deltatours.bg

Почивка в Хърватия 2020 – полуостров Истрия

Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: П-343
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки
Дестинация: Истрия, Хърватия
Дати: 23.06.2020, 30.06.2020, 01.09.2020, 08.09.2020
Цена от: 1198.00 лв.

 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други
 • Полезна информация за Хърватия

Ден 1

СОФИЯ – ТРИЕСТ – ИСТРИЯ

Среща на летище София. Отпътуване за Италия с директен чартърен полет на Bulgarian Air Charter до летище Триест. Кацане на летището в Триест. Трансфер с автобус до курорта Врсар на полуостров Истрия в Хърватия (90 км./ около 2 часа). Настаняване в избрания хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 2

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка. Информационна среща с представител. Вечеря. Нощувка.

Ден 3

ОПАТИЯ – РИЕКА

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или възможност за екскурзия (срещу допълнително заплащане) до Опатия (90 км./1 час) – имперският град на Хърватия

Сградите, градините, улиците – всичко в Опатия напомня на славните времена, когато благородниците на Австро-Унгарската империя са идвали тук, за да си почиват. Градът е едновременно модерен и запазил атмосферата на миналото си. Особено популярен е фестивалът, посветен на имперския блясък на Опатия, който се провежда всяка година в средата на месец юли.

Отпътуване друго бижу на Хърватия – Риека – само на 15 км. от Опатия, разположена на тънка ивица суша между морето и връх Учка. Градът е основан от римляните или дори по-рано. До началото на 20 век градът е по-известен с италианското си име Фиуме, което също означава река на италиански.

Стратегическо разположение на Риека като пристанище — входна врата към Средна Европа, го прави примамлива цел за много владетели и през вековете е имал доста често сменящи се управници – австрийци, французи, унгарци, италианци, чак до 1947 г., когато градът е върнат на Хърватия в рамките на бивша Югославия. Свободно време за разходка из главната улица.

Връщане във Врсар. Вечеря. Нощувка.

Ден 4

ОСТРОВ КРК

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или възможност за целодневна екскурзия (срещу допълнително заплащане) до остров Крк (150 км./2 часа), разположен в северната част на Хърватия, край далматинското крайбрежие в залива Кварнер. Той е най-големият остров в Адриатическо море, отделен от далматинския бряг чрез тесен проток, през който е построен Кръкският мост (дълъг 1430 m), открит през 1980 г.

Връщане във Врсар. Вечеря. Нощувка.

Ден 5

ПОЛУОСТРОВ ИСТРИЯ – ПОРЕЧ, РОВИН И ПУЛА

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или възможност за целодневна екскурзия (срещу допълнително заплащане) до полуостров Истрия – Пореч (10 км./20 минути) – град на Адриатическото крайбрежие на Хърватия. Разположен е на западния бряг на полуостров Истрия, на около 30 км южно от границата със Словения. Селището е на възраст от почти 2000 години. Разположено е покрай залив, който е защитен от морето от малкия остров Свети Никола. Една от основните забележителности в града е Еуфразиевата базилика, която е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Отпътуване за Ровин (35 км./45 минути) и пешеходна разходка из едно от най-романтичните места по Адриатика, популярен туристически курорт и активно рибарско пристанище. Истърският език, някога широко разпространен в тази част на полуострова, все още се говори от някои от жителите. В селището се намира изследователски център по история, който е институция под шапката на Съвета на Европа. Близостта на Венеция определя и голямото влияние в културата на региона от времето на Венецианската република, което се забелязва веднага от архитектурата на Ровин.

Отпътуване за Пула (35 км./45 минути) – най-големият град в област Истрия, колоритна смесица от култури и езици. Тук се преплитат Средиземноморието и Централна Европа, древността и съвремието. Архитектурата на Пула отразява тези исторически наслоявания..

Връщане във Врсар. Вечеря. Нощувка.

Ден 6

ПЕЩЕРАТА ПОСТОЙНА – ЛЮБЛЯНА (СЛОВЕНИЯ)

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или възможност за целодневна екскурзия (срещу допълнително заплащане) до Словения с посещение на пещерата ПОСТОЙНА (120 км./2 часа) – карстова пещерна система с дължина 20 570 метра и дълбочина 115 метра, намираща се на около 10 км от словенския град Постойна. Тя е най-дългата пещерна система в страната и една от най-значимите ѝ туристически дестинации. Предлага най-дългия туристически пещерен маршрут в света – 5,23 км.

