deltatours.bg

Априлски уикенд в Прага със самолет

Вид транспорт: Самолет Самолет
Код на програма: E-199
4 дни / 3 нощувки
Маршрут: София-Прага-София

Дати на отпътуване:

Цена от: 629 лв.

Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Полезна информация за Чехия
АПРИЛСКИ УИКЕНД В ПРАГА
самолетна екскурзия с обслужване на български език; 4 дни/ 3 нощувки
 

Първи ден:
Среща на летище София, Терминал 2  и отпътуване с директен полет на България Ер до Прага. Трансфер до хотела в Прага и настаняване.
Информационна среща с полезна практична информация за престоя в Прага.
==>"В сърцето на Стария Град" - туристическа програма с местен екскурзовод на български език (включена в цената; Продължителност: около 1 1/2 час): Вацлавския площад с Националния музей от началото на 19-ти век, паметника на Св. Вацлав - покровителя на Прага, Гранд Хотел Европа в изящния ар нуво стил, пасаж "Lucerna" с най-старото кино в Прага и провокативната висяща статуя на Св. Вацлав от Давид Черни, "Златния кръст" - на мястото на бившия ров, днес - своеобразен вход към чаровните тесни улички на Стара Прага; Ставовския театър, в който през 1787 г. се състои премиерата на "Дон Джовани", дирижирана от самия Моцарт и Стария пазар от 1232 г.; Следват разположените в сърцето на Стара Прага църкви „Дева Мария пред Тин” и бароковата "Свети Николай", монумента на Ян Хус, двореца Кински - филиал на националната галерия и Старото кметство с кулата Орлой. Разходката ще приключи на Староместкия площад с поглед към приказния астрономически часовник, поставен тук през 1410 г. от чешкия майстор Хануш, който бил ослепен, за да не може да създаде такова чудо на друго място по света. На всеки кръгъл час фигурките на различните апостоли оживяват и преминават една след друга под звуците на тиха музика. Нощувка.

Втори ден:
Закуска.
==>"От Пражката крепост до Карловия мост" - туристическа програма с местен екскурзовод на български език (включена в цената; ползва се градски транспорт; Продължителност: около 3 часа): трите двора на най-важния символ на Бохемия - Пражката крепост, служела за резиденция на князе и крале (днес - седалище на Президента на Чехия) и готическата катедрала "Свети Вит" с витражите от цветно стъкло, един от които - дело на прочутия майстор на сецесиона Алфонс Муха. Ренесансовият дворец Шварценберг и бароковият дворец Щернберг (и двата - част от националната галерия на Прага) са разположени на Храдчанския площад, откъдето пред нас ще се открие величествена гледка към река Вълтава и цяла Прага със забележителните и кули. Обиколката ще продължи по улица Нерудова към Малостранския площад към бароковия храм Св. Николай, а романтичните малострански улички ще ни изведат на Малтийския площад до артистичната цветна "стена на Джон Ленън" - място за изява на млади по дух хора от цял свят. Продължаваме към остров Кампа и мостчето на влюбените над Дяволския канал, за да се качим на най-голямата забележителност на Прага - Карловия мост (XIV в.), наричан още "галерия на открито", заради историческите скулптури и неповторима творческа атмосфера, създавана от местните художници, карикатуристи и улични музиканти. Ще докоснем най-старата запазена статуя на моста – на чешкия светец Йоан от Непомук, за да сбъднем поне едно желание и ще продължим към сърцето на Стария Град покрай Клементинум, където се намира най-красивата барокова библиотека на Прага, а тесните калдъръмени улички на Стария Град ще ни примамят да се "изгубим" в пъстрата какафония от дюкянчетата за сувенири, галерии, изкусителни кафенета и бирарии.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: Круиз по Вълтава (1 ч.) или
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/:  Вечерен бутиков круиз по Вълтава с джаз концерт на живо (2,5 ч.)
Свободно време. Нощувка. 

