deltatours.bg

Аржентина – Водопадите Игуасу – Бразилия с Рио, Копакабана и Ангра дос Рейс, с възможност за посещение на столицата на Уругвай - Монтевидео

Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: E-117
13 дни / 10 нощувки
Маршрут: София - Рим/ Франкфурт – Буенос Айрес – Монтевидео - Буенос Айрес - Игуасу – Ангра дос Рейс - Рио де Жанейро – Рим/ Франкфурт – София

Дати на отпътуване:

Цена от: 0 лв.

Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други
 • Полезна информация за Аржентина
Ранни записвания до 28.02. за дата 19.04, до 19.03. за дата  17.11.!

Програма
 
Ден 1 София – Рим/ Франкфурт – Буенос Айрес
Отпътуване от София в 19.05 ч. – за дата на тръгване 19.04. с полет на ALITALIA за Рим /* в 14.15 ч. с полет на LUFTHANSA за Франкфурт. Кацане в 21.45 ч./*15.40 ч. Продължаване същата вечер в 21.45 ч./*22.15 ч. за Буенос Айрес.

Ден 2 Буенос Айрес
Кацане в 06.45 ч./*08.00 ч. на международното летище Eзейза в аржентинската столица Буенос Айрес. Посрещане от представител на местната агенция и начало на туристическата обиколка на града с местен екскурзовод по известните булеварди Санта Фе и 9 юли, с разглеждане на площад де Майо, сградата на Правителството, Националния Конгрес, Театър Колумб, Обелиска – символът на града, Катедралата, квартал Реколета, пристанището Мадеро, кварталите Сан Телмо и Ла Бока. Разходка по Каминито – уличката на емигрантите и парка Палермо. Настаняване в хотел в Буенос Айрес. Свободно време. Нощувка.

Ден 3 Буенос Айрес – Фиеста Гауча (по желание)
Закуска. Факултативна екскурзия - излет сред природата на южноамериканската пампа. Посещение на типична ферма на гаучос /аржентински каубои/, където ще бъдете посрещнати със специален обяд с креолска скара. Фиеста Гауча е незабравимо изживяване с много вино, песни, танци и състезания на кон. Ще имате възможност да се запознаете с местния бит и обичаи. Ще се насладите и на шоу - демонстрация на ловкостта на гаучото. Връщане в хотела. По желание посещение на Танго шоу. Нощувка.

Ден 4 Буенос Айрес – Монтевидео (екскурзия по желание)
Закуска. Свободен ден със следните фантастични предложения. По желание екскурзия „Тигре и Делта” - отпътуване за крайбрежната зона на Буенос Айрес - Ел Тигре край река Рио де ла Плата. Разходка с корабче до островите по делтата на река Парана – любимо място сред природата. Другото предложение е да посетите някои от многобройните тематични музеи в Буенос Айрес или живописния пазар за плодове в сърцето на града. Следващото предложение е факултативна еднодневна екскурзия до Монтевидео - столицата на Уругвай: трансфер до пристанището на Буенос Айрес, пътуване с ферибот на Букебус в посока Монтевидео. Трансфер до града и панорамна обиколка с автобус на местна туристическа компания със смесена група и беседа на чужд език (при 15 записани туристи, групата ще бъде съпроводена от българския водач). Връщане вечерта към 23.00 ч. в хотела в Буенос Айрес. Нощувка.

Ден 5 Буенос Айрес - Игуасу (от бразилска страна)
Закуска. Трансфер до аерогарата за вътрешен полет до водопадите Игуасу (~1.45 мин.). Кацане, посрещане и трансфер до Националния парк Игуасу (UNESCO), част от който са водопадите (в превод „Голяма вода”), простиращи се на широчина 2.7 км /входната такса се заплаща на място/. Посещение на водопадите от бразилска страна. В зависимост от нивото на водите на река Игуасу, броят на малките и големите водопади, намиращи се сред разкошна тропическа растителност, варира от 150 до 300. Тук е Птичият парк, една туристическа атракция, част от резервата, предлагащ голямо разнообразие от птици от цяла Бразилия / входната такса е включена в пакетната цена/. По желание полет над водопадите с хеликоптер, за да се изкачите на 1650 м над земята. Настаняване в хотел в селището Фоз до Игуасу на бразилска територия. Вечеря. Нощувка.

