deltatours.bg

Майските цветове на Прага 2020

Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: E-206
5 дни / 4 нощувки
Дати на отпътуване:

Цена от: 739 лв.

Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Полезна информация за Чехия

МАЙСКИТЕ ЦВЕТОВЕ НА ПРАГА И ЗАМЪЦИТЕ НА ЧЕХИЯ

5 дни/ 4 нощувки

самолетна екскурзия с обслужване на български език

Дати: 24 май - 28 май 2020

Програма:

ДЕН 1
София – Прага
Среща на летище София, Терминал 2, в 12:50 ч. Отпътуване за Прага с директен полет на България Ер. Трансфер до хотела (около 30 минути). Информационна среща и настаняване.
"В СЪРЦЕТО НА СТАРА ПРАГА" - туристическа програма с местен екскурзовод на български език (включена в цената; Продължителност: около 2 часа): Вацлавския площад с Националния музей от началото на 19-ти век и паметника на Св. Вацлав - покровителя на Прага, "Златния кръст" - на мястото на бившия ров, днес - своеобразен вход към чаровните тесни улички на Стара Прага; Ставовския театър, в който през 1787 г. се състои премиерата на "Дон Джовани", дирижирана от самия Моцарт и Стария пазар от 1232 г.; Староместкия площад с църквата „Дева Мария пред Тин” и "Свети Николай", монумента на Ян Хус, двореца Кински - филиал на националната галерия и Старото кметство с кулата Орлой и приказния астрономически часовник, поставен тук през 1410 г. от чешкия майстор Хануш, който бил ослепен, за да не може да създаде такова чудо на никое друго място по света; Карловия мост от 14-ти век - една от най-големите забележителности на Прага и други.
Свободно време или
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: ВЕЧЕРЯ В ИСТОРИЧЕСКИЯ РЕСТОРАНТ "U FLEKU" с тристепенно меню от традиционната чешка кухня (бехеровка, предястие, основно ястие с месо, десерт и нaпитка по избор).
Свободно време. Нощувка.

ДЕН 2
Прага

Закуска. Свободно време.

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: "ВЕЛИЧИЕТО НА ПРАЖКИЯ ЗАМЪК" - пешеходен тур с екскурзовод на български език (включва входни такси за катедралата "Св. Вит", Стария кралски дворец, църквата "Св. Георги" и Златната уличка с кулата "Далиборка"; ползва се градски транспорт; Продължителност: около 3 часа): Пражкият замък се намира на западния бряг на река Вълтава и в продължение на векове преплита съдби на князе, императори, крале, висши духовници и президенти. Заедно ще се разходим из трите двора на комплекса и ще разгледаме катедралата Св. Вит, базиликата Св. Георги, Стария кралски дворец с Владиславската зала и Златната уличка. Готическата катедрала Св. Вит е разположена в третия двор на замъка и е най-важната църква на Прага. Строена е в продължение на почти 6 века. Специалният вход за вътрешната част на катедралата ще ни даде достъп до културни съкровища, създадени от времето на готическата епоха до наши дни - венец от параклиси, всеки от които - произведение на изкуството, ценни мозайки и витражи - един от които дело на Алфонс Муха, величествената сребърна гробница на големия чешки светец Ян от Непомук, параклиса на Св. Вацлав със стенописи и пана, изработени от скъпоценни камъни; Ще посетим Стария кралски дворец с Владиславската зала от края на 15-ти век - мястото, където днес президентът полага президентската си клетва и обявява важни за страната решения; Базиликата Св. Георги е най-добре запазената романска църква от 10-ти век и в нея се намират мощите на първата чешка светица Св. Людмила, приела от Св. Методи християнството и започнала разпространението му в Чехия; И накрая ще се разходим из Златната уличка - едно от най-колоритните и живописни места на Прага, свързвани най-вече с легендите за алхимиците от времето на император Рудолф II. Зад ниските прагове на къщичките с кукленски размери и пъстри фасади ще ни посрещнат миниатюрни галерии, книжарници, сувенирни магазини и етнографски музеи със стаички на занаятчии - шивачи, златари, гледачки и алхимици, живяли тук през Средновековието. А когато напуснем Пражката крепост, пред нас ще се открие величествената панорамна гледка към цяла Прага.