Трети ден
Закуска.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/*:
==>"Приказният замък Хлубока и град Чешки Крумлов" - целодневна автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език. Чехия има безброй замъци, но нито един не може да се мери по „приказност” с Хлубока. Това е замъкът, в който са снимани редица приказки, замъкът на чешките филмови принцеси. Построен през 13-ти век в английски готически стил, той често сменя господарите си през вековете, а днес представлява впечатляващ калейдоскоп от различни стилове – готически, ренесанс, барок и романтизъм. Обиколката в замъка смайва с пищните дърворезби още във входната зала, с кръглите салони и читални в кулите, с изрисуваните тавани, както и с интересни предмети от бита като златната шейна, рицарските доспехи, а също и едни от първите телефон и прахосмукачка.
Град Чешки Крумлов е разположен в живописна извивка на река Вълтава. Прекрасните лъкатушещи улички, запазили своя средновековен облик, ще ви очароват с цветните фасади на сградите, приютили множество занаятчийски дюкянчета, китни ресторантчета, музеи и галерии. Обиколката започва от подножието на най-голямата забележителност – замъкът, който е бил седалище на управляващите фамилии, а кръглата му кула в ренесансов стил с астрологични и алхимични знаци присъства на всички панорами на града. Минавайки по малките улички, ще стигнем до готическата църква „Св. Вит” и до централния площад, запазил автентичния си средновековния облик - пъстри аркади с готически и ренесансови фасади на къщите. Ако отделите от свободното си време за хубав обяд, можете да опитате традиционното ястие с шаран, който е местният специалитет. Нощувка.

Четвърти ден:
Закуска.
Свободно време.

По желание /с предварителна заявка и заплащане/: "Прага е магия" - манастира Страхов, Чернинския дворец, Лорета и живописния Нови свет - пешеходен тур с местен екскурзовод на български език.

Разходката започва с една от съкровищниците на чешката култура – манастира Страхов, основан през 1143 г., когато чешкото кралство се намира на един от върховете в своето развитие. В богатото кралство пристигат много от така наречените „просешки ордени”, носещи със себе си ценностите на християнството и богатството на културата. Един от тях е орденът на Премонстратите, който основава манастира. Най-ценното му украшение е великолепната Философска зала, която често можете да видите в интернет, включена в поредици като „най-красивите барокови библиотеки на света”. Нека не забравяме и манастирската пивоварна в двора на ареала. Монасите варяли бира от най-старото средновековие, страховската е кръстена на покровителя на ордена на премонстратите – Св. Норберт. В ресторанта можете да се опита жива, непастьоризирана оригинална бира "Св. Норберт".
Продължаваме покрай двореца на графовете Чернин. Импозантната сграда е символ на величието и богатството на чешките благороднически родове. Строен е в продължение на десетилетия, а най-новата история го прави седалище на Министерството на външните работи. През март 1991 г. в него е подписан договорът за разпускане на Варшавския договор.
Лорета е eдно от легендарните поклоннически места на Чехия. Центърът на архитектурния комплекс е домът на Дева Мария – Santa Casa, построена от италианеца Джовани Орси. Украсена е с релефи, изобразяващи живота на Дева Мария. Съкровищницата на манастира съхранява едно от богатствата на Прага - Пражкото слънце - дарохранителница във формата на слънце, изработена от 6222 диаманта.
Колоритният лабиринт от калдъръмени улички, обрамчени с малки къщички, приютили хотели, ресторанти и артистични ателиета ще ни отведе до улица Novy Svet. Без никакъв план в този район изникват първите къщички (недалеч Пражка крепост) с богати имена като "При златната круша, щъркел, агне".... Тук са живеели ратаите и прислужниците от крепостта, а с течение на времето улицата Нов Свят се превръща в рай за бохеми, артисти и учени.

Трансфер до летището. Отпътуване за София с директен полет на България Ер в 17:20 ч.

FB 301 02APR SOFPRG 09:30 10:20
FB 302 05APR PRGSOF 17:20 20:15

*Възможна е промяна в полетното разписание от страна на авиокомпанията.
Туристическата програма се осъществява на български език
Възможни са размествания в дните от програмата с цел оптимизация и съобразно заявките.

