, която е отвратителна на вкус. Бирата, която се предлага навсякъде и е наистина хубава е Celtia - от 2 до 3 динара в зависимост от мястото, където я пиете. Тунис е известен със своите хубави вина. Едно от най-хубавите червени вина е "Vieux Magon". Тибарин е напитка от рода на ликьорите, но с алкохолно съдържание 43 градуса.Водата е в цени от 1 динар за бутилка литър и половина до 2 динара. Ясно е, че там се пие само вода от бутилки, не и от чешмите. Безалкохолните напитки ценово зависят от това дали са вносни или местни. Има кока-кола и фанта, които се бутилитат там, те са по-евтини от вносните такива. Това важи и за соковете и сладоледите. Тунизийският алкохол е по- добър в качеството на алкохола в хотели в Турция или Египет. Разнообразието от ястия на шведските маси от системата All Inclusive е повече, отколкото в гореспоменатите страни-конкуренти.
Храна. В хотелите има разнообразна храна, за всеки вкус. Типичните местни храни обаче са: специфично ястие от грис и сос със или без месо; разбира се, арабския хляб; всевъзможни рибни ястия. В рибен ресторант без голямо разточителство, вечеря за двама с бутилка вино излиза около 15 динара на човек. Тунис изобилства с много и различни плодове. От Тунис можете да си купите пресни фурми. А тези, които ще се възползват от екскурзията в Сахара ще имат възможността да опитат и палмов сок. Зехтина, които се провежда в Тунис е с добро качество. В страната  има огромни площи насадени с маслини, съответно ясно е, че правят чудесен зехтин. При купуване обаче винаги се консултирайте за качеството и по-точно преработката, от която зависи качеството.Подобно на повечето средиземноморски ястия, основните съставки на тунизийската кухня са: зехтин, домати, морски дарове и риба, подправки за месо и аромати. Сред всички средиземноморски ястия, тунизийските се считат за най-люти. Вкусът в повечето ястия се дава от националния тунизийски сос "Harissa", който се произвежда от чили, кимион, чесън, кориандър, доматено пюре и зехтин. Хариса в Тунис - повече от сос, това е важна част от културата на народа. Съществува  убеждението, че за щастието на брака може да бъде съдено от количеството хариса, което съпругата добавя към храната на съпруга си. Ако Хариса започва да се слага пестеливо, означава, че любовта отминава. Хариса,  е и един от най-интересните и колоритни подаръци, които туристите могат да донесат от Тунис. Тунизийците активно използват лют червен пипер в чиста форма. Други интересни подправки, популярни в тунизийската кухня: жасмин, розова вода, здравец, оранжева вода, магданоз, кориандър, мента, босилек, розмарин, риган, дафинов лист, мащерка. Друга отличителна черта на тунизийската кухня е изобилието от риба и морски дарове. Основната риба в тунизийската кухня, разбира се, е рибата тон. Тонът се пържи, използва се в салати, и като плънка или за тунизийско фрикасе.
 
Забележителности: Тунис разполага с прекрасни курорти. Хамамет, Монастир и Джерба не се нуждаят от реклама. В Джерба се усеща контактът между пустинята и Средиземно море и това прави атмосферата много екзотична. Пясъкът на плажа е светъл бежов, а растителността е оскъдна. Тук ще видите основно финикови палми и жълто бежова суха земя. В подобна атмосфера разходката с камила покрай брега си е направо задължителна. Джерба се намира на около час път от границата с Либия и това е най-горещият и слънчев морски курорт на Тунис. Монастир е по-популярен и доста по-претрупан с туристи. За сметка на това има повече зеленина и тревни площи, които се поливат редовно за да запазят свежестта си.
Природата в Тунис само по себе си е забележителност.  Северната част на страната е заета от последните склонове на Атласките планини, които постепенно се спускат към Средиземно море. Южната част има много по-малка надморска височина. Някои области дори са заети от депресии, които са разположени под морското равнище. Тези депресии се намират основно в централните части на Тунис и са запълнени от солени езера. Тук се намира и най-голямото солено езеро в цяла Северна Африка – Шот ал Джарид. В южните части на Тунис ще можете да се насладите на красотата на пустинята Сахара.  Пясъчните дюни първоначално се разнообразяват тук-там от някой друг оазис, заобиколен от финикови палми, но постепенно пейзажът става все по-див и остава единствено пясъкът.
Езерото Ичкеул – намира се в местността на нос Рас ал Абиад. То е обявено за национален парк, тъй като е от изключителна важност за мигриращите от Европа през зимния сезон птици. В местността на езерото зимуват стотици видове. Освен езерото, националният парк включва и околните блатисти местности. Околността е под закрилата на ЮНЕСКО, тъй като е обявена за биосферен резерват.  На 17 – 18 километра от езерото ще видите нос Рас ал Абиад – това е най-северната точка на Тунис и на континента Африка. На север от тук е Европа.
Руините на Картаген са един от най-значимите исторически паметници по Средиземноморието. Останките от този велик град са разположени до самия бряг на Средиземно море в столицата Тунис. Колони, амфитеатри, дебели каменни зидове – всичко това ще ви върне хилядолетия назад. Освен останките от това древно наследство, от тук се разкрива и прекрасна гледка към града.
Соленото езеро Шот ал Джарид е едно от най-впечатляващите места в Тунис. Намира се в централните части на страната. Водите му на места при подходящата светлина изглеждат странно розови, а там където видата се е изпарила, върху жълтия пясък са останали бели солни следи. Чувството тук е все едно сте попаднали насред Долината на смъртта. На където се обърнете се вижда жълта и изпепелена от слънцето земя. Само към хоризонта се виждат по-значителни релефни форми. Тук-там има някоя изоставена лодка, която просто е засъхнала насред пясъка.
Национален парк Сиди Тоуи е едно от местата в света, които в резултат от активно земеделие били превърнати в пустиня. Местната растителност била почти напълно унищожена. След обявяване на мястото за национален парк местната природа започва да се възстановява учудващо бързо. Мястото е емблематично с това, че то е едно от многото такива области в света, където човешката дейност е довела до унищожение.
Колизеумът в Ел Джем поразително напомня на колизеума в Рим. Тази структура е изключително добре запазена и днес хилядолетия след своето построяване, тя още смайва със своята красота и изящество.
 Сабу Бу Саид е едно от местата, които ще ви станат любими в Тунис. Контрастът между белите, варосани къщи и сините декоративни елементи заедно с ярколилавите бугенвилии, които цъфтят като луди, създава невероятната атмосфера. Забрана от началото на миналия век е опазила оригиналната архитектура и до днес.
Матмата е друго известно тунизийско село, част от чиито жители все още живеят в подземни домове, вкопани в скалите. Матмата е родното място на Люк Скайуокър от поредицата „Междузведни войни“, което му докарва световна известност. Някои от къщите са пригодени за хотели и може да се отсяда в тях.
Дуга -Римляните са оставили много от своите строежи по тези земи, а Дуга е най-добре запазеното малко римско селище в цяла Африка. Тук ще видите още чудесна запазена древноримска архитектура.
Кайруан е ислямската столица на Тунис, където основната забележителност е внушителната Голяма джамия, построена преди повече от 1300 години. Тя е четвъртото по святост място за мюсюлманите в света, а за издигането й са използвани колони от по-ранни римски строежи.

