deltatours.bg

Фото екскурзия Чудната природа на Южна Албания с остров Корфу и Йоанина

Вид транспорт: Автобус Автобус
Код на програма: E-129
5 дни / 3 нощувки
Маршрут: София - Йоанина - Саранда - Ксамил - Корфу - Мецово - София

Прикачен файл: 129DT-PhotoTour Saranda2019.doc
Дати на отпътуване:

Цена от: 385 лв.

Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други
 • Полезна информация за Албания
Албанска Ривиера се нарича южното крайбрежие на Албания, разположено на Йонийско море. По продължение на морската шир са разположени малки плажчета, закътани сред зелени отвестни хълмове. Те се характеризират с каменни къщи със сини врати, които напомнят за гръцки пейзаж. Постоянни жители са кози, овце или крави, които се разхождат свободно по улиците, овчарите почиват в сянката на безбройните маслинови горички. Възрастни жени, всички в черно, но с бели кърпи на главите си, се катерят по стръмните склонове на калдъръмениге улички. Забравените църкви и манастири, датиращи от 13 век, са с изненадващи красиви стенописи, а от останките на старите крепости можем да се полюбуваме на наистина спиращи дъха гледки. През лятото по каменните стени пълзят бугенвилии, а през зреят цитрусови плодове. Албанската ривиера е най-слънчевото място в Албания, където лимоните приличат на портокали, а сушените смокини са най-сладки.

5 дни/3 нощувки с Фотограф и водач от агенцията

Акценти в програмата:
Йоанина с езерото Памвотида
Саранда с крепостта Лекуреши
Синьото око - бездънния извор на сините пеперуди
Ксамил - Албанското Бали
Корфу - острова на Нимфите
Мецово - селцето от дърво и камък


Дата: 05.06. – 09.06.2019         

1-ви ден /05.06.2019 сряда/: Отпътуване от София в 21:00 часа от паркинга пред Национален стадион „Васил Левски” по маршрут София-Дупница-Сандански-Кулата-Солун-Йоанина. Нощен преход през Гърция по магистралата Егнатия.

2-ри ден /06.06.2019 четвъртък/: Пристигане в столицата на Епир, разположена на красивото езеро Памвотис, преди изгрев. Време за снимки, кафе, закуска или посещение на крепостта, свързана с управлението на Али паша по време на османското владичество.Около 9:00 часа възможност за посещение с лодка на островчето Ниси, намиращо се в централната част на езерото. В него се съхраняват една малка църква, в която подгонен от пратениците на султана се укрива Али паша, но бива заловен и обезглавен. Островът е дом на около 100 семейства и има обиколна пътека, по която може да го заобиколите. Отпътуване от Йоанина към пещерата Перама, простираща се под хълм в близкото едноименно селце, от което се открива прекрасна гледка към езерото, и известна с голямото си разнообразие на сталактити и сталагмити. Отпътуване за Саранда около обяд. Пристигане в красивото градче на Йонийско море около 15:00 часа. Настаняване в хотел 3*. Свободно време за почивка, разходка и изкачване на близкия хълм, на който се намира бившата крепост Лекуреши (подходящо за панорамни снимки). Кацнала на хълма над града тя предлага невероятна гледка към залива и околностите на Саранда. Свободно време за вечеря. Нощувка.

3-ти ден /07.06.2019 петък/: Закуска. Отпътуване към Синьото око – малко кристално езеро, разположено сред прекрасен парк с невероятна природа и причудлива растителност, защитен обект на ЮНЕСКО. Време за снимки на околността, бистрата река и множеството пеперуди с мастиленосини криле. Около обяд отпътуване за Ксамил, едно райско кътче от Южна Албания, състоящо се от кокетно селце, няколко заливчета и 4 малки островчета. Морето е плитко, топло и прозрачно с множество рибки. Заливчетата са покрити с бял пясък, заради което кръстихме мястото „албанското Бали“.Свободно време за почивка,обяд и плаж. Изчакване на залеза над красивата местност. Връщане в хотела в Саранда, свободно време за вечеря. Нощувка.