Идеи за свободното време:
-  Възможност за самостоятелна разходка в района на Вацлавския площад и Стария Град с криволичещи романтични улички, които често се превръщат в импровизирани сцени за джаз концерти. Многобройните малки ресторантчета работят до много късно и предлагат вкусна традиционна местна кухня, както и чешка бира от най-добро качество.
-  Възможност за самостоятелно посещение музеите на Прага - Художествената галерия, Музея на Сметана, на Алфонс Муха или на Франц Кафка (детайлна информация за музеите относно работно време, входни такси и други ще получите от екскурзовода по време на пешеходните турове);
- Възможност за самостоятелна разходка до кулата Петржин, която се издига в централната част на града на едноименния хълм, покрит с цветни алеи и предлагащ невероятна панорамна гледка към цяла Прага. Изкачването е пеша или с малък трамвай, движещ се по въжена линия.
- Възможност за самостоятелно посещение на зоологическата градина в Прага - едно от най-посещаваните места в чешката столица - разполага с 10 павилиона, 150 експозиции, 2 ресторанта, 7 бюфета, седалков лифт, влакче, миниатюрен басейн, катерушки и 570 декара площ.

Полетно разписание:

FB 301 02APR SOFPRG 09:30 10:20
FB 302 05APR PRGSOF 17:20 20:15

*Ако имате интерес към участие в целодневна екскурзия до Карлови Вари, моля направете заявка при резервацията - възможно е да се осъществи в третия ден от програмата!  
"КАРЛОВИ ВАРИ - спа столицата на Чехия" - целодневна автобусна екскурзия при мин. 10 записани туристи: 95 лв на турист; за деца 2-11,99 г.: 60 лв; (Маршрут: Прага - Карлови Вари: 130 км.; Продължителност: около 7 часа; Цената включва транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване на български език ;по време на целия маршрут)

Хотели

Хотел Ibis Praha Wenceslas Square 3*  е разположен в район Прага 2 - в близост до Вацлавския площад и на 15 минути пеша от Стария Град. До хотела - ресторанти с традиционна кухня, кафенета и магазини. Метро I.P. Pavlova и трамвайната спирка са на 200 метра от хотела. Разполага с лоби бар с 24-часова рецепция и компютър за ползване.
Хотелът предлага просторни светли стаи с модерен дизайн, безплатна Wi-Fi интернет връзка. Всички те са оборудвани с климатик, собствен санитарен възел, сателитна телевизия и душ. Хотелът предлага богата закуска на шведска маса.

Цената включва:
 • самолетен билет София – Прага - София с директен полет на България Ер
 • летищни такси, ръчен багаж до 10 кг. и чекиран багаж до 23 кг
 • 3 нощувки със закуска в хотел ibis Praha Wenceslas Square 3*
 • трансфери летище - хотел – летище;
 • туристическа програма "От Пражката крепост до Карловия мост" с местен лицензиран екскурзовод на български език;
 • туристическа програма "В сърцето на Стария Град" с местен лицензиран екскурзовод на български език;
 • медицинска застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" на ЗАД "Армеец" с покритие 5 000 евро;
 • водач от България
Цената не включва:
 • Ползване на слушалки с аудио система за връзка с екскурзовода по време на пешеходните обиколки: 75 CZK/ 3 евро на турист на ден (на място);
 • Разходи за градски транспорт - 3-4 билета по 24 CZK~1 € или карта за цялата градска мрежа за 3 дни 310 CZK~13 €;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" на ЗАД "Армеец" - препоръчителна (покрива анулационни такси, в случай че туристът не може да осъществи пътуването по здравословни или други основателни причини според общите условия на застрахователя)
 • ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ /по желание; заявяват се и се заплащат в България, най-късно 30 дни преди отпътуването/:

1. "Замъкът Хлубока и Чешки Крумлов" - целодневна автобусна екскурзия: 89 лв на човек при мин. 15 записани туристи; За деца 2-11,99 г.: 62 лв (Маршрут: Прага -Чешки Крумлов: 170 км.; Продължителност: около 9 часа; Включва транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване на български език. Цената НЕ включва билет за влакче – 50 CZK и входна такса за замъка "Хлубока"; заплаща се на място – 210 CZK; за деца 6-18 г. и възрастни над 65 г.: 150 CZK; Туристите, които не желаят да заплащат входна такса за замъка, имат свободно време - за самостоятелна разходка в прилежащия към замъка парк).