Отпътуване за столицата на Словения – Любляна (60 км./1 час) и пешеходна разходка в центъра на града. Връщане във Врсар. Вечеря. Нощувка.

Ден 7

ПЛИТВИЧКИ ЕЗЕРА

Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или възможност за целодневна екскурзия (срещу допълнително заплащане) до Плитвички езера (300 км./3,5 часа), най-познатия и известен Национален парк на Хърватия, наричан още “тюркоазените очи на Хърватия”, включен в Списъка на ЮНЕСКО. Паркът обхваща около 300 кв. км. Езерата, които са 16 на брой са разположени стъпаловидно като скачени съдове, заемат площ от около 8 кв. км. Свързани са с десетки водопади и преливат едно в друго, заобиколени от избуяла растителност. Разходка пеша из парка и с корабче по едно от езерата. Връщане във Врсар. Вечеря. Нощувка.

Ден 8

ТРИЕСТ – СОФИЯ

Закуска в хотела. Отпътуване за Италия. Посещение и свободно време в центъра на Триест. Трансфер до летище Триест (90 км./около 2 часа) за полет до София. Прибиране в София около 20:30 ч.

 

Полетно разписание (подлежи на препотвърждение):

Превозвач: Bulgarian Air Charter

София – Триест – Вторник 16:20 ч. – 17:00 ч. (местно време)

Триест – София – Вторник 17:50 ч. – 20:30 ч. (местно време)

Трансфер: хотел – летище

Продължителност: около 2 часа при пристигане и заминаване в посока с 3*/4* автобус.

Резервации:

Авансово плащане: 350 лв./ човек при подписване на договор.

Краен срок за плащане: 31 дни преди датата на заминаване.

ВАЖНО:

 1. Минимален брой туристи: 100 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.

 2. Няма специални медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

 3. Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 4. Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта, минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

 5. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата, авиокомпанията и полетното разписание.


Условия за прекратяване на договор

ПЪТУВАЩИЯТ има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет.

Когато ПЪТУВАЩИЯТ прекрати договора по горната точка, той е длъжен да заплати на ТУРОПЕРАТОРА такса за прекратяване на договора.

ПЪТУВАЩИЯТ има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията.

При прекратяване на договора за туристически пакет съгласно предходната точка, ПЪТУВАЩИЯТ има право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет, но няма право на допълнително обезщетение.

ПЪТУВАЩИЯТ може да прекрати договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след като заплати стандартните разходи за прекратяване на договора.

ПЪТУВАЩИЯТ дължи такса в размер на първоначалната вноска, ако прекрати договора до 30 дни преди започване изпълнението на туристическия пакет.

ПЪТУВАЩИЯТ дължи такса в размер на пълната стойност по договора, ако прекрати договора в периода между 30 дни преди започване изпълнението на туристическия пакет и датата на започване изпълнението на туристическия пакет включително.