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: РАЗХОДКА С КОРАБЧЕ ПО РЕКА ВЪЛТАВА (1 час; може да се осъществи и в някой от другите дни от програмата, в зависимост от заявките за екскурзии)

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: "КУТНА ХОРА-МАГИЯТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО" - от 14,30 ч.; автобусна екскурзия с  екскурзовод на български език (около 5 ч.). Разположен на 60 км. от Прага, градът е втори по значение в Бохемия след Прага. До края на ХIII век в него се добива една трета от среброто в Европа, а по-късно става той става и седалище на кралската власт. Заради прекрасните запазени сгради с типична готическа архитектура от Средновековието и специфичната спираща дъха панорама, Кутна Хора е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Екскурзията включва пешеходна разходка в историческия център на града - величествената готическа църква Св. Варвара (на място се заплаща входна такса) - оказала влияние върху архитектурата на цяла Централна Европа, Италианския двор - мястото, в което са сечени първите сребърни грошове, уникалната църква-костница в Седлец от 14 век (на място се заплаща входна такса), чийто внушителен интериор е направен от 40 000 човешки скелета.
Нощувка.

ДЕН 3
Прага – Дрезден/ Карлови Вари

Закуска.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/:
"ДРЕЗДЕН И ТЕРАСАТА НА ГРАФ БРЮЛ" или "КАРЛОВИ ВАРИ - СПА СТОЛИЦАТА НА ЧЕХИЯ" (избира се една от двете екскурзии):

"Дрезден и терасата на граф Брюл" - целодневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (Продължителност: около 8 часа): Дрезден се намира на 150 км. от Прага и е един от най-красивите градове на територията на Германия по поречието на река Елба, на левия бряг на която е разположен историческият център. Пешеходният тур включва панорамно разглеждане на обекти, разположени в Стария Град - операта на Дрезден "Semperoper", Дрезденския дворец, стената на Саксонските князе - изработена от 23 000 порцеланови плочки, Съкровищницата, църквите Хофкирхе и Фрауенкирхе, музея за модерно изкуство Албертинум, "терасата на граф Брюл", известна още като Балкона на Европа с прекрасна гледка към река Елба и старото параходно пристанище, бароковия дворец Цвингер с галерията на "Старите майстори" и други.
През свободно време по желание можете да посетите галерията Цвингер или музея за модерното изкуство Албертинум, да се изкачите на панорамния купол на църквата Фрауенкирхе или да се разходите по прочутата търговска улица "Прагер щрасе" - рай за любителите на шопинга и да опитате от вкусните немски вурстчета с най-различен вкус.

или
"Карлови Вари - спа столицата на Чехия" - целодневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (Продължителност: около 7 часа): Курортът Карлови Вари е създаден през 14 век. Невероятната комбинация от лечебна вода, природа и старинна архитектура го превръща в любимо място на известни личности като руският цар Петър I, Франц Кафка, Казанова, Бетовен, Моцарт и много други. Градът е известен и с международния филмов фестивал „Кристалният глобус”, за който всяка година в града пристигат световноизвестни кинозвезди. Пешеходният тур включва панорамно разглеждане на обекти, разположени в центъра на града - елегантните улици с дизайнерски колонади, гейзера Вридло (ще имате възможност да опитате лековитата вода от специалните бърдучета), фестивалния хотел Термал, бароковата църква Мария Магдалена, чумната колона и историческите сгради по протежение на река Тепла, хотел Пуп и други.
През свободното време по желание можете да се изкачите до православната църква „Св. Петър и Павел” или до панорамната кула Диана с фуникуляр, да опитате традиционните вафлички "оплатки", "кралската" напитка „Бехеровка”, който се прави с прочутата минерална вода или да се насладите на чаша кафе в емблематичния хотел Пуп, в който са заснети сцени от филма "Казино роял" за Джеймс Бонд.

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/:  Вечерен бутиков круиз по Вълтава с джаз концерт на живо (2,5 ч.)
Нощувка.