2. Круиз по Вълтава: 28 лв на турист; Деца до 2,99 г. - безплатно; Деца 3-11 г.: 22 лв
Цената включва билет за разходка по Вълтава с туристически кораб (1 час) и такса резервация. До круизното пристанище - може да се стигне пеша или с регулярен градски транспорт - цена на 1 билет: 24 CZK~1 €.

3. "Прага е магия" (манастира Страхов, Чернинския дворец, Лорета и Нови свет) - пешеходен тур с екскурзовод на български език: 40 лв на човек при мин. 10 записани туристи.
Цената не включва входни такси (заплащат се на място): Страхов - ~120 CZK/ около 5 €; Лорета - ~150 CZK/ около 6 €. Ползва се градски транспорт - 2 билета по 24 CZK.

4. Вечерен бутиков круиз по Вълтава с джаз-блус концерт на живо:
Опция 1: 59 лв на човек (включва билет с гарантирано място, аперитив за "добре дошли"; не включва храна);
Опция 2 с вечеря: 90 лв на човек (включва билет с гарантирано място, аперитив за "добре дошли", вечеря по предварително заявено меню /предястие, основно ястие - пилешко, свинско или вегетарианско по избор и десерт/ - моля, заявете вида меню с резервацията, направеният избор не може да се променя)
Цената включва: круиз по Вълтава /около 2,5 ч./, меню по избор, напитка за "добре дошли", концерт с изпълнения на живо на популярни чешки джаз музиканти, такса резервация.
Цената не включва: напитки и трансфер до пристанището, което се намира в центъра на Прага (може да се стигне пеша или с регулярен градски транспорт).

!!!ВАЖНО!!! Всички допълнителни турове са свързани с предварителни резервации и затова трябва да бъдат заявени и предплатени заедно с резервирането на туристическия пакет в България.

Информация за входни такси:
Комбиниран билет за катедралата "Св. Вит", Стария кралски дворец, църквата "Св. Георги", Златната уличка с кулата "Далиборка", Прага (250 CZK, за деца до 16 г. - 125 CZK)
Музеят на Алфонс Муха, Прага (240 CZK), Музеят на Сметана, Прага (50 CZK), Музея на Кафка, Прага (200 CZK)


Чехия – Златна Прага и “златно пиво”

Чешката република означава много неща за много хора. От пулсиращата столица Прага до селцата в Моравия, сякаш останали назад във времето, от трудното, изискващо усилие катерене във високите планини до мързелуването в спа-центровете, от световноизвестния Пилснер до поезията на Сметана и Дворак, всеки вкус може да бъде удовлетворен.  Дълги години тя е била една държава със Словакия, но след промените в Европа в 1993 година остава самостоятелна държава. На този етап към Чехия спадат областите Бохемия, Моравия и Чешка Силезия.

Площ: 78 866 кв.км
Население: 10 241 138 души, от тях 1чехи - 81.7 %, моравци - 13.2 %, словаци - 3.1 %, поляци - 0.5 %, немци - 0.4 %, цигани - 0.4 %, други - 0.7 %.
Столица: . Прага (125 хил. ж.). По-големи градове - Бърно (391 хил. ж.), Острава (350 хил. ж.), Пилзен (200 хил. ж.), Оломоуц (110 хил. ж.), Храдец Кралове (110 хил. ж.), Либерец (100 хил. ж.), Ческе Будьовице (99.8 хил. ж.).
Необходими документи: Чехия е член на Европейския съюз от 2004 година. При пътуване за българските граждани важат стандартните правила за пътуване в Европейския съюз, необходима е лична карта или валиден международен паспорт.
Валута: Чешка крона

Език: чешки, диалекти - моравски, силезийски.
Климатумерен. Главни реки - Морава, Вълтава, Лаба.
Религия: християни - 99.2 % (от тях католици - 87.9 %, католици-хусисти - 4.2 %, протестанти - 6.8 %, православни - 0.8 %, други - 0.3 %) .

