Категории
Филтър
 • Видове транспорт
Търсене

КАРНАВАЛИ 2018

Карнавалът е празник, разпространен главно в католическите страни и свързан при появата му с началото на Великите пости на Пепелна (Чиста) сряда. Корените му са назад в езическата история, отпреди хпистиянството. Празникът ни връща към тридневния фестивал на бог Дионис в Древна Гърция и седемдневните Сатурналии в древен Рим – фестивал, на който се чества бог Сатурн, бог на сеитбата и посевите.
Карнавалът има общо с най-старите ритуали за "прогонване" на зимата (пролетни празници се срещат у почти всички култури, подобно на кукерите в България, където на Сирни заговезни хората празнуват, като се маскират). Името му вероятно идва от латинския израз carni levamen, "освобожение на плътта" или carnes levare, "премахване на месото", защото след празника започват постите.
Не е чудно, че седалището на католическата църква става място на най-живописния карнавал в света. Смята се, че карнавалът във Венеция води началото си от победа на Венецианската република срещу римския патриарх на Аквилея през 1162 г., която венецианците отбелязват с танци и празнични емоции на площад Сан Марко. Венецианското правителство обявява карнавала за официален през 1296 г., когато денят преди Великденските пости е обявен за празник.
И до днес католическият свят, когато се приготвя за Великденски пости, празнува последните ястия с месо с веселие на големи улични шествия и с маскаради, защото по традиция Великденските пости се смятат за време без празнични събирания.Отбелязва се с неколкодневен период, през който жителите на града излизат маскирани по улиците и се събират, за да пеят и танцуват. Типични са големите процесии с характерни носии, традиционни карнавални фигури и музика, карикатурни образи и др. "A Carnevale ogni scherzo vale", "През Карнавала са позволени всички шеги", казват италианците.
От Италия карнавалните традиции се разпространяват до католическа Испания, Португалия и Франция, а от там – до Северна Америка, Карибите и Латинска Америка. В началото на 19 век карнавалната треска нахлува и в Германия, а карибските емигранти внасят празничната традиция в Обединеното кралство.
В източноправославните страни, най-вече Гърция, карнавалът се организира в чест на бога на виното – Дионисий. Легендата разказва, че през зимата хората зоват чрез различни пиршества и обреди божеството да се събуди и да се прероди, носейки отново пролетта.


Как да се подготвим са Карнавала:
Преди всичко проучете кога са главните кулминационни точки на тези празненства, завършващи с пищни паради на маските. Би било жалко да ги изпуснете, все пак те са есенцията на тези празници;
Опитайте се да се настроите „маскарадно”, пригответе си маска, за да станете част от общото веселие. Обикновено на място във всеки карнавален град можете също да се снабдите с маска или аксесоар, който ще Ви създаде чувство за съпричастност към събитията;
Вземете със себе си най-вече доброто си настроение. Карнавалът е празник, който предшества пролетта и прекрасните Великденски празници, момента в който природата започва да се събужда от дългия зимен сън и приближива към слънчевите дни на лятото. Какъв по-хубав повод от това и нашата душа да се събуди и да се отвори към радостното настроение и щастието!

 

Подреждане по:
Показване:
ТРАНСПОРТ
Показване: Списък Икони
 • КАРНАВАЛЪТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ 2018
  ПРОГРАМА: СОФИЯ-ВЕНЕЦИЯ-ВЕРОНА-СОФИЯ ДАТА: 01/02/2018 – 05/02/2018 - ПОТВЪРДЕНА ДАТА ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА - 290 ЛЕВА Всеки, който се докосне до този невероятен град, винаги въздиша „ Ах, Венеция...” Нищо не  може  да  се  сравни  с  възторга &nb..
  290.00 лв. с ДДС: 290.00 лв.
 • КАРНАВАЛ В КСАНТИ- ГЪРЦИЯ 2018
  ЗАПОВЯДАЙТЕ С НАС НА ПИЩЕН КАРНАВАЛ В ПРОЛЕТНОТО КСАНТИ! С МНОГО МУЗИКА, ТАНЦИ И ВЕСЕЛИ ШЕСТВИЯ ПРЕДИ ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ПОСТ! Програма: София – Кавала – Ксанти   - София Дата на отпътуване : 18.02.2018 - 19.02.2018   2 дни / 1 нощувка / 1 закуска  1-ви ден:..
  99.00 лв. с ДДС: 99.00 лв.