deltatours.bg

Майски празници в Прага със самолет 3 нощувки

Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: E-204
4 дни / 3 нощувки
Маршрут: София-Прага-София

Дати на отпътуване:

Цена от: 0 лв.

Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Полезна информация за Чехия
 
МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ В ПРАГА (30.04.-03.05.2020)
НАСТАНЯВАНЕ В ХОТЕЛ В ИСТОРИЧЕСКИЯ ЦЕНТЪР НА ПРАГА!
самолетна екскурзия с обслужване на български език

НОВО!! Автобусна екскурзия до парка Прухонице (ЮНЕСКО)
истински шедьовър в градинската ландшафтна архитектура с изключително ценна колекция от около 1600 вида местни и екзотични растения, сред които 160 вида рододендрон - един от най-значимите символи на парка. Особено красиво е през май, когато е периодът на най-силен цъфтеж. Паркът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и национална историческа забележителност на Чехия!

Дати: 30.април - 03.май 202

ДЕН 1
София – Прага
Среща на летище София, Терминал 2. Отпътуване за Прага с директен полет в 10:20 ч. Пристигане в Прага в 11:15 ч. Трансфер до хотела, разположен в историческия център на Прага. Настаняване и информационна среща.
Среща за пешеходен тур "В СЪРЦЕТО НА СТАРИЯ ГРАД" (около 1 ч.): с практична информация и първи ориентири за града - площада на Републиката; Обществения дом (Obecní dům) в стил ар нуво - където през 1918 г. е обявена независимостта на Чехия; кулата Прашна Брана; Вацлавския площад - Пражкото сити; Староместкия площад и най-емблематичните забележителности на Прага - готическата катедрала „Дева Мария пред Тин”, паметника на Ян Хус, бароковата църква „Свети Николай”, двореца Кински, Староместкото кметство, Пражкия меридиан - на мястото, където е падала сянката на колоната на Дева Мария, отбелязвайки 12 ч. на обяд; астрономически часовник от 1410 г. Орлой, разположен в центъра на площада и др.
Свободно време. Нощувка.

ДЕН 2
Прага
Закуска. Пешеходна обиколка "ОТ ПРАЖКАТА КРЕПОСТ ДО СТАРИЯ ГРАД" с местен лицензиран екскурзовод на български език (около 3 ч.): трите двора на най-важния символ на Бохемия - Пражката крепост, служела за резиденция на князе и крале (днес - седалище на Президента на Чехия), готическата катедрала "Свети Вит" с витражите от цветно стъкло, един от които - дело на прочутия майстор на сецесиона Алфонс Муха, Храдчанския площад, Архиепископския дворец, двореца Щернберг - с шедьоврите на Роден, Пикасо, Тициан, Тинторето и много други майстори, панорамната площадка пред двореца, откъдето се открива невероятна гледка към цяла Прага. Обиколката ще продължи по улица Нерудова към Малостранския площад и величествения бароков храм Св. Николай. По романтичните малострански улички с много заведения и магазини ще стигнем до Малтийския площад и църквата на Малтийските рицари, стената на Джон Ленън, Дяволският кана. л с мостчето на влюбените, обсипано с цветни катинарчета и Карловия мост (XIV в.) - най-голямата забележителност на Прага със стражевите кули от двете му страни (Малостранска и Страроместка), с 16-те арки и скулптурите на светци, между които и тази на Кирил и Методий. Мостът е предпочитано място не само от туристи заради невероятната панорамна гледка към Мала страна и река Вълтава, но и от много местни художници и музиканти, които създават неповторима творческа атмосфера. Карловият мост, Карловият университет и архитектурният комплекс Клементинум с най-красивата барокова библиотека на Прага са предверие към романтиката на Стария Град, чиито тесни криволичещи калдаръмени улички ще ни изведат на Староместкия площад.
Туристическа програма по желание, 12:00 ч.: КРУИЗ ПО РЕКА ВЪЛТАВА С ВКЛЮЧЕН ОБЯД НА БЛОК-МАСА с местен лицензиран екскурзовод на български език (2 ч.)
Туристическа програма по желание, 14,30 ч.: "КУТНА ХОРА-МАГИЯТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО" - автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език (около 5 ч.). Разположен на 60 км. от Прага, градът е втори по значение в Бохемия след Прага. До края на ХIII век в него се добива една трета от среброто в Европа, а по-късно става той става и седалище на кралската власт. Заради прекрасните запазени сгради с типична готическа архитектура от Средновековието и специфичната спираща дъха панорама, Кутна Хора е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Екскурзията включва пешеходна разходка в историческия център на града - величествената готическа църква Св. Варвара - оказала влияние върху архитектурата на цяла Централна Европа, Италианския двор - мястото, в което са сечени първите сребърни грошове, уникалната църква-костница в Седлец от 14 век, чийто внушителен интериор е направен от 40 000 човешки скелета.
Нощувка.