Транспорт ж.п. линии 9 341 км, шосета - 127 хил. км (от тях автомагистрали - 498 км), водни пътища - 677 км –по големите реки. Главни пристанища: Дечин, Усти на Лабе.  Чешките железници закупуват 7 електрически състава Pendolino за ускорен превоз на пътници по международните и вътрешните линии със скороост около 200 км/ч. В столицата Прага има метро с дължина 53,8 км и 53 станции.
ЛетищаОсновните летища в страната са пет – трите най-големи са в Брно, Прага и Острава, а двете по-малки са Карлови Вари и Пардубице.
Наеми кола: Наемането на кола в Чехия става бързо и лесно на определените за това места – най-вече летищата, гарите и големите градове. Като централноевропейска страна с по-висок стандарт Чехия подържа по-високи цени за наеманите автомобили. Малък до стандартен клас кола варира от 40-70 евро наемна цена на ден. Преди да потеглите се уверете, че сте трезвени (Република Чехия не толерира шофиране в нетрезво състояние), че коланът Ви, независимо дали сте шофьор или пътник е затегнат (включително и за всеки, който се вози на задните седалки) и че пътникът, който седи на предната седалка не е под 12-годишна възраст. 

Култура и традицииКултурата на Чехия е съчетала най-доброто от славянската и немската традиция.Чехия е страна, която е известна с доста богатото си културно наследство. Нейната столица е разположена в красивата провинция Бохемия, на брега на река Вълтава. Тя е любима туристическа дестинация в Европа  със запазените си готически и барокови сгради, с оживените си кафенета и площади, с младежката си атмосфера. През 1992 година Прага влиза в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство със своите близо 2000 културни паметника. Чехия може да се похвали с многобройните фестивали, провеждащи се там всяка година. Някои от тях са: Световният цигански фестивал "Каморо" в Прага се е състоял се за първи път през 1999 г.. Всяка година цари многообразие от традиционна и класическа музика, цигански джаз, филми, пиеси, танци, фотографии и рисунки. Международният филмов фестивал за деца и юноши се провежда в Злин. Световният фестивал на кукленото изкуство, датиращ от 1996 г., събира най-добрите куклени шоута от световен мащаб. Прага по принцип се приема за средище на това изкуство. Пражкият танцов фестивал - "Tanec Praha" (в превод “Танцувай, Прага!”), започнал през 1989 г., е едно от значимите събития в календара на столицата. През 1992 г. фестивалът за камерна музика в Чески Крумлов бе вписан в списъка на важните световни културни наследства на ЮНЕСКО. В столицата, в продължение на десет дни се провежда и традиционният фолклорен фестивал. С това събитие чехите отбелязват невероятното си народно културно наследство. Чехия е известна и със своите музиканти, композитори, поети и творци от различни други сфери. Някой от тях са филмовият продуцент Вратислав Слайер, филмовият критик Томас Балдински, романтичният поетът Карел Хинек Маха, починал едва 26 годишен. Леош Яначек  е най-известния композитор на Моравия и едно от големите имена на ХХ век.  Сред известните чехи също са художникът Алфонс Муча, представител на течението ар нуво (art nouveau), композиторите Антонин Дворжак и Бедржих Сметана,В Чехия има изключително голям брой културни паметници. Над 2000 запазени замъци и имения – повече на кв. км. отколкото в която и да било друга страна на света, представляват много важна част от културното наследство на страната, както със своя брой, така и със своята голяма историческа и художествена стойност. Днес повечето от тези замъци и имения са държавна собственост, въпреки че доста от тях са върнати на своите първоначални собственици, които са аристократични фамилии или църковни институции. Те реставрират сградите и ги оставят отворени за посещения от туристи. Карлщайн е най- известният замък, намиращ се извън Прага. Най-известният чешки писател несъмнено е Франц Кафка (1883-1924), който в началото на 20 век, заедно с група немскоезични еврейски писатели в Прага, изиграва ключова роля на литературната сцена. Сред съвременните популярни романисти са – Милан Кундера, Иван Клима и Йозеф Скворецки. През 1984г чешкият поет Ярослав Сиеферт получава Нобелова награда. Сред чешките драматурзи е Вацлав Хавел, който е по-добре познат като първият президент на Република Чехия, избран през 1992г след разделянето на Чехословакия.