Ден 6 Игуасу (от аржентинска страна)
Закуска. Разглеждане на това природно чудо от аржентинска страна със спиращи дъха гледки и изумителни панорами, от която се открива 3/4 от това приказно явление. Разходката по специални пътища и мостове отвежда в непосредствена близост до някои от тях, под дъги от дъжд и мъгла, образувани от падащата вода, се стига в близост до най – високата част, Дяволското гърло (Гарганта дел Диабло) - най – впечатляващият и най - популярният от всички водопади с ширина 150 м, с най – голям дебит и с формата на подкова, намиращ се точно на границата между двете страни. По желание за качване на адреналина – Гран Авентура, незабравимо мокро приключение, при което качени на борда на моторна лодка, ще стигнете до самите падове на водопада. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 7 Игуасу – Рио де Жанейро (Корковадо)
Закуска. Полет за Рио де Жанейро. Кацане, трансфер и начало на туристическата програма. Когато се каже Рио, веднага в ума избухват мисли, свързани с блестящите оскъдни костюми по време на Карнавала, плажа Копакабана, неудържимите ритми на самбата и статуята на Христос (38 м), благославяща посетителите, разперила ръце от върха на планината Корковадо на 710 м надморско равнище, избрана като едно от новите седем чудеса на света. Следва пътешествие, започващо от Космо Вело с влакче, лъкатушещо по тясна стръмна жп линия между тропически дървета и храсти на Националния парк Тижука, стигащо почти до подножието на статуята. Панорамата към планините, към залива и града е божествена, усещането, че всичко е под краката, е натрапващо. Настаняване в хотел в района на Копакабана/ Ипанема. В края на деня посещение на царството на скъпоценните камъни в световно известната бижутерска къща Щерн. Нощувка.

Ден 8 Рио де Жанейро - Копакабана/ Ипанема
Закуска. Свободно време за плаж и разходка. Нощувка.

Ден 9 Рио де Жанейро (Захарната глава)
Закуска. Полудневна обиколка на космополитния Рио де Жанейро. Разходка из центъра на града, из тесните улички и исторически сгради, нашепващи легенди и истории. Всяко кътче тук има уникален облик – сградата на Градския Театър, площад XV, красиво реставрираната сграда на Банка до Бразил, приютила Културния център, Националния исторически музей, Националната Библиотека, манастирът Сао Бенто. Следва посещение на Захарната глава, която заедно със самбата, плажовете и красивите жени, си остава една от оригиналните и запомнящи се забележителности на Рио. Наистина заслужено! Изкачването е с кабинков лифт и след кратко пътуване, от първата спирка, от върха на Моро де Урка (220 м) и от върха на Захарната глава (396 м) ще се разкрие незабравима гледка към плажовете на Копакабана и Ипанема, към статуята на Христос Изкупителя, към залива Гуанабара. Продължаване към Маракана, най – големият стадион в света с капацитет повече от 160 000 зрители, храмът на бразилския футбол (фотопауза и разглеждане отвън). Нощувка.

Ден 10 Рио де Жанейро - Петрополиш (по желание)
Закуска. Свободно време за плаж и разходка или по желание екскурзия до колониалния град Петрополиш, разположен на 65 км от Рио де Жанейро, изграден в европейски стил от бразилския император Педро ІІ. Тук той построява своята лятна резиденция – Императорският дворец, превърнат в музей. Връщане в хотела в Рио. По желание и срещу допълнително заплащане шоу – спектакъл Бразилска самба с много страст, ритъм, вихрени танци и карнавални костюми. Нощувка.

Ден 11 Рио де Жанейро – Ангра дос Рейс (по желание)
Закуска. Свободно време или по желание целодневна екскурзия с включен обяд до Ангра дос Рейс. Пътят ще ви отведе до едно от най - красивите кътчета на бразилското крайбрежие. Тюркоазени води, красиви плажове с фин пясък, спокойствие и всепоглъщаща зеленина, правят това място предпочитано от най - богатите хора в Бразилия. Предстои круиз, който ви отвежда до някои от стотиците острови, които са пръснати като мъниста сред синята водна шир. Тук сред островите отново ще имате възможност да поплувате и да се порадвате на прекрасните слънчеви лъчи. Връщане в Рио. Нощувка.

Ден 12 Рио де Жанейро – заливът Гуанабара (по желание) – Рим/ Франкфурт
Закуска. Свободно време или по желание полудневна екскурзия в залива Гуанабара – ще можете да се насладите на забележителния Рио де Жанейро, разхождайки се с лодка до другия бряг – град Нитерой и моста покрай красиви плажове, скали с екзотични форми и хълмове. Връщане в Рио. Трансфер до летището и полет в 14.30 ч. за Рим за група с дата на отпътуване от България 19.04./*в 22.40 ч. за Франкфурт за група с дата на отпътуване 17.11. Забележка: Възможна е промяна в поредността на дните за провеждане на допълнителните екскурзии.

Ден 13 Рим/ Франкфурт – София
Кацане в Рим в 06.55 ч./*във Франкфурт в 11.00 ч. Полет в 09.25 ч./*14.55 ч. за София. Кацане в София в 12.15 ч./*18.10 ч.

Намаление за: трети възрастен на допълнително легло:
180 лв. дете до 12 г. с 2-ма възрастни на допълнително легло – 280 лв.

Примерни хотели, ползвани по тази програма: Scala Hotel Buenos Aires (http://scalabuenosaires.com/es/) или подобен в Буенос Айрес, Recanto Cataratas Thermas Resort Convention (http://www.recantocataratasresort.com.br/) или подобен в Игуасу, hotel Rio Othon Palace (https://www.othon.com.br/hotel-copacabana/rio-othon-palace/) или подобен в Рио де Жанейро.