4-ти ден /08.06.2019 събота/: Закуска. Този ден е посветен на Йонийско море и острова на Нимфите - Корфу, безспорно един от най-красивите острови на Йонийско море в Гърция. Отпътуване с ферибот за Корфу рано сутринта. Първата спирка е на полуостров Канони с Мишия остров и манастрира „Панагия Влахерна”.Следва посещение на двореца „Ахелион“, бивша лятна резиденция на императрица Сиси, притежаващ както прекрасна архитектура, така и едни от най-красивите градини на острова. Връщане в столицата на острова Корфу-град. Свободно време за обяд и разходка. Възможност за посещение и снимки на старата Венецианска крепост, пазителка на града. Късния след обяд връщане в Албания с ферибот. Свободно време за вечеря. Нощувка.

5-ти ден /09.06.2019 неделя/: Закуска. Отпътуване за България през Гърция. Кратка спирка за посещение на Мецово-живописно старинно градче в планината Пинд, разположено амфитеатрално по склоновете и. На височина от 1200 метра природата е подарила пълното си великодушие, награждавайки го с великолепни пейзажи, иглолистни гори и 3 красиви върха – Зигос, Перистери и Катара. Всички къщи са изградени в традиционен за планинските райони стил – каменни стени и покриви от дърво и керемиди. Свободно време за обяд. Отпътуване за България, пристигане в София късно вечерта.

 
Цена на човек на закуска Цена
При 20 участници При 30 участници
В двойна и тройна стая
 
445.00 лв 385.00 лв
Доплащане за единично настаняване
 
50.00 лв 50.00 лв
 

Визитка на вашия водач:
Казвам се Дамян Хаджииванов и съм професионален фотограф. След като преследвах кариера в ИТ сектора повече от 15 години, през 2013 г. реших да направя живота си по-щастлив и опростен, като се посветих на фотографията. Обичам да снимам много неща, основно травъл фотография, портрети и интересни събития. Също съм и сток фотограф, работя с около дузина агенции. Артистичният ми псевдоним е Light Captured. Харесва ми да шофирам, наскоро изчислих пробега си и изглежда, че съм бил до Луната и обратно около 3 пъти! Очаквам с нетърпение да пътуваме и снимаме заедно!

Краен срок за записване по програмата: 17 май 2019г
 
Цената включва:
 • Транспорт с лицензиран туристически автобус;
 • Всички пътни и магистрални такси;
 • 3 нощувки със закуски в хотел “Vola” 3*  /категоризацията е определена по албанското законодателство/ http://hotelvola.com/;
 • Медицинска застраховка с асистанс и покритие 5 000 евро;
 • Посещение на Йоанина;
 • Посещение на Синьото око и Ксамил;
 • Посещение на остров Корфу с ферибот;
 • Посещение на Мецово;
 • Водач-фотограф от фирмата и екскурзоводско обслужване.
Цената не включва:
 • Разходи от личен характер;
 • Билет за корабче по езерото Памвотида – около 3,60 евро в двете посоки – заплаща се на място;
 • Входна такса в Старата крепост Корфу – 3 евро;
 • Входна такса в пещерата Перама – Йоанина – 5,5 евро;
 • Входна такса в двореца Ахилеон Корфу – 5 евро.
Hotel Vola 3* Разположен до малък плаж в началото на пътя, който свързва Саранда с Бутринт, хотел Vola предлага  ползване на паркинг, безплатен Wi-Fi, ресторант и бар с тераса. Всяка стая има балкон, като повечето стаи са с морски изглед, кабелна телевизия и хладилник. Гостите могат да намерят на пешеходно разстояние барове и нощни клубове до плажа, ресторанти, предлагащи разнообразна традиционна албанска или средиземноморска кухня, както и магазин за хранителни стоки в непосредствена близост до хотела. Центърът на Саранда е отдалечен на около 1 км. от хотела.

Валута: Албански леки
1 лев = 65-68 албански леки /ALL/
1 евро = 128-130 албански леки /ALL/


Минимален брой участници за осъществяване на програмата: 20 човека.
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой участници: 20 дни преди началната дата на отпътуване.
Начин на плащане: депозит 40% от пакетната цена, доплащане – до 14 дни преди отпътуване.
Необходими документи: лична карта или валиден задграничен паспорт. За деца под 18 години пътуващи с 1 родител или без родители - нотариално заверена декларация, че са съгласни детето да пътува в чужбина и задължително паспорт. Деца, чийто родители имат различни фамилии е задължително да носят копие от акта за раждане на детето.  Няма визови, санитарни и медицински ограничения и специални изисквания за страните по маршрута.
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъпа до страните по маршрута, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини. Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.97 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“ със ЗД „Евроинс“ АД  и номерът на застрахователната полица е: 03700100001658/28.09.2018 год.
По желание, можем да предложим Застраховка „Отмяна на пътуване“. За повече информация, моля да се свържете с офиса.
 