По-важни исторически събития и дати: 400 г. пр. Хр. - на територията живеят келтски племена; V в. - заселване на славянски племена; VI в. - в състава на славянската държава Само; Х в. - образувана Великоморавската държава; 1085 г. - чешкият княз приема кралска корона; 1420-1434 г. - хусистко движение против католическата църква; 1620 г. - Чехия губи независимост - влиза в състава на Австрия; 1867 г. - в състава на Австро-Унгария; 1918 г. - образувана независима Чехословакия; 1938 г. - мюнхенски договор - Судетската област минава към Германия; 1939-1945 г. - немска окупация; 1948 г. - "Февруарска революция" - преход към комунистическа диктатура; 1968 г. - "Пражка пролет" - опит за демократизация, потушен от войските на СССР и Варшавския договор; 1 януари 1993 г. - разпадане на Чехословакия и образуване на Чешка Република, 1999 г. - става член на НАТО.

Страната и хоратаЧехия е в топ-десет на най-посещаваните държави в света. Ландшафтът на страната е удивителен по своята красота и разнообразие. Обширните долини с гъсти мрежи от реки и езера се сменят с непроходими гори, хълмове и планински хребети, които пазят вековната свежест и прохлада на множество сталактитни пещери. Днес в Чехия се наброяват около 130 исторически комплекси, всеки от които е по своему уникален. Някои обекти, такива като Чески-Крумлов, Телч, Кромнержиж, Литомишл и др., са внесени в списъка със Световното наследство на ЮНЕСКО. Чешките курорти – Карлови Вари, Марианске Лазне, Подебради и др. са известни с целебните си води, благоприятния климат и съвременното си оборудване. Чехите са сдържан и учтив народ. Хората не са толкова студени, колкото в Западна Европа и са много спокойни. Точно като нас те се считат за малка страна на кръстопътя на великите сили, вечно подлагана на техния натиск. Много са горди със своята история и със своята страна. Чехите не се срамуват от Швейк. Напротив, хитрините и, меко казано, своенравията на добрия войник са приели за национална черта и често олицетворяват себе си с народопсихологията на героя на Ярослав Хашек. За да се чувствате комфортно в Чехия Ви препоръчваме няколко неща: Не говорете на руски, но и не се опитвайте да говорите и на чешки с непознати, ако не го знаете добре.Не се доверявайте на непознати и не бъдете фамилиарни с тях. Чехите ще оценят вашата тактичност и сдържаност и ще ви харесат повече, ако не се държите дебелашки и фамилиарно. Не назовавайте новите си познати по малко име, освен ако те изрично не са ви дали позволение. Чешкият език спада към групата на западните славянски езици. Сред специфичните за чешкия език особености са употребата на латиница и изтегляне на ударението към началото на думата. Голям процент от населението владее поне един чужд език, немски или авглийски, факт, превърнал се в друга особеност открояваща чешката република от останалите страни.