Цената включва:
 • Самолетен билет до Триест (Италия), с директен чартърен полет на Bulgarian Air Charter;
 • Летищни такси;
 • Чекиран багаж 20 кг. и ръчен багаж до 10 кг с размери 55x40x23;
 • Трансфер летище Триест (Италия) – хотел във Врсар (Хърватия) – летище Триест (Италия) с лицензиран автобус;
 • 7 нощувки със закуски и вечери в Хърватия в Petalon resort 4* (Врсар) за дата 23.06, в Petalon & Belvedere resort 4* (Врсар) за дата 30.06, Amarin resort 4* (Ровин) за дати 01.09 и 08.09;
 • БОНУС – посещение и свободно време в центъра на Триест, Италия;
 • Представител на туроператора с български език за целия престой;
 • Екскурзоводско обслужване на място с превод на български език;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и асистанс с ДЗИ.
Цената не включва:
 • Разходи от личен характер, входни такси за посещаваните обекти и прояви, посещавани по желание и градски транспорт;
 • Напитки по време на храненията;
 • Такса престой в Хърватия – заплаща се на рецепцията при настаняване във всеки хотел: 1,5 ЕВРО в хотел 2*/3 * и 1,6 ЕВРО в хотел 4* на турист на ден;
 • Полудневна екскурзия до Опатия и Риека: 80 лв. на човек при минимум 20 желаещи;
 • Целодневна екскурзия до остров Крк: 80 лв. на човек при минимум 20 желаещи;
 • Целодневна екскурзия до полуостров Истрия – Пореч, Ровин и Пула: 80 лв. на човек при минимум 20 желаещи;
 • Целодневна екскурзия до Плитвички езера: 80 лв. на човек с включен транспорт и екскурзоводско обслужване. Допълнително се заплаща при записване входна такса за природния парк Плитвички езера за стандартен тур до 4 часа: 80 лв. за възрастен / 26 лв. за деца 7-17,99 г., безплатно за деца 0-6,99 г. Екскурзията се провежда при минимум 20 желаещи;
 • Целодневна екскурзия до Словения с посещение на пещерата Постойна и пешеходна разходка в центъра на Любляна (Словения): 80 лв. на човек. Допълнително се заплаща при записване входна такса за пещерата Постойна: 56 лв. за възрастен / 34 лв. за деца 6-14,99г., заплащат се предварително при записване. Екскурзията се провежда при минимум 20 желаещи;
 • Пакет 5 екскурзии – 360 лв. (не се включва входната такса за Плитвички езера и пещера Постойна);
 • Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата;
 • Застраховка ‘Отмяна на пътуване‘;
 • Разходи от личен характер;
 • В общата цена на туристическия пакет не са включени такси, плащания и други допълнителни разходи, които не могат да се изчислят в разумна степен преди сключването на договора и може да се наложи да бъдат заплатени от пътуващия като напр. туристически такси, градски такси, такси за кацане или такси за отвеждане към или за слизане от борда на пристанища и летища, цената на входните билети за туристическите обекти, музеи, корабчета, фериботи, използването на обществен превоз за някои градове, консумираните напитки в автобусите или самолетите и др.
Допълнителни екскурзии

ОПАТИЯ – РИЕКА

80 лв. / 80 лв (деца 2 – 11,99 г.)

Целодневна екскурзия до Опатия (90 км./1 час) – имперският град на Хърватия

Сградите, градините, улиците – всичко в Опатия напомня на славните времена, когато благородниците на Австро-Унгарската империя са идвали тук, за да си почиват. Градът е едновременно модерен и запазил атмосферата на миналото си. Особено популярен е фестивалът, посветен на имперския блясък на Опатия, който се провежда всяка година в средата на месец юли.

Отпътуване друго бижу на Хърватия – Риека – само на 15 км. от Опатия, разположена на тънка ивица суша между морето и връх Учка. Градът е основан от римляните или дори по-рано. До началото на 20 век градът е по-известен с италианското си име Фиуме, което също означава река на италиански.

Стратегическо разположение на Риека като пристанище — входна врата към Средна Европа, го прави примамлива цел за много владетели и през вековете е имал доста често сменящи се управници – австрийци, французи, унгарци, италианци, чак до 1947 г., когато градът е върнат на Хърватия в рамките на бивша Югославия. Свободно време за разходка из главната улица.

Включено в цената: трансфер.

Цената не включва: разходи от личен характер.

ОСТРОВ КРК

80 лв. / 80 лв (деца 2 – 11,99 г.)

Полудневна екскурзия до остров Крк (150 км./2 часа), разположен в северната част на Хърватия, край далматинското крайбрежие в залива Кварнер. Той е най-големият остров в Адриатическо море, отделен от далматинския бряг чрез тесен проток, през който е построен Кръкският мост (дълъг 1430 m), открит през 1980 г.

Включено в цената: трансфер.

Цената не включва: разходи от личен характер.

Полуостров ИСТРИЯ

80 лв. / 80 лв (деца 2 – 11,99 г.)

Целодневна екскурзия до полуостров Истрия – Пореч (10 км./20 минути) – град на Адриатическото крайбрежие на Хърватия. Разположен е на западния бряг на полуостров Истрия, на около 30 км южно от границата със Словения. Селището е на възраст от почти 2000 години. Разположено е покрай залив, който е защитен от морето от малкия остров Свети Никола. Една от основните забележителности в града е Еуфразиевата базилика, която е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Отпътуване за Ровин (35 км./45 минути) и пешеходна разходка из едно от най-романтичните места по Адриатика, популярен туристически курорт и активно рибарско пристанище. Истърският език, някога широко разпространен в тази част на полуострова, все още се говори от някои от жителите. В селището се намира изследователски център по история, който е институция под шапката на Съвета на Европа. Близостта на Венеция определя и голямото влияние в културата на региона от времето на Венецианската република, което се забелязва веднага от архитектурата на Ровин.

