deltatours.bg

Наследството на Маите

Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: П-230
Продължителност: 10 дни / 7 нощувки
Дестинация: Ривиера Мая, Мексико
Дати:
Цена от: 0.00 лв.

Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Полезна информация за Мексико

Полетно разписание (всички времена са местни за съответната дестинация):

София – Истанбул 16:00 – 18:20 / Истанбул – Канкун 21:45 – 08:40

Канкун – Истанбул 10:10 – 06:15 (+ на следващия ден) / Истанбул – София 08:35 – 08:55

Трансфер летище – хотел – летище:

Летище Канкун – Чичен Ица 2 часа и 30 минути или 5 часа с времето за обяд и разходка във Валядолид

Хотел The Reef Coco Beach – летище Канкун – 1 час

ПРОГРАМА:

ДЕН-1: СОФИЯ – КАНКУН

ДЕН-2: КАНКУН – ВАЛЯДОЛИД – ЧИЧЕН ИЦА

Пристигане на международното летище в Канкун в 08:40. След като минем през митнически и гранични формалности, заемаме местата си в луксозния автобус и започваме нашето приключение в света на маите.

Трансфер до хотела в Чичен Ица (210 км), като по пътя ще спрем във Валядолид за разходка и обяд.

Живописният Валядолид, основан през 1543 г. е с красива колониална архитектура. Посещаваме центъра и ще имаме свободно време, за да открием неговите забележителности. Кратка разходка в центъра – църквата San Servacio, централния градски парк и кметството.

Отправяме се за заслужена почивка към хотела в Чичен Ица.

Свободно време. Нощувка.

ДЕН-3: ЧИЧЕН ИЦА – УШМАЛ – КАМПЕЧЕ

Днес денят ни започва много рано, за да посрещнем изгрева с впечатляващо преживяване. Изпиваме по едно кафе за събуждане и в 5 ч. отпътуваме за едно от Седемте чудеса на света Чичен Ица, където ще имаме ексклузивно посещение преди да бъде отворено за другите туристи. Ще се потопим дълбоко в тропическите гори на полуостров Юкатан в търсене на легендарния град на маите, който е скрит в гъстата джунгла.

Чичен Ица – тук се запознаваме с историята на маите и тяхната цивилизация, докато се възхищаваме на мащаба и красотата на този древен град. Удивително е геометричното съвършенство на 25-метровия храм Кукулкан, известен като Ел Кастийо („Замъкът“), който е построен като представяне на мистичния календар на Маите и отразява оптичната илюзия за змия, която се промъква нагоре или надолу по пирамидата по време на пролетното и есенното равноденствие.

Ще се удивим на гледката на най-голямото игрище за Игра на топка от 13-те, открити на мястото, на платформата за жертвоприношения на военопленници, както и Свещения сенот. Изключително добре запазени са „Храмът на Воините”, „Костницата” , „Манастирът” и съседната „Църква”, както и голямата обсерватория, известна като „Охлюва”.

Закуска в хотела.

След кратък отдих отпътуваме към Ушмал /200 км/ . Тук ще направим панорамна обиколка на историческия град. Древният Ушмал е поредното доказателство за уникалните способности на маите и невероятните архитектурни творения, които са оставили след себе си. Считан за върхово архитектурно постижение, днес Ушмал е част от Световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. Ще посетим „Двореца на губернатора”, „Площада на монахините”, „Пирамидата на магьосника”, „Храма на Костенурката” и още изумителни кътчета.

След интензивната ни програма отпътуваме към красивият град – Кампече /70 км/. Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН-4 КАМПЕЧЕ – ПАЛЕНКЕ

Днес, след закуска в хотела, се отправяме на панорамна обиколка на този исторически крайбрежен град с пастелни колониални къщи, геометрично проектирани улици и стари църкви. Кампече е столица на един от федералните щати на Мексико и е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1999 година. Намира се в югоизточната част на страната, граничи с щатите Юкатан на североизток, Кинтана Ро – на изток, и Табаско – на югозапад.

Градът е основан през 1540 година когато започва испанската инвазия и завладяването на полуостров Юкатан. По време на колониалния период градът е бил важно и ключово пристанище, изобилстващо от богатства, но тази негова роля отслабва след обявяването на независимостта на Мексико. Днес голяма част от икономическия просперитет на щата се дължи на откриването на фабрики за добив на нефт през 70-те години на XX век, което е направило крайбрежните градове Кампече и Сиудад дел Кармен важни промишлени центрове. Територията на региона е съхранила и останките от културата на древните маи.

Продължаваме нашето пътешествие във времето, като посещаваме завладяващите храмове в Паленке /450 км/ . Този археологически обект се гордее с някои от най-добрите архитектури творения на маите, скулптурата и барелефите. Разходката ни представя внушителния Храм на надписите, който достига почти 23 метра височина и гробницата на владетеля на маите – открита и разкопана в началото на 50-те години. В разцвета си Паленке е бил обширен град-държава, обхващащ близо 60 квадратни километра, но археолозите смятат, че са проучили само 5-10% от този обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Досега са открити повече от 200 сгради, като най-известни са „Храмът на надписите”, „Дворецът”, „Храмът на Графа” и „Храмът на Кръста”. Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН-5:  ПАЛЕНКЕ – ЧИКАНА – ЧЕТУМАЛ

Закуска. Посещение на град Чикана /360 км/. Чикана са руини на древен град на маите, които се намират в мексиканския щат Кампече. Археологическият комплекс се намира само на два километра западно от друг град на маите – Бекан. Чикана е бил населен в периода между 300-1100 г. и е един от най-ярките примери в региона за смесване на архитектурните стилове: сградите са построени в архитектурен стил “Рио Бек” и “Ченес”, дори има сгради и в северният архитектурен стил “Пуук”. В градът няма големи пирамиди, а преобладават сравнително малки по размери сгради украсени с орнаменти и висококачествено изработени декорации, което предполага че Чикана е бил център на регионалния елит. Отпътуване за Четумал /130 км/. Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН-6 : ЧЕТУМАЛ – ТУЛУМ – РИВИЕРА МАЯ

Вкусна закуска в хотела и продължаваме удивителното си пътешествие из земите на маите с посещение на Тулум /260 км/. Руините са разположени на 12-метрова скала край Карибско море. Тулум е археологически обект в Югоизточно Мексико, щата Кинтана Ро, обхващащ развалините на някогашен град на маите. Той е сред най-късните градове на маите. Достига своя разцвет през 13-15 век, като просъществува 70 години след началото на завладяването на региона от Испания.