Национална кухняЧешката кухня в голяма степен е повлияна от кухните на съседните държави. Особен акцент има върхе месните ястия, предимно от свинско месо. Пилешкото и говеждото месо също са доста популярни. Рядко се приготвя риба, освен пъстърва и шаран, които се приготвят за Коледа. 
Запазената марка на чешката национална кухня  са  кнедлите. Приготвят се от картофи, подправки, месо или риба, сваряват във вода или се овалват в галета и се пържат. Те се сервират като гарнитура към печено свинско, гулаш и печена патица. Национално ястие е известното свинско печено в комбинация с тестени кнедлики и зеле. От говеждо месо най-често се приготвя ростбив със сметана и различни видове гулаш. По различен начин се приготвя и известната пражка шунка. Специалитет в Южна Чехия е супата "кулайда" /вид картофена сума със сметана и брашно/.Картофените палачинки са традиционно ястие, което се приготвя от настърган картоф, брашно и яйца, често овкусени с лук или чесън. Типични предястия са супа от леща или картофена супа с гъби. Известни десерти са палачинките (с извара или шоколад), ябълковият щрудел или легендарните повилда (тестени джобчета, пълнени със сладко от сливи). Чешката република произвежда световноизвестна бира, в това число и Пилзнер.   По цял свят се знае за любовта на чехите към бирата. Според статистиката всеки жител на страната изпива по 159 литра на година. Освен стотиците видове бира, може да опитате „Бехеровка” –ликьор от треви и билки, „Сливовица” – водка от плодове и местното вино „Боровичка”.


ЗабележителностиВ Чехия всеки може да си организира ваканция според предпочитанията – да катери планински върхове, да се отпусне сред минералните извори на световните спа центрове, да отпие от изкуството на Сметана и Дворжак на по чаша чешка бира или пък да се нарадва на архитектурното изобилие във всеки един град на страната. Сред най-красивите европейски столици се нарежда чешката Прага. Златна Прага е почти непокътната от Втората световна война, а градският й пейзаж е наистина зашеметяващ. Ресторантите и кафенетата са подредени едно до друго. Запазен е средновековният център на града, с калдъръмените улички, старите дворове и многобройните църкви. Най- внушителен на архитектурния фон на града си остава 1100-годишният замък Храдчани. Той е най-големият средновековен дворцов комплекс в цяла Европа и един от най-големите в света. Въпреки няколкото унищожителни пожари и войни, които комплексът е преживял, той изглежда все така величествен. Компания на замъка прави катедралата Св. Вит, част от дворцовия комплекс. Част от него са още Лобкович Палас, Голдън Лейн, няколко наблюдателни кули и музеи, художествени галерии и един манастир, базиликата Св. Георги и други. В стария град на Прага е и Карловият мост – най-старият средновековен мост в Европа. Над р. Вълтава в чешката столица има още 14 други моста. В сърцето на стара Прага е и Староместският площад, където е живял Франц Кафка. Там е 60-метровата кула на Кметството, от която се разкрива смайваща гледка. Други интересни места в Прага са Йосефов, еврейският квартал, Новият град, кв. Винохради. И разбира се не бива да се пропуска и чешката бира. В Прага има много стари традиционни бирарии, в които посетителите могат дая опитатл По-известни са: У Златехо Тигра, У Чернехо вола, У Веверки, Пивоварски Дум, У Флеку и разбира се култовата У Калиха свързана с името на именития герой от романа на Ярослав Хашек –храбрият войник Швейк.
Балнеолечебните курорти на Бохемия, най-известният от които е Карлови Вари, предлаган на  туристите релаксация и удобства. Градчето разполага с 13 основни горещи минерални извори и около 300 по-малки. Само неговият вековен съперник Марианске Лазне го доближава по прославеност.За любопитните, които разполагат с време и кола, третият и най-малък член на местното трио от прочути балнеолечебни центрове е Франтишкови Лазне, почти до германската граница.
Чешки Крумлов е малък град в региона Южна Бохемия. Градът изглежда доста живописно отвисоко, благодарение на криволичещата, и минаваща през него река Вълтава. Чешки Крумлов е част от историческото наследство на ЮНЕСКО. Интересни забележителности в града са необичайно големия замък Чешки Крумлов. Той е вторият по големина в страната, след замъка Храдчани в Прага. Не бива да се пропуска и бароковият театър, който е завършен през 1776г. и се смята за най – стария в света. Интересна е и църквата Св.Витус – готическа църква, чиито фрески подсказват, за построяването й през XV век.
Бърно е вторият по големина град в страната и е главен икономически център на Чехия. Разположен е на реките Свитава и Свратка. Интерес представляват готическата катедрала "Св. св. Петър и Павел; църквата Св. Акуб; сградите на Операта; вила Тугендхат. Около града се намират следните обекти: замъкът в Леднице, замъкът "Пернщайн" и Аустерлицкия замък, който свързваме с "битката на тримата императори"; Моравският карст - варовиков регион, който се отличава с дълбоки каньони, отвесни скали и с множество пещери. Интерес представляват - пещерата "Пунква", пещерният лабиринт "Балцарка", пещерният комплекс "Слоуп-Шошувка", пещерата "Кулна".
Кутна хора е малък град в регион Бохемия. Той  е част от световно наследство ЮНЕСКО. Сред най - важните здания в града е пет куполната готическа църква Св. Барбара. Строежът и е започнат през 1388г. и завършва чак през 1905г. Друга забележителност е готическата църква Св. Джеймс, която се гордее с 86 – метровата си кула.
Кърконошките планини се намират в Североизточна Чехия на границата с Полша.  Голяма част от територията им е обявена за природен парк. Има легенда за Чичо Кърконош - духът, който пази жителите на планината и нейните богатства. Във всеки дом има статуя на добродушния старец с голяма широка шапка, която носи мир, уют и богатство. Сгушени в планината са и най-известните зимни курорти на Чехия –Печ под Снежка, Шплиндеров плин и високопланинският парк Черни дул.

