deltatours.bg

ИЗРАЕЛ И ЙОРДАНИЯ с полет от София

Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: П-73
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки
Дестинация: Израел, Израел
Дати:
Цена от: 0.00 лв.

Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Полезна информация за Израел
Програма

ДЕН: 1 Тел Авив – Нетаня

Пристигане на летище Бен Гурион около 20:30 ч. местно време, посрещане от представител на фирмата партньор и трансфер до хотела.

Настаняване. Вечеря. Нощувка в хотел Hotel Netanya 3* или подобен в Нетания.

ДЕН: 2 Хайфа – Акра – Назарет – Кана Галилейска – Капернаум – Табха – Тиберия

Закуска. Отпътуваме за красивия град Хайфа, където ще се насладим на панорамната гледка към Бахайските градини – шедьовър на ландшафтната архитектура. Следва посещение на Акра – един от последните военни крепости на Кръстоносците и тяхна столица за повече от век с храм на Тамплиерите и болница.

Библейското ни пътуване продължава към Назарет, където Архангел Михаил съобщава на Дева Мария, че носи сина Божи и където е минала голяма част от живота на святото семейство. Посещение на Църквата Благовещение Богородично.

Отпътyваме през Кана Галилейска, където Исус прави първото чудо, като превръща виното във вода и достигаме до Капернаум – мястото на апостолите и градът определен в Новия Завет, като център на Христовата дейност в Галилея. Ще разгледаме останките от древната синагога и руините на къщата на Свети апостол Петър. 

В края на този толкова интересен и наситен ден, следва посещение на Табха – мястото на “Чудото с умножаването на рибите и хляба”.

Настаняване. Вечеря. Нощувка в хотел Berger Hotel 3* или Pearl of the Valley 3* или подобен в Тиберия.

ДЕН: 3 Тибетия – Джераш – Аман

Закуска. Отпътуване от планината Табор към границата Шейх Хюсеин. Преминаваме границата между Израел и Йордания, след което ще сменим автобуса и местния екскурзовод с йордански. Посещение наримското селище Джераш, основан IV пр. н.е., привличащ туристите с павираните си улици, извисени храмове, баните и градски стени. Ще видим Овалният Форум, Арката на Адриан, Храмът на Артемида. След разглеждането на римското селище продължаваме към Аман – столицата на Йордания.

Настаняване. Вечеря. Нощувка в хотел Hotel Liwan 3* или подобен в района на Аман.

ДЕН: 4 Аман – Мадаба – планината Небо – Керак – Петра

Закуска. Програмата започва с обзорна обиколка на Аман, след която продължаваме към Мадаба. Града е световноизвестен със запазените си мозайки от римско, византийско и умаядско времена, като най-популярната е мозайката от 6-ти век, която се намира в църквата Св. Георги и изобразява Карта на Йерусалим и Светите земи. След това програмата продължава с към планината Небо от където се открива невероятна гледка към Израел. Според Библията, Мойсей се изкачва на нея, за да види за първи път Обетованата земя. Според Светото Писание е погребан там. Планината е свято място за евреи, християни и мюсюлмани и е обвито в мистерия и легенди. Продължаваме покрай Керак и крепостта – една от най-големите крепости на Кръстоносците, за да достигнем вечерта до Изгубният град Петра.

Настаняване. Вечеря. Нощувка в хотел Tetra Tree 3* или подобен в района на Петра

ДЕН: 5 Петра – Съкровищницата – обяд

Закуска. Целодневен тур на розово-червеникавата столица на Набатеите – изумителния град Петра.Обявен е за едно от съвременните 7 чудеса на света и под закрилата на ЮНЕСКО. През IV век преди Христа е Петра е бил населен от набатеите. Той е естествена крепост и се намира на важен търговски път. Така се е оформил и поминъка на населението – охранители на кервани и търговци, които печелили добре. Това позволило града да се превърне в една истинска перла, голям и важен търговски център за който са се носили митове и легенди.

Навлизаме в града през тесен пролом дълъг 1 км. и обграден от двете страни от 80 метрови скали. Цветовете и формите на скалите са главозамайващи. Гледката е необятна и е съставена от стотици гробници врязани в скалите, Римски театри и жертвени олтари. Обзорна обиколка на града, с акцент Съкровищницата на Фараона и време за невероятни снимки.

Отпътуваме към Аман за нощувка. По пътя ще спрем на руините на Крепостта Шобак – построена от Балдуин още през 1114.

Трансфер до Аман. Настаняване. Вечеря. Настаняване в хотела в Аман.

ДЕН: 6 Каср ал- Яхуд – Йерихон – Манастира на Изкушението – Мъртво море – Кумран

Закуска. Преминаване границата през Аленби. Тук отново сменяме автобус и екскурзовода с израелски.

Следва посещение на Касър Ал Яхуд при река Йордан, където е било мястото на Христовото кръщение. Отпътуваме за Йерихон – най- ниският град под морското равнище и един от най-древните селища в света. От там се открива гледка към Манастира на изкушението, разположен в скалите, където Исус Христос е постил и се е молил четиридесет дни и четиридесет нощи. Продължаваме към Мъртво море – най-ниската точка в света – около 420 метра под морското равнище. Възможност за къпане в най-соленото море на света. Поглед към пещерите на Кумран – мястото където са открити прочутите ръкописи.

Настаняване. Вечеря. Нощувка в хотел Nativity Bells Hotel 3* или подобен във Витлеем.

ДЕН: 7 Йеруслаим – Витлеем

Закуска. След закуска започваме с разглеждането на Йерусалим. Първата ни спирка е на Маслиновата планина, от където се открива спираща дъха гледка на града. Ще видим стария Йерусалим с джамията на Омар, със златния купол и новия град, като фон.

След като се насладим на гледката и се ориентираме за местоположението на основните забележителности на Йерусалим, се спускаме от планината на маслините към на Гетсиманските градини и към Църквата на всички нации. Тук именно е дошъл Исус в нощта преди разпъването и тук е бил предаден и арестуван.

По пътя ще преминем и през руската църква Мария Магдалена.