Така с края на историята за разцвета на маите, завършва и нашето пътуване. Насочваме се към Ривиера Мая /60-70 км/, за да изкараме няколко дни на Карибските плажове и да се насладим на активна почивка. Настаняване в хотела.

ДЕН-7 РИВИЕРА МАЯ

Време е за плаж и гмуркане сред корали и пъстри рибки

ДЕН-8 РИВИЕРА МАЯ

Време е за плаж и гмуркане сред корали и пъстри рибки

ДЕН-9 КАНКУН – СОФИЯ

След закуска отпътуваме към летище Канкун и се сбогуваме с Мексико и полуостров Юкатан. Полет Канкун – София, през Истанбул с луксозните самолети на Турски авиолинии.

ДЕН-10 СОФИЯ

Пристигане на летище София.

Цената включва:
 • Самолетен билет София – Канкун – София с Турски авиолинии, през Истанбул с включен кетъринг;
 • Летищни такси;
 • Регистриран багаж 30 кг;
 • 3 нощувки ALL INCLUSIVE в хотел The Reef Coco Beach 4**** superior, Ривиера Мая, Playa del Carmen;
 • 5 ДНЕВЕН Обиколен тур Валядолид – Чичен Ица – Ушмал – Кампече – Паленке – Чикана – Четумал – Тулум, описан по-долу;
 • 1 обяд във Валядолид;
 • 1 нощувка със закуска в Чичен Ица Villas Arqueológicas Chichén Itzá 3*** superior;
 • 1 нощувка със закуска в Кампече, хотел Plaza Campeche 4**** superior;
 • 1 нощувка със закуска в Паленке, хотел Tulijá Express Palenque 4**** superior;
 • 1 нощувка със закуска в Чеутамал, хотел Capital Plaza Chetumal 4**** superior;
 • Туристическа обиколка на Валядолид с екскурзовод на български;
 • Туристическа обиколка на Чичен Ица с екскурзовод на български;
 • Туристическа обиколка на Кампече с екскурзовод на български;
 • Туристическа обиколка на Ушмал с екскурзовод на български;
 • Туристическа обиколка на Паленке с екскурзовод на български;
 • Туристическа обиколка на Чикана с екскурзовод на български;
 • Туристическа обиколка на Четумал с екскурзовод на български;
 • Туристическа обиколка на Тулум с екскурзовод на български;
 • Всички входни такси по посещаваните обекти описани в програмата;
 • Трансфер хотел The Reef Coco Beach до летище Канкун около 1 час;
 • Медицинска застраховка Помощ при пътуване с покритие 10 000 евро на ДЗИ;
 • Водач с български за целия престой;
Цената не включва:
 • Екскурзии по време на почивката в Ривиера Мая – Вашият водач, ще Ви помогне да изберете на място най-подходящите екскурзии измежду джип-сафари, разходка с катамаран, шнорхелинг сред красивите рибки и корали;
 • Разходи от личен характер;
 • Застраховка отмяна на пътуване със ЗАД „Алианц“;
 • В общата цена на туристическия пакет не са включени такси, плащания и други допълнителни разходи, които не могат да се изчислят в разумна степен преди сключването на договора и може да се наложи да бъдат заплатени от пътуващия като напр. туристически такси, градски такси, такси за кацане или такси за отвеждане към или за слизане от борда на пристанища и летища, цената на входните билети за туристическите обекти, музеи, корабчета, фериботи, използването на обществен превоз за някои градове, консумираните напитки в автобусите или самолетите и др.

Мексико – „Рогът на изобилието“ в страната на маите

Страна на уникална древна култура и божествена природа, Мексико заслужено се нарежда сред най-желаните и атрактивни туристически дестинации в света. Тя пленява не само с прекрасните си екзотични крайбрежия, гъстите тропични джунгли и живописни зелени планини, но и с всички тези мистични следи, които ни отвеждат към загадъчното минало на древните индиански племена на маите и ацтеките. Безкрайни пусти плажове, пикантна храна, текила, усмихнати хора и много забавление. Така с няколко думи може да опишем най-старата държава в Северна Америка – Мексико. Но тя определено е много повече. Знаете ли, че много любими храни произхождат именно от там: ванилия, домати, шоколад, люти чушки, авокадо и царевица. Третата по големина държава в Латинска Америка е най-големият производител на сол в света. В нея са открити над 29 000 археологически обекта.
 
Географско положение: Простираща се на обща площ от 1 972 550 кв. км, Мексико е третата по големина страна в Северна Америка. На изток граничи с Мексиканския залив и Карибско море, на запад с Тихия океан, северната й граница я разделя от територията на САЩ, а на югоизток със страните Гватемала и Белийз. Мексико представлява федерация, включваща общо 31 щата. Столицата на страната е космополитния метрополис Мексико Сити, в който днес живеят над 25 млн. души. На Мексико принадлежат редица острови в Тихия океан. Голяма част от територията е заета от Мексиканските Кордилери, състоящи се от Източна планинска верига - Сиера Мадре Ориентал (4 054 м), Западна - Сиера Мадре Оксидентал (3 150 м) и Напречна Сиера с действащи вулкани - Орисаба (5 700 м), Попокатепетъл (5 425 м) и др. На северозапад е планинският полуостров Калифорния, на юг - планинската област Чяпас и Южна Сиера Мадре, на югоизток - равнинният полуостров Юкатан.
 