Мин.бр. туристи за осъществяване на екскурзията: 15 туристи
Срок за уведомление при недостигнат мин.бр. туристи: 20 дни преди началната дата.
Необходими документи: ксерокопие на задграничен паспорт с минимум 6 – месечна валидност към крайната дата на пътуване; няма визови, санитарни, медицински и визови изисквания за посещаваните по маршрута страни.
Начин на плащане: депозит – 2000 лв., доплащане – до 30 дни преди отпътуване.
Застраховка „Отмяна на пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


 
Цената включва:
 • самолетен билет на ALITALIA София – Рим – Буенос Айрес – Рио де Жанейро – Рим – София с включени летищни такси на стойност 490 EUR – за група с дата на тръгване 19.04.,
 • самолетен билет на LUFTHANSA София – Франкфурт – Буенос Айрес – Рио де Жанейро – Франкфурт – София с включени летищни такси на стойност 510 EUR към 25.01.2019 г. – за група с дата на тръгване 17.11.,
 • самолетен билет Буенос Айрес – Игуасу – Рио де Жанейро с включени летищни такси,
 • 10 нощувки, 10 закуски в хотели 4****, от които 3 - в Буенос Айрес в централно разположен, 2 – в Игуасу, 5 – в Рио де Жанейро, 2 вечери в хотела в Игуасу,
 • всички трансфери, упоменати в програмата,
 • полудневна обиколка на Буенос Айрес,
 • полудневна туристическа програма в Рио де Жанейро с изкачване с железница на планината Корковадо до статуята на Христос,
 • полудневна туристическа програма в колониалния център на Рио де Жанейро и изкачване с лифт до хълма Урка и до хълма Захарната глава,
 • посещение на бижутерска къща Щерн,
 • посещение на водопадите Игуасу от аржентинска и бразилска страна с местен екскурзовод,
 • входна такса за посещението на Птичия парк,
 • водач – преводач от агенцията и обслужване с превод на български език за включените в пакетната цена посещения и мероприятия.
Цената не включва:
 • единична стая доплащане – 985 лв.;
 • при недостигнат мин.брой от 15 туристи и при записани не по – малко от 12 тур. – 95 EUR,
 • вход за аржентинската част на Игуасу – 27 USD /заплащат се на място в местна валута/, за бразилската част на Игуасу – 23 USD,
 • бакшиши за шофьори и екскурзоводи - 40 USD /заплащат се с основния пакет/,
 • медицинска застраховка с покритие 25 000 EUR на ЗД „Евроинс“ – 24 лв., над 65 г. – 32 лв., над 70 г. – 48 лв.
Допълнителни мероприятия:
 • Аржентина: Тигре и Делта – 55 USD,
 • Фиеста Гауча с включен обяд – 120 USD,
 • Танго шоу с вечеря – 100 USD;
 • Уругвай - екскурзия до Монтевидео с включен трансфер до пристанището от/до хотела – 310 USD,
 • Игуасу: Гран Авентура „Голямо мокро приключение“ – 95 USD,
 • разходка с хеликоптер над водопадите (15 мин.) – ~145 USD /заплаща се на място/;
 
 • Бразилия: Самба шоу – 96 USD без вечеря,
 • еднодневна екскурзия „Ангра до Рейс – круиз с включен обяд“ – 73 USD,
 • полудневна екскурзия „Заливът Гуанабара“ – 45 USD,
 • екскурзия до Петрополиш – 69 USD.
Забележка: екскурзиите се провеждат в смесени групи с други туристи на английски и испански език. Задължително се заявяват преди отпътуване и се заплащат с основния пакет. Група от записани мин. 10 туристи се придружава от българския водач. Цените на допълнителните екскурзии подлежат на препотвърждение, както и тяхната последователност на провеждане.

Аржентина – Страната на богатствата и Родината на страстното танго
 
Аржентина е една от най-удивителни латиноамерикански страни. Тя поразява с пленителните си пейзажи и уникални природни богатства. Aтлантическото крайбрежие и заснежени върхове на Андите, необятните равнини на величествена Патагония и спиращите дъха вдопади Игуасу са само част от този пъстър микс от природна красота – истинска радост за душата на всеки запален пътешественик.
Аржентина предлага чудесни условия за всякакъв вид туризъм. Любителите на слънцето и морските емоции могат с наслада да почиват в някой от прекрасните летни курорти Мар дел плата и Пинамар. Ако сте почитатели на виното се отправете към регионите около оживения град Мендоса, които се славят с производство на превъзходно вино. В невероятния планински курорт Барлиоче, прочут като един от най-добрите курорти в цяла Латинска Америка, можете да покарате ски и сноуборд през зимата и да се насладите на пълноценен отдих на брега на езерото Науел Уапи през останалата част от годината. Ако сте спортни ентусиасти, тук има възможности за колоездене, пешеходен туризъм, рафтинг и риболов. Уникално изживяване е и посещението на Огнената земя Терра дел Фуего, която е най-южната област в страната и най-близката точка до Антарктида. Срещата с пингвините и огромното разнообразие на дивата природа в потъналия в кристални ледници район предизвикват незабравими емоции. Сред всичко това изпъква космополитната аржентинската столица Буенос Айрес – един съвременен и пулсиращ град, изпълнен с много живот и енергия. В нея можете да усетите колко е страстно аржентинското танго, колко горещи и темпераментни са местните жители и колко силно обичат футбола, вкусната храна и забавленията.
 