Остатъкът от деня прекарваме из уличките на стария град Йерусалим, следвайки стъпките на Исус по Via Dolorosa до мястото на разпятието – Голгота и най- святото място за Християнският свят – храмовия комплекс на Гроба Господен.

Преминаваме през малките улички на християнския, арменския и еврейския квартал и достигаме до най-свещеното за евреите място – Западната стена популярна с наименованието Стената на Плача. Тук идват всички евреи да се молят и да оставят листчета с написани желания, вярвайки, че те достигат директно до юдейския бог. А усещането да стоиш до останките от храма на Цар Соломон е още едно незабравимо усещане.

Над стената на плача се намират и двете красиви джамии – Джамията на Омар със златен купол и Джамията Ал-Акса със сребърен купол.

Следобед се връщаме във Витлеем – родното място на Исус Христос и посещаваме Базиликата Рождество Христово.

Връщане в хотела във Витлеем. Вечеря. Нощувка.

ДЕН: 8 Ейн Карем – Лод – Яфо – Тел Авив

Закуска. Първата ни спирка е на Църквата на Посещението в Ейн Карем. Тук е роден Св. Йоан Кръстител и църквата е построена точно на мястото на раждането му. В двора на църквата има статуя показваща Дева Мария и Елисавета – майката на Йоан Кръстител, а на мястото където са се срещали има построена чешма.

Посещаваме още и Лод, с манастира Свети Георги, където се намира гроба и мощите на Свети Георги Победоносец.

Отпътуване за Тел Авив. Панорамна обиколка на Белия град и защитените от ЮНЕСКО сгради, построени в известния Баухаус стил. Посещение на древното пристанище в Яфo, който е привлича туристи със своето пристанище с 8000 годишна история. Ще се разходим по тесните му улички и из реставрираният квартал на художниците. Свободно време.

Трансфер до летище Тел Авив. Директен полет за София.

 

Полетно разписание
Превозвач: България ер
Позволен багаж: 20 кг. чекиран и 1 брой ръчен багаж до 10 кг. с размери 55x40x20

София – Тел Авив: 18:00 / 20:30 ч.

Тел Авив – София: 21:20 / 23:55 ч.

Трансфер летище – хотел – летище:

Продължителност: около 1 час и 30 минути в посока с 3/4* автобус.


 

Цената включва:

 • Самолетен билет до Тел Авив, с включени летищни такси, с авиокомпания Bulgaria air
 • Ръчен багаж с размери 40/30/20 и 20 кг чекиран багаж;
 • 7 нощувки на база закуска и вечеря, според програмата:
 • 1 обяд в Петра
 • Всички описани в програмата обиколки и посещения на исторически места и забележителности
 • Трансфери с комфортен климатизиран автобус по време на целият маршрут;
 • Екскурзовод на български език по време на целият маршрут;
 • Гранични такси – входни и изходни;
 • Всички входни такси за посещаваните обекти по време на всички обиколки;
 • Слушалки по време на провеждане на беседите;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и асистанс на ДЗИ;
 • Представител на туроператора с български език за целия престой.
Цената не включва:
 • Бакшиши за шофьорите около 2$ на ден;
 • Бакшиши за водачите около 3$ на ден;
 • Напитки алкохолни и безалкохолни по време на храненията;
 • Лични разходи;
 • Застраховка Отмяна на пътуване при ЗАД Алианц – България, бул. Княз Дондуков №59, 1504 гр. София, представителство 307 София ООД;
 • В общата цена на туристическия пакет не са включени такси, плащания и други допълнителни разходи, които не могат да се изчислят в разумна степен преди сключването на договора и може да се наложи да бъдат заплатени от пътуващия като напр. туристически такси, градски такси, такси за кацане или такси за отвеждане към или за слизане от борда на пристанища и летища, цената на входните билети за туристическите обекти, музеи, корабчета, фериботи, използването на обществен превоз за някои градове, консумираните напитки в автобусите или самолетите и др.


 Израел – свещенната земя на трите релгии и солените води на най-мъртвото море

Светите земи привличат туристи за вдъхновяващо, очарователно и малко объркващо пътешествие. За някои тясната ивица между река Йордан и Средиземно море е само Израел. За други е Палестина. За повечето това е регион на променящи се истини и манипулирани исторически разкази. За европееца Израел винаги е бил и ще си остане забележителна дестинация. От времето на пророчествата до наши дни земите, разположени върху източната част на Средиземно море отдавна привличат посетители. Някои от тях пристигат в „Свещенната земя” на духовно търсене, други на културни обиколки след множеството запазени древни паметници, трети избират моретата за почивка и еко туризъм. Тази малка и млада държава с истроия по-стара от света предлага на всеки по нещо и даже най-предубедения остава изненадан от това, което вижда. За трите големи религии на западния свят – юдаизма, християнството и исляма – Йерусалим е един от най-свещените градове. Според държавната политика Израел е "еврейска държава". Според своето местоположение Израел е държава в Близкия изток, югоизточната част на Средиземно море.Има излаз още на Червено море, залива Ейлат/Акаба и на Мъртво море, едно от най-забележителните езера в света. Страната  е република с парламентарна демокрация и със засилени функции на министър-председателя, който се избира пряко от народа.

Площ: 20 770 кв. км.

Население: 7 282 000 души. Към 2001 г. 81% от гражданите на Израел са били от еврейски етнически произход. Другата голяма етническа група са арабите. От тях мнозинството (около 91%) са сунити-мюсюлмани. Едва 9% от израелските араби са християни - православни, маронити, католици, протестанти. Болшинството от израелските араби считат себе си за палестинци. Около 1.5% от населението на Израел принадлежи на други етнически групи. Там живеят и около 50 хил. български евреи. 

Столица: Йерусалим (800 хил. ж.). По-големи градове - Тел Авив (3 100 хил. ж.), Хайфа (1 000 хил. ж.). Въпросът коя е всъщност столицата на Израел е доста деликатен. През 1980г. Израел обявява за своя столица град Йерусалим, но световната общност не признава този град за столица на страната. За по-голямата част от държавите по света официалната столица на Израел и до днес е Тел Авив.