 

ДЕН 4
Прага – замъка Хлубока – Чешки Крумлов

Закуска.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/:
"ПРИКАЗКИ ЗА ЗАМЪЦИ - ХЛУБОКА И ЧЕШКИ КРУМЛОВ" или "ФРАНЦ КАФКА И ИСТОРИИ ОТ КАФЕНЕТАТА НА ПРАГА"  (избира се една от двете екскурзии):

"Приказки за замъци - Хлубока и Чешки Крумлов" - целодневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (Продължителност: около 9 часа): Чехия има безброй замъци, но нито един не може да се мери по „приказност” с Хлубока. Това е замъкът, в който са снимани редица приказки, замъкът на чешките филмови принцеси. Построен през 13-ти век в английски готически стил, той често сменя господарите си през вековете, а днес представлява впечатляващ калейдоскоп от различни стилове – готика, ренесанс, барок и романтизъм. Обиколката в замъка се осъществява с музеен гид. Стълбище с пищна дърворезба се открива още в предверието на замъка, а интериорът в различните салони, които ще посетим, е още по-богат - красиви полилеи и прозорци с орнаменти от късния Ренесанс, забележителни живописни платна, колекции от порцеланови изделия и мебели, великолепни изрисувани тавани, както и редица интересни предмети от бита като златната шейна, или едни от първите модели за телефон и прахосмукачка.
Чешки Крумлов е името, както на красивия град, разположен между живописните извивки на река Вълтава в южна Чехия, така и на втория по големина замък в Чехия, включен в листата за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.  Пешеходният тур започва в подножието на най-голямата забележителност – замъка, който е бил седалище на управляващите благородни фамилии, а прекрасните лъкатушещи улички ще ни очароват със запазения си средновековен облик. Зад ренесансовите и барокови цветни фасади днес се помещават занаятчийски дюкянчета, китни ресторанти и най-различни музеи и арт галерии. В сърцето на Стария Град ще стигнем до колоритния централен площад, обрамчен от къщи, свързани една с друга с пъстри аркади. Ще разгледаме и готическата църква „Св. Вит”, чието стрителство започва още през 13-ти век.
През свободното време по желание можете да се изкачите на 55-метровата кръгла кула в ренесансов стил, украсена с астрологични и алхимични знаци (емблема на града) или да посетите някое от местните ресторантчета, за да опитате прочутия специалитет - традиционното ястие с шаран.

или

„Истории от кафенетата на Прага“ - пешеходна екскурзия с включено посещение на музея на Франц Кафка с местен екскурзовод на български език (Продължителност: около 3 часа):
В самото сърце на историческия квартал "Мала Страна", под Карловия мост, се намира най-тясната уличка (със светофар за пешеходци!), а непосредствено до нея е разположен и един от най-интересните интерактивни музеи, представящ магичното въздействие на Прага върху творчеството и личността на прочутия писател Франц Кафка, роден през 1883 година. Впечатляващи аудио-визуални инсталации, тесни лабиринти с автентични ръкописи и филмови кадри са различният поглед към града, който ще ни "заведе" до края на 19 век и началото на 20 век в Прага. Това са и годините на разцвет на кафе културата. Ще се разходим из тайните кътчета на Стара Прага, които пазят спомени за именити писатели, художници, философи и интелектуалци, ще си говорим за прочутите кафенета и ще изпием по чаша ароматно кафе в едно от тях. Ще ви "срещнем" и с още забележителни личности, с които Прага е преплела своята история - Моцарт, Сметана, Дворжак, Чайковски и много други.
Нощувка. 


ДЕН 5
Прага – София

Закуска. Освобождаване на стаите. Свободно време.
Среща пред хотела за трансфер до летището. Директен полет от Прага за София, пристига на летище София в 14:50 ч.

 

Забележки:
Възможни са размествания в дните от програмата с цел оптимизация и съобразно заявките.

Вечерният джаз круиз и дневният круиз по Вълтава можем да предложим за всеки ден от престоя - ако искате да направим резервация за ден, различен от посочения в програмата, моля да се свържете се с наш служител и да заявите желанието си.