Многоликата страна е Чехия, на чиято територия винаги са се пресичали източната и западната европийски култури. Страната сякаш живее в два свята – съвременноста, най-ярка в пулсиращата столица Прага, и отминалото Средновековие, което лъха от безбройните замъци и други масивни архитектурни паметници. За всеки, който желае да я посети, пътуването ще се превърне в незабравим спомен от уникалните културни паметници, красива природа и добра кухня. Струва си да опитате!

 
Етикети самолетна екскурзия в чехия самолетни екскурзии в чехия екскурзия в чехия самолетна екскурзия до чехия екскурзия до чехия екскурзия до чешката република екскурзии до република чехия оферти за чехия оферти за чехия 2020 екскурзия до чехия със самолет уикенд в прага уикенд в прага 2020 уикенд в прага чехия екскурзия директен чартър екскурзия от делта турс екскурзия от делта турс 2020 екскурзии от делта турс екскурзии от делта турс 2020 самолетна екскурзия екскурзия със самолет екскурзия със самолет 2020 екскурзия на промоция пътуване ваканция промоции промоционални оферти промоционални оферти 2020 ранни записвания ранни записвания 2020 промоционални оферти 2020 обиколна екскурзия обиколен тур екскурзия с водач от българия прага пролет 2020 samoletna ekskurzia v chehia samoletni ekskurzii v chehia ekskurzia v chehia samoletna ekskurzia do chehia ekskurzia do chehia ekskurzia do cheshkata republika ekskurzii do republika chehia oferti za chehia oferti za chehia 2020 ekskurzia do chehia sas samolet uikend v praga uikend v praga 2020 uikend v praga chehia ekskurzia direkten chartar ekskurzia ot delta turs ekskurzia ot delta turs 2020 ekskurzii ot delta turs ekskurzii ot delta turs 2020 samoletna ekskurzia ekskurzia sas samolet ekskurzia sas samolet 2020 ekskurzia na promotsia patuvane vakantsia promotsii promotsionalni oferti promotsionalni oferti 2020 ranni zapisvania ranni zapisvania 2020 promotsionalni oferti 2020 obikolna ekskurzia obikolen tur ekskurzia s vodach ot bulgaria praga prolet 2020

Оферта № Е199
Абонирайте се за нашите специални предложения