ДЕН 3
Прага – Карлови Вари
Закуска.
Туристическа програма по желание: "ПИВОВАР ПИЛЗЕН и КАРЛОВИ ВАРИ - СПА СТОЛИЦАТА НА ЧЕХИЯ" - целодневна екскурзия с местен екскурзовод на български език (около 7 ч.). Посещение на пивоварна „Pilsner Urquell“ с включена беседа и дегустация. По време на разходката ще имате възможност да надникнете в старите изби, където преди повече от 150 години се „ражда“ уникалният вкус на едноименната чешка бира и да се запознаете с традиционния оригинален метод на производство. Кулминацията на разходката е дегустация на нефилтрирана бира „Pilsner Urquell“ в автентичните изби на пивоварната. (входната такса се заплаща допълнително на място).
Курортът Карлови Вари е създаден през 14 век. Невероятна комбинация от лечебна вода, природа и старинна архитектура го превръща е любимо място за посещение от известни личности като руският цар Петър I, Франц Кафка, Казанова, Бетовен, Моцарт и много други. Градът е известен и с международния филмов фестивал „Кристалният глобус”, за който всяка година в града пристигат световноизвестни кинозвезди. По време на разходката с екскурзовод по елегантните улици ще разгледаме емблематичните дизайнерски колонади, гейзера Вридло и ще имате възможност да опитате лековитата вода от специалните бърдучета. Ще видим фестивалния хотел Термал, бароковата църква Мария Магдалена, чумната колона и историческите сгради по протежение на река Тепла. През свободното време можете да посетите православната църква „Св. Петър и Павел”, да опитате традиционните вафлички "оплатки", "кралската" напитка „Бехеровка”, който се прави с прочутата минерална вода или да се насладите на чаша кафе в емблематичния хотел Пуп, в който са заснети ключови сцени от филма "Казино роял" за Джеймс Бонд. Свободно време.
Нощувка.


ДЕН 4
Прага – София
Закуска. Освобождаване на стаите.
Туристическа програма по желание: РАЗХОДКА С КОРАБЧЕ ПО РЕКА ВЪЛТАВА (1 ч.)
или
Туристическа програма по желание: АВТОБУСНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ПАРК ПРУХОНИЦЕ (ЮНЕСКО) (около 4 ч.)
Само на 14 км. от Прага се намира живописния парк Прухонице, неведнъж служил за вдъхновение на световноизвестни архитекти. През 2010 г. паркът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и е обявен за паметник на културата. В замъка на парка често се провеждат концерти с класическа музика и сватбени церемонии.
На мястото на днешния замък в ренесансов стил се е издигала средновековна крепост. През 18-ти век се появяват великолепните градини с разнообразна флора, а по-късно граф Арнош Емануел Силва-Тарука и чешкият архитект Франтишек Томайер оформят парка като използват оригиналните залесени площи, ръководейки се от популярния за 19-ти век пейзажен стил, типичен за английските природни паркове. В началото на 60-те години на 20-ти век се осъществява идеята за създаване на ботаническа градина. В момента на територията на парка се отглеждат над 1800 вида обозначени местни и екзотични растения, сред които 160 вида рододендрон, смятан за един от най-значимите символи на парка. Прекосявайки градината, т. нар. Голям двор - покрай каменния фонтан, заобиколен от розови насаждения и разцъфнали магнолии, ще се озовем пред портите на замъка и до Малкия двор с богато украсена фасада - Рицарската зала, а от огромната тераса на замъка пред нас ще се открие уникална панорамна гледка към великолепната растителност, към големия рибник и алпинеума, където са „накацали“ най-старите в парка бели рододендрони, на възраст над 100 години. Ще се спуснем надолу по стълбите, откъдето ще започне нашата разходка из лабиринта от паркови алеи, оформени така, че пред посетителите да се откриват непрекъснато все нови, съвсем неочаквани спиращи дъха пейзажи...Основният обозначен тур е с дължина 2,5 км. - около 2 часа.
Среща пред хотела за трансфер до летището. Полет за София в 16:30 ч. Пристига на летище София в 19:20 ч.