Георграфско положение:
Аржентина е разположена в югоизточната част на Южна Америка. На полуостров Валдес се намира най-ниската точка на континента – 35 m н.в.) Аржентина владее малки острови и източната част на остров Огнена земя. 
 
Релеф:
В Аржентина преобладават големите релефни форми. Релефът на страната е предимно равнинен, зает от обширната Лаплатска низина, която включва Гран Чако, Ентрериос и Пампата. Хълмистата равнина.  Гран Чако е покрита с редки гори, обширни пасища, блата и мочурища. Ентрериос (исп. „междуречие“) е плодородната низина между реките Парагвай и Уругваай. Пампата заема южната част на Лаплатската низина. Те са едни от най-плодородните области в света и са житницата на Южна Америка.  Тук е и столицата Буенос Айрес. На юг е разположено полупустинното плато Патагония. Западните части на Аржентина до границата с Чили са заети от планинските вериги на Андите с най-висока точка връх Аконкагуа  (6960 m), който е втори по височина континентален връх след Еверест.
 
Климат и природа:
Аржентина попада в границите на три климатични пояса. Климатичните особености от най-северната до най-южната част драматично се изменят. Страната е разположена в тропичния, субтропичния и умерения климатичен пояс. Природата на Аржентина е изключително разнообразна и няма нищо по-нормално от това, предвид огромната и територия. Северните части на Аржентина са заети  от Лаплатската низина. Тя може да бъде поделена на три съставни части. На север е Гран Чико. Тази област попада в тропиците. Покрита е с тропични гори. Климатът е влажен. От изток на запад валежите намаляват. По на юг се намира Ентерериос. Тази равнина е заключена между Парагвай, Бразилия и Уругвай. Тук на границата с Бразилия е разположена най-голямата природна забележителност на Аржентина – водопадът Игуасу. Най-популярна е Пампата. Тя е най-южната от трите части на Лаплатската низина. Попада в субтропичния климатичен пояс. Има плодородни почви и това е основа за изключително силно развито земеделие. Отглеждат се най-различни видове плодове и зеленчуци. Пам На юг от Лаплатската низина се простира платовидна област, известна под името Патагония. Често за Патагония се казва, че е земя на края на света. Покрита е основно с тревиста, степна растителност. Тук има около 20 национални парка. Тази част от страната е много рядко населена. Колкото по на юг се отива, толкова по-сурови стават условията. На запад постепенно надморската височина се увеличава. За Аржентина е характерно, че склоновете на Андите са по-полегати, за разлика от тези в Чили. В най-южните части на Аржентина се намира Огнена земя. От тук до Антарктида има само вода. През зимата нахлуват смразяващи студове. Времето тук може да стане доста неприятно дори и в разгара на лятото. Аржентина има широк излаз на Атлантическия океан. Въпреки голямата дължина на бреговата линия, местата подходящи за развитие на летен, морски туризъм са малко. Причината е, че голама част от южна Аржентина има хладен климат и това я прави неатрактивна за почиващите. В северните части на страната, където има доста по-топъл и слънчев климат се влива река Рио де Ла Плата. Реката носи твърде много наноси в морето и това прави водата сравнително мътна. Освен това на много места липсват пясъчни ивици. Но тъй като страната е с огромна територия има места, където крайбрежието е изключително живописно и привлекателно. Най-красивите аржентински плажове са при Мар дел Плата. Пясъкът е фин, жълтеникаво – кафеникав, а плажната ивица е доста широка. Мястото е център на морския туризъм в Аржентина. През летните месеци, плажовете са претъпкани с туристи и жители на града. Водата е топла, а субтропичния климат ги прави атрактивни за туристи от ноември до края на март (т.е. около 5 месеца). В южните части на страната по бреговете на Патагония можете да наблюдавате китовете-убийци, които не рядко излизат от тъмносините океански води направо на кафявия каменист плаж, където хващат тюлени и ги издърпват в морето. Гледката може да бъде направо потресаваща. Това тук се случва често и има туристи, които пристигат специално за да наблюдават лова на косатките.
 
Води:
Повечето от реките в Аржентина се вливат в Атлантическия океан. Трите реки –  ПаранаПарагвай и Уругвай текат главно на юг, като формират основната речна система в Южна Америка. Река Парагвай се влива в р. Парана северно от гр. Кориентес в Аржентина. След това р. Парана продължава течението си на юг и изток до Буенос Айрес, където с влива в р. Уругвай, формирайки голямата река Рио де ла Плата. Този естуар, който носи водите на тези реки до Атлантическия океан, образува част от аржентинската граница с Уругвай.Рио Саладо в Чако, северна Аржентина и Рио Негро в Патагония. В района между Рио Саладо и Рио Колорадо и в Чако някои големи реки изчезват погълнати от тресавища и блата.
На юг аржентинският езерен район се простира от Андите до Патагонското плато. Този популярен курортен район е известен с многото езера, гъсти вечнозелени гори, които се простират на фона на заснежените планини и ледници. Едно от най-големите езера е Нахуел Хуапи в северна Патагония. Езерото и околната територия формират националния парк Нахуел Хуапи. Други езера в района са езерото Буенос Айрес, което е на границата между Аржентина и Чили и езерата Виедма и Аржентино, които се захранват с вода от топящи се глетчери. Езерният район привлича посетители както през лятото, така и през зимата за зимни спортове.
 