 
Хотели
Хотел Ibis Mala Strana 3* се намира в района на историческия квартал Mala Strana и в непосредствена близост до най-голямата и оживена шопинг зона на Прага. В района около хотела ще намерите различни кафенета и ресторанти, предлагащи чешка бира и местни специалитети. Старият Град на Прага и Карловия мост са леснодостъпни пеша (за около 20 минути) или с градски транспорт (трамвайната спирка и метростанция Andel са в непосредствена близост). Хотелът предлага на гостите си комфортни стаи в модерен стил, оборудвани с телевизор, самостоятелна баня и безплатна Wi-Fi интернет връзка.
Цената включва:
 • самолетен билет София – Прага - София с директен полет на България Ер и включени летищни такси
 • чекиран багаж до 23 кг. и ръчен багаж до 10 кг.
 • 4 нощувки със закуски в хотел ibis Mala Strana 3*
 • трансфер летище - хотел – летище;
 • богата туристическа програма "В сърцето на Стара Прага" с местен екскурзовод на български език;
 • медицинска застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" на ЗАД Армеец с покритие 5 000 евро;
 • водач от България
Цената не включва:   
 • Задължително ползване на аудиосистема със слушалки за пешеходните обиколки: 3 € на човек на ден (заплащат се на място);
 •     Разходи за градски транспорт - 3-4 билета по 24 CZK~1 € или карта за цялата градска мрежа за 3 дни 310 CZK~13 €;
 •     Застраховка "Отмяна на пътуване" на ЗАД "Армеец" - препоръчителна (покрива анулационни такси, в случай че туристът не може да осъществи пътуването по здравословни или други основателни причини според общите условия на застрахователя)
 •     ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ /по желание, заявяват се и се заплащат от България, най-късно 30 дни преди отпътуването/ :
1. "Величието на Пражкия замък": 65 лв на човек при мин. 12 записани туристи
Продължителност: около 3 часа;  Цената включва входни такси за катедралата Св. Вит, Стария кралски дворец с Владиславската зала, базиликата Св. Георги и Златната уличка и обслужване от местен екскурзовод на български език. Ползва се градски транспорт: 2 билета по 24 CZK~1 €.

2. Разходка с корабче по Вълтава: 28 лв на турист; Деца до 2,99 г. - безплатно; Деца 3-11 г.: 24 лв
Продължителност: 1 час; Цената включва: билет за разходка по Вълтава с туристически кораб с аудио гид на различни езици - без български  и такса резервация. До круизното пристанище (център) - може да се стигне пеша или с градски транспорт.

3. Вечеря в историческия ресторант-пивоварна "U Fleku": 50 лв на турист при мин. 10 записани туристи.
Цената включва: напитка за "добре дошли" - бехеровка, предястие, традиционно основно ястие с месо, десерт и 1 напитка по избор. Други напитки по желание се поръчват на място. Връщането в хотела е възможно пеша или с удобен градски транспорт.

4. "Кутна Хора - магията на Средновековието" - полудневна автобусна екскурзия: 72 лв на турист при мин. 15 записани туристи; За деца 2-11,99 г.: 62 лв;
Маршрут: Прага - Кутна Хора: ~960 км.; Продължителност: около 5 часа; Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване на български език; Цената не включва: входни такси (заплащат се на място) - за Костницата в Седлец: ~75 CZK; за катедралата Св. Варвара: ~120 CZK. Туристите, които не желаят да заплащат входна такса, могат да изчакат за кратко групата пред всеки обект;

 ЕКСКУРЗИЯ ПО ИЗБОР ЗА ТРЕТИЯ ДЕН ОТ ПРОГРАМАТА:
5. "Карлови Вари - спа столицата на Чехия" - целодневна автобусна екскурзия: 85 лв на турист при мин. 20 записани туристи; 75 лв за деца 2-11,99 г.;
Маршрут: Прага - Карлови Вари: ~130 км.; Продължителност: около 7 часа; Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване на български език; Цената не включва: ползване на слушалки (задължително) - 3 € на човек;
6. "Дрезден и терасата на граф Брюл" - целодневна автобусна екскурзия: 90 лв на турист при мин. 20 записани туристи; За деца 2-11,99 г.: 80 лв
Маршрут: Прага - Дрезден: 150 км.; Продължителност: около 8 часа; Цената включва транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване на български език); Цената не включва: ползване на слушалки (задължително) - 3 € на човек;

ЕКСКУРЗИЯ ПО ИЗБОР ЗА ЧЕТВЪРТИЯ ДЕН ОТ ПРОГРАМАТА:
7. "Приказки за замъци - Хлубока и Чешки Крумлов" - целодневна автобусна екскурзия: 95 лв на турист при мин. 15 записани туристи; За деца 2-11,99 г.: 65 лв
Маршрут: Прага - Чешки Крумлов: ~170 км. Чешки Крумлов - Хлубока: ~ 35 км; Хлубока - Прага: ~140 км; Продължителност: около 9 часа; Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване на български език. Цената НЕ включва: входна такса, която се заплаща на място в чешки крони - 210 CZK/~8 €; за деца 6-18 г. и за възрастни над 65 г. – 150 CZK/~6 € и билет за влакче, заплаща се на място – 50 CZ/~2 €;
8."Истории от кафенетата на Прага" с посещение на музея на Франц Кафка - пешеходна екскурзия: 60 лв на турист при мин. 12 записани туристи;
Продължителност: около 3 часа; Цената включва: входна такса за музея на Франц Кафка, посещение на историческо пражко кафене с включена консумация на напитка по избор, екскурзоводско обслужване на български език; Цената не включва: ползване на слушалки: 3 € на човек (заплащат се на място - на екскурзовода по време на информационната среща в първия ден от програмата); Ползва се градски транспорт: 2 билета по 24 CZK~1 €.