Забележки:
Възможни са размествания в дните от програмата с цел оптимизация и съобразно заявките.

Вечерният джаз круиз и дневният круиз по Вълтава можем да предложим за всеки ден от престоя - ако искате да направим резервация за ден, различен от посочения в програмата, моля да се свържете се с наш служител да заявите желанието си.

Хотели
Хотел Ibis Praha Old Town 3* е разположен в сърцето на Стария град на Прага, на емблематичния площад на Републиката, в непосредствена близост до кулата Прашна Брана и един от най-големите търговски центрове на Прага - Palladium. Всички стаи разполагат с климатик, душ и тоалетна. Хотелът предлага богата закуска на блок-маса. На 100 метра от хотела се намира и трамвайна спирка на различни линии с лесен достъп до по-отдалечени точки на града, като Пражкия замък, Петржинската кула, Техническия музей и други. Туристически автобуси не могат да спират непосредствено пред хотела, поради централната му локация. Налага се кратко придвижване пеша от паркинг, разположен в близост до хотела.
Цената включва:
 • самолетен билет София – Прага - София с директен полет на България Ер и включени летищни такси
 • чекиран багаж до 23 кг. и ръчен багаж до 10 кг.
 • 3 нощувки със закуски в хотел ibis Old Town 3*
 • трансфер летище - хотел – летище;
 • туристическа програма "В сърцето на Стария Град" с местен екскурзовод на български език;
 • туристическа програма "От Пражката крепост до Стария Град" с местен екскурзовод на български език;
 • медицинска застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" на ЗАД Армеец с покритие 5 000 евро;
 • водач от България
Цената не включва:
 • Задължително ползване на аудиосистема със слушалки за пешеходните обиколки: 3 € на човек на ден (заплащат се на място);
 • Разходи за градски транспорт - 3-4 билета по 24 CZK~1 € или карта за цялата градска мрежа за 3 дни 310 CZK~13 €;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" на ЗАД "Армеец" - препоръчителна (покрива анулационни такси, в случай че туристът не може да осъществи пътуването по здравословни или други основателни причини според общите условия на застрахователя)
 • ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ /по желание, заявяват се и се заплащат от България, най-късно 30 дни преди отпътуването/ :

1. Круиз по Вълтава с включен обяд на блок-маса и екскурзоводско обслужване на български език (2 часа) (при мин. 20 записани туристи): 55 лв на турист; Деца до 2,99 г. - безплатно.
Цената включва билет за панорамен круиз по река Вълтава с туристическо корабче, обяд на блок-маса (без включени напитки) и екскурзоводско обслужване на български език, включващо коментари за най-важните забележителности на Прага, разположени по протежение на река Вълтава. (Продължителност: 2 часа.)

2. Разходка с корабче по Вълтава с аудио гид (1 час): 30 лв на турист; Деца до 2,99 г. - безплатно; Деца 3-11 г.: 24 лв
Цената включва билет за разходка по Вълтава с туристически кораб с аудио гид на различни езици - без български (1 час) и такса резервация. До круизното пристанище - може да се стигне пеша или с регулярен градски транспорт - цена на 1 билет: 24 CZK~1 €.