Историческа справка:
Името Аржентина произхожда от латинската дума за сребро -"argentum", и е дадено на държавата от Хуан Диас де Солис. Първите испански завоеватели открили Рио де ла Плата – Сребърната река, като с натрупаните от това място богатства туземците правили сребърни подаръци на оцелелите корабокрушенци от експедицията на Хуан Диас де Солис.
В древността земите на Аржентина са били населявани от индиански племена - мапудунгун кечуа, чаруа, гуарани и др., но през първата половина на XVI век испанските конкистадори слагат ръка върху тези територии. Първите градове са възникнали под формата на малки колониални селища, основани именно от испанците. След войната за независимост на 9 юли 1816 г., която дата се превръща в национален празник за страната, са провъзгласени Съединените щати на Ла Плата, които през 1926 г. се преобразуват във Федерална република Аржентина.
След като става независима държава, Аржентина преживява главозамайващ икономически разцвет и се превръща в най-голямата икономическа сила в света (заедно със САЩ и Великобритания). Привлича милиони европейци. От 1930 г. страната се управлява главно от военни, като периода от 1930 г.-1983 г. е белязан от смяна на военни правителства. Най-известният президент е Хуан Перон, който е на власт от 1946 до 1955 г., популярен сред работническата класа и сред бедните аржентинци. Мнозина определят неговото управление като диктатура, защото той потушава всякакво противостоене. Режимът му се смята за типичен представител на каудилизма – латиноамерикански политически феномен, лансиращ властта на силна и харизматична фигура. Емблематично лице на неговото управление става съпругата на Перон – Ева Дуарте, влязла в историята като закрилницата на безризите Евита. Факт е, че основаната от Перон Хустисиалистка партия (Партия на справедливостта) и до днес е по-популярна като Перонистката партия. Перон е свален от поредния военен преврат, скоро след като жена му Евита умира от рак през 1955 г. Военни управляват Аржентина от 1955 до 1958 г. и от 1966 до 1973 г. След провала на военните във властта Перон е поканен да се върне от емиграция и отново да оглави страната. Той се задържа на власт едва няколко месеца и през 1974 г. умира, след като се простудява при една своя реч от балкона на президентския дворец Каса Росада. Президент става новата му съпруга – Мария Естела Мартинес де Перон. Управлението ѝ е белязано с икономически хаос и дълбока корупция и приключва с поредния военен преврат през 1976 г. Този военен режим, който управлява страната от 1976 до 1983 г., е един от най-кървавите в историята не само на Аржентина, но и на цяла Латинска Америка, измъчва и екзекутира много аржентински граждани без съд, избити и безследно изчезнали са около 30 000 негови противници. Военната хунта предприема през 1982 г. опит за въоръжено завземане на Фолклендските (Малвинските) острови, които се водят британско владение, въпреки че са до бреговете на Аржентина. Войната с Великобритания завършва с поражение за Аржентина и това до голяма степен провокира падането на хунтата. След като властта на военните пада през 1983 г., Аржентина се връща към демократичното си управление, но е разкъсвана от икономически проблеми. В началото на новия век Аржентина продължава да се опитва да съживи икономиката си. Едно от условията на мирния преход и оттгелянето на армията от властта е т.нар. „закон за последната точка“ (Punto final), който гарантира на военните, че няма да бъдат преследвани за извършеното по време на управлението им. Законът предизвиква негодуванието на близките на жертвите. Разраства се „Движението на майките от площад Май“ – организация на майки и роднини на „безследно изчезнали“, които всеки вторник демонстрират пред президентския дворец в Буенос Айрес с искане да се изясни съдбата на близките им и да се накажат виновниците за убийствата и репресиите. През последните години започна ревизиране на закона и някои висши офицери от бившата военна хунта бяха осъдени. През 2001 – 2002 г. Аржентина преживява тежка икономическа криза, която прелива и в правителствена. След смяна на няколко президенти, през април 2003 г. за нов държавен глава е избран Нестор Киршнер, бивш губернатор на провинция Санта Круз, Патагония.
 
Население:
Населението на Аржентина днес наброява приблизително 40 млн души. Коренното население са индианските племена мапудунгун, кечуа, гуарани, чаруа и др. Официалният език в страната е испанският. Над 90% от местните са католици. Според етническия си състав, аржентинското население се състои предимно от представители на романската група, които са приблизително 94 % (най-голямата част от тях – аржентинци, следвани от италианци, галисийци, испанци, чилийци и каталонци). Около 40% от населението на Аржентина е съсредоточено в мегаполиса на Буенос Айрес и околностите му, където силният автомобилен трафик предизвиква сериозно замърсяване на въздуха. В провинциалните райони достъпът до чиста вода и здрава канализация е силно ограничен. Отчита се все по-голямо замърсяване на реките, дължащо се на засилващата се употреба на пестициди.
 