Релеф: Живописна и разнообразна е природата на Мексико. Величествени, покрити с белоснежни шапки вулкани, скалисти планински вериги, високи плата, вечнозелени тропични гори и изгорели от слънцето пустини – това са характерните черти на мексиканския пейзаж. По-голямата част от територията на страната се заема от Мексиканската Месета. Тя е обградена от високи, силно разчленени планински вериги, които допират до ниски блатисти крайбрежни низини.  Мексиканската Месета е силно заравнена платовидна област с височина от 1000 до 2000 м. Тя е дълга 1700 км и широка 800 км. На стотици километри се ширят пустини или полупустинни области. Безброй кактуси, приличащи на грамадни свещници й придават причудлив вид. Тъжен и еднообразен е пейзажът на Месета. Високите планински вериги на Западна и Източна Сиера Мадре отделят Мексикнската Месета от Тихия океан и Мексиканският залив, като южна ограда служи високата планинска верига на Вулканската Сиера с голям брой угаснали и действащи вулкани. Тук се издигат вулканите-гиганти Орисава (5700 м) и Попокатепетъл (5452 м). Над вечната снежна шапка на Попокатепетъл от време на време се вие едва забележима струйка дим – свидетел за последното му изригване през 1920 г. Интересна е историята на най-малкия вулкан в страната Паркутин. Той се появил през 1943 г. на 300 км от столицата на Мексико в царевичната нива на местен селянин-индианец. Изригването на новообразувания вулкан продължило почти 9 години, от 1943 до 1952 г. По форма територията на Мексико прилича на “рог”, в чиито недра изобилстват разнообразни полезни изкопаеми: сребро, злато, цинк, олово, мед, желязо, уран, бисмут, титан, сяра и др. По крайбрежието на Мексиканския залив са открити богати нефтени находища, в съседство с които се намират находища на земен газ. Но изобилието на този “рог” не е в полза на мексиканския народ, а се намира в ръцете на американските монополи и местни капиталисти. Мексико се простира около Северната тропична окръжност, но планинският релеф отслабва горещината и създава великолепно разнообразие на природата. В тази страна могат да се срещнат от океанското равнище до заледените планински върхове почти всички климатични пояси, съществуващи на земното кълбо.
 
Население: Населението на Мексико e приблизително 108 млн души – 25 млн. от които са концентрирани в столицата Мексико Сити, а други 12 млн. живеят извън пределите на страната, предимно в САЩ. . Гъстота - 516 жит. на кв. км. Естествен прираст 28. Средна продължителност на живота - мъже - 70 г., жени - 76 г. Близо 88% от населението са мексиканци, а останалите индианци – между които ацтеки, маи, сапотеки и др. Над 90% от жителите на страната са християни католици, а около 5 % – протестанти.
 
Климат: Тропичен, а на север - субтропичен и силно се променя от характера на релефа. Средните температури - януари от 10 градуса Сº на северозапад до 25 градуса Сº на юг, юли - от 15 градуса Сº във високите части до 30 градуса Сº на брега на Калифорнийския залив. Валежи - от 100-200 мм на север до 2000-3000 мм на юг. Над 50 % от територията на Мексико са засушливи райони. Най-голяма река е пограничната Рио Браво дел Норте. В топлите и влажни райони се развиват вечнозелени тропични гори, а в засушливите - полупустинна и пустинна растителност. Ако сте се запътили към космополитната столица, трябва да се подготвите за сравнително сухо и меко време. Мексико Сити се радва на прохладни сутрини и вечери, а следобедите обикновено стават по-горещи. През периода от декември до май, средните температури в града са около 20°C, докато през по-горещите месеци – април и май, температурните стойности достигат до 31 ° C. През юли и август е възможно да падат кратки валежи, но те едва ли ще продължат повече от час-два.  Насочите ли се към тихоокеанското крайбрежие, имайте в предвид, че летните темпрератури достигат чак до 35°C в южните райони и 30°C в северните. През зимата е възможно да паднат най-много до 10 °C. Полуостров Юкатан, на който се намира и прочутият в цял свят мексикански курорт Канкун се характеризира с горещ климат през цялата година. Другият известен морски град в Мексико, Акапулко пък се радва на средни годишни температури около 32 ° C. Всъщност, ако се чудите кога да посетите тази невероятна страна, всяко време в годината е подходящо. Все пак имайте едно на ум, тъй като особено в южните райони периодът от май до септември се характеризира с висока влажност и най-много дъждове. За сметка на това, вътрешността на страната предлага по-ниски температури и прохладно време. Самите мексиканци различават в своята страна четири основни климатични пояса: “гореща земя”, обхващаща крайбрежните низини, разположени южно от тропика, а така също и изложените към тях планински склонове до 1000 м височина, отличаваща се с влажен горещ климат и разкошна тропична растителност; между 800-1600 м височина е разположена “умерената земя” със сравнително умерено топъл климат; от 1600 до 2500 м се простират земите на “студената земя” с по-мек и значително по-здравословен климат; най-високите планински части попадат в “мразовитата земя”. Годишното количество на валежите се колебае от 100-200 мм на север до 3000-4000 мм по южните склонове на Вулканската Сиера.
 