Отпътуване за Пула (35 км./45 минути) – най-големият град в област Истрия, колоритна смесица от култури и езици. Тук се преплитат Средиземноморието и Централна Европа, древността и съвремието. Архитектурата на Пула отразява тези исторически наслоявания.

Включено в цената: трансфер.

Цената не включва: разходи от личен характер.

ПЕЩЕРАТА ПОСТОЙНА – ЛЮБЛЯНА (СЛОВЕНИЯ)*

80 лв. / 80 лв (деца 2 – 11,99 г.)

Целодневна екскурзия до Словения с посещение на пещерата ПОСТОЙНА (120 км./2 часа) – карстова пещерна система с дължина 20 570 метра и дълбочина 115 метра, намираща се на около 10 км от словенския град Постойна. Тя е най-дългата пещерна система в страната и една от най-значимите ѝ туристически дестинации. Предлага най-дългия туристически пещерен маршрут в света – 5,23 км.

Отпътуване за столицата на Словения – Любляна (60 км./1 час) и пешеходна разходка в центъра на града.

Включено в цената: трансфер.

Цената не включва: разходи от личен характер. *Допълнително се заплаща при записване входна такса за пещерата Постойна: 56 лв. за възрастен / 34 лв. за деца 6-14,99г., заплащат се предварително при записване.

ПЛИТВИЧКИ ЕЗЕРА*

80 лв. / 80 лв (деца 2 – 11,99 г.)

Целодневна екскурзия (срещу допълнително заплащане) до Плитвички езера (300 км./3,5 часа), най-познатия и известен Национален парк на Хърватия, наричан още “тюркоазените очи на Хърватия”, включен в Списъка на ЮНЕСКО. Паркът обхваща около 300 кв. км. Езерата, които са 16 на брой са разположени стъпаловидно като скачени съдове, заемат площ от около 8 кв. км. Свързани са с десетки водопади и преливат едно в друго, заобиколени от избуяла растителност. Разходка пеша из парка и с корабче по едно от езерата.

Включено в цената: трансфер, местен лицензиран екскурзовод в парка.

Цената не включва: раззходи от личен характер. *Допълнително се заплаща при записване входна такса за природния парк Плитвички езера за стандартен тур до 4 часа: 80 лв. за възрастен / 26 лв. за деца 7-17,99 г., безплатно за деца 0-6,99 г.

ПАКЕТ 5 ЕКСКУРЗИИ (без входната такса за Плитвички езера и пещера Постойна)
360 лв. / 360 лв (деца 2 – 11,99 г.)

 


Хърватия – прекрасни емоции сред адриатически перли
Всички хвалят Хърватия. Красива страна, невероятната природа, културни паметници, подредени паркове. В случая, всички тези изтъркани клишета са верни, Хърватия е безспорно Красавицата на Адриатика. Природата е хубава, планините си заслужават да се видят, струват си и разходките в Загреб в късна есен и обикалянето по музеи, катедрали и паркове. Хърватската култура има тринадесетвековна история. Запазени са множество паметници на културата, художествени произведения и научни трудове. В Хърватия има шест паметника на световното наследство и осем национални парка. 

Площ: 56 542 кв.км.
Население: 4 490 000 жители
Климат: умереноконтинентален, по крайбрежието средиземноморски. средната температура за януари е от 0 до 9 градуса, юли 18-25 градуса. Главни реки - Драва, Сава, Купа. 
Столица - Загреб (750 хил. ж.). По-големи градове - Сплит (200 хил. ж.), Риека (170 хил. ж.), Осиек (110 хил. ж.), Задар (80 хил. ж.), Пула, Дубровник.
Парична единица: Хърватска куна
Официален език: хърватски.
Необходими документи: Българските граждани могат да влизат, да преминават и да пребивават в Република Хърватия с валидни лични карти или паспорти без визи за срок общо до 90 дни за период от 6 месеца, считано от деня на първото влизане, което допуска в този 6-месечен период многократно влизане в страната, като общото време на пребиваване не трябва да превишава 90 дни. Безвизовият режим на влизане се прилага по отношение на туристически пътувания, гостувания, краткотраен бизнес, частни визити и други в указания по-горе срок. При пътуване с автомобил, чужда собственост, българският гражданин, който го управлява, трябва да носи нотариално заверено пълномощно със заверен превод на английски или хърватски език. При влизане в Република Хърватия българският гражданин трябва да може да докаже при проверка, че има достатъчно средства за преминаване или пребиваване в страната – минималната парична сума за един ден е 50 евро, както и минимум 300 евро, ако пътува с лек автомобил, необходими за „Пътна помощ” при аварийна ситуация.