Албания –  Страната на орлите или бункерът на Европа

Наричат Албания Страната на орлите. Странното е, че това е страната, за която човек може да изброи най-много епитети без да се замисли! Може да е и Страната на мерцедесите, Страната на най-многото бункери на глава от населението, Страната на най-многото бензиностанции на глава от населението, Страната на абсурдите.Независимо от всичко това, тази малка балканска страна се превърна в последните години в доста популярна туристическа дестинация.

Площ  28 748 кв.км.
Население:  3 620 000 жители
Климат субтропичен, средиземноморски. Средните температури за януари са 8-9 градуса, за юли 24-25 градуса. Главни реки - Дрин, Семани, Вьоса. Езера - Шкодренско, Охридско, Преспанско.
Столица - Тирана (430 хил. ж.). По-големи градове - Дуръс (85 хил. ж.), Албасан (83 хил. ж.), Шкодра (82 хил. ж.), Вльора (74 хил. ж.)
Парична единица: Албански лек.
Официален език: албански, но можете да се разберете на приличен английски.
Необходими документи: С Решение №330 от 29.05.2003 г. на МС на Р Албания българските граждани, притежатели на валидни паспорти (най-малко 6 месеца след датата на влизане), могат да влизат и пребивават в Република Албания без визи (според информация на сайта на Министерство на Външните Работи на Албания, българските граждани могат да влизат в страната и само с лична карта). Престоят е ограничен до общо 90 дни в рамките на 1 година. Максималният еднократен престой не може да надвишава 30 дни. При пребиваване в страната за по-продължителен период, следва да се получи разрешение, издавано от органите на албанското вътрешно министерство. До 25.10.2008 г. при влизане в Албания се заплащаше входна такса от 10 евро, която вече е премахната. При самостоятелно влизане в страната, на граничните контролно-пропускателни пунктове се попълва установен образец на статистическа карта за влизане, която сте длъжни да представите на границата при напускане на Република Албания. 

Транспорт: шосета - 7.5 хил. км; ж.п. линии - 720 км. Националната пътна мрежа на страната е в сравнително добро състояние. С влак може да се стигне само до някои градове в северната и югоизточната част на страната. С автобус може да се стигне почти навсякъде. Редовни фериботни линии с Италия и Гърция има от пристанищата на Дуръс, Вльора и Саранда. 
Летища: международно летище в Тирана – Ринас
Наеми кола: Няма някакви специални по-различни изисквания за това. Предлагат се различен клас автомобили, като са застъпени и луксозни модели. Цените на обикновените класове варират от 25 – 30 евро на ден. Значение има и периода на ползване.Луксозни автомобили и джипове са с цени от 55 – 125 евро на ден. В летния сезон цените се вдигат с до 10 % нагоре.

Култура и традиции: Най-древен художествен занаят на албанците по всеобщо признание е обработката на сребро - изкуство, чиито корени се проследяват в илирийската епоха. В средните векове и в ново време художествени отливки се практику­ват в Елбасан (катарами за колани, инкрустации за оръжие и др.), в Тирана и Шкодра се изработват фини украшения за мъжкия и женски тоалет: верижки, висулки, обици, гривни (този вид приложно изкуство процъфтява и сега).Примитивното производство на вълнени тъкани е породило килимарското изкуство. Големи гладки килими, пухкави „Велендзи", малки влакнести „санджаде", калъфки за въз­главници, дамски чанти и други подобни вещи изпълват съвременния бит. През по-голямата част от съществуването си, албанската култура се развива почти изолирана от останалите култури. До идването на комунистите на власт след края на Втората световна война, обществото има предимно родово-кастов характер. В някои райони на Албания кръвната вендета все още се практикува.
Грамотността в Албания е 93% — сравнително висока в световен мащаб, но все пак най-ниската в Европа.