3. "Пивоварна "Pilsner Urquell" и Карлови Вари - спа столицата на Чехия" - целодневна автобусна екскурзия (при мин. 20 записани туристи): 85 лв на турист; 75 лв за деца 2-11,99 г.; (Маршрут: Прага - Пилзен: 95 км.; Пилзен - Карлови Вари: 80 км.;
Продължителност: около 7 часа; Включва транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване на български език; Цената не включва входна такса за пивоварна "Pilsner Urquell" - 250 CZK/~10 € и такса за ползване на слушалки - 3 € на турист - заплащат се на място)
4. "Кутна Хора - магията на Средновековието"- полудневна автобусна екскурзия (при мин. 15 записани туристи): 72 лв на турист ; За деца 2-11,99 г.: 62 лв (Маршрут: Прага - Кутна Хора: 60 км.);
Продължителност: около 5 часа; Включва транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване на български език; Цената не включва входни такси - за Костницата в Седлец: ~75 CZK; за катедралата Св. Варвара: ~120 CZK - заплащат се на място. Туристите, които не желаят да заплащат входна такса, изчакват за кратко групата пред всеки обект;

5.НОВО!! Автобусна екскурзия до парка Прухонице - обект на ЮНЕСКО (при мин. 12 записани туристи): 62 лв на турист  (Маршрут: Прага - Прухонице: 14 км.);
Продължителност: около 4 ч.; Включва транспорт с лицензиран автобус; На място се заплаща входна такса за парка: ~80 CZK; цена за деца 6-15 г. и за възрастни над 65 г.: 50 CZK; Основният обозначен тур е с дължина 2,5 км. - около 2 часа (в рамките на свободното време, по желание може да се извърви целия или част от маршрута).

6. Вечерен бутиков круиз по Вълтава с оригинален джаз-блус концерт на живо (Продължителност: ~2,5 ч.). Заявява се и се заплаща предварително! Резервация за джаз круиз може да се направи за всеки ден от престоя - началото е от 20:30 ч. 
Опция 1: 59 лв на турист (включва билет с гарантирано място, аперитив за "добре дошли"; не включва храна);
Опция 2 с вечеря: 90 лв на турист (включва билет с гарантирано място, аперитив за "добре дошли", вечеря по предварително заявено меню /предястие, основно ястие - пилешко, свинско или вегетарианско по избор и десерт/ - моля, заявете вида меню с резервацията, направеният избор не може да се променя)
Цената включва: круиз по Вълтава /около 2,5 ч./, меню по избор, напитка за "добре дошли", концерт с изпълнения на живо на популярни чешки джаз музиканти, такса резервация.
Цената не включва: напитки и трансфер до пристанището, което се намира в центъра на Прага. До/от пристанището може да се стигне пеша или да се ползва регулярен градски транспорт - 2 билета по 24 CZK.

!!!ВАЖНО!!! Всички допълнителни турове са свързани с предварителни резервации и затова трябва да бъдат заявени и предплатени заедно с резервирането на туристическия пакет в България.


Чехия – Златна Прага и “златно пиво”

Чешката република означава много неща за много хора. От пулсиращата столица Прага до селцата в Моравия, сякаш останали назад във времето, от трудното, изискващо усилие катерене във високите планини до мързелуването в спа-центровете, от световноизвестния Пилснер до поезията на Сметана и Дворак, всеки вкус може да бъде удовлетворен.  Дълги години тя е била една държава със Словакия, но след промените в Европа в 1993 година остава самостоятелна държава. На този етап към Чехия спадат областите Бохемия, Моравия и Чешка Силезия.