9. Вечерен бутиков круиз по Вълтава с оригинален джаз-блус концерт (Продължителност: ~2,5 ч.). Резервация за джаз круиз може да се направи за всеки ден от престоя - началото е от 20:30 ч.
Опция 1: 59 лв на турист (включва билет с гарантирано място, аперитив за "добре дошли"; не включва храна и напитки);
Опция 2 с вечеря: 90 лв на турист (включва билет с гарантирано място, аперитив за "добре дошли", вечеря по предварително заявено меню /предястие, основно ястие - пилешко, свинско или вегетарианско по избор и десерт/ - моля, заявете вида меню с резервацията, направеният избор не може да се променя)
Цената включва: круиз по Вълтава /около 2,5 ч./, меню по избор, напитка за "добре дошли", концерт с изпълнения на живо на популярни чешки джаз музиканти, такса резервация.
Цената не включва: напитки и трансфер до пристанището, което се намира в центъра на Прага. До/от пристанището може да се стигне пеша или да се ползва регулярен градски транспорт (цена на билет - 24 CZK/~1 €).

!!!ВАЖНО!!! Всички допълнителни турове са свързани с предварителни резервации и затова трябва да бъдат заявени и предплатени заедно с резервирането на туристическия пакет в България.

Чехия – Златна Прага и “златно пиво”

Чешката република означава много неща за много хора. От пулсиращата столица Прага до селцата в Моравия, сякаш останали назад във времето, от трудното, изискващо усилие катерене във високите планини до мързелуването в спа-центровете, от световноизвестния Пилснер до поезията на Сметана и Дворак, всеки вкус може да бъде удовлетворен.  Дълги години тя е била една държава със Словакия, но след промените в Европа в 1993 година остава самостоятелна държава. На този етап към Чехия спадат областите Бохемия, Моравия и Чешка Силезия.

Площ: 78 866 кв.км
Население: 10 241 138 души, от тях 1чехи - 81.7 %, моравци - 13.2 %, словаци - 3.1 %, поляци - 0.5 %, немци - 0.4 %, цигани - 0.4 %, други - 0.7 %.
Столица: . Прага (125 хил. ж.). По-големи градове - Бърно (391 хил. ж.), Острава (350 хил. ж.), Пилзен (200 хил. ж.), Оломоуц (110 хил. ж.), Храдец Кралове (110 хил. ж.), Либерец (100 хил. ж.), Ческе Будьовице (99.8 хил. ж.).
Необходими документи: Чехия е член на Европейския съюз от 2004 година. При пътуване за българските граждани важат стандартните правила за пътуване в Европейския съюз, необходима е лична карта или валиден международен паспорт.
Валута: Чешка крона

Език: чешки, диалекти - моравски, силезийски.
Климатумерен. Главни реки - Морава, Вълтава, Лаба.
Религия: християни - 99.2 % (от тях католици - 87.9 %, католици-хусисти - 4.2 %, протестанти - 6.8 %, православни - 0.8 %, други - 0.3 %) .

Транспорт ж.п. линии 9 341 км, шосета - 127 хил. км (от тях автомагистрали - 498 км), водни пътища - 677 км –по големите реки. Главни пристанища: Дечин, Усти на Лабе.  Чешките железници закупуват 7 електрически състава Pendolino за ускорен превоз на пътници по международните и вътрешните линии със скороост около 200 км/ч. В столицата Прага има метро с дължина 53,8 км и 53 станции.
ЛетищаОсновните летища в страната са пет – трите най-големи са в Брно, Прага и Острава, а двете по-малки са Карлови Вари и Пардубице.
Наеми кола: Наемането на кола в Чехия става бързо и лесно на определените за това места – най-вече летищата, гарите и големите градове. Като централноевропейска страна с по-висок стандарт Чехия подържа по-високи цени за наеманите автомобили. Малък до стандартен клас кола варира от 40-70 евро наемна цена на ден. Преди да потеглите се уверете, че сте трезвени (Република Чехия не толерира шофиране в нетрезво състояние), че коланът Ви, независимо дали сте шофьор или пътник е затегнат (включително и за всеки, който се вози на задните седалки) и че пътникът, който седи на предната седалка не е под 12-годишна възраст. 