По-важни исторически събития и дати - 2000 г. пр. Хр. - територията е обитавана от илирийски племена; II в. пр. Хр. - включена в римската провинция Далтамация; V в. - включена в състава на Византия; 1205 г. - по крайбрежието се настаняват венецианци; ХIV в. - завоювана от сръбската държава; 1443-1468 г. - борба против османското нашествие-Скендербег; 1479 г. - в състава на Османската империя; 28 ноември 1912 г. - провъзгласена независимостта; 1928 г. - Ахмед Зогу се обявява за крал; 1939 г. - Албания е окупирана от италиански войски; 1943 г. - немска окупация; 2 януари 1946 г. - провъзгласена Албанска народна република - комунистически режим; 1990 г. - начало на демократизацията на страната.

Страната и хората: Албанците се делят на две основни групи: геги и тоски. Тоските населяват предимно южната част на страната, а гегите обитават северната. Между тези две групи не съществуват разлики по отношение на диалекта и начина им на живот. 2% от населението на Албания са съставени от гърци, българи, македонци, сърби и роми. 
Езикът на албанците се отнася към индоевропеиското семейство, но не се включва към никоя от групите на това семейство. Някои изследователи откриват в него илирийски, други - тракийски елементи, посочвайки лексиката която го сближава с румънския език.


Национална кухняКухнята на Албания, макар че е повлияна от турската, гръцката и италианската кухни, силно запазва своите напълно специфични вкусове. Основната храна на албанците е обядът. Обядът обикновено състои от "gjelle" (основно ястие на месна основа), придружен от салата от пресни зеленчуция, като домати, краставици, зелени чушки и маслини. Салатата е подправена с леки подправки (маслиново масло, оцет и сол). Морските дарове и специалитетите от тях са често приготвяни в крайбрежните райони или градове с езера, като Шкодра. Албански зеленчуков пай, е традиционна албанска рецепта. Албанските пайове обикновенно са направени от тънки тестени листа, които могат да се разточат у дома или да се купят от супермаркета. Повечето пайове, приготвени от албанските готвачи не са сладки.Така, парче от такъв пай може да послужи като основно ястие.Hasude е традиционен албански десерт, приготвен от захар, царевично нишесте, масло и вода. Друго типично албанско ястие е byrek. Това е ястие от точени кори с плънка от спанак или сирене. Тирана fergese с чушки е също традиционно албанско ястие, а един от най-вкусните десерти е Treleche, приготвен от 3 вида мляко на пластове и обикновено полят с карамел.

Забележителности: Албания е известна като страната на бункерите. По времето на Енвер Ходжа са построени над 700 хиляди бункера на цялата й територия в случай на ядрена атака, които приличат на огромни бетонени гъби. Тирана не се различава особено от другите европейски градове. Там е пълно с модерно строителство, облагородени паркове и алеи, широки булеварди, скъпи магазини, заведения и голям брой високи сгради. Сред забележителностите си заслужава да видите площада “Скендербей", Операта, Джамията Етем бей, Националната библиотека, символът на града – Часовниковата кула, руините на Юстиниановата крепост, Националния исторически музей. Сред атракциите са зоологическата и ботаническата градина. Но най-силно впечатление прави лифтът “Дайти” в северната част на столицата, който отвежда туристите за минути в един запазен планински кът. Отгоре на 1000 м височина се вижда цяла Тирана и дори Адриатическо море.
На около 86 км от Тирана в делтата на река Дрин, покрай Шкодренското езеро е друг именит град в Албания – Шкодра.Той е много близо до Черна Гора. В района основна забележителност е средновековната крепост Розафа, от чиито крепостни кули се открива гледка към езерото, града и на юг към морското крайбрежие.
Най-голямото пристанище в страната и бивша нейна столица по време на Втората Световна война е град  Дуръс. През комунизма той е символ на свободата, защото е портата на емигрантите към запада. Градът е разположен на  Адриатическо море и е популярен сред туристите морски курорт. Намира се на около половин час от Тирана. В него интересни са руините на крепостната стена, амфитеатърът от римско време, джамията Фатух, културния център и старите бункери около плажа.
Вльора е второто по големина пристанище в Албания. Намира се на залив със същото име на Адриатическо море. Има фериботна връзка, която ще ви отведе директно до италианските градове Бриндизи и Отранто. Албанците го наричат перлата на своите курорти, тъй като там има всичко, от което един почиващ се нуждае – красиви плажове, активен нощен живот и много заведения с вкусна храна. Когато отидете там, посетете джамията Мурадие и Музеят на независимостта в сградата на първото албанско правителство.
Достоен за списъка на ЮНЕСКО е град Саранда. В последните години той изживява строителен бум. Свързан е с ферибот с остров Керкира и много от туристите на гръцка територия си правят разходки за един ден до Албания. Саранда е с красив и чист пясък. По крайбрежието има луксозни хотели и градът предлага атрактивен нощен живот, като особено популярна е дискотеката на яхта. В околията има маслинови гори, а белите пясъчни ивици са на 10 мили в южна посока.
Крайбрежието около Саранда е осеяно с малки пясъчни заливи с тропическа растителност и палми, което й е спечелило прозвището Тропическия рай на Албания. Сред тях са Крореж, Какоме и най-вече известният като албанското Бали плаж на Ксамил, който е истинска перла и прилича с своите заливи, островчета, бяр пясък и кристална вода на тропически остров. За любителите на гръцката кухня и култура –остров Корфу е на около час и половина път с ферибот. Известно място в региона е древният град Бутринтиум или както го наричат местните Бутринт. Той е разположен между едноименното езеро, Адриатическо море и река Павла и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Местността е обособена в национален парк “Бутринт”. Градът датира отпреди 2500 години и е разположен на 11 кв. мили. Вторият обект, признат от ЮНЕСКО за световно значим, е град Гирокастра, заседнал в долината на Дринос. Това е запазен османски град с турски къщи  отпреди 3 века. В него е роден най-големият любител на бункерите в историята Енвер Ходжа. В планинската част е разположен старият град, който е архитектурен резерват. Над него има крепост, създадена от византийците, в която се архивират всякакви оръжия от далечни времена до днес. Сред атракциите са танк и самолет, качен на крепостта.

