deltatours.bg

Документи, глоби и съвети при пътуване в Гърция с кола27 Юли 2018 г.

ДОКУМЕНТИ ЗА ВЛИЗАНЕ В ГЪРЦИЯ С КОЛА

 1. Носете Големия талон на колата. В Гърция, както и в Унгария, държат да им бъде предоставен т.нар. „Част І на свидетелството за регистрация” (същият проблем възникна и в Унгария), което се отнася най-вече за шофьорите на тежкотоварни автомобили. Така че ако сте тръгнали на почивка, не се притеснявайте. Причината – директива за крайпътните проверки, по която се иска да се знае технически допустимата маса на превозното средство, натоварвания на оси, маса на превозното средство, за да е реална проверката. Заради проблема българската Пътна полиция промени малкия талон и сега в него се вписват почти всички технически параметри на автомобила. Гражданите, които са си извадили от новия образец талон, спокойно могат да пътуват с него в посока съседската страна. Онези, които карат с малък талон по стария образец, е добре за всеки случай да си вземат и големия талон. Това се отнася особено за водачите на камиони. През лятото на 2014 г. български водач на микробус отнесе близо 10 000 евро глоба заради това, че нямал голям талон.
 2. За влизане в Гърция е необходима само едно от двете – валидна лична карта или международен паспорт. За децата, които все още не разполагат с лична карта, е необходимо да се изкара задграничен паспорт. Задължително осигурете пълномощно от вторият родител на детето в случай, че децата не са придружени едновременно от двамата родители! (това се контролира при излизане на българската граница)
 3. Задължително е притежаването на зелена карта И валидна застраховка за автомобила. Най-удачно е да се обърнете към текущият си застраховател, който може да ви издаде зелена карта безплатно или с минимално доплащане.
 4.  Ако пътувате с автомобил, закупен на лизинг, непременно носете със себе си пълномощно за управлението му извън България, преведено и заверено от лицензирана агенция на гръцки език.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ И СЪВЕТИ:

 1. При пътуване в тази страна българските граждани е препоръчително да си направят медицинска застраховка.
 2. В Гърция включването на светлини през деня не е задължително.
 3. В Гърция зимните гуми не са задължителни.
 4. Ограничението на скоростта по магистралите е 130 км, в населените места – 50 км, в извън населените – 90 км, а по скоростните пътища – 110 км в час. Абсолютно забранено е вкарването на гориво с туби, защото в страната има въведени специфични изисквания за съхранението му, уточняват от Външно министерство.
 5. В Гърция е забранено носенето на огнестрелно и хладно оръжие, включително и пренасянето му в автомобил. Това правило включва и ножовете за обичайна употреба с по-голяма дължина на острието. При катастрофа е задължително да се извика пътна полиция. При по-леки ПТП-та полицията може да не състави протокол, а да поиска двамата участника да си разменят данните от застраховките.
 6. Обменете си достатъчно валута- евро в брой! Не разчитайте само на кредитната карта. В някои бензиностанции не приемат плащания с кредитни карти, а в супермаркетите, където го правят е възможно да има оскъпяване.
 7. Препоръчително е да заредите резервоара на автомобила си догоре непосредствено преди гръцката граница. В Гърция горивата са по-скъпи.
 8. Вечерно време не включвайте фаровете за мъгла и други помощни светлини – ползвайте само основните (къси или дълги) – могат да ви направят проблем.
 9. Ако превозвате новозакупени индустриални стоки, непременно носете със себе си касова бележка или фактура, удостоверяващи закупуването им, за да се наложи да се разправяте с митничарите на границата.
 10. В Гърция НЯМА ОБРАТЕН завой! Решението е да завиете първо надясно и след това с още три последователни леви завоя да се върнете без нарушение в обратната посока.
 11. Указателните табели по пътищата са големи и ясни, изписани са на гръцки и на английски език. На автомагистралите, където се очаква, че се движите бързо, първо ще видите табелата само на гръцки, но не се паникьосвайте – веднага следва указателна табела на английски език.
 12. Повечето междуградски пътища са широки, с едно платно и аварийна лента във всяка от посоките, а автомагистралите са с две платна и една аварийаи ленти във всяка от двете посоки на движение. Ако зад вас подадат мигач и искат да ви изпреварят, неписано правило е да отбиете леко вдясно, навлизайки частично в аварийната лента.
 13. В никакъв случай не се опитвайте да подкупвате полицай – ще Ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана за шест месеца!

Източник: travelworld195.com


Всички новини »
Абонирайте се за нашите специални предложения