Култура и традицииКултурата на Чехия е съчетала най-доброто от славянската и немската традиция.Чехия е страна, която е известна с доста богатото си културно наследство. Нейната столица е разположена в красивата провинция Бохемия, на брега на река Вълтава. Тя е любима туристическа дестинация в Европа  със запазените си готически и барокови сгради, с оживените си кафенета и площади, с младежката си атмосфера. През 1992 година Прага влиза в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство със своите близо 2000 културни паметника. Чехия може да се похвали с многобройните фестивали, провеждащи се там всяка година. Някои от тях са: Световният цигански фестивал "Каморо" в Прага се е състоял се за първи път през 1999 г.. Всяка година цари многообразие от традиционна и класическа музика, цигански джаз, филми, пиеси, танци, фотографии и рисунки. Международният филмов фестивал за деца и юноши се провежда в Злин. Световният фестивал на кукленото изкуство, датиращ от 1996 г., събира най-добрите куклени шоута от световен мащаб. Прага по принцип се приема за средище на това изкуство. Пражкият танцов фестивал - "Tanec Praha" (в превод “Танцувай, Прага!”), започнал през 1989 г., е едно от значимите събития в календара на столицата. През 1992 г. фестивалът за камерна музика в Чески Крумлов бе вписан в списъка на важните световни културни наследства на ЮНЕСКО. В столицата, в продължение на десет дни се провежда и традиционният фолклорен фестивал. С това събитие чехите отбелязват невероятното си народно културно наследство. Чехия е известна и със своите музиканти, композитори, поети и творци от различни други сфери. Някой от тях са филмовият продуцент Вратислав Слайер, филмовият критик Томас Балдински, романтичният поетът Карел Хинек Маха, починал едва 26 годишен. Леош Яначек  е най-известния композитор на Моравия и едно от големите имена на ХХ век.  Сред известните чехи също са художникът Алфонс Муча, представител на течението ар нуво (art nouveau), композиторите Антонин Дворжак и Бедржих Сметана,В Чехия има изключително голям брой културни паметници. Над 2000 запазени замъци и имения – повече на кв. км. отколкото в която и да било друга страна на света, представляват много важна част от културното наследство на страната, както със своя брой, така и със своята голяма историческа и художествена стойност. Днес повечето от тези замъци и имения са държавна собственост, въпреки че доста от тях са върнати на своите първоначални собственици, които са аристократични фамилии или църковни институции. Те реставрират сградите и ги оставят отворени за посещения от туристи. Карлщайн е най- известният замък, намиращ се извън Прага. Най-известният чешки писател несъмнено е Франц Кафка (1883-1924), който в началото на 20 век, заедно с група немскоезични еврейски писатели в Прага, изиграва ключова роля на литературната сцена. Сред съвременните популярни романисти са – Милан Кундера, Иван Клима и Йозеф Скворецки. През 1984г чешкият поет Ярослав Сиеферт получава Нобелова награда. Сред чешките драматурзи е Вацлав Хавел, който е по-добре познат като първият президент на Република Чехия, избран през 1992г след разделянето на Чехословакия.

По-важни исторически събития и дати: 400 г. пр. Хр. - на територията живеят келтски племена; V в. - заселване на славянски племена; VI в. - в състава на славянската държава Само; Х в. - образувана Великоморавската държава; 1085 г. - чешкият княз приема кралска корона; 1420-1434 г. - хусистко движение против католическата църква; 1620 г. - Чехия губи независимост - влиза в състава на Австрия; 1867 г. - в състава на Австро-Унгария; 1918 г. - образувана независима Чехословакия; 1938 г. - мюнхенски договор - Судетската област минава към Германия; 1939-1945 г. - немска окупация; 1948 г. - "Февруарска революция" - преход към комунистическа диктатура; 1968 г. - "Пражка пролет" - опит за демократизация, потушен от войските на СССР и Варшавския договор; 1 януари 1993 г. - разпадане на Чехословакия и образуване на Чешка Република, 1999 г. - става член на НАТО.