Според повечето европейци и американци посетили страната, тя е една от най-евтините страни за туризъм и почивка в Европа. В последните години страната с най-много мерцедеси на глава от населението изживява истински икономически и туристически апогей. Стотици хиляди туристи се стичат, за да станат свидетели на бързото изграждане на една модерна дестинация, която има какво да покаже на своите гости. Това повиши чувствително равнището на цените и въпреки всичко доста български туристи в последните години посетиха Албания, за да се уверят с очите си, как една малко изостанала и изолирана страна се превръща в истинска туристическа държава с прекрасна природа и добре уредени курортни центрове.

 
Видео

Карта

Етикети фотопленер фотопленер 2019 фотопленер албания фотопленер албания 2019 фотопленер корфу фотопленер корфу 2019 фото тур фотографско пътуване фото тур 2019 фотографско пътуване 2019 фото трип фото екскурзия фотографска екскурзия фото екскурзии 2019 фото тур промоция оферта фото тур фото тур с автобус фото тур самолет фото тур делта турс фотографско пътуване делта турс пътуване с фотограф екскурзия с фотограф фото тур албания фото тур албания 2019 фотографско пътуване албания фотографска екскурзия албания фото тур корфу фото тур корфу 2019 фотографско пътуване корфу фотографска екскурзия корфу пътуване ваканция промоции промоционални оферти промоционални оферти 2019 ранни записвания ранни записвания 2019 промоционални оферти 2019 обиколна екскурзия обиколен тур автобусна екскурзия автобусна екскурзия от делта турс автобусна екскурзия от делта турс 2019 автобусни екскурзии автобусни екскурзии от делта турс автобусни екскурзии от делта турс 2019 fotoplener fotoplener 2019 fotoplener albania fotoplener albania 2019 fotoplener korfu fotoplener korfu 2019 foto tur fotografsko patuvane foto tur 2019 fotografsko patuvane 2019 foto trip foto ekskurzia fotografska ekskurzia foto ekskurzii 2019 foto tur promotsia oferta foto tur foto tur s avtobus foto tur samolet foto tur delta turs fotografsko patuvane delta turs patuvane s fotograf ekskurzia s fotograf foto tur albania foto tur albania 2019 fotografsko patuvane albania fotografska ekskurzia albania foto tur korfu foto tur korfu 2019 fotografsko patuvane korfu fotografska ekskurzia korfu patuvane vakantsia promotsii promotsionalni oferti promotsionalni oferti 2019 ranni zapisvania ranni zapisvania 2019 promotsionalni oferti 2019 obikolna ekskurzia obikolen tur avtobusna ekskurzia avtobusna ekskurzia ot delta turs avtobusna ekskurzia ot delta turs 2019 avtobusni ekskurzii avtobusni ekskurzii ot delta turs avtobusni ekskurzii ot delta turs 2019

Оферта № Е129
Абонирайте се за нашите специални предложения