Транспорт:  ж.п. линии - 2 296 км, от тях 983 км електрифизирани, шосета - 27 840 км, от които 23 497 км с твърда настилка. Главни морски пристанища - Риека, Сплит, Задар, Пула.
Летища: Хърватия има 8 летища, от които 5 са по-големи. Най-голямо е международното летище в столицата Загреб, международно летище има и в Сплит. Други по-големи летища са – в Дубровник, в Задар и в Риека.
Наеми кола: Лесно е да се наеме кола в Хърватия. Има ограничение за възраст – най-малко на 21 години с валидна книжка от 2 години. Възможно е обаче на млади шофьори под 25 години да не им се разреши да наемат висок клас автомобил. Цените варират в зависимост от периода, за който се наема автомобила и започват от 22 до 52 евро на ден. За висок клас коли и лимузини цените са доста по-високи – от 57 до около 200 евро на ден за луксозни коли. Ако решите да прекарате ваканцията си с кола на Адриатическо море, ще останете приятно изненадани от съчетанието между модерни курорти около историческите градове посещавани от туристи от цял свят. Пътищата до тях са първокласни и добре уредени с безплатни паркинги. 

Култура и традиции: Културата на Хърватска е част от културата на южните славяни. Тринадесетвековната история и стратегическото географско положение на Хърватска са основните предпоставки за формирането на население съставено от много етноси, всеки от които допринася за пъстрата и многообразна хърватска култура. В Хърватска има шест паметника на световното наследство и осем национални парка. Хърватската народна музика останала свързана с местните обичаи и заради това се наблюдават напълно различни стилове в Далмация и в другите региони. Докато населението става все по-еднородно като етноси, регионалните идентичности си остават много важни, особено в региона на крайбрежната ивица на Далмация. Хърватските народни песни описват регионалните различия. По брега на Далмация, например, народните песни доста наподобяват италианските. Другаде местните славянски и унгарски влияния доминират. Традиционни танци в Хърватска са бързите “коло” (кръгови) танци.

По-важни исторически събития и дати: I в. пр. Хр. - римска провинция - Далмация; 395 г. - в състава на Византия; VII в. - заселване на славянски племена; VIII в. - под властта на Франкиската империя; 925 г. - хърватският княз Томислав приема кралска титла; 1102 г. - в състава на Унгария, съхранявайки вътрешна автономия; ХVI в. - голяма част от територията е завладяна от турците; в края на ХVIII в. става част от империята на Хабсбургите (след 1867 г. - Австро-Унгария); 1918 г. - след разпадането на Австро-Унгария става част от Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 г. - Кралство Югославия); 1941-1945 г. - образувана Независима държава Хърватско, съюзник на Германия; 1945-1991 г. - в състава на Югославия, като съюзна република; 25 юни 1991 г. - приета декларация за пълна независимост; 1992-1996 г. - война със Сърбия.

Страната и хората: Тюркоазено море, далматински бряг, превъзходни курорти - това е крайбрежието на Хърватия. Хърватия е съчетание от модерното и старото, едно от малкото места, които могат да предложат такава хармония. По време на вашия престой можете да отидете по суша или вода до Черна Гора и Албания, както и да посетите остров Корчула – родното място на Марко Поло. Едно от най-приказните места в този райски кът си остава Дубровник - един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. Артистично решени каменни зидове, зад които гордо се извисяват великолепно запазени ренесансови замъци и църкви от епохата на барока. Старинни улици, пропити с история и наситени с живот, който кипи в уютните кафенета, ресторанти и кокетни магазинчета - очарованието на бохемския Дубровник няма край. Основната част от населението на Хърватска представляват хърватите (89,6%). Най-големите малцинства са: сърбите (4,5%), бошняците (0,5%), унгарците (0,4%).Официален език е хърватският, който принадлежи към групата на южнославянските езици и използва латиницата. В различни области около крайбрежието той е примесен с многобройни италиански заемки, а в близкети до границата с Унгария региони е обогатен с унгарски думи. В Хърватия са родени множество световно известни творци на изкуството и учени, като напр. скулпторът Иван Мещрович, физиците Руджер Бошкович и Никола Тесла и много други. Хърватия се слави и със своите изобретатели, сред които са: Едуард Славолюб Пенкала (автоматична писалка) и Фауст Вранчич (парашут). 