Селища: 
По голямата част от аржентинците живеят в североизточните части на страната. Патагония е рядко населена. Същото се отнася и за планинските части на Андите. Причината са по-суровите климатични условия на юг и в планините. Като цяло най-големите градове в страната са Буенос Айрес, Кордоба, Мар дел Плата, Росарио, Салта и други.
– Буенос Айрес. Около 30% от населението на Аржентина живее в столицата Буенос Айрес, който със своето население от 12 500 000 души е в топ 20 на най-големите градове в света. Наричат го американския Париж, за това, че е изключително фин и изтънчен град с много забележителности. Тук можете да откриете прекрасни паркове, площади в европейски стил, испанска архитектура, лъскави бутици, изискани ресторанти и луксозни хотели. Подобно на всеки град от такава величина, в Буенос Айрес ще намерите традиционен градски бизнесцентър с високи и модерни небостъргачи.
– Кордоба. Кордоба е втори по големина град в Аржентина. Има население от около 1 500 000 жители. Разположен е на малко повече от 400 метра надморска височина в западния край на Лаплатската низина. Има горещ субтропичен климат и красива архитектура. Това е един от основните туристически центрове в страната.
– Росарио. 1 300 000 жители има третия по големина град в Аржентина. Разположен е на северозапад от Буенос Айрес на около 3-4 часа път с кола, на южния бряг на река Парана. Има хармонична архитектура. Старинни и модерни сгради хармонизират до съвършенство.
– Мар дел Плата. Мар дел Плата има население от около 550 000 жители. Това е красив град на брега на Атлантическия океан с красиви плажове и живописно местоположение. Градът предлага много възможности за забавление в своите многобройни кафенета и ресторанти, разположени по площадите. През летния сезон плажовете привличат не само любители на плуването, но също така и много сърфисти.
– Салта. Салта е град, разположен в северна Аржентина, в подножието на Андите. Има население от около 500 000 жители. Намира се в най-северните части на страната. Околностите му са изключително красиви – вероятно това е най-привлекателната част от Аржентина.
 
Икономика:
Икономиката на Аржентина през началото на 20-ти век била най-силно развитата в света заедно с тази на САЩ и Великобритания. Тогава страната била истински икономически колос, който диктувал правилата в световната икономика. Обработвали се все повече земи, добивала се все по-голяма продукция, строели се нови заводи, правили се пътища и жп линии. С кораби прииждали хора от всички краища на света, но най-вече от Европа. Тогава „Стария свят“ не бил това, което е днес. В Европа имало бедност и конфликти. Милиони европейци искали да намерят по-добро място за живеене, където да работят за повече пари и където евентуално да започнат свой бизнес. Тогава Аржентина била идеална за целта. По време на световните войни милиони европейци се стичат тук за да не бъдат в сърцето на военните конфликти. И до днес в Аржентина живеят милиони германци. След много дълги години на разцвет обаче, през началото на 90-те години на 20-ти век всичко се променя. Страната навлиза в много голяма икономическа криза и завинаги се сбогува с времената на богатство и разточителство. До 1992 година голяма част от местното население е доста заможно. Стандартът на живот бил най-високия в цяла Латинска Америка. Аржентинците се радвали на възход и прогрес. След икономическата криза обаче много хора се резоряват, други остават на улицата, а трети просто не могат да поддържат предишния си висок жизнен стандарт. Днес повече от половината аржентинци живеят под прага на бедността. Големите градове имат многобройни гета, където хората живеят в нечовешки условия в изключителна мизерия. Много от жилищата са построени с подръчни средства. И до днес страната не може да се отърси от пораженията на тази икономическа криза. От една от най-богатите и развити страни в света, Аржентина стига до момент, в който икономиката и не най-силната дори на континента. Днес Южна Америка има нова икономическа сила – Бразилия. Има обаче една поговорка – „Там, където е горял огън има пепел“. Дори и най-голямата криза не може да заличи следите от величието на Аржентина. Днес, въпреки бедността, тук всичко изглежда някък красиво, стойностно и изискано.
 
Национална кухня:
Аржентинската кухня олицетворява същността и духа на местните хора. Говеждото месо е много важна съставка в местните ястия. То се консумира в големи количества, като някои аржентинци го включват в менюто си повече от веднъж на ден. Барбекюто е един от най-препочитаните начини за приготвяне на месото. Аржентинците обичат да консумират и пържено месо, което обикновено хапват във вид на сандвичи или с гарнитура от картофено пюре. Тестени изделия с месо, сирене, сладка царевица и още много други видове са сред предпочитаните ястия в местната кухня. Една от най-любимите рецепти е „Milanesas” – тя се приготвя от тънко парче говеждо, телешко или пилешко месо, което е покрито с разбити яйца, подправени със сол, червен пипер и други подправки. Оваля се в галета и се запържват леко в олио. Аржентинците обичат също да хапват много зеленчуци, салати и италианска храна, предимно пица.
 