Климат: субтропичен, средиземноморски, в падината Гхор и на юг - преходен към тропичен, сух. Въпреки малкия си размер, в Израел има множество различни природногеографски области — от пустинята Негев на юг до планините в Галилея, Кармел и Голан на север. Температурите в Израел варират в широки граници, особено през зимата. В планинските райони времето може да бъде ветровито и студено, понякога дори с валежи от сняг. В Йерусалим обикновено сняг вали поне веднъж годишно В същото време крайбрежните градове, като Тел Авив и Хайфа, имат типичен средиземноморски климат, с хладна и дъждовна зима и дълго горещо лято. Най-високата температура, измервана в Азия, е 53,7°C, отчетени през 1942 година в кибуца Тират Зви в северната част на долината на река Йордан. Между май и септември валежите в Израел са рядкост, поради което товае и най-подходящото време за посещение на страната.
 
Релеф: Израел има много разнообразен релеф. В близост до Средиземно море преобладава низинния и равнинен релеф. На места крайбрежието е леко хълмисто. В западните части на страната преобладава платовидния релеф. Тук средната надморска височина е около 650 метра, но все пак в различните части варира от 500 до около 800. Най-високата точка на Израел е връх Хар Мерон. Той се издига на 1208 метра височина в най-северните части на страната, в близост до границата с Ливан. Особен интерес в релефа на Израел представлява депресията Мъртво море, която е най-ниската точка на нашата планета. Тя е разположена в източната част на страната, на границата с Йордания. Намира се на 395 метра под морското равнище.

Необходими документи: Българските граждани могат да влязат на територията на Израел с предварително получени визи от израелското посолство в София. Туристическите визи включват както посещения с цел туризъм, така и гостувания или бизнес посещения. Те се издават в рамките на 1 месец и са безплатни. Разрешеният престой е 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на пътуване. Българските граждани, на които предстои пътуване до Държавата Израел, следва да бъдат снабдени с международен паспорт, валиден 6 месеца от предполагаемата дата на пътуване, както и с документ, доказващ целта на пътуването (не подлежи на официална заверка) и най-често представлява покана от приятел, бизнес покана, командировъчен документ, туристически ваучер, хотелска резервация и др. Документът трябва да бъде на английски или иврит. Самолетните билети трябва да са със затворени дати (отиване и връщане). Получаването на израелска виза не гарантира допускането на лицето на територията на страната. Граничните власти на входния пункт по собствена преценка могат да откажат влизане. Поради тази причина е препоръчително да се носят същите документи, които са подадени в Консулската служба към израелското посолство при интервю. Трябва обаче да се имат предвид някои особености на ситуацията в страната Контролът в Израел е изключително строг. В големите градове и туристически центрове равнището на криминалната престъпност е сравнително ниско, но в големите пазари и търговски центрове през последните години са зачестили случаите на кражби на документи за самоличност и пари на чуждестранни граждани. Висока степен на риск от терористични атаки съществува на цялата територия на Израел, особено на обществените места и в обществения транспорт. Препоръчва се изострена бдителност и внимание по отношение на всякакви безстопанствени пакети и багажи. Не се препоръчват пътувания до Западния бряг и ивицата Газа.

Валута: Нов израелски шекел. Приблизителния курс към долара  е 1 долар = 3,49 NIS и 1 евро = 4,80 NIS.  Доларът е предпочитана валута и почти навсякъде можете да се разплащате с него, но рестото на много места се връща във шекели. Препоръчително е да имате дребни долари. Moжете да обменяте евро или щатски долари в банки или на рецепцията на хотела (малки суми), но най-добрите курсове можете да намерите в обменните бюра. Те отварят сравнително късно – след 10 ч. По принцип  долара е добре познат, но с обезценяването му, еврото изравнява позициите си така, че и двете валути са “изгодни“. В голяма част от сувенирните магазини можете да пазарувате директно във валута, а договарянето на цената е обичайна практика в арабските магазини. 

Език: иврит (староеврейски). Други - идиш, шпаньол, арабски, руски най-вече в Тел Авив.

Религия: юдеи - 88.3 %, мюсюлмани - 9.0 % (от тях сунити - 86.9 %, шиити-друзи - 13.1 %), християни - 2.7 % (от тях православни - 30.5 %, гръко-католици (униати) - 38.1 %, католици - 15.2 %, протестанти - 5.6 %, други - 10.6 %). Извън страната живеят над 8 млн. евреи, главно в САЩ, Западна Европа, Русия, Украйна, Австралия.

Транспортшосета - 16 хил. км; ж.п. линии - 890 км. Главни пристанища - Хайфа, Ейлат

ЛетищаМеждународното летище в Тел Авив – Бен Гурион, който служи за обслужване на популярните дестинации Тел Авив и Ерусалим, е най-голямото летище в Израел. Летището разполага и с автоматизирана услуга, която може да получите на телефон (03) 972 3332, която е на английски език и от там може да получите полетна информация и да научите подробности около настаняването, паркинга и транспорта. Международно летище Тел Авив Бен Гурион има три терминала.Безплатен автобус е подсигурен за пътниците, които трябва да се придвижат между терминалите. Друго летище е това в Ейлат, което обслужва туристите, пристигащи по курортите на Червено море. Често то бива затваряно от съображения за сигурност от израелските власти.

Наеми кола:  Кола под наем в Израел е много лесно достъпна услуга и всеки, от всяка страна, може да наеме кола без никакъв проблем. Фирмите, които предлагат тези услуги, особено в Тел Авив са достатъчно, за да имате богат избор. Цените варират от 30 до 40 евро на ден. Заплаща се отделно, ако желаете колата да се ползва с шофьор или да има допълнителен шофьор. За водачи под 23 години има допълнителна такса. Също има възрастови ограничения за възраст на водача, в зависимост от класа автомобил, който се наема. Необходимо е притежаването на валидна шофьорска книжка поне от 3 години. Поради специфичната политическа обстановка в определени райони на страната не е препоръчително самостоятелно пътуване, най-вече около ивицата Газа. В Израел всички таксита са бели на цвят с надпис отгоре на тавана на колата. Има ги в достатъчно количество, на сравнително достъпни цени и можете да ги спрете на някой от големите улици или да си поръчате такси от рецепцита на хотела. Убедете се че при потегляне е включен брояча на таксито - това е задължително. Първончалната такса е около 2 щ.д. Ако се возят повече от 2 пътници има допълнителна такса около 1 щ.д. За придвижване от хотела в Йерусалим до стария град можете да предвидите около 12 долара. 