Национална кухня: Хърватската кухня е повлияна от австрийската и унгарската, но същевременно си има и своята специфика. Типични за хърватската кухня са месото на скара, далматинската пушена шунка, солена сардела, овче сирене и салам с червен пипер. Местните специалитети включват пържено сирене, пиле a la Backa (приготвяно с домати, паприкаш и лук), Загребски телешки котлет и гибаница, наслоен на пластове сладкиш със сирене. На Далматинския бряг се произвеждат отлични морски деликатеси и вина.
Някои национални ястия се приготвят по различен начин в различните региони. В Северна Хърватия предпочитани специалитети за празниците са пуйката с кнедли и баницата със сирене, наречена 
щрукли, а празничните изкушения на юг са прошуто (пушена шунка) и понички с домашно сирене или сладко, наречени фритуле. По Коледа в Далмация, крайбрежния регион на Хърватия, ястието на деня е пащицада, задушено месо с подправки по далматински, приготвено със сини сливи и оцет.Орахняца е  традиционния орехов сладкиш. Според кулинари, местната бяла риба и раците са сред най-вкусните деликатеси в света. В цяла Хърватия виното присъства в празничното меню.От месните ястия на популярност се радва Istarski Prsut - пушен свински бут, нарязан на тънки филийки, както и Swinski Kotlet na Samoborski Nacin - свинска пържола, задушена в чеснов сос с магданоз. Може да се сервира с пържени картофки. Cobana Sa Zlionjacina държи едно от първите места - приготвя се от говеждо и свинско месо със специфични подправки.