Площ: 78 866 кв.км
Население: 10 241 138 души, от тях 1чехи - 81.7 %, моравци - 13.2 %, словаци - 3.1 %, поляци - 0.5 %, немци - 0.4 %, цигани - 0.4 %, други - 0.7 %.
Столица: . Прага (125 хил. ж.). По-големи градове - Бърно (391 хил. ж.), Острава (350 хил. ж.), Пилзен (200 хил. ж.), Оломоуц (110 хил. ж.), Храдец Кралове (110 хил. ж.), Либерец (100 хил. ж.), Ческе Будьовице (99.8 хил. ж.).
Необходими документи: Чехия е член на Европейския съюз от 2004 година. При пътуване за българските граждани важат стандартните правила за пътуване в Европейския съюз, необходима е лична карта или валиден международен паспорт.
Валута: Чешка крона

Език: чешки, диалекти - моравски, силезийски.
Климатумерен. Главни реки - Морава, Вълтава, Лаба.
Религия: християни - 99.2 % (от тях католици - 87.9 %, католици-хусисти - 4.2 %, протестанти - 6.8 %, православни - 0.8 %, други - 0.3 %) .

Транспорт ж.п. линии 9 341 км, шосета - 127 хил. км (от тях автомагистрали - 498 км), водни пътища - 677 км –по големите реки. Главни пристанища: Дечин, Усти на Лабе.  Чешките железници закупуват 7 електрически състава Pendolino за ускорен превоз на пътници по международните и вътрешните линии със скороост около 200 км/ч. В столицата Прага има метро с дължина 53,8 км и 53 станции.
ЛетищаОсновните летища в страната са пет – трите най-големи са в Брно, Прага и Острава, а двете по-малки са Карлови Вари и Пардубице.
Наеми кола: Наемането на кола в Чехия става бързо и лесно на определените за това места – най-вече летищата, гарите и големите градове. Като централноевропейска страна с по-висок стандарт Чехия подържа по-високи цени за наеманите автомобили. Малък до стандартен клас кола варира от 40-70 евро наемна цена на ден. Преди да потеглите се уверете, че сте трезвени (Република Чехия не толерира шофиране в нетрезво състояние), че коланът Ви, независимо дали сте шофьор или пътник е затегнат (включително и за всеки, който се вози на задните седалки) и че пътникът, който седи на предната седалка не е под 12-годишна възраст. 

Култура и традицииКултурата на Чехия е съчетала най-доброто от славянската и немската традиция.Чехия е страна, която е известна с доста богатото си културно наследство. Нейната столица е разположена в красивата провинция Бохемия, на брега на река Вълтава. Тя е любима туристическа дестинация в Европа  със запазените си готически и барокови сгради, с оживените си кафенета и площади, с младежката си атмосфера. През 1992 година Прага влиза в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство със своите близо 2000 културни паметника. Чехия може да се похвали с многобройните фестивали, провеждащи се там всяка година. Някои от тях са: Световният цигански фестивал "Каморо" в Прага се е състоял се за първи път през 1999 г.. Всяка година цари многообразие от традиционна и класическа музика, цигански джаз, филми, пиеси, танци, фотографии и рисунки. Международният филмов фестивал за деца и юноши се провежда в Злин. Световният фестивал на кукленото изкуство, датиращ от 1996 г., събира най-добрите куклени шоута от световен мащаб. Прага по принцип се приема за средище на това изкуство. Пражкият танцов фестивал - "Tanec Praha" (в превод “Танцувай, Прага!”), започнал през 1989 г., е едно от значимите събития в календара на столицата. През 1992 г. фестивалът за камерна музика в Чески Крумлов бе вписан в списъка на важните световни културни наследства на ЮНЕСКО. В столицата, в продължение на десет дни се провежда и традиционният фолклорен фестивал. С това събитие чехите отбелязват невероятното си народно културно наследство. Чехия е известна и със своите музиканти, композитори, поети и творци от различни други сфери. Някой от тях са филмовият продуцент Вратислав Слайер, филмовият критик Томас Балдински, романтичният поетът Карел Хинек Маха, починал едва 26 годишен. Леош Яначек  е най-известния композитор на Моравия и едно от големите имена на ХХ век.  Сред известните чехи също са художникът Алфонс Муча, представител на течението ар нуво (art nouveau), композиторите Антонин Дворжак и Бедржих Сметана,В Чехия има изключително голям брой културни паметници. Над 2000 запазени замъци и имения – повече на кв. км. отколкото в която и да било друга страна на света, представляват много важна част от културното наследство на страната, както със своя брой, така и със своята голяма историческа и художествена стойност. Днес повечето от тези замъци и имения са държавна собственост, въпреки че доста от тях са върнати на своите първоначални собственици, които са аристократични фамилии или църковни институции. Те реставрират сградите и ги оставят отворени за посещения от туристи. Карлщайн е най- известният замък, намиращ се извън Прага. Най-известният чешки писател несъмнено е Франц Кафка (1883-1924), който в началото на 20 век, заедно с група немскоезични еврейски писатели в Прага, изиграва ключова роля на литературната сцена. Сред съвременните популярни романисти са – Милан Кундера, Иван Клима и Йозеф Скворецки. През 1984г чешкият поет Ярослав Сиеферт получава Нобелова награда. Сред чешките драматурзи е Вацлав Хавел, който е по-добре познат като първият президент на Република Чехия, избран през 1992г след разделянето на Чехословакия.