Култура и традиции: Културата в Израел е представена по различен начин. Тя бива „местна“ и „вносна“. Въпреки факта, че е сравнително млада държава, на територията на Израел има вече създадени традиции в различните направления на културата — изградени са модерни зали — галерии, в които са представени евреи — творци от цял свят. Старият квартал Неве Цедек на Тел Авив е територия, „запазена“ за творци. Те живеят и творят в своите ателиета, част от които са галерии или превърнати в малки магазинчета за сувенири ръчна изработка. Самите стени на част от къщите сами по себе си представляват една галерия на открито — изрисувани са и са обявени за „световно наследство“ на Юнеско.  Израелската литература се състои предимно от поезия и проза, написани на иврит, като част от ренесансовото ползване на този език от средата на 19-ти век, макар че малка част от литературата е публикувана на други езици като арабски и английски.  През 1966 Шмуел Йосиф Агнон поделя Нобелова награда за литература с немския еврейски автор Нели Закс. Израелската музика съдържа музикални влияния от целия свят: йеменската музика, хасидските мелодии, арабската музика, гръцката музика, джаза и поп-рока- всички те са част от музикалната палитра. Националните фолклорни песни, известни като 'Песни на държавата Израел', разказват за опитите на пионерите да основат еврейската държава. Сред световноизвестните еврейски оркестри е Израелският филхармоничен оркестър, който съществува от над 70 години и в днешно време изпълнява повече от двеста концерта годишно. От Израел произлизат също много известни музиканти, мякои от които са постигнали международна слава.Итжак Перлман, Пинчас Цукерман и Офра Хаза са сред световно-признатите музиканти, родени в Израел. Израел е участвал в музикалното състезание Евровизия почти всяка година от 1973, като три пъти печели и два пъти е негов домакин. Ейлат е домакин на свой международен музикален фестивал всяко лято от 1987- Джаз фестивала Червено море. Израел е единствената страна в света, в която животът се върти около ивритския календар. Почивката от работа и училище се определя според еврейските празници, а официалният почивен ден е събота, еврейският Сабат. На Сабат не са разрешени много неща – разрешено е  да четеш Тората, да спиш, да разговаряш, да се разхождаш и да се храниш. Изрично са забранени всякакви действия, свързани с палене на огън и, колкото и да е странно, същото се отнася и за гасене на огън. Израел е много иновативна страна, която бързо измисля и въвежда множество иновации във всички сфери на икономиката. Едно явление от последните десетилетия се нарича „Кибуци”. Това представлява обединение на отделни малки ферми в една голяма и силно продуктивна ферма. Трудът и печалбите се делят по равно. Така фермерите са по-продуктивни и успяват да осигурят по-високи добиви и съответно печалби. Характерно за тези обединения е, че в тях участват основно млади семейства.

По-важни исторически събития и дати - 3000 г. пр. Хр. - населена от племената на ханааните; XVI в. пр. Хр. - Египет завладява страната; XIII в. пр. Хр. - заселване на древноеврейските племена; XI в. пр. Хр. - образувано Израелското царство - Саул; 928 г. пр. Хр. - разпада се на две царства - израелско на север и юдейско на юг; 722 г. пр. Хр. - Израелското царство е завзето от асирийците; 528 г. пр. Хр. - Юдейското царство е окупирано от Вавилон; 539 г. пр. Хр. - цялата територия е към държавата на Ахеменидите; 332 г. пр. Хр. - завладяна от Александър Македонски; 63 г. пр. Хр. - владение на Рим; 0 г. - раждане на Исус Христос в град Витлеем; 6 г. - в състава на римската провинция Палестина; 33 г. - разпъването на Исус Христос на хълма Голгота; 395 г. - в състава на Византийската империя; 640 г. - арабско нашествие; 1099 г. - I кръстоносен поход - образуване на Йерусалимско кралство; 1187 г. - разгром на кръстоносците от Египет; 1516 г. - в състава на Османската империя; 1914-1918 г. - английска окупация - заселване на 452 хил. евреи до 1948 г.; 14 май 1948 г. - по решение на ООН е провъзгласена независима държава Израел. Територията на Палестина е разделена на еврейска и арабска държава; 1948-1949 г. - израело-арабска война; юни 1967 г. - нова арабско-израелска война - Израел окупира територии от Египет, Сирия, Йордания и източната част на Йерусалим; 1979 г. - съглашение за мир между Египет и Израел, върнат на Египет Синайският п-в; 1993 г. - мирно съглашение с Организацията за освобождение на Палестина за автономия; 1994 г. - съглашение за Газа и Йерихон; 2000 г. - преговори със Сирия за връщане на Голанските възвишения.
Преди създаването на днешната държава името Израел се използва, както за Ерец Израел – страната, обитавана от евреите през Древността – така и в преносен смисъл за общността на всички евреи по света. То има корен в Стария Завет, където Яков, който е родоначалник на евреите, е преименуван на Израил, след като се бори с ангел или самия Бог (никой не побеждава). Самото име Израил означава „който се бори с Бога“. Най-старото археологическо свидетелство за използването на думата Израел, освен като лично име, е Стелата на Мернептахот Древен Египет. Тя е датирана към края на 13 век пр. Хр. и споменава народ с това име.
Съвременната история на Израел е много кратка, но изключително бурна и динамична. Страната е създадена на сегашното си място през 1948 година и същата година е първата Арабско-израелска война. За краткото време, в което Израел съществува се наблюдават големи изменения на политическата карта. Израел анексира към своята територия Голанските възвишения, които принадлежат на Сирия и днес преговаря за тяхното връщане отново в границите на Сирия. Международната общност отказва категорично да признае тези земи за собственост на Израел. Години по-рано подобно е било положението със египетския синайски полуостров. Тогава международната общност притиска Израел да оттегли своите войски от тези земи. Малка, но много силна и динамична – така най-точно може да бъде описана страната Израел

