Категории

СПА и релакс

СПА и релакс – изворът на здраве и живот

СПА е модерната дума за обединяване на здравословните процедури с релаксиращите, с цел постигането на здраве и красота.

Има две версии за произхода на думата "SPA":

В едната се касае за латинската абревиатура на израза "Salus per aqua" или "Sanitas per aqua", чието буквално значение е "здраве чрез вода".Във втората по популярност става дума за средновековен белгийски град на име Спа с минерален извор, от който хората набавяли ценна вода за лечение на заболяване, причинено от дефицит на желязо.Което и от двете значения да приемем за вярно в наши дни в термина СПА съвременният човек поставя здравословните козметични процедури, някои от които познати от столетия, а други - по-млади от десетилетие.

Към каква терапия да се ориентираме – „аква” или „хидро”

За повечето хора разлика няма - това са думи, събиращи в себе си процедури от рехабилитацията чрез движение и масажи, както и практиките на балнеологията. Въпреки това обаче, има някои характерни разлики, а именно "аква" - тонизира тялото и релаксира ума, а "хидро" - най-често само релаксира и двете.

С "аква" се отбелязват по-скоро дейности със здравословен характер, включващи движение. Те използват затоплящото действие на водата, облекчеността на ставите от намаленото тегло на практикуващия, без да използват химичното богатство на водата. Тези процедури се провеждат в специални басейни, където хората практикуват самостоятелно, с терапевт или в терапевтични групи. Модерната наука е в основата на по-младите аква процедури, създавайки специални басейни, тренажори и методики за движение. Такива са аквагимнастиката, аква-чи, акваспининга и други. За много хора това са фитнес занимания, но първоначалното им създаване е с цел рехабилитация и чак впоследствие - тонизиране и антистрес.

С "хидро" се отбелязват практики, в които човек бива подложен на различни лечебни, здравословни или антистрес въздействия, без задължително да е двигателно активен. Тук химичното въздействие на водата е основа, като цел на тези процедури е най-вече наслагване на благоприятни за тялото влияния - химикали, вибрации, магнитни полета, звукови вълни, топлина и многообразие от масажни движения. Примери за такива процедури са хидромасажът, калните бани, джакузито - съвсем различни процедури, обединени в релаксиращото си действие, постигнато чрез водата.

Науката доказа понятието "стрес", свърза го със здравето и с производителността. Здравето засяга всички ни лично, а производителността ни прави по-добри или по-слаби професионалисти.Тези две причини са достатъчни, за да не се налага да търсим други аргументи в полза на СПА процедурите. Въпреки това, ето още дузина причини, за да включите СПА релакса в заетия си всекидневен график:

·         заради по-красивата кожа;

·         заради мигрената;

·         заради новата ви спортна травма;

·         заради контактите в СПА центъра;

·         защото е модерно;

·         за да се насладите на себе си;

·         за вдъхновение;

·         за да заздравите връзката си (спа за двойки);

·         за да се възстановите след фитнеса;

·         за профилактика на настинката;

·         за да прочетете вестника си на спокойствие;

·         за да избягате за малко от работа.

Кратък речник на водните процедури:

Сауна - това е нагряване на цялото тяло от въздух/пара в облицовано с дърво помещение. Влажната сауна е част от хидротерапията, докато сухата сауна спада към термалните процедури и нагревките. Последната често се комбинира с ароматерапия със смолисти аромати.

Парна баня - касае се за подлагане на тялото на термалното въздействие на пара в облицовано с плочки, подобно на баня помещение.

Минерална баня - процедура, целяща релакс и очистване на тялото чрез химично и термално въздействие в специални вани или басейни.

Солена баня - баня с морска вода, провежда се най-често във вана или в солно езеро, море или океан. Има изключителен антибактериален ефект, без да уврежда кожата.

Водноструен масаж - процедурата е популярна още като джакузи. "Jacuzzi" - това е името на първата американска фирма, произвела вана с вградени струи за хидромасаж. Така марката се превърнала в синоним на процедурата, която била нова за света. Масажът се извършва от въртящи се водни струи във вана под вода. Още по-приятен ефект носят новите технологии, които позволяват контролирано смесване на струя въздух със струя вода, което създава приятни мехурчета и носи релакс за къпещия се човек. 

Кална баня или баня с луга - потапяне на тялото в топла смес с натурален пясъчен характер и бoгат на минерали състав, които изчистват кожата и профилактират напрежение и дискомфорт в ставите.

Билкова баня - обгръщане на тялото от множество ароматни билки и масла с цел релакс на кожата и ума.   

В България СПА често се бърка с балнеология, тъй като в известна степен двете понятия се преплитат и застъпват частично. Основната разлика между тях е, че СПА центровете се посещават от здрави хора с рекреационна и релаксираща цел, а генералната идея на балнеологията е лечение на определени заболявания. В никакъв случай обаче това не означава, че в СПА комплексите няма съоръжения и процедури с терапевтична цел. 

Под СПА може да разбираме също моден хотел или курорт, курорт с терапевтични бани, курорт с минерални извори, вана за релаксация. В същото време самите СПА е възможно да се разделят на различни подкатегории по разнообразни признаци, като подвидовете и формите се определят според мотивацията за посещение /за лечение, за рехабилитация, за разтоварване/, според продължителността на престоя /еднодневен, краткотраен, дълготраен/, според мястото на практикуване /в СПА клубове, на круизни кораби, в хотелски комплекси, в туристическите места/, според средствата и технологията на осъществяване /в клинична среда, в хотелска среда/.

СПА туризмът търпи изключително бурно развитие в световен мащаб. Макар и със закъснение това се отнася също така и за България. Страната ни започва да се преръща в притегателен център за чуждестранни и български туристи, които търсят спа услуги.

Подарете на тялото и душата си едно незабравимо изживяване в СПА комплексите, които Ви предлагаме. Убедени сме, че няма да съжалявате!