Води, флора и фауна:  Мексико е сравнително богата страна и на водни ресурси. В югоизточната и част има много, но сравнително къси реки. Те са пълноводни, особено през лятото, когато падат изобилни тропични дъждове и са важен източник на електроенергия и водоснабдяване. В северозападната част на Мексико реките са малко, но дълги. Повечето от тях са маловодни поради продължителните засушавания през годината. В долните си течения по крайбрежните низини водите се използуват за напояване. Най-голяма е пограничната със САЩ река на Рио Браво. Разнообразна е и растителността на Мексико. Наред с голите, обгорени от слънцето степи и пустини на север и в централната част, на юг от Теуантепекския провлак, под потока на тропичните дъждове бурно се разрастват непроходими влажни тропични гори. В низините покрай Мксиканския залив конник може да се загуби във високата сочна трева. В планините се простират широколистни гори от европейски тип, а в съседство долу сеят ананаси и банани. В Мексико се срещат повече от 200 хиляди вида организми или 10 – 12% от световното биоразнообразие. Страната е на първо място в света по разнообразие на влечуги (707 вида), на второ – при бозайниците (438 вида) и на четвърто – при земноводните  (290 вида) и растенията  (26 хиляди вида). Сред дивите животни се срещат броненосци, тапири, опосуми, пуми, ягуаари, мечки, маймуни, елени, диви прасета. Срещат се отровни змии и вредни насекоми.Единствените останали на света морски слонове обитават остров Гуадалупе, западно от Долна Калифорния.
 
Пълно наименование: Мексикански съединени щати  Столица: Мексико (25 000 хил. ж.). По-големи градове - Гуадалахара (3.3 мил. ж.), Монтерей (3.0 мил. ж.), Пуебла (1.2 мил. ж.), Леон (1.0 мил. ж.), Сиудад Хуарес (850 хил. ж.), Чиуауа, Мерида, Акапулко и др.
 
Етнически състав: Мексиканци (метиси) - 87.6 %, индианци (56 етноса) - 11.7 %  (от тях испаноезични - 57.2 %, ацтеки - 11.7 %, мая - 6.5 %, сапотеки - 3.6 %, отоми - 2.9 %, миштеки - 2.5, други - 15.6 %), други - 0. 7%.
 
Официален език: Официалният език в Мексико е испанският, говорими езици са също ацтекски, мая и мексикански диалект на испанския.
 
Държавно устройство: федеративна република, начело с президент, избиран на 6 години. Законодателна власт - двупалатен Национален конгрес - Сенат (128 сенатора, избирани на 6 години) и палата на депутатите (500 депутата, избирани на 3 години).
 
Парична единица:  ново мексиканско песо (Mex $) = 100 сентавос. Официалната валута в Мексико е мексиканското песо, което се обозначава със знака $. За да бъде различавано от щатския долар и да не предизвиква известно объркване, често ще забележите цени, обявени в мексиканска валута със знаците MX$ или $ MN (MN означава Moneda Nacional – в превод Национална валута). В случай, че цените са обявени в американска валута, то тя се обозначава със знаците US$ или USD. В обръщение са банкноти от 20, 50, 100, 200, 500 и 1000 песо. Едно песо съдържа 100 сентавос – съответно има монети от 20 и 50 сентавос, както и 1, 2, 5,10, 20 и 100 песо. Препоръчително е за Мексико да се снабдите с щатски долари, които се обменят по-лесно.
 
Стопанство: Мексико е аграрно-промишлена страна. В селското стопанство има запазени остатъци от феодални отношения. Днес основната част от мексиканските селяни съставляват безимотни ратаи. За своя труд те получават нищожно възнаграждение. Главна селскостопанска култура, служеща и за основна храна на населението, е царевицата. Мексико е родина на царевицата. Отглеждат се още пшеница, ориз и други зърнени култури. От техническите култури голямо значение има хенекенът (влакнодайно растение от семейство агаве). Големи площи са заети от памук, захарна тръстика, кафе и какао. В страната има големи плантации от банани, ананаси и други тропични плодове. В Мексико преобладава пасищното животновъдство, собственост главно на едри земевладелци.  Водещо място в икономиката заема добивът и преработката на нефт и газ (4-то място в света по запаси на нефт). Голямо значение има и добивът на живак (3-то място в света), сребро (4-то място в света), въглища, желязна руда, сяра, уран, злато, мед, олово и др. В страната действат нефтопреработвателни (над 200 завода) и химически заводи, предприятия на черната и цветната металургия и др. Добре развити са и машиностроенето, електрониката, текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Мексико заема едно от първите места в света по добив на сребро, олово и цинк. След Втората световна война възникнаха и нови предприятия за изкуствени влакна, торове, хартия и др. В цялата страна е разпространена занаятчийската промишленост, в която също са запазени древните традиции на мексиканския народ. В промишлеността са заети над 15 % от трудоспособното население, а в селското стопанство - 30 %. За селскостопанските култури се използват 30 % от земята, а 50 % са пасбища.
 
Транспорт и Туризъм:  Екзотичната природа и многобройните старинни паметници ежегодно привличат в Мексико стотици хиляди туристи от много страни на света. Туризмът е едно от главните доходни пера на страната, наричан “мексиканска промишленост без фабрични комини”. Страната приема ежегодно 5.5 млн. чуждестранни туристи и има добра туристическа инфраструктура. Високият туристически сезон обхваща най-вече месеците юли и август, когато освен с почиващи мексиканци, страната се изпълва с туристи от цял свят. Други пикови периоди през годината са празниците в края на декември и началото на януари, както и седмицата около Великден. По това време освен, че всички курорти са буквално претъпкани и трябва да си резервирате доста по-рано хотел, цените са и най-високит през годината.
Дължина на ж.п. линиите - 31 хил. км, шосета - 350 хил. км, в това число 96 хил. асфалтирани. Главни пристанища - Веракрус, Тампико, Салина Крус, Гуаймас. Поради размерите си и огромния туристопоток Мексико има много летища в почти всички точки на страната. Международно летище Бенито Хуарес е най-натоварената аерогара в Мексико и обслужва столицата Мексико Сити. Намира се в градската община Венустиано Каранца, на 13 км източно от центъра. През 2015 г. през аеропорта са преминали приблизително 26 млн. и 400 хил. пътници. 
 