Страната и хората:  Въпросът за националната идентичност на Израел може да доведе до усложнения. Туристите би трябвало да внимават да не предизвикат кавги между араби и евреи. Най-болезнената тема е коя страна е причинила смъртта на повече хора от другата. Иначе в исторически план спорове около фактите няма. Различията са предимно религиозни и политически. Тел Авив е като отделна държава. Само на час път от Йерусалим, Тел Авив е напълно светски град, примамващ с плажни партита, дрехи на модни дизайнери и приключенски нрави. Присъщи на населението на Израел са коренните различия между светстката част на страната и силно религиозните провинции.  Канаан или Обетованата земя се счита за основата на света. Или поне така казва стария завет, Тората, в която вярват евреите. По принцип еврейската религия учи, че "избраният народ" е в състояние на война, заобиколен от враждебни хора. Това прави последователите на тази религия доста мнителни към друговерци и доста сплотени вътре в еврейската общност. Като послествие - голяма част от населението  гледа с недоверие и малко от високо на всички чужденци. Според средния европеец и не само – еврейте са си поставили за цел да завладеят света чрез хитрост, оповавайки се на тяхната религия и силно общностно чувство.  Корените за това поведение се обясняват най-вече с Еврейската религия. Разбира се, в днешно време подобно разбиране за тотално превъзходство не е характерно за болшинството от евреите. Но в по голямата част от тях има елементи и остатъци от този комплекс, че са по умни, по умели, по кадърни. За доказателства се дават факти като това, че в университетите има повече евреи от колкото от други народности, или че в Холивуд има повече артисти, или че сред музикантите, журналистите, политиците, банкерите и т.н. има повече евреи. Много рядко е човек да види евреин, който да работи физически неквалифициран труд.  В днешно време в Израел децата биват учени, че  благородната мисия за спасяването на света от евреите е била дадена от бог, и че те са донесли на човечеството идеите за равенство и братство, за правото за образование, за правата на човека. Факт е, че евреите са изключително успешни както в бизнеса, така и в културата и науката в днешно време. Това се обяснява обаче не чрез тяхната „богоизбраност”, а с факта, че те са отлично организирани и изключително лоялни един към друг. Най очебиен пример за това е Холивуд.  В областта на банките  те буквално нямат конкуренция. Най главните световни банки са еврейски. Огромен контрол се упражнява и в медиите и в научните среди от страна на еврейската общност. Всички тези постижения на световният еврейски елит се дължат на тяхната религия.През последните няколко стотин години евреите почти не са имали своя държава. Те е трябвало да живеят като чужденци в други държави. Това ги е научило да бъдат задружни, да си помагат едни на друг, да бъдат лоялни и верни към своята общност. Синагогата е била център в който те се срещат, и в който те дискутират, обменят информация.  Като заключение ще добавим едно определение за този народ, което много ни допадна. Плодът на кактуса е бодлив отвън, но сладък отвътре. Метафората изцяло важи за целия регион. Добрите обноски не са сред приоритетите на израелското общество и обслужването в магазини и ресторанти понякога може да не е особено любезно. Но ако махнете тази “опаковка”, ще откриете един изстрадал народ, пълен с много топлина и приветливост.
Освен изключителни традиционалисти и привърженици на множество ритуали израелците се славят и като червоугодници. Все пак те имат някои специфични хранителни навици, които е добре да се знаят.
Закуската е изобилна - салати, сирене, яйца, хлебчета и мармалад. Хапва се малко в единадесет часа, след което следва обядът - основното хранене, състоящи се от ордьоврисупа, основно ястие с гарнитури и десерт. Следобедното кафе дава възможност на човек да си угоди със сладкиши, а склонността към дребните закуски се задоволява от леката късна вечеря. Тя може да се състои от хумус, фалафел, питка и шакшука - яйца със сос от домати и чушки. В Израел е на почит похапването по всяко време. Независимо дали са религиозни или не, евреите отдават голямо значение на храната и при тях е традиция да се хранят заедно. Обичат да разчупват хляба със семейството и приятелите и да се радват на разнообразни и вкусни ястия. В Израел човек няма как да остане гладен. Може да си купи на улицата борека или да се наслади на прекрасен студен бюфет, когато отиде на гости - тогава, дори и в края на вечерта, както и в началото, трапезата се огъва от ястия. Много от техниките в израелската кухня са наследени от старите еврейски традиции. Религиозните празници и фестивали, придържането към библейските закони и развиващите се обичаи определят използваните методи.