Интересни факти:
 • Границата на Тунис и Либия е установена окончателно едва през 1982 г. Присъдата, издадена от Международния съд в Хага, слага край на продължителния конфликт между двете съседни държави.
 • Кайруан е един от свещените за мюсюлманите градове – четвърти по значение. Тук се намира голямата и известна джамия “Сиди Укба”.
 • Тунис е родина на племената на пустинните бербери, които по-късно се смесват с арабите. Днес тук живеят малко чисти берберски племена.
 • Заради пренаселването на страната правителството на Тунис провежда разгърната кампания за семейно планиране.
 • В началото на XX век провинциалният град Ал-Хамамат на североизточния бряг на Тунис е извор на вдъхновение за много хора на изкуството.
 • Сцените на Татуин във филма „Междузвездни войни“ са заснети в Тунис, където съществува място, което се нарича“Tatakuin“.
 • Една от най-популярните марки на газирана вода в Тунис е вода „Boga“.
 
Тунис със сигурност не е сред най-изисканите и скъпи туристически дестинации в света, но ако сте отворени за нови преживявания може да ви даде наистина много и като природна красота и като културно богатство. Хубавото е  да опиташ от вкуса на Ориента, да се докоснеш до свят, толкова различен от света, който познаваш и същевременно да останеш възхитен от истинското и неподправено усещане, че си бил там - един от многото, омагьосани от синьо-бялата магия на страната, от природата, морето и прекрасните плажове, от атмосферата на нощния живот и усмихнатите хора.
 

 

Изберете хотели за резервация по програмата


Етикети самолетна екскурзия в тунис самолетна екскурзия до тунис самолетни екскурзии в тунис почивки със самолет в хургада самолетни почивки тунис самолетни екскурзии до тунис директен чартър до тунис екскурзия в тунис екскурзия до тунис оферти за тунис оферти за тунис 2020 екскурзия до тунис със самолет лятна почивка тунис лятна почивка в тунис лятна почивка в тунис 2020 летни почивки в тунис 2020 тунис с полет от варна почивка в тунис от варна 2020 септемврийски празници тунис септемврийски празници тунис 2020 пътуване ваканция промоции промоционални оферти промоционални оферти 2020 ранни записвания ранни записвания 2020 промоционални оферти 2020 обиколна екскурзия обиколен тур екскурзия с водач от българия samoletna ekskurzia v tunis samoletna ekskurzia do tunis samoletni ekskurzii v tunis pochivki sas samolet v hurgada samoletni pochivki tunis samoletni ekskurzii do tunis direkten chartar do tunis ekskurzia v tunis ekskurzia do tunis oferti za tunis oferti za tunis 2020 ekskurzia do tunis sas samolet lyatna pochivka tunis lyatna pochivka v tunis lyatna pochivka v tunis 2020 letni pochivki v tunis 2020 tunis s polet ot varna pochivka v tunis ot varna 2020 septemvriyski praznitsi tunis septemvriyski praznitsi tunis 2020 patuvane vakantsia promotsii promotsionalni oferti promotsionalni oferti 2020 ranni zapisvania ranni zapisvania 2020 promotsionalni oferti 2020 obikolna ekskurzia obikolen tur ekskurzia s vodach ot bulgaria
Оферта № П325
Абонирайте се за нашите специални предложения