По-важни исторически събития и дати : Х в. - възникване на градове-държави на маите на юг и на толтеките - в централните части; ХV в. - създаване на държавата на ацтеките със столица Теночтитлан (съвременно Мексико); 1517 г. - испанците достигат източното крайбрежие и завладяват древните градове на маите на п-в Юкатан; 1519-1521 г. експедиция на Кортес покорява държавата на ацтеките; 1535 г. - образувано вицекралство - Нова Испания; 1810 г. - начало на освободителната борба против Испания; 28 септември 1821 г. - провъзгласена независимостта на Мексико; 1845 г. - САЩ завладява Тексас; 1846-1848 г. - Американо-мексиканска война - Мексико губи 50 % от територията си; 1854-1860 г. - гражданска война; 1861-1867 г. - интервенция на Франция, Англия и Испания - създаване на империя начело с австрийския ерцхерцог Максимилиан I; 1910-1917 г. - революция и гражданска война - селска армия на П. Виля и Е. Сапата; 1917 г. - приета конституцията на Мексико.
 
Страната и хората: Най-благодатният край на страната се простира на юг от Мексиканската Месета. Той от дълбока древност постоянно е привличал заселниците. На височина около 2000м над морското равнище в долините между планинските вериги гъсто са разстлани малки или по-големи селища. В долината на Анауак се намира столицата на републиката – гр. Мексико. Древният Анауак, щедро надарена земя, столетия е била център на мексиканската цивилизация. Испанските завоеватели наложили на мексиканците своя език, култура, религия, нрави и обичаи. Но колонизаторите не са могли да осъществят докрай своята “цивилизаторска” мисия. И в сегашната мексиканска действителност се виждат много черти от индиански произход. Под влияние на испанската литература се развива и мексиканската, една от най-богатите в Латинска Америка.
Мексико е страната на метисите, в чиито жили тече и индианска, и испанска кръв. Незаличим отпечатък във външния облик на мексиканеца е наложило индианското минало: невисок ръст, тъмномургав цвят на лицето, остри коси, черни очи и широки скули. В селата, където съвременната култура прониква бавно, повсеместно са запазени обичаи и нрави, останали в наследство от древните жители на страната. Както в стари времена и сега бедните мексикански селяни правят своите жилища – колиби от пръст или тръстика, покрити с палмови листа или пръчки. Те ходят в бели рубашки и панталони от домашна тъкан, пазейки се от слънчевия пек под широките поли на сламена шапка – сомбреро, хранят се най-често с царевица и фасул.
Мексико е страна на древна индианска култура, отделни черти на която са запазени и до днес. Най-великата от всички древни индиански култури е културата на племето майя. Маите били прекрасни строители и архитекти. Те умеели да строят стъпаловидни прамиди, храмове, многоетажни здания, стените на които са украсени с барелефи и стенописи, изумителни по своята красота и изразителност. Разцветът на културата на маите се отнася към ІV-Х век от н.е. По-късно (ХІІІ в.) се появила културата на ацтеките, които към ХV век създали могъща империя. Развити били медицината и астрономията, научили се да добиват и обработват цветни метали. Обаче в 1521 г. империята на ацтеките паднала под ударите на испанските завоеватели. Столицата им била разрушена, богатствата разграбени и страната залята в кърви.
След продължителни борби едва в 20-те години на ХІХ век мексиканският народ се освободи от испанското колониално иго. Цялата следваща история на Мексико до днес е борба на бедното селячество и работническата класа против местната буржоазия и поземлените собственици, поддържани от американските империалисти. Избухналата в 1910-1917 г. в Мексико буржоазнодемократична революция приела демократична конституция, обаче основният въпрос – даване земя на селяните – не бил решен. Мексиканският народ има големи революционни традиции. По инициатива на Мексиканската комунистическа партия се създаде Избирателен народен фронт (ИНФ), който обединява всички демократични сили, водещи борба за коренни социални и икономически преобразования, за демокрация и мир, против американския империализъм.
Мексико не е най-сигурното място сред латиноамериканските страни.Особено висока е престъпността в столицата. Съвет към всички туристи: да носят в себе си дребни пари в брой (например по 5, 10 или 20 долара), които в случай на обир просто да дадат. Съществува голям риск при оказана съпротива да бъдат сериозно наранени, защото обикновено нападателите не действат единично и са въоръжени. Да не се носят златни накити или други набиващи се на очи скъпи аксесоари. Препоръчва се туристите да се движат на групи и да избягват да се разхождат сами след 20 часа вечерта. Поради възможността от кражби, целесъобразно е туристите да имат копия от личните си документи и най-вече на паспорта и страницата с визата и самолетния билет. За опасни могат да се смятат и евтините хотели (под 30 долара на вечер). Непременно трябва да се проверява дали таксито, което ще ползва туристът, е регистрирано по правилата (на предното стъкло следва да е окачено разрешително със снимката на шофьора и да има монтиран таксов апарат). Да не се спират таксита в движение, а да се търсят стоянки.
Поради лошата хигиена не се препоръчва туристите да опитват храни и сокове от сергии или продавачи по улиците. Водата в Мексико не е питейна и се пие само бутилирана. Не се препоръчва туристите да опитват храни и сокове от сергии или продавачи по улиците.
Повечето музеи, галерии и забележителности (пирамиди или археологически зони) са с безплатен вход в събота или в неделя и по празници. Друга част от музеите и галериите имат безплатен вход в други дни на седмицата. Само в град Мексико има около 1000 частни и държавни музеи. Ако туристите наемат МПС, следва да имат предвид, че магистралите са платени. Има освободени от такси шосета, но те не се препоръчват поради голям трафик. В Мексико съществува отлично разработена инфраструктура. Препоръчва се ползването на многобройните частни автобусни компании като най-удобни за междуградско придвижване.
Всички електрически уреди са съобразени с американския стандарт и са на 110 волта.
 