Валута:
Официалната валута в Аржентина е песото (AR$), като в 1 песо се съдържат 100 сентавос. В обръщение са банкноти от 2, 5, 10, 20, 50 и 100 песо. Днес, в повечето туристически райони се приемат американски долари, но все пак ви съветваме винаги да носите със себе си местна валута. През последните години все по-активното фалшифициране на двете валути се превърна в сериозен проблем в страната. Търговците са много внимателни винаги, когато се разплащате към тях с едри банкноти. Препоръчително е вие също да отделяте повече внимание – търсете винаги ясен воден знак на по-едрите банкноти.
Когато пътувате в страната, е най-добре да носите със себе си пари в брой или дебитна / кредитна карта. Почти във всеки град ще намерите банкомати – голяма част от тях имат инструкции на английски и обслужват водещите системи като Cirrus, Plus, Lin и др. Единственият недостатък е, че машините позволяват да бъдат изтеглени най-много 300 AR$ наведнъж, но от един и същи банкомат можете да изтеглите максималната сума няколко пъти.  Все пак, имайте в предвид, че повечето местни банки ще ви таксуват с около 15 AR$ за всяка транзакция. Ако използвате кредитна карта, трябва да знаете, че навсякъде се приемат Visa и MasterCard. На някои места ще ви бъде наложена такса от 5 до 10 % за всяка покупка с кредитна карта. Ако използвате картата си за разплащане на сметки в ресторанти, имайте в предвид, че бакшишът обикновено се добавя към сметката. Някои малки туристически агенции и хотели от по-ниска категория не приемат кредитни карти.От чуждестранната валута, най-предпочитан е щатският долар, макар че на границите могат да бъдат обменяни чилийско и уругвайско песо. В повечето големи градове можете да смените щатски долари и евро за местна валута в т.нар. cambios” (обменни бюра), но ако притежавате друга валута, най-вероятно ще имате проблем в обменянето й.
 
Разходи:
Икономическата криза, обхванала Аржентина през 2001 – 2002 г., доведе до обезценяване на местната валута и така пътуването в страната стана много по-достъпно и евтино. През последните години, икономиката се стабилизира, цените се покачиха, инфлацията достигна своя връх , но въпреки това Аржентина си остава до известна степен сравнително изгодна за пътуване страна.
Ако разполагате с ограничен бюджет за пътуването си, биха ви стигнали около 60 – 75 AR$ на ден, (освен ако не сте в Патагония), като отсядате в хостели или евтини хотели и се храните в най-евтините местни ресторанти. Разходите ще се увеличат, ако добавите туристически обиколки и забвления. Извън Буенос Айрес и Патагония, можете пътувате комфортно, да отсядате в хотели от средна категория и да се храните в прилични ресторанти – и всичко това за около 160 – 200 AR$ на ден.
В столицата и особено в Патагония е по-скъпо в сравнение с останалата част на страната. В Буенос Айрес цените в добрите хотели започват от 90 AR$ за двойна стая. Вечеря в евтин ресторант може да ви струва около 8 AR$ на човек, а в случай че желаете да си подарите гастрономическо удосвоствие в някой изискан ресторант е добре да приготвите около до 90 AR$, на човек. В Патагония обаче, ястията в евтините местни ресторантчета започват от 18 AR$.
 
Визи:
Въз основа на Споразумението, подписано в Буенос Айрес на 14.03.2006 г. между Република България и Република Аржентина за премахване на визите за обикновените паспорти, гражданите на двете страни, които притежават валидни обикновени паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на България и Аржентина без виза за срок до не по-дълъг от 90 дни, в рамките на шест месеца.
Контакти на Посолство на Република България в Буенос Айрес, Аржентина
Embajada de la Republica de Bulgaria Sucre 1568,
C 1428 DUT – Ciudad de Buenos Aires
Tel: (0054 11) 4781-86-44
Tel: (0054 11) 4786-62-73
Fax: /0054 11/ 4781 12-14
 
Забележителности:
Освен по-големите градове и столицата Буенос Айрес в Аржентина не бива да пропускате да посетите Рио Галегос – столицата на патагонската провинция Санта Круз,  красивият град Пуерто Мадрин, заливът Голфо Нуево, както и Националните паркове Пасито Франциско Морено и Фицрой.
Несъмнено най-голямата атракция в Патагония е архипелагът Огнената Земя (Тиера дел Фуего), който е кулуминацията в посещението на всеки авантюрист. Задължителни спирки са Нос Хорн – най-южната точка на континента и град Ушуая – най-големият град на архипелага и най-южният на планетата.
Знаменитият национален парк „Игуасу”, заемащ площ от 55 хиляди хектара, се намира на границата между Аржентина, Бразилия и Парагвай. Този парк е признат за едно от съвременните чудеса на света – невероятна комбинация от 275 водопада, хиляди видове екзотични птици, пеперуди и уникална тропическа растителност. Гарганте дел Дябло или Гърлото на Дявола – е най-голямата и спираща дъха каскада от 14 величествени водопада, свързващи Аржентина с Бразилия.Уникално изживяване е т.нар. макуку тур – вълнуващ рафтинг с моторна лодка по реката, минаващa под палитрата от падащи водопади.В Аржентина не липсват морски и планински курорти. Трябва да се отбележи Барилоче – аржентинската Швейцария, разположен на брега на езерото Науел-Уапи, както и големият морски курорт Мирамар.
 