По-важни исторически събития и дати: 400 г. пр. Хр. - на територията живеят келтски племена; V в. - заселване на славянски племена; VI в. - в състава на славянската държава Само; Х в. - образувана Великоморавската държава; 1085 г. - чешкият княз приема кралска корона; 1420-1434 г. - хусистко движение против католическата църква; 1620 г. - Чехия губи независимост - влиза в състава на Австрия; 1867 г. - в състава на Австро-Унгария; 1918 г. - образувана независима Чехословакия; 1938 г. - мюнхенски договор - Судетската област минава към Германия; 1939-1945 г. - немска окупация; 1948 г. - "Февруарска революция" - преход към комунистическа диктатура; 1968 г. - "Пражка пролет" - опит за демократизация, потушен от войските на СССР и Варшавския договор; 1 януари 1993 г. - разпадане на Чехословакия и образуване на Чешка Република, 1999 г. - става член на НАТО.

Страната и хоратаЧехия е в топ-десет на най-посещаваните държави в света. Ландшафтът на страната е удивителен по своята красота и разнообразие. Обширните долини с гъсти мрежи от реки и езера се сменят с непроходими гори, хълмове и планински хребети, които пазят вековната свежест и прохлада на множество сталактитни пещери. Днес в Чехия се наброяват около 130 исторически комплекси, всеки от които е по своему уникален. Някои обекти, такива като Чески-Крумлов, Телч, Кромнержиж, Литомишл и др., са внесени в списъка със Световното наследство на ЮНЕСКО. Чешките курорти – Карлови Вари, Марианске Лазне, Подебради и др. са известни с целебните си води, благоприятния климат и съвременното си оборудване. Чехите са сдържан и учтив народ. Хората не са толкова студени, колкото в Западна Европа и са много спокойни. Точно като нас те се считат за малка страна на кръстопътя на великите сили, вечно подлагана на техния натиск. Много са горди със своята история и със своята страна. Чехите не се срамуват от Швейк. Напротив, хитрините и, меко казано, своенравията на добрия войник са приели за национална черта и често олицетворяват себе си с народопсихологията на героя на Ярослав Хашек. За да се чувствате комфортно в Чехия Ви препоръчваме няколко неща: Не говорете на руски, но и не се опитвайте да говорите и на чешки с непознати, ако не го знаете добре.Не се доверявайте на непознати и не бъдете фамилиарни с тях. Чехите ще оценят вашата тактичност и сдържаност и ще ви харесат повече, ако не се държите дебелашки и фамилиарно. Не назовавайте новите си познати по малко име, освен ако те изрично не са ви дали позволение. Чешкият език спада към групата на западните славянски езици. Сред специфичните за чешкия език особености са употребата на латиница и изтегляне на ударението към началото на думата. Голям процент от населението владее поне един чужд език, немски или авглийски, факт, превърнал се в друга особеност открояваща чешката република от останалите страни.