Национална кухня: Вкусната мексиканска кухня е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Един от най-популярните видове салати „Цезар“ всъщност няма нищо общо с римската титла, а е наречена на откривателя си – мексиканец на име Сезар. Също така всички киносалони по света трябва да благодарят на мексиканците за пуканките, които предлагат. Първите култури, които са произвеждали царевица, са населявали Мексико преди около 9 000 години. Мексиканската кухня е прочута в цял свят със своето разнообразие, пъстрота и богато изобилие на подправки. Като цяло, в отедлните райони на страната ще се натъкнете на някои различия в кухнята, предимно заради различния климат и местните съставки, които се използват. Традиционните мексикански рецепти са се сформирали от индинаското влияние на маите и ацтеките до френските и испански кулинарни течения, нахлули през годините.  Това, което ще ви направи впечатление е широкото използване на домати, люти чушки, лук и чесън в почти всички местни ястия. Обикновено ястията се сервират с ориз, боб или прясна tortilla (божествено вкусна царевична питка), съдържат изобилие от пресни зеленчуци и като цяло са изключително здравословни. Когато конкистадорите пристигат в столицата на държавата на ацтеките Теночтитлан (днешен Мексико сити), те откриват, че в менюто на хората присъстват много ястия от царевица с чили и подправки, обикновено комбинирани с фасул и домати или кактуси.
Конкистадорите смесват внесените от тях ориз, говеждо, свинско и пилешко месо, вино, чесън и лук с местни храни от Мексико преди откриването на Америка, като шоколад, царевица, домати, ванилия, авокадо, гуава, папая, ананас, чили чушки, сладки картофи, фасул, фъстъци, различни видове риба и т.н. В индианските села има много екзотични ястия, приготвени от съставки като игуана или гърмяща змия, елен, паяк, маймуна, скакалец, яйца от мравки или други насекоми. Мексиканската царевица се вари с негасена вар и сол, изсушава се и накрая се мели на брашно. От него се приготвят прочутите тънки питки с уникален вкус, наречени "тортийя". Когато тортийята е с пълнеж от месо, зеленчуци или други продукти, се казва "тако".  
Мексиканската кухня варира според региона, заради локалния климат, географските и етническите различия. Северната част на Мексико е известна със своето говеждо, козе и щраусово месо, от които се приготвят много местни ястия. В  централната част на Мексико се приготвят ястия, характерни за цялата страна, но има и регионални специалитети като barbacoa (ястие с овче месо), pozole(мексиканска супа), menudo(мексиканска супа от карантия) и carnitas(задушени или печени малки късчета свинско месо, които може да се сервират като самостоятелно ястие или като плънка на тако, бурито и т.н.).Югоизточно Мексико от друга страна е известно със своите люти чушки и пилешки ястия. Този регион е повлиян и от Карибите. Ястията с морски дарове са най-предпочитани. Автентичната мексиканска кухня е "американизирана" като "Tex Mex" – тексаско-мексиканска кухня. Мексиканската кухняима голямо влияние върху кухнята на югозападните американски щати и в Калифорния и има версия на "Тех-Мех", наречена "Cal-Mex". Например в Мексико рядко ядат начос (царевичен чипс), а по света е много популярен. Чимичанга пък е запържено бурито, много популярно в САЩ и други страни извън Мексико. Мексиканската кухня е известна и с вкусните си десерти: флан (мексиканския крем-карамел), кейк "трес лечес" (кейк, приготвен с 3 вида мляко – кондензирано, сухо мляко и сметана), пепиториас (сладки, приготвени от пшеничено брашно, мед и тиквени семки) и други.
 
Магазини и сувенири: Мексико е рай за подаръците, може да купите всякакви интересни артикули от текстил, традиционни памучни блузи и рокли с бродерии, пончо, хартиени или кожени календари, предмети от керамика, костенурки от обсидиан, както и уникални сребърни бижута. Разбира се, никой не би отказал и бутилка истинска мексиканска текила! Кашкавалът и сиренето също са много вкусни. Ако говорите испански, може да "спазарите" добра цена за подаръчните артикули, мексиканците обичат да правят отстъпки. Ако сте се запътили към Мексико, бихме ви препоръчали да носите със себе си кредитна или дебитна карта – оказва се, че това е най-удобният начин за разплащане с авиокомпаниите, както и повечето туристически и рентакар фирми, класните хотели, ресторанти и магазини. Visa, MasterCard и American Express се приемат навсякъде, а ако желаете да изтеглите пари в брой, няма да имате проблем, тъй като почти навсякъде в страната има банкомати. От чуждестраната валута, най-добре се приема щатският долар – можете да го обмените почти навсякъде в страната. Дори в голяма част от известните туристически райони, можете да направите някои покупки с американска валута, макар че курсът определено няма да бъде толкова изгоден. Ако разполагате с евро или британски лири, също няма да имате проблем с обменянето им в повечето банки и обмненни бюра.
 
