Категории

Израел

Израел
Израел – свещенната земя на трите релгии

Светите земи привличат туристи за вдъхновяващо, очарователно и малко объркващо пътешествие. За някои тясната ивица между река Йордан и Средиземно море е само Израел. За други е Палестина. За повечето това е регион на променящи се истини и манипулирани исторически разкази. За европееца Израел винаги е бил и ще си остане забележителна дестинация. От времето на пророчествата до наши дни земите, разположени върху източната част на Средиземно море отдавна привличат посетители. Някои от тях пристигат в „Свещенната земя” на духовно търсене, други на културни обиколки след множеството запазени древни паметници, трети избират моретата за почивка и еко туризъм. Тази малка и млада държава с истроия по-стара от света предлага на всеки по нещо и даже най-предубедения остава изненадан от това, което вижда. За трите големи религии на западния свят – иудаизма, християнството и исляма – Йерусалим е един от най-свещените градове. Съвременната държава Израел корено се отличава от древните си корени. Тя е създадена през 1948 г. с резолюция на ООН след Холокоста, на който бяха подложени европейските евреи през Втората световна война. Според държавната политика Израел е "еврейска държава". Според своето местоположение Израел е държава в Близкия изток, югоизточната част на Средиземно море.Има излаз още на Червено море, залива Ейлат/Акаба и на Мъртво море, едно от най-забележителните езера в света. Страната  е република с парламентарна демокрация и със засилени функции на министър-председателя, който се избира пряко от народа.

Площ: 20 770 кв. км.

Население: 7 282 000 души. Към 2001 г. 81% от гражданите на Израел са били от еврейски етнически произход. Другата голяма етническа група са арабите. От тях мнозинството (около 91%) са сунити-мюсюлмани. Едва 9% от израелските араби са християни - православни, маронити, католици, протестанти. Болшинството от израелските араби считат себе си за палестинци. Около 1.5% от населението на Израел принадлежи на други етнически групи. Там живеят и около 50 хил. български евреи. 

Столица: Йерусалим (800 хил. ж.). По-големи градове - Тел Авив (3 100 хил. ж.), Хайфа (1 000 хил. ж.). Въпросът коя е всъщност столицата на Израел е доста деликатен. През 1980г. Израел обявява за своя столица град Йерусалим, но световната общност не признава този град за столица на страната. За по-голямата част от държавите по света официалната столица на Израел и до днес е Тел Авив.

Необходими документи: Българските граждани могат да влязат на територията на Израел с предварително получени визи от израелското посолство в София. Туристическите визи включват както посещения с цел туризъм, така и гостувания или бизнес посещения. Те се издават в рамките на 1 месец и са безплатни. Получаването на израелска виза не гарантира допускането на лицето на територията на страната. Граничните власти на входния пункт по собствена преценка могат да откажат влизане. Поради тази причина е препоръчително да се носят същите документи, които са подадени в Консулската служба към израелското посолство при интервю. Трябва обаче да се имат предвид някои особености на ситуацията в страната Контролът в Израел е изключително строг. В големите градове и туристически центрове равнището на криминалната престъпност е сравнително ниско, но в големите пазари и търговски центрове през последните години са зачестили случаите на кражби на документи за самоличност и пари на чуждестранни граждани. Висока степен на риск от терористични атаки съществува на цялата територия на Израел, особено на обществените места и в обществения транспорт. Препоръчва се изострена бдителност и внимание по отношение на всякакви безстопанствени пакети и багажи. Не се препоръчват пътувания до Западния бряг и ивицата Газа.

Валута: Нов израелски шекел. Приблизителния курс към долара  е 1 долар = 3,49 NIS и 1 евро = 4,80 NIS.  Доларът е предпочитана валута и почти навсякъде можете да се разплащате с него, но рестото на много места се връща във шекели. Препоръчително е да имате дребни долари. Moжете да обменяте евро или щатски долари в банки или на рецепцията на хотела (малки суми), но най-добрите курсове можете да намерите в обменните бюра. Те отварят сравнително късно – след 10 ч. По принцип  долара е добре познат, но с обезценяването му, еврото изравнява позициите си така, че и двете валути са “изгодни“. В голяма част от сувенирните магазини можете да пазарувате директно във валута, а договарянето на цената е обичайна практика в арабските магазини. 

Език: иврит (староеврейски). Други - идиш, шпаньол, арабски, руски най-вече в Тел Авив.

Климат: субтропичен, средиземноморски, в падината Гхор и на юг - преходен към тропичен, сух. Въпреки малкия си размер, в Израел има множество различни природногеографски области — от пустинята Негев на юг до планините в Галилея, Кармел и Голан на север. Температурите в Израел варират в широки граници, особено през зимата. В планинските райони времето може да бъде ветровито и студено, понякога дори с валежи от сняг. В Йерусалим обикновено сняг вали поне веднъж годишно В същото време крайбрежните градове, като Тел Авив и Хайфа, имат типичен средиземноморски климат, с хладна и дъждовна зима и дълго горещо лято. Най-високата температура, измервана в Азия, е 53,7°C, отчетени през 1942 година в кибуца Тират Зви в северната част на долината на река Йордан. Между май и септември валежите в Израел са рядкост, поради което товае и най-подходящото време за посещение на страната.