Национална кухняЧешката кухня в голяма степен е повлияна от кухните на съседните държави. Особен акцент има върхе месните ястия, предимно от свинско месо. Пилешкото и говеждото месо също са доста популярни. Рядко се приготвя риба, освен пъстърва и шаран, които се приготвят за Коледа. 
Запазената марка на чешката национална кухня  са  кнедлите. Приготвят се от картофи, подправки, месо или риба, сваряват във вода или се овалват в галета и се пържат. Те се сервират като гарнитура към печено свинско, гулаш и печена патица. Национално ястие е известното свинско печено в комбинация с тестени кнедлики и зеле. От говеждо месо най-често се приготвя ростбив със сметана и различни видове гулаш. По различен начин се приготвя и известната пражка шунка. Специалитет в Южна Чехия е супата "кулайда" /вид картофена сума със сметана и брашно/.Картофените палачинки са традиционно ястие, което се приготвя от настърган картоф, брашно и яйца, често овкусени с лук или чесън. Типични предястия са супа от леща или картофена супа с гъби. Известни десерти са палачинките (с извара или шоколад), ябълковият щрудел или легендарните повилда (тестени джобчета, пълнени със сладко от сливи). Чешката република произвежда световноизвестна бира, в това число и Пилзнер.   По цял свят се знае за любовта на чехите към бирата. Според статистиката всеки жител на страната изпива по 159 литра на година. Освен стотиците видове бира, може да опитате „Бехеровка” –ликьор от треви и билки, „Сливовица” – водка от плодове и местното вино „Боровичка”.


ЗабележителностиВ Чехия всеки може да си организира ваканция според предпочитанията – да катери планински върхове, да се отпусне сред минералните извори на световните спа центрове, да отпие от изкуството на Сметана и Дворжак на по чаша чешка бира или пък да се нарадва на архитектурното изобилие във всеки един град на страната. Сред най-красивите европейски столици се нарежда чешката Прага. Златна Прага е почти непокътната от Втората световна война, а градският й пейзаж е наистина зашеметяващ. Ресторантите и кафенетата са подредени едно до друго. Запазен е средновековният център на града, с калдъръмените улички, старите дворове и многобройните църкви. Най- внушителен на архитектурния фон на града си остава 1100-годишният замък Храдчани. Той е най-големият средновековен дворцов комплекс в цяла Европа и един от най-големите в света. Въпреки няколкото унищожителни пожари и войни, които комплексът е преживял, той изглежда все така величествен. Компания на замъка прави катедралата Св. Вит, част от дворцовия комплекс. Част от него са още Лобкович Палас, Голдън Лейн, няколко наблюдателни кули и музеи, художествени галерии и един манастир, базиликата Св. Георги и други. В стария град на Прага е и Карловият мост – най-старият средновековен мост в Европа. Над р. Вълтава в чешката столица има още 14 други моста. В сърцето на стара Прага е и Староместският площад, където е живял Франц Кафка. Там е 60-метровата кула на Кметството, от която се разкрива смайваща гледка. Други интересни места в Прага са Йосефов, еврейският квартал, Новият град, кв. Винохради. И разбира се не бива да се пропуска и чешката бира. В Прага има много стари традиционни бирарии, в които посетителите могат дая опитатл По-известни са: У Златехо Тигра, У Чернехо вола, У Веверки, Пивоварски Дум, У Флеку и разбира се култовата У Калиха свързана с името на именития герой от романа на Ярослав Хашек –храбрият войник Швейк.
Балнеолечебните курорти на Бохемия, най-известният от които е Карлови Вари, предлаган на  туристите релаксация и удобства. Градчето разполага с 13 основни горещи минерални извори и около 300 по-малки. Само неговият вековен съперник Марианске Лазне го доближава по прославеност.За любопитните, които разполагат с време и кола, третият и най-малък член на местното трио от прочути балнеолечебни центрове е Франтишкови Лазне, почти до германската граница.
Чешки Крумлов е малък град в региона Южна Бохемия. Градът изглежда доста живописно отвисоко, благодарение на криволичещата, и минаваща през него река Вълтава. Чешки Крумлов е част от историческото наследство на ЮНЕСКО. Интересни забележителности в града са необичайно големия замък Чешки Крумлов. Той е вторият по големина в страната, след замъка Храдчани в Прага. Не бива да се пропуска и бароковият театър, който е завършен през 1776г. и се смята за най – стария в света. Интересна е и църквата Св.Витус – готическа църква, чиито фрески подсказват, за построяването й през XV век.
Бърно е вторият по големина град в страната и е главен икономически център на Чехия. Разположен е на реките Свитава и Свратка. Интерес представляват готическата катедрала "Св. св. Петър и Павел; църквата Св. Акуб; сградите на Операта; вила Тугендхат. Около града се намират следните обекти: замъкът в Леднице, замъкът "Пернщайн" и Аустерлицкия замък, който свързваме с "битката на тримата императори"; Моравският карст - варовиков регион, който се отличава с дълбоки каньони, отвесни скали и с множество пещери. Интерес представляват - пещерата "Пунква", пещерният лабиринт "Балцарка", пещерният комплекс "Слоуп-Шошувка", пещерата "Кулна".
Кутна хора е малък град в регион Бохемия. Той  е част от световно наследство ЮНЕСКО. Сред най - важните здания в града е пет куполната готическа църква Св. Барбара. Строежът и е започнат през 1388г. и завършва чак през 1905г. Друга забележителност е готическата църква Св. Джеймс, която се гордее с 86 – метровата си кула.
Кърконошките планини се намират в Североизточна Чехия на границата с Полша.  Голяма част от територията им е обявена за природен парк. Има легенда за Чичо Кърконош - духът, който пази жителите на планината и нейните богатства. Във всеки дом има статуя на добродушния старец с голяма широка шапка, която носи мир, уют и богатство. Сгушени в планината са и най-известните зимни курорти на Чехия –Печ под Снежка, Шплиндеров плин и високопланинският парк Черни дул.