Забележителности: Загреб – столицата на Хърватия е основан през XII век и е обявен за свободен град през XIII век. Градът е хубав, има изключителни по своята архитектура сгради и катедрали. Историческият център на града се състои от три части – Каптол – център на католическата църква в Хърватия, Градец, където се намира хърватският парламент - Сабор, и Долни град – бизнессърцето на съвременния Загреб. На Каптол е построена най-голямата катедрала в Хърватия с кули, високи 105 м. Тя, заедно с Епископския дворец около нея, е строена между XIII и XVIII в. в романски стил, но след земетресението през 1880 г. я престрояваткато нова неоготическа базилика.
Сплит е най-големият град на Далмация. Града е разположен на източните брегове на Адриатическо море, центрирани около древния римски дворец на император Диоклециан. Сплит е един от най-старите градове в района. Традиционно се смята, че първите строителства в областта датират от времето на римския император Диоклециан, въпреки, че археологическите изследвания доказват, че градът е бил гръцка колония на Аспалатос, векове преди Римската империя. През 1979 г. на историческото наследство на Сплит бе добавено в списъка на ЮНЕСКО. Сплит се смята за един от центровете на хърватската култура, а неговата литературна хронология е безкрайно богата и може да се проследи от Средновековието до днешни времена.
Наричат Дубровник – перлата на Адриатика. Намира се в южната част на Хърватия. През 1806 г. Дубровник е превзет от французите и две години по късно става част от Илирийските провинции на Франция.Изключително добре запазен и непокътнат е старият град на Дубровник. Той е заобиколен от крепостна стена с височина около 25 метра. Тя предлага възможността да се обиколи града, наслаждавайки се прекрасни гледки към морето и островите Локрум и Лапад, които се намират в близост. Една от забележителностите в Стария град е двореца Спонза. В него където се съхраняват над 7000 тома ръкописи и над 100000 отделни документа, които са от периода 19-20 век. Други туристически дестинации в Дубровник са Доминиканската църква с нейната богата съкровищница, Францисканския манастир, крайбрежният булевард – Страдун, от двете страни на който се издигат изящни каменни дворци.В източния край на площада на града се издига колоната на Роланд, символизираща независимостта и свободолюбието на града-държава.
Истриа е най-големият полуостров на хърватското крайбрежие и една от най-популярните туристически дестинации на Адриатика. Околностите му са уникален парк на многобройни средновековни градчета. Сред тях е Пореч където градския отпечатък на Римската империя лесно може да бъде разпознат. Средновековните кули и стени, готическите и барокови палати са в хармония със съвременните туристически обекти. Лабиринт от каменни улички магазинчета за сувенири, антиквариати и произведения на местните занаятчии посрещат посетителите. Пореч е световно известен с базиликата си от 6-ти век с предренесансови византийски мозайки.
Пула е най-големият град в окръг Истрия. Амфитеатърът в Пула е шеста по големина оцеляла Римска арена и един от най-добре запазените римски паметници в Хърватия. Арена Пула е построена около 1 век сл. Хр. и побирала над 26 000 зрители. През 15 век много камъни са взети от амфитеатъра за изграждане на къщи и други постройки около Пула, но за щастие тази практика е била спряна преди цялата структурата му да бъде разрушена. Днес тя е популярна атракция Хърватия и използва, за да бъде домакин на множество фестивали и спектакли през летните месеци.
О-в Крък е разположен в северната част на Адриатическо море, в заливът Кварнер. Принадлежи към територията на Хърватия, като той е най-големият остров на страната. Най-големият град на острова е Крък. Той е икономически и административен център на острова. Основна забележителност в града са крепостните стени и Франкопанския замък. Друг известен град е Връбник, който е известен с винопроизводство, в частност вида Златина. Най-известният морски курорт на Крък е Башка – това е най-южната точка на острова. Плажовете и водата са с отлично качество, а възможностите за развлечение са многобройни. Важна забележителност в града е каменният монумент „Башка плоча“, който датира от 1100г.
Ровин е град в Хърватска, който се намира на западния бряг на полуостров Истрия. Любопитен факт е, че тук се говори и на Истриот - един от романските езици, който е разпространен в тази част на Истрия и все още се владее от някои жители. Ровин е втората по големина туристическа дестинация в страната, по отношение на нощувките. Двете най-близките летища са Пула (Хърватия) и Триест (Италия) и по време на летния сезон нискотарифните авиокомпании поддържат директни полети от Западна Европа и до двете летища. Също така по време на летния сезон, има пряка връзка с високоскоростната фериботна линия между Венеция и Ровин. Високоскоростните линии ежеседмично до пристанището на Равена и Чезенатико също са на разположение през лятото.
Шестият големият хърватски остров,
Корчула е отделен от сушата чрез тесен пролив. Столицата на острова се нарича Корчула. Наречен "Little Дубровник", този древен град е сред най-красивите градове на хърватското крайбрежие и е известен с уникалната си архитектура. Една от основните атракции е предполагаемото родната къща на Марко Поло. Най-голямата и най-красивата сграда на Корчула е катедралата на Св. Марко, построена в готически възрожденски стил и завършен през 15 век.
Независимо, че пътя до
Хвар отнема малко повече време, той си заслужава всяка една минута. През 1997-а островът бе обявен за един от 10-те най-атрактивни места за туристи. Град Хвар е най-голямото селище и туристически център на острова. Разположен е около спокоен залив, който гледа към архипелага Пъклински острови. До Хвар може да се стигне през Сплит. Градът Хвар има много забележителности като най-интересната е може би сградата на стария общински театър отворен през 1612 г. Други интересни места за посещение са часовниковата кула датираща от 15 век, катедралата на Св. Стефан построена в бароков стил и лятната резиденция на поета Анибал Лукич живял през 16 век.
Национален парк “Плитвички езера“ е най-старият парк, помещаващ се на територията на Югоизточна Европа и най-обширният национален парк в Хърватия. Основан е през 1949 г. и се намира в карстов планински район карстов в централна Хърватия, на границата на страната с Босна и Херцеговина. Защитената местност се разпростира върху почти 300 кв. км. През 1979 г. Национален парк “Плитвички езера“ е добавен към регистъра на ЮНЕСКО за световни природни наследства.Националният парк е популярен по целия свят със своите езера, събрани в каскади. В момента на повърхността могат да се видят 16 езера, които са резултат от сливането на няколко малки надземни реки и подземни карстови реки. Езерата са стъпаловидно подредени, свързани са помежду си и следват посоката на водата. Разделени са чрез природни бентове, образувани от мъхове, водорасли и бактерии.
Остров Млет е един от най-големите острови край бреговете на Южна Хърватия.  72% от острова са покрити с гори, а останалите осеяни с полета, лозя и малки села, Млет е идеалното място за почивка. Островът се състои от две солени езера, Велико и Мало Йезеро, които са разположени в западния край на острова. В средата на Велико Йезеро има  малък остров с един стар бенедиктински манастир.
Трогир е пристанищен град на адриатическото крайбрежие в областта Далмация. Градът е разположен на малък остров между континенталната част на Хърватия и на остров Чиово. Намира се на 27 км западно от град Сплит.Трогир има над 2300-годишна история. Културата му е създадена под влиянието на древните елини, а след това на римляните и венецианците. Трогир е с висока концентрация на дворци, църкви и кули. През 1997 г. е добавен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Трогир е най-добре съхраненият римско-готически комплекс в цяла Европа. Средновековното ядро на града, заобиколено от стени, съдържа запазен замък, кула, древни жилища и дворци от романския, готическия, ренесансовия и бароковия период.