Национална кухня и традиции: Полезни факти, които е добре да се имат предвид при сблъсъка с израелската кухня: Това е средиземноморска страна тя е създадена в област, заобиколена само с араби
жителите на Израел са евреи, дошли тук от над 80 страни от цял свят – предимно от Европа, но има и евреи от съседните арабски страни, а даже и черни евреи от Етиопия това, което обединява тези хора, са еврейските традиции, спазвани стриктно в продължение на хилядолетия и накрая – в Израел живеят и 20 процента араби. Не става дума за тези, които обитават автономната палестинска област, а за араби - израелски граждани. А тези араби могат да бъдат както мюсюлмани, така и ... християни.
Така че да се говори за израелска кухня е малко рисковано. Представете си кухнята на целия свят, събрана на едно място. Всъщност Израел е изграден от две основни групи преселници – сефаради (обитавали Средиземноморието, Близкия и Далечния Изток) и ешкенази (дошли от Франция, Германия, Русия и Източна Европа). Всеки донесъл кухнята на региона, който обитавал преди. Затова израелската кухня съчетава типичните за средиземноморския район свежи зеленчуци и плодове, маслини, зехтин, пшеница и млечни продукти с обичайните за северните страни туршии, яхнии, блини, печени меса и характерните за Близкия Изток плоски питки, нахут и агнешко. Първото нещо, с което ще се сблъскате в Израел е изискването храната да е “кашер”. Има редица правила коя храна е кашер и коя не, но основната забрана, формулирана в Тората (еврейската свещена книга, която включва първите пет книги на Библията) гласи “Не вари агне в млякото на майка му”.  Това означава да не се смесват месни и млечни продукти. Евреите, които спазват кашрут (законите, които определят коя храна е кашер и коя – не), никога не са опитвали пица с шунка, поръсена с кашкавал. Или чизбургер от Макдоналдс с телешко месо и жълто сирене. Или мусака с кайма със заливка от мляко и яйца. Да не говорим за множеството ястия с месо и сметанови сосове. Туристи или не правилата се спазват. В хотелите храната също е разделена на този принцип – млечни продукти (и риба) на закуска, месо (но без свинско, което също е забранено от кашрута) – на вечеря. Приготвя се от паста от нахут, смесена с паста от сусамови семена и малко зехтин и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Хумусът присъства както на “млечната” закуска, така и на “месната” вечеря – за неговата употреба няма никакви ограничения. Освен необичайното присъствие на маринована риба за закуска, кухнята е характерна с голямото разнообразие от плодове и зеленчуци, които шведската маса в хотелите предлагат за сутрешното хранене. Докато плодовете се предлагат  пресни, зеленчуците се подвизават предимно под формата на туршии като мариновано цвекло например. 
Според правилата на кашрута, ако сте се нахранили на закуска с млечни продукти, след 4 часа можете да хапнете месо. Ако сте яли месо обаче, трябва да чакате цели 6 часа, за да опитате сирене или сметана.
Друга стриктна традиция в Израел е Шабат. Това е съботата, която е празничен ден, през нея не се работи и евреите се посвещават на празнуване и на семействата си. Шабат започва с изгряването на първата звезда в петък. Особено в Йерусалим, известен като града на най-религиозните евреи, всичко престава да работи, включително и магазините.На шабат семейството се събира около богата трапеза (която съпругата е приготвяла през целия петъчен ден), хапва и си говори надълго-нашироко. На масата горят  две свещи (палят се точно 18 минути преди изгряването на Вечерницата) и се поднасят традиционните за шабат хлебчета (по-скоро козуначета) – хала, завити с покривка. Всички стават прави и мъжете слагат на главите си кипи (типичните еврейски шапчици).  Символът на това действие е, че мъжът винаги трябва да помни, че над него стои Господ. Следва измиване на ръцете, което е задължително ритуално действие и молитвена благословия за хлебчетата. Едва след поредицата от ритуали се започва с хапването. След шабат времето започва отново да тече при изгряването на първата звезда в събота. Кулинарната страна на разходката из улиците на Йерусалим носи много изкушения, като да се хапне фалафел и шуарма – двата най-популярни израелски специалитета за похапване “на крак”.  Фалафелът е тестен джоб, пълнен с нахутени кюфтенца и салата, а шуармата е нещо като дюнера – печено месо и хумус, завити в плоска питка. По улиците можете да си купите и изцеден пред вас сок от нар или от портокали. За десерт препоръчваме да опитате  един ливански специалитет, който евреите са усвоили охотно – кнафе. Представлява два слоя кадаиф, добре напоени с масло, между които има слой меко козе сирене. Кадаифът отгоре е ярко оранжев (казват, че е оцветен с шафран, но по-скоро е сладкарска боя) и поръсен със счукан шам фъстък.Сладки храни, като меденки и бадемов хляб, се ядат на Рош Ашана - еврейската Нова година. Най-важното събитие в еврейския календар все пак е Пасха - тя напомня за някогашното избавление от египетското робство. Понеже хората тогава бързали да избягат, за да се спасят, хлябът нямал време да втаса. Затова на този празник на трапезата има безквасен хляб - маца, чарозе и хремслах. Еврейската домакиня по традиция меси и различни хлябове. На масата хлябът никога не се реже с нож, защото това се смята за символ на агресия и насилие, а се чупи с ръце.В края на храненето е прието да се поднася черно кафе или чай. 
 
Пазаруване: Магазините обикновено са отворени от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 от неделя до четвъртък, а в петък - от 9:00 до 13:00. В събота магазините не работят. Израел е едно от най-добрите места на света за покупка на скъпоценни камъни и други златарски изделия. Израел е номер едно в света по изработка и доставка на висококачествени диаманти. Данъкът за всички стоки и услуги - 17%, е включен в цените. Туристите имат право на връщане на данъка в пунктовете, откъдето напускат страната. Специфични за Израел са керамиката, медните изделия, религиозните атрибути, изделията ръчна изработка. Друго качествено изделие е козметиката от Мъртво море, която обаче е на сериозни цени.