Забележителности:  За туриста е невъзможно да обиколи всичко интересно, което тази необятна страна предлага в рамките на едно пътуване. Тук ще отбележим най-популярните места, които представляват интерес за всички пътуващи.Разположен на полуостров Юкатан, в щата Китана Роо, екзотичният мексикански град Канкун гордо се нарежда сред най-желаните и луксозни топ курорти на планетата. И определено има защо – той ще ви посрещне с безкрайни бели пясъчни ивици и кристално чисти тюркоазни води, които буквално ще ви отведат в Рая. Тук има огромно изобилие от ултрамодерни първокласни хотели, яхт клубове, шопинг центрове, нощни клубове и дискотеки. Към тях прибавяме археологическите богатства и красивите дрвени руини, музеите на открито и Индиански пирамиди, които сякаш ни отвеждат в една далечна, мистична и толкова изнтригуваща цивилизация – цивилизацията на маите. През деня освен на мечтания релакс сред екзотика и красота, можете да се насладите на прекрасните условия за водни спортове – плуване, риболов, скуба дайвинг и гмуркане. Подарете си приятни разходки до слънчевия тропически остров Конзумел, който се намира недалче от Канкун и приказния курорт Плайа дел Кармен – все райски места, в които можете да се полюбувате на богатия подводен свят. Ако пък желаете да се докоснете до тази така необикновена и магична древна цивилизация на маите, можете да се включите в някой от организираните турове до древните руини. Една от най-популярните екскурзии е до Чичен Итца – именно там се намират най-прочутите руини в Мексико –разгледайте Пирамидата на Пернатата змия, Игрището за топка, Обсерваторията, Площада с 1001 колони, Храма на ягуара, Свещения извор. Друга възможност да се доскоснете до тази магична древна култура, е да попътувате до Ушмал, считан за върхово архитектурно постижение на древните маи.
Уникално разположен на брега на морето, заобиколен от крепостни стени, древният Тулум е една от най-впечатлявеащите дестинации в Мексико. Едни от най-големите забележителности са Замъка, който е най-голямата постройка в комплекса, Големия дворец,  Храма на фреските и Храма на Спускащия се бог.
Ако мечтаната почивка за вас е сред екзотика, девствена природа и романтично спокойствие, най-добре се отправете към Ривиера Мая – великолепна курортна зона, разположена на източното крайбрежие на мексиканския полуостров Юкатан. Далеч от шума на големите курорти, тук ви очакват безкрайни бели пясъци, кристална тюркоазна вода и най-важното – чудесни условия за една спокойна и незабравила романтична ваканция.  
25-милионният Мексико Сити предлага на любознателните туристи доста местенца, в които се е запазила атмосферата на хилядолетната култура. Университетът със стенописи на най-известните мексикански художници, археологическият център "Куйкуйлко" с кръглите пирамиди, базиликата на Дева Мария от Гуадалупе са само част от забележителностите на столицата. Разбира се, не може да се пропусне нещо толкова автентично, като Площада на мариачите - националните певци и музиканти на Мексико. Не бива да подминете и парка "Шапултепек" - огромна гора, която ще ви примами за разходка. Там се намира и Националният антропологически музей, който със сигурност е най-важният музей в цялата страна - рискувате да посветите много часове за разглеждане на истински шедьоври на предиспанската култура, ацтекски каменни скулптури и изкуството на маите. Досега музеят е посетен от 50 милиона души.
В Акапулко тропичните планини пазят един от най-мечтаните плажове на Тихия океан. Десетилетия наред тази фантазия от плажове с бял и ситен пясък е привличала със силата на сбъднатата мечта. Прекрасни плажове, луксозни хотели, усмихнато слънце, безкрайни нощни фиести. Там всеки ще намери жадуваното местенце - спокойно и романтично или оживено и с пулса на купона.
Мерида е основана през 1542 г. от испанския конкискадор Франсиско де Монтехо, Мерида днес е най-големият град и столица на източния мексикански щат Юкатан – центърът на древната цивилизация на маите.
Градът е разположен на около 35 км от крайбрежието на Мексиканския залив, а не далеч от него се намира Чичен Итца – един от най-големите архитектурни компекси на маите, който е част списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО и едно от Новите чудеса на света.  
Основан през далечната 1542 г., Гуадалахара е столицата на мексиканския щат Халиско и вторият по големина и важност град в страната. Богата на интересна история и култура, тя пленява с испанската си колониална атмосфера, която по невероятен начин с хармонизира с модерния облик на града. Освен с това, че е важен търговски, индустриален и културен център в Мексико, Гуадалахара е прочута като родното място на текилата и мариачите. Сред най-големите забележителности в града са Катедрала Parque Colomos, културният институт Cabañas, чиято красива сграда е под защитата на ЮНЕСКО, театърът  Degollado и приказно зелените паркове Parque Agua Azul и Parque Colomos. Гуадалахара е известна още като най-големият шопинг център в Мексико – тя ще ви посрещне с изобилие от молове и магазини и пъстроцветни и оживени пазари, изпъстрени с всевъзможни стоки.Еко-археологическия парк „Xcaret” -уникалната забележителност е аквариумът, разкриващ незабравима гледка към кораловия риф в Kарибско море. Периодична шоу-програма по екстравагантен начин ще ви запознае с традиционните обичаи на маите, а също така и с някой от най-интересните танци в Мексико. В парка са обособени 2 острова, на които туристите могат да видят, в обособена дива среда, застрашени видове пуми и ягуари.“Rio Secreto” – природен подземен феномен. Галериите, оформени в продължение на векове, дават възможност на туристите за обиколки в мрачните и влажни каменни тунели. В продължение на около 600 м ще имате възможността да се разходите и плувате, заобиколени от сталактити на милиони години, в атмосфера на тайнственост и спокойствие.
Гмуркане в „Сеноте“ - естествени кладенци или малки езера,  използвани от маите като източници на вода и места за жертвоприношения. Сеноте е подходящо и за любителите на гмуркане с шнорхел. Повечето естествени кладенци са разположени в пещери, а водата им е кристалночиста и прохладна.
В градчето Тулпетлак пък можете да видите един от първите манастири в Америка със забележителна архитектура - "Аколман", световноизвестният археологически център "Теотихуакан" пък ще ви накара да се пренесете назад във времето, наслаждавайки се на чудните пирамиди на слънцето и луната, изградени преди 3000 години.
Чолула ще ви омагьоса със своите 365 църкви, символизиращи всеки ден от годината. Археологическите центрове Монте Албан и Митла, Музеят на златото, Таско - "Градът на среброто" - са само някои от невероятните кътчета на Мексико.
 
Контакти на Посолството на Република България в Мексико Сити, Мексико:
Embajada de la República de Bulgaria 
Paseo de la Reforma 1990
Col. Lomas de Chapultepec
CP 11000, México, D.F.
Тел.: +0052 55 5596 3283
Тел.: +0052 55 5596 3295
Факс: +0052 55 5596 1012
E-mail: [email protected]
 
Любопитни факти: Знаете ли че???