Многоликата страна е Чехия, на чиято територия винаги са се пресичали източната и западната европийски култури. Страната сякаш живее в два свята – съвременноста, най-ярка в пулсиращата столица Прага, и отминалото Средновековие, което лъха от безбройните замъци и други масивни архитектурни паметници. За всеки, който желае да я посети, пътуването ще се превърне в незабравим спомен от уникалните културни паметници, красива природа и добра кухня. Струва си да опитате!

 
Етикети самолетна екскурзия в чехия самолетни екскурзии в чехия екскурзия в чехия самолетна екскурзия до чехия екскурзия до чехия екскурзия до чешката република екскурзии до република чехия оферти за чехия оферти за чехия 2020 екскурзия до чехия със самолет автобусна екскурзия чехия автобусна екскурзия до чехия самолетна екскурзия до прага прага чехия 2020 майски празници прага майски празници прага 2020 пътуване ваканция промоции промоционални оферти промоционални оферти 2020 ранни записвания ранни записвания 2020 промоционални оферти 2020 обиколна екскурзия обиколен тур екскурзия с водач от българия samoletna ekskurzia v chehia samoletni ekskurzii v chehia ekskurzia v chehia samoletna ekskurzia do chehia ekskurzia do chehia ekskurzia do cheshkata republika ekskurzii do republika chehia oferti za chehia oferti za chehia 2020 ekskurzia do chehia sas samolet avtobusna ekskurzia chehia avtobusna ekskurzia do chehia samoletna ekskurzia do praga praga chehia 2020 mayski praznitsi praga mayski praznitsi praga 2020 patuvane vakantsia promotsii promotsionalni oferti promotsionalni oferti 2020 ranni zapisvania ranni zapisvania 2020 promotsionalni oferti 2020 obikolna ekskurzia obikolen tur ekskurzia s vodach ot bulgaria

Оферта № Е204
Абонирайте се за нашите специални предложения