Кога да посетим Аржентина:
Преди да се запътите към една от най-прекрасните южноамерикански страни, е добре да се запознаете с климата в страната.Когато планирате пътуването си, е добре да знаете, че най-топлият месец в Аржентина е януари, а най-студените са юни и юли. На север от река Рио Негро зимните месеци са от май до август и съвпадат с най-сухия период през годината. Най-доброто време да посетите Буенос Айрес е през пролетта – от септември до ноември, когато животът отново се пробужда и всичко наоколо разцъфтява, а и температурите са блажено приятни. Летният сезон в столицата е от декември до февруари, но имайте предвид, че тогава е доста горещо и влажно. Есенните месеци от март до май са също така приятни. Всъщност Кордоба, Мендоса и регионът с езертата са невероятно красиви през есента със златистата палитра от нападали листа, приятните температури и по-малките тълпи от туристи. Ако желаете да се отправите на юг към Патагония, лятото със сигурност е най-подходящото време за това. През другите сезони, общественият транспорт разредява услугите си и пътуването става по-трудно. За сметка на това в Северна Аржентина е възможно да бъде изключително горещо през лятото, затова ви съветваме да посетите тази част на страната през пролетта. Климатът през зимата – от юни до август, както и есента в този регион е също много приятен, така че и тези периоди са подходящи за посещение. Ако пък сте любители на зимните спортове, ски сезонът в страната е от средата на юни до средата на октомври. Имайте  предвид, че пиковите месеци са юли и август, когато цените в курортите са най-високи и е препълнено с туристи.
 
Страна на богатствата - дълги плажни ивици, безкрайни пустини, красиви водопади, огромни мегаполиси, диви, безлюдни простори на Патагония и, разбира се, родина на тангото. Аржентина омайва всеки един докоснал до нейната невероятна природа, история и древна култура.

 
Етикети пътуване ваканция промоции промоционални оферти промоционални оферти 2019 ранни записвания ранни записвания 2019 промоционални оферти 2019 обиколна екскурзия обиколен тур екскурзия директен чартър екскурзия от делта турс екскурзия от делта турс 2019 екскурзии от делта турс екскурзии от делта турс 2019 самолетна екскурзия екскурзия със самолет екскурзия със самолет 2019 екскурзия на промоция екскурзия бразилия екскурзия рио екскурзия рио де жанейро екскурзия до бразилия екскурзия до рио екскурзия до рио де жанейро самолетна екскурзия бразилия самолетна екскурзия рио самолетна екскурзия рио де жанейро самолетна екскурзия в бразилия самолетна екскурзия в рио самолетна екскурзия в рио де жанейро самолетна екскурзия до бразилия самолетна екскурзия до рио самолетна екскурзия до рио де жанейро маракана бразилия екскурзия до маракана екскурзия до mаракана рио водопади игуасу водопадите игуасу екскурзия игуасу екскурзия водопадите игуасу водопадите игуасу плажа копакабана копакабана плаж стадиона маракана амазонска джунгла амазонската джунгла амазонска джунгла бразилия амазонската джунгла бразилия екскурзия аржентина екскурзия аржентина и бразилия екскурзия аржентина 2019 patuvane vakantsia promotsii promotsionalni oferti promotsionalni oferti 2019 ranni zapisvania ranni zapisvania 2019 promotsionalni oferti 2019 obikolna ekskurzia obikolen tur ekskurzia direkten chartar ekskurzia ot delta turs ekskurzia ot delta turs 2019 ekskurzii ot delta turs ekskurzii ot delta turs 2019 samoletna ekskurzia ekskurzia sas samolet ekskurzia sas samolet 2019 ekskurzia na promotsia ekskurzia brazilia ekskurzia rio ekskurzia rio de zhaneyro ekskurzia do brazilia ekskurzia do rio ekskurzia do rio de zhaneyro samoletna ekskurzia brazilia samoletna ekskurzia rio samoletna ekskurzia rio de zhaneyro samoletna ekskurzia v brazilia samoletna ekskurzia v rio samoletna ekskurzia v rio de zhaneyro samoletna ekskurzia do brazilia samoletna ekskurzia do rio samoletna ekskurzia do rio de zhaneyro marakana brazilia ekskurzia do marakana ekskurzia do marakana rio vodopadi iguasu vodopadite iguasu ekskurzia iguasu ekskurzia vodopadite iguasu vodopadite iguasu plazha kopakabana kopakabana plazh stadiona marakana amazonska dzhungla amazonskata dzhungla amazonska dzhungla brazilia amazonskata dzhungla brazilia ekskurzia arzhentina ekskurzia arzhentina i brazilia ekskurzia arzhentina 2019

Оферта № Е117
Абонирайте се за нашите специални предложения