Страната и хоратаЧехия е в топ-десет на най-посещаваните държави в света. Ландшафтът на страната е удивителен по своята красота и разнообразие. Обширните долини с гъсти мрежи от реки и езера се сменят с непроходими гори, хълмове и планински хребети, които пазят вековната свежест и прохлада на множество сталактитни пещери. Днес в Чехия се наброяват около 130 исторически комплекси, всеки от които е по своему уникален. Някои обекти, такива като Чески-Крумлов, Телч, Кромнержиж, Литомишл и др., са внесени в списъка със Световното наследство на ЮНЕСКО. Чешките курорти – Карлови Вари, Марианске Лазне, Подебради и др. са известни с целебните си води, благоприятния климат и съвременното си оборудване. Чехите са сдържан и учтив народ. Хората не са толкова студени, колкото в Западна Европа и са много спокойни. Точно като нас те се считат за малка страна на кръстопътя на великите сили, вечно подлагана на техния натиск. Много са горди със своята история и със своята страна. Чехите не се срамуват от Швейк. Напротив, хитрините и, меко казано, своенравията на добрия войник са приели за национална черта и често олицетворяват себе си с народопсихологията на героя на Ярослав Хашек. За да се чувствате комфортно в Чехия Ви препоръчваме няколко неща: Не говорете на руски, но и не се опитвайте да говорите и на чешки с непознати, ако не го знаете добре.Не се доверявайте на непознати и не бъдете фамилиарни с тях. Чехите ще оценят вашата тактичност и сдържаност и ще ви харесат повече, ако не се държите дебелашки и фамилиарно. Не назовавайте новите си познати по малко име, освен ако те изрично не са ви дали позволение. Чешкият език спада към групата на западните славянски езици. Сред специфичните за чешкия език особености са употребата на латиница и изтегляне на ударението към началото на думата. Голям процент от населението владее поне един чужд език, немски или авглийски, факт, превърнал се в друга особеност открояваща чешката република от останалите страни.

Национална кухняЧешката кухня в голяма степен е повлияна от кухните на съседните държави. Особен акцент има върхе месните ястия, предимно от свинско месо. Пилешкото и говеждото месо също са доста популярни. Рядко се приготвя риба, освен пъстърва и шаран, които се приготвят за Коледа. 
Запазената марка на чешката национална кухня  са  кнедлите. Приготвят се от картофи, подправки, месо или риба, сваряват във вода или се овалват в галета и се пържат. Те се сервират като гарнитура към печено свинско, гулаш и печена патица. Национално ястие е известното свинско печено в комбинация с тестени кнедлики и зеле. От говеждо месо най-често се приготвя ростбив със сметана и различни видове гулаш. По различен начин се приготвя и известната пражка шунка. Специалитет в Южна Чехия е супата "кулайда" /вид картофена сума със сметана и брашно/.Картофените палачинки са традиционно ястие, което се приготвя от настърган картоф, брашно и яйца, често овкусени с лук или чесън. Типични предястия са супа от леща или картофена супа с гъби. Известни десерти са палачинките (с извара или шоколад), ябълковият щрудел или легендарните повилда (тестени джобчета, пълнени със сладко от сливи). Чешката република произвежда световноизвестна бира, в това число и Пилзнер.   По цял свят се знае за любовта на чехите към бирата. Според статистиката всеки жител на страната изпива по 159 литра на година. Освен стотиците видове бира, може да опитате „Бехеровка” –ликьор от треви и билки, „Сливовица” – водка от плодове и местното вино „Боровичка”.