Забележителности: Израел е страна с много културно-исторически  забележителности. На първо място трябва да споменем Йерусалим, свещено място на три религии – християнство, юдеизъм и ислям, а в същото време е столица на Израел. Златният град, както го наричат на иврит, е уникално място, където 1-ви и 21-ви век се смесват, като всеки период запазва своята идентичност и пространство. Тук живописни старинни квартали са се сгушили под блестящите офис-кули и апартаменти. Трябва да го видите, за да повярвате. Първите данни за съществуването на Йерусалим се отнасят към средата на 2 век пр.н.е. Влиза в състава на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йевус, която Давид превзема през 1000 пр.н.е. и след като променя името й, прави от нея средище на еврейския народ през 1004 пр.н.е.. Неговият син Соломон построява великолепен храм, крепостни стени и дворец. Старият град и неговите стени са включени в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство. Това малко древно селище е дом на вярата на християни, евреи и мюсюлмани и наистина спира дъха на всеки човек. За християните това е мястото, където Исус е бил разпнат, където е поел пътя към Голгота, където е Божи гроб. За исляма това е третият свещен град, в който според вярванията от небето е слязъл пророкът Мохамед. От стари времена идването тук се означава само с една дума - поклонение. Всичко тук кара обикновения човек и християнина на тръпне. Старите крепостни стени, издигнати в библейски времена, преправяни и доизграждани от римляни, византийци, араби, Златната порта ще се отвори чак в Деня на Второто пришествие, за да мине през нея Месията и да даде опрощение на хората, Гетсиманската градина, където е станало предателството на Юда, гробът на Божията майка, Стената на плача, „Виа Долороса”-пътят на страданието до Голгота, хълмът на който е бил разпнат Спасителя и в далечни библейски времена е погребан Адам, невинната Христовата кръв достигнала черепа му и така първите хора били опростени, а човешкият род – изкупен и Божият гроб – мястото, което всички християни смятат за  център на света.Според християнските вярвания Витлеем е града, в който е роден Исус. Той е и родното място на Давид, който по – късно става крал на Израел. Най-посещавата църква от християнските поклонници е църквата Рождество Христово. Тя се намира на площада Manger (означава ясла). Тази църква е една от най – старите, и все още действащи църква. Тя се състои от две части – базиликата Рождество Христово и църквата Св. Катрин. Базиликата се поддържа от гръцката православна патриаршия в Йерусалим и е изградена в римски стил. Църквата Св. Катрин е римокатолическа, изпълнена в готически стил. Най – важното, което не бива да се пропусне е пещерата на рождението. Там се намира сребърната звезда, принадлежала към олтар. Това място се смята за точното място на раждането на Исус.Тиберия е известен още като градът на силните. Самият град е посветен на император Тиберий, откъдето идва и името му. Тиберия притежава 51 км плажна ивица от Галилейско море, което всъщност представлява езеро. То е основният източник на питейна вода за цялата страна. Тиберия е популярна дестинация от около 2000 години. Причината за това са 17-те горещи минерални извора, намиращи се в града. Тиберия е била важна част от еврейската история. В старата част на града може да видите руините на древна Тиберия – основния булевард и част от базилика. Точно до Тиберия се намира древният град Хамат, който може да се похвали с най – горещия минерален извор (140º). В този град е синагогата Северус, построена през 341 год., като мозайката на пода е с изключителна изработка. Необичайното на тази мозайка е, че са изобразени голи човешки тела.Кумран е място, станало особено известно през втората половина на 20 век, заради прословутите свитъци, намерени там през 1948 г. от палестинско овчарче. Попадайки на керамични делви, местните бедуини били силно разочаровани, когато вместо несметни съкровища се натъкнали на кожени свитъци от предхристиянско време. Разчитането на Кумранските ръкописи е трудно и сложно поради неустойчивостта и разпадането на керамичната плочка, върху която са писани буквите. Въпреки това, са открити и разчетени над 400 текста, от тях 175 библейски, сред които са всички книги на Стария завет. Това са най-старите версии на библейски текстове и тълкувания върху тях, които са открити досега.Мъртво море, чиято вода постоянно сменя цвета си, редувайки безброй най-красиви нюанси на тюркоазено, зелено, синьо, червено, кафяво, златисто е място,което задължително се посещава в Израел. От едната страна е морето, а от другата – скалите. И никакво растение, никаква зеленина. Соленото вътрешно езеро е известно като най-ниската сухоземна точка (422 м. под морското равнище) и има най-наситените със соли и минерали води на света. Те се използват като източник на безценни суровини за козметичната промишленост и медицината.Лечебните води на езерото, както и специфичният климат около него привличат хиляди туристи. Свещената река Йордан извира от планината Хермон и се влива в северната част на Галилейското езеро. Дължината и е около 300 км., като това е най-известната река на земята. Защото там на място, известно като Каср-ал-Яхуд, според преданието е кръстен  Исус.Капернаум е бил град на северния бряг на Галилейско море. Бил е обитаван от 150 г.пр.Хр. до 750г., но днес там има само руини. Градът е с изключително библейско значение. Присъства в новият завет – в евангелието на Лука. Капернаум е бил споменат като дом на апостолите Петър, Андрей, Яков и Йоан, а също и Матей. Там можете да разгледате останките на една от най – старите синагоги в света. Интересна е и осмоъгълната църква от V век, която се състои от централен осмоъгълник с 8 колони, външен осмоъгълник, водещ към вътрешността на църквата.. Близо до тази църква се намират останките от къщата на Св.Петър.Табха е местност на северния бряг на Галилейското езеро. Тук се намира Планината на Блаженствата, където Иисус произнася прочутата си Проповед. За да отбележи това събитие, е построена осмоъгълната Църква на Блаженствата. На това място Иисус нахранил 5000 души с пет хляба и две риби. Някъде тук, на брега на езерото, той се е появил за трети път след Възкресението си. Той обядва заедно с учениците си и дава първенство на Симон Петър с думите: "Паси овцете ми."Акра се намира в северната част на страната, в областта Галилея. Той е изграден основно от камък и се споменава още в Библията. През 332 г. пр. Хр. градът бива превзет от Александър Македонски, през 638 г. той попада в ръцете на арабите, а през 1104 г. е превзет от кръстоносците. След падането на Йерусалим под мюсюлманска власт, Акра остава една от последните бази на кръстоносците в Светите земи. В началото на 16-ти век градът става част от Османската империя на Селим Първи. Днес градът е известен като морски курорт и рибарско пристанище, и също е обявен от Юнеско за част от световното културно наследство. Хайфа  е третият по големина град в Израел, намира се в долината на планина Кармел. Плажовете на Хайфа са подходящо място за отдих и почивка.  Легендата твърди, че името произлиза от „ хоф яфе„ съчетание на думи, което наистина означавало красив бряг на иврит. Някога градът е бил избран от френски монаси да си построят манастир и в чест на планината се нарекли “кармелити”. Планина Кармел е Святата планината, в която Пророк Илия се е сражавал и победил злото. Там е пещерата, в която пророкът живеел – на склона Стела Марис. Гордостта на града са Бахайските градини- най-великото творение в Хайфа. Градините са разположени на 19 тераси, подобно на красив многоцветен водопад, който се изсипва пред теб, за да потече на долу в бавна и ленива река. Тук се намира Световният център на Бахайската вяра и гробниците на основателите на бахайската вяра - Баб и Бахаулла. Назарет, градът на Йосиф и Мария е днес основна точка на Християнството. Малкото селце се намира в район, наречен Галилея и тук, на 130 км от Йерусалим започва разказът на Лука за Рождеството на Исус. В центъра на града се извисява един от най – големите християнски храмове - църквата „Свето Благовещение”, построена върху дома на Мария. Под кулата се намира пещерата, където архангел Гавраил се явил  Дева Мария да й съобщи благата вест, че тя ще бъде майка на Спасителя – син Божи. Православната църква “Св. Гавраил” е построена върху извора, на който е ходила да пълни вода и Мария. Това е може би най-свещеният от всички извори със светена вода в християнският свят. Гледката от купола на църквата е прекрасна и препоръчителна за всеки да я види. Пътят минава и  през Кана Галилейска – малко арабско селце по пътя за Тиберия. Съгласно евангелието от Йоан, тук Исус извършва първото чудо - превръщането на вода във вино. Това се е случило по време на сватбено тържество, на което присъствали Исус и Мария. По този повод тук е издигнат католически храм - “Храм на Божията сватба” и се смята, че бракът, сключен в този храм е най -щастлив и надежден. До гробницата се намира източно православна църква, построена със средства от Императорското православно палестинско общество на Русия. В Кана има и римо-католическа църква на името на Св.Апостол Вартоломей, ученик на Исус, който е бил родом от Кана.Тел Авив е най-новият и най-модерен град на Израел. Сравнително млад град - едва на 100 години, с характерна за Южна Европа архитектура, той е обявен през 2003 г. от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Тел Авив включва и Яфо, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишение предлагащо неоценима гледка към брега на Тел Авив с неговите плажове. Яфо е старата част на Тел Авив и подслон на българските евреи. Християните свързват Яфо с живота на Свети Петър, на когото е посветена едноименната църква в града. Градът има колоритно пристанище (според някои историци е най-старото в света), квартал на художниците, и многобройни галерии и класни магазини. Невероятно красиво място е крайбрежният булевард на Тел Авив, който е проектиран от архитекта на ивицата Копа Кабана в Рио. Градът е родина на израелската филхармония, на много музеи и разполага с университет. В настоящия момент почти цялата световна общност разглежда Тел Авив за столица на Израел.Ейлат е най – южният град на Израел, разположен в пустинята Негев, на тясната израелска крайбрежна ивица на Червено море, в северната част на Акабския залив. Той е натоварено пристанище и популярен курорт.  Температурата варира от около 40°С през лятото до 21°С през зимата. Ейлат предлага разнообразни атракции. Някои от тях са наблюдаване на птици (града е разположен на основния миграционен маршрут между Африка и Европа), турове с камили, гмуркане, разглеждане на коралов риф и други. В Ейлат много интересен е аквариумът, който има собствена подводна обсерватория. Тя представлява многотонна стоманена кула, със стъклени стени, която е забита на 6 метра в морето, а около нея се простира впечатляващ естествен коралов риф. Спокойно може да се прекара цял един ден в съзерцание на красотата на кораловата колония и стотиците видове риби, живеещи там. Гледката представлява истинска феерия в кристалните води на Червено море.Негев е известен пустинен регион в Южен Израел, който обхваща около 60 % от територията на страната (13 000 km².) и в който живеят около 10 % от населението на еврейската държава.Най-големият град в областта е Беер Шева (около 190 000 жители). Общо в Негев живеят около 500 000 души, голяма част от които преселници от Русия и Грузия. Пустинята се използва и от израелските военни като полигон за изстрелване на ракети. В Негев се намира и град Димона, известен с намиращия се наблизо до него израелски атомен център .Други известни забележителности в Израел са Мегидодревен град – познат днес като Армагедон и Масада, легендарната крепост на една единствена скала, издържала най-дълго обсадата по време на първата юдейско-римска война. 