Не бихме могли в тези няколко реда да изброим всички красиви места на тази невероятна страна  - стотици острови и старинни градчета, останки от крепости на зъбери, които нерядко служат за декор на култови филмови продукции. Всичко тук е уникално и неповторимо. Потопете се в емоцията, наречена Хърватия. Каквото и да изберете, ще се превърне в хармония от цветове, звуци, красота създадена от природата и човека, за да завърши в едно безкрайно синьо море.

 

 

 

Изберете хотели за резервация по програмата


Етикети самолетна екскурзия в хърватия самолетна екскурзия до хърватия самолетна екскурзия 2020 до хърватия самолетни екскурзии в хърватия почивки със самолет в хургада самолетни почивки хърватия самолетни екскурзии до хърватия директен чартър до хърватия екскурзия в хърватия екскурзия до хърватия оферти за хърватия оферти за хърватия 2020 екскурзия до хърватия със самолет лятна почивка хърватия лятна почивка в хърватия лятна почивка в хърватия 2020 летни почивки в хърватия 2020 пътуване ваканция промоции промоционални оферти промоционални оферти 2020 ранни записвания ранни записвания 2020 промоционални оферти 2020 обиколна екскурзия обиколен тур екскурзия с водач от българия септемврийски празници септемврийски празници 2020 септемврийски празници в хърватия септемврийски празници хърватия 2020 екскурзия плитвички езера екскурзия остров крк плитвички езера 2020 почивка почивка от делта турс почивка от делта турс 2020 почивки почивки от делта турс почивки от делта турс 2020 лятна почивка лятна почивка от делта турс лятна почивка от делта турс 2020 летни почивки от делта турс летни почивки от делта турс 2020 samoletna ekskurzia v harvatia samoletna ekskurzia do harvatia samoletna ekskurzia 2020 do harvatia samoletni ekskurzii v harvatia pochivki sas samolet v hurgada samoletni pochivki harvatia samoletni ekskurzii do harvatia direkten chartar do harvatia ekskurzia v harvatia ekskurzia do harvatia oferti za harvatia oferti za harvatia 2020 ekskurzia do harvatia sas samolet lyatna pochivka harvatia lyatna pochivka v harvatia lyatna pochivka v harvatia 2020 letni pochivki v harvatia 2020 patuvane vakantsia promotsii promotsionalni oferti promotsionalni oferti 2020 ranni zapisvania ranni zapisvania 2020 promotsionalni oferti 2020 obikolna ekskurzia obikolen tur ekskurzia s vodach ot bulgaria septemvriyski praznitsi septemvriyski praznitsi 2020 septemvriyski praznitsi v harvatia septemvriyski praznitsi harvatia 2020 ekskurzia plitvichki ezera ekskurzia ostrov krk plitvichki ezera 2020 pochivka pochivka ot delta turs pochivka ot delta turs 2020 pochivki pochivki ot delta turs pochivki ot delta turs 2020 lyatna pochivka lyatna pochivka ot delta turs lyatna pochivka ot delta turs 2020 letni pochivki ot delta turs letni pochivki ot delta turs 2020
Оферта № П343
Абонирайте се за нашите специални предложения