ЗабележителностиВ Чехия всеки може да си организира ваканция според предпочитанията – да катери планински върхове, да се отпусне сред минералните извори на световните спа центрове, да отпие от изкуството на Сметана и Дворжак на по чаша чешка бира или пък да се нарадва на архитектурното изобилие във всеки един град на страната. Сред най-красивите европейски столици се нарежда чешката Прага. Златна Прага е почти непокътната от Втората световна война, а градският й пейзаж е наистина зашеметяващ. Ресторантите и кафенетата са подредени едно до друго. Запазен е средновековният център на града, с калдъръмените улички, старите дворове и многобройните църкви. Най- внушителен на архитектурния фон на града си остава 1100-годишният замък Храдчани. Той е най-големият средновековен дворцов комплекс в цяла Европа и един от най-големите в света. Въпреки няколкото унищожителни пожари и войни, които комплексът е преживял, той изглежда все така величествен. Компания на замъка прави катедралата Св. Вит, част от дворцовия комплекс. Част от него са още Лобкович Палас, Голдън Лейн, няколко наблюдателни кули и музеи, художествени галерии и един манастир, базиликата Св. Георги и други. В стария град на Прага е и Карловият мост – най-старият средновековен мост в Европа. Над р. Вълтава в чешката столица има още 14 други моста. В сърцето на стара Прага е и Староместският площад, където е живял Франц Кафка. Там е 60-метровата кула на Кметството, от която се разкрива смайваща гледка. Други интересни места в Прага са Йосефов, еврейският квартал, Новият град, кв. Винохради. И разбира се не бива да се пропуска и чешката бира. В Прага има много стари традиционни бирарии, в които посетителите могат дая опитатл По-известни са: У Златехо Тигра, У Чернехо вола, У Веверки, Пивоварски Дум, У Флеку и разбира се култовата У Калиха свързана с името на именития герой от романа на Ярослав Хашек –храбрият войник Швейк.
Балнеолечебните курорти на Бохемия, най-известният от които е Карлови Вари, предлаган на  туристите релаксация и удобства. Градчето разполага с 13 основни горещи минерални извори и около 300 по-малки. Само неговият вековен съперник Марианске Лазне го доближава по прославеност.За любопитните, които разполагат с време и кола, третият и най-малък член на местното трио от прочути балнеолечебни центрове е Франтишкови Лазне, почти до германската граница.
Чешки Крумлов е малък град в региона Южна Бохемия. Градът изглежда доста живописно отвисоко, благодарение на криволичещата, и минаваща през него река Вълтава. Чешки Крумлов е част от историческото наследство на ЮНЕСКО. Интересни забележителности в града са необичайно големия замък Чешки Крумлов. Той е вторият по големина в страната, след замъка Храдчани в Прага. Не бива да се пропуска и бароковият театър, който е завършен през 1776г. и се смята за най – стария в света. Интересна е и църквата Св.Витус – готическа църква, чиито фрески подсказват, за построяването й през XV век.
Бърно е вторият по големина град в страната и е главен икономически център на Чехия. Разположен е на реките Свитава и Свратка. Интерес представляват готическата катедрала "Св. св. Петър и Павел; църквата Св. Акуб; сградите на Операта; вила Тугендхат. Около града се намират следните обекти: замъкът в Леднице, замъкът "Пернщайн" и Аустерлицкия замък, който свързваме с "битката на тримата императори"; Моравският карст - варовиков регион, който се отличава с дълбоки каньони, отвесни скали и с множество пещери. Интерес представляват - пещерата "Пунква", пещерният лабиринт "Балцарка", пещерният комплекс "Слоуп-Шошувка", пещерата "Кулна".
Кутна хора е малък град в регион Бохемия. Той  е част от световно наследство ЮНЕСКО. Сред най - важните здания в града е пет куполната готическа църква Св. Барбара. Строежът и е започнат през 1388г. и завършва чак през 1905г. Друга забележителност е готическата църква Св. Джеймс, която се гордее с 86 – метровата си кула.
Кърконошките планини се намират в Североизточна Чехия на границата с Полша.  Голяма част от територията им е обявена за природен парк. Има легенда за Чичо Кърконош - духът, който пази жителите на планината и нейните богатства. Във всеки дом има статуя на добродушния старец с голяма широка шапка, която носи мир, уют и богатство. Сгушени в планината са и най-известните зимни курорти на Чехия –Печ под Снежка, Шплиндеров плин и високопланинският парк Черни дул.

Многоликата страна е Чехия, на чиято територия винаги са се пресичали източната и западната европийски култури. Страната сякаш живее в два свята – съвременноста, най-ярка в пулсиращата столица Прага, и отминалото Средновековие, което лъха от безбройните замъци и други масивни архитектурни паметници. За всеки, който желае да я посети, пътуването ще се превърне в незабравим спомен от уникалните културни паметници, красива природа и добра кухня. Струва си да опитате!

 

Оферта № Е206
Абонирайте се за нашите специални предложения