Не на последно място Израел е именно мястото, където се ходи „на хаджилък”. Ежегодно хиляди туристи изкачват хълма на Йерусалим, за да стигнат до Божи гроб и за получат заветното свидетелство. По всяко време на годината човек може да направи своето "изкачване" в Светия град. Но ако наистина иска да съпреживее последните земни дни на Спасителя и неговото Възкресение, най-удачното време за поклонение е Страстната седмица и Великден.

 

Етикети пътуване ваканция промоции промоционални оферти промоционални оферти 2018 ранни записвания ранни записвания 2019 промоционални оферти 2018 екскурзия директен чартър екскурзия от делта турс екскурзия от делта турс 2018 екскурзии от делта турс екскурзии от делта турс 2018 самолетна екскурзия екскурзия със самолет екскурзия със самолет 2018 екскурзия на промоция коледа коледа 2018 коледа от делта турс коледа 2018 от делта турс коледна екскурзия коледна екскурзия от делта турс екскурзия за коледа самолетна екскурзия за коледа автобусна екскурзия за коледа коледна вечеря пътуване за коледа нова година 2019 екскурзия за нова година екскурзия за нова година 2019 нова година 2 нощувки нова година 3 нощувки новогодишна програма новогодишна вечеря празнична вечеря празнична новогодишна вечеря жива музика богато меню гала вечеря новогодишна гала вечеря новогодишен купон коледа израел коледа в израел коледа йорания коледа в йордания нова година израел нова година в израел нова година йордания нова година в йордания екскурзия израел екскурзия в израел екскурзия йордания екскурзия в йордания patuvane vakantsia promotsii promotsionalni oferti promotsionalni oferti 2018 ranni zapisvania ranni zapisvania 2019 promotsionalni oferti 2018 ekskurzia direkten chartar ekskurzia ot delta turs ekskurzia ot delta turs 2018 ekskurzii ot delta turs ekskurzii ot delta turs 2018 samoletna ekskurzia ekskurzia sas samolet ekskurzia sas samolet 2018 ekskurzia na promotsia koleda koleda 2018 koleda ot delta turs koleda 2018 ot delta turs koledna ekskurzia koledna ekskurzia ot delta turs ekskurzia za koleda samoletna ekskurzia za koleda avtobusna ekskurzia za koleda koledna vecherya patuvane za koleda nova godina 2019 ekskurzia za nova godina ekskurzia za nova godina 2019 nova godina 2 noshtuvki nova godina 3 noshtuvki novogodishna programa novogodishna vecherya praznichna vecherya praznichna novogodishna vecherya zhiva muzika bogato menyu gala vecherya novogodishna gala vecherya novogodishen kupon koleda izrael koleda v izrael koleda yorania koleda v yordania nova godina izrael nova godina v izrael nova godina yordania nova godina v yordania ekskurzia izrael ekskurzia v izrael ekskurzia yordania ekskurzia v yordania
Оферта № П73
Абонирайте се за нашите специални предложения