►В град Текила (съкратен от Сантяго де Текила) се произвежда по-голямото количество от едноименната напитка. Синьото агаве е растението, което се използва за направата на текила – противно на общоприетото схващане, че алкохолната напитка се прави от кактус. То принадлежи към семейството на аспержите. Експертът по текила се нарича  „Tekilero“.
►Царевицата е универсален продукт, когато става въпрос за мексиканската кухня. Тя може да се консумира варена, печена и във всякакви ястия.
►Буритос и такос са сред най-популярните храни в Мексико. Те могат да бъдат направени от царевица, брашно и дори кактус. Месото и зеленчуците пък са подправени с много пикантен сос.
►Пясъкът на Карибския бряг има коралов произход. Той е много фин, бял и почти не се нагорещява. Дори при 40 градуса температура може да вървите по него. Водата на Карибите е много топла – около 25-28 градуса през цялата година. Плажовете на Канкун и Тулум се нареждат сред десетте най-добри плажа в света, според класация на TripAdvisor.
►В близост до Канкун е разположен Подводен музей с 400 скулптури, които са позиционирани на дълбочина между 2 и 10 метра.
►Територията на страната попада в т.нар. „Огнен кръг“, в който са концентрирани 75% от действащите вулкани по целия свят. За най-опасния вулкан в страната се счита Попокатепетъл, който се намира само на 70 км от столицата ѝ.
►2 хиляди години отнема строителството на Великата пирамида в Чолула, която официално се счита за най-голямата в света. Основата ѝ заема площ от 200 декара, а височината ѝ е 66 метра.
►Столицата Мексико потъва между 6 и 8 инча всяка година. Градът е построен на мястото на древната столица на ацтеките – град Теночтитлан, който пък на свой ред е основан в средата на голямо езеро. Почвата под града се оказва доста нестабилна, а редица фактори като добива на вода, строителството, разрастващата се популация, също допринасят за пропадането на мегаполиса.
►„Денят на мъртвите“ е един от най-големите празници в Мексико. Ако сте фенове на приключенията на агент 007 - началната сцена и някои от най-големите каскади в последния филм от поредицата за английския шпионин - „Спектър“, са снимани в Мексико Сити по време на този празник.
►Съвременните мексиканци са уникална комбинация от много древни народности, включително олмеки, запотеки, толтеки, маи, ацтеки, инки, африканци, французи и испанци.
►Кученцето от порода чихуахуа е най-малкото куче в света, произхожда от Мексико. Или по-точно от територията на щата Чихуахуа, от който произлиза и името му.
►Мексиканските деца не получават подаръци на Коледа. Те получават подаръци на 6 януари – денят, в който мексиканците празнуват пристигането на тримата мъдреци.
►Знамето на Мексико се състои от три вертикални ивици. Лявата зелена лента е надежда, средната бяла ивица символизира чистота, а дясната червена ивица символизира кръвта на загиналите за независимостта на Мексико. Картината на орел, който яде змия, се основава на легенда от ацтеките.
 
 
 

Етикети екскурзия мексико екзотична екскурзия мексико екскурзия мексико 2019 република мексико мексико 2019 екскурзия до мексико ваканция мексико самолетна екскурзия мексико самолетна екскурзия до мексико обиколна мексико 2019 плажове в мексико мексико промоции мексико промоция оферти за мексико мексико оферта директен чартър мексико мексико с делта турс мексико с делта турс 2019 почивка мексико екзотична почивка мексико почивка мексико 2019 екскурзия ривиера мая екзотична екскурзия ривиера мая екскурзия ривиера мая 2019 ривиера мая ривиера мая 2019 екскурзия до ривиера мая ваканция ривиера мая самолетна екскурзия ривиера мая самолетна екскурзия до ривиера мая обиколна ривиера мая 2019 плажове в ривиера мая ривиера мая промоции ривиера мая промоция оферти за ривиера мая ривиера мая оферта директен чартър ривиера мая ривиера мая с делта турс ривиера мая с делта турс 2019 почивка ривиера мая екзотична почивка ривиера мая почивка ривиера мая 2019 ранни записвания мексико ранни записвания мексико 2020 ранни записвания 2020 мексико ранни записвания ривиера мая ранни записвания ривиера мая 2020 ранни записвания 2020 ривиера мая ранни записвания канкун ранни записвания канкун 2020 ранни записвания 2020 канкун ekskurzia meksiko ekzotichna ekskurzia meksiko ekskurzia meksiko 2019 republika meksiko meksiko 2019 ekskurzia do meksiko vakantsia meksiko samoletna ekskurzia meksiko samoletna ekskurzia do meksiko obikolna meksiko 2019 plazhove v meksiko meksiko promotsii meksiko promotsia oferti za meksiko meksiko oferta direkten chartar meksiko meksiko s delta turs meksiko s delta turs 2019 pochivka meksiko ekzotichna pochivka meksiko pochivka meksiko 2019 ekskurzia riviera maya ekzotichna ekskurzia riviera maya ekskurzia riviera maya 2019 riviera maya riviera maya 2019 ekskurzia do riviera maya vakantsia riviera maya samoletna ekskurzia riviera maya samoletna ekskurzia do riviera maya obikolna riviera maya 2019 plazhove v riviera maya riviera maya promotsii riviera maya promotsia oferti za riviera maya riviera maya oferta direkten chartar riviera maya riviera maya s delta turs riviera maya s delta turs 2019 pochivka riviera maya ekzotichna pochivka riviera maya pochivka riviera maya 2019 ranni zapisvania meksiko ranni zapisvania meksiko 2020 ranni zapisvania 2020 meksiko ranni zapisvania riviera maya ranni zapisvania riviera maya 2020 ranni zapisvania 2020 riviera maya ranni zapisvania kankun ranni zapisvania kankun 2020 ranni zapisvania 2020 kankun
Оферта № П230
Абонирайте се за нашите специални предложения