Религия: юдеи - 88.3 %, мюсюлмани - 9.0 % (от тях сунити - 86.9 %, шиити-друзи - 13.1 %), християни - 2.7 % (от тях православни - 30.5 %, гръко-католици (униати) - 38.1 %, католици - 15.2 %, протестанти - 5.6 %, други - 10.6 %). Извън страната живеят над 8 млн. евреи, главно в САЩ, Западна Европа, Русия, Украйна, Австралия.

Транспорт: шосета - 16 хил. км; ж.п. линии - 890 км. Главни пристанища - Хайфа, Ейлат

Летища: Международното летище в Тел Авив – Бен Гурион, който служи за обслужване на популярните дестинации Тел Авив и Ерусалим, е най-голямото летище в Израел. Летището разполага и с автоматизирана услуга, която може да получите на телефон (03) 972 3332, която е на английски език и от там може да получите полетна информация и да научите подробности около настаняването, паркинга и транспорта. Международно летище Тел Авив Бен Гурион има три терминала.Безплатен автобус е подсигурен за пътниците, които трябва да се придвижат между терминалите. Друго летище е това в Ейлат, което обслужва туристите, пристигащи по курортите на Червено море. Често то бива затваряно от съображения за сигурност от израелските власти.

Наеми кола:  Кола под наем в Израел е много лесно достъпна услуга и всеки, от всяка страна, може да наеме кола без никакъв проблем. Фирмите, които предлагат тези услуги, особено в Тел Авив са достатъчно, за да имате богат избор. Цените варират от 30 до 40 евро на ден. Заплаща се отделно, ако желаете колата да се ползва с шофьор или да има допълнителен шофьор. За водачи под 23 години има допълнителна такса. Също има възрастови ограничения за възраст на водача, в зависимост от класа автомобил, който се наема. Необходимо е притежаването на валидна шофьорска книжка поне от 3 години. Поради специфичната политическа обстановка в определени райони на страната не е препоръчително самостоятелно пътуване, най-вече около ивицата Газа. В Израел всички таксита са бели на цвят с надпис отгоре на тавана на колата. Има ги в достатъчно количество, на сравнително достъпни цени и можете да ги спрете на някой от големите улици или да си поръчате такси от рецепцита на хотела. Убедете се че при потегляне е включен брояча на таксито - това е задължително. Първончалната такса е около 2 щ.д. Ако се возят повече от 2 пътници има допълнителна такса около 1 щ.д. За придвижване от хотела в Йерусалим до стария град можете да предвидите около 12 долара. 

Култура и традиции: Културата в Израел е представена по различен начин. Тя бива „местна“ и „вносна“. Въпреки факта, че е сравнително млада държава, на територията на Израел има вече създадени традиции в различните направления на културата — изградени са модерни зали — галерии, в които са представени евреи — творци от цял свят. Старият квартал Неве Цедек на Тел Авив е територия, „запазена“ за творци. Те живеят и творят в своите ателиета, част от които са галерии или превърнати в малки магазинчета за сувенири ръчна изработка. Самите стени на част от къщите сами по себе си представляват една галерия на открито — изрисувани са и са обявени за „световно наследство“ на Юнеско.  Израелската литература се състои предимно от поезия и проза, написани на иврит, като част от ренесансовото ползване на този език от средата на 19-ти век, макар че малка част от литературата е публикувана на други езици като арабски и английски.  През 1966 Шмуел Йосиф Агнон поделя Нобелова награда за литература с немския еврейски автор Нели Закс. Израелската музика съдържа музикални влияния от целия свят: йеменската музика, хасидските мелодии, арабската музика, гръцката музика, джаза и поп-рока- всички те са част от музикалната палитра. Националните фолклорни песни, известни като 'Песни на държавата Израел', разказват за опитите на пионерите да основат еврейската държава. Сред световноизвестните еврейски оркестри е Израелският филхармоничен оркестър, който съществува от над 70 години и в днешно време изпълнява повече от двеста концерта годишно. От Израел произлизат също много известни музиканти, мякои от които са постигнали международна слава.Итжак Перлман, Пинчас Цукерман и Офра Хаза са сред световно-признатите музиканти, родени в Израел. Израел е участвал в музикалното състезание Евровизия почти всяка година от 1973, като три пъти печели и два пъти е негов домакин. Ейлат е домакин на свой международен музикален фестивал всяко лято от 1987- Джаз фестивала Червено море. Израел е единствената страна в света, в която животът се върти около ивритския календар. Почивката от работа и училище се определя според еврейските празници, а официалният почивен ден е събота, еврейският Сабат. На Сабат не са разрешени много неща – разрешено е  да четеш Тората, да спиш, да разговаряш, да се разхождаш и да се храниш. Изрично са забранени всякакви действия, свързани с палене на огън и, колкото и да е странно, същото се отнася и за гасене на огън. Израел е много иновативна страна, която бързо измисля и въвежда множество иновации във всички сфери на икономиката. Едно явление от последните десетилетия се нарича „Кибуци”. Това представлява обединение на отделни малки ферми в една голяма и силно продуктивна ферма. Трудът и печалбите се делят по равно. Така фермерите са по-продуктивни и успяват да осигурят по-високи добиви и съответно печалби. Характерно за тези обединения е, че в тях участват основно млади семейства.

По-важни исторически събития и дати - 3000 г. пр. Хр. - населена от племената на ханааните; XVI в. пр. Хр. - Египет завладява страната; XIII в. пр. Хр. - заселване на древноеврейските племена; XI в. пр. Хр. - образувано Израелското царство - Саул; 928 г. пр. Хр. - разпада се на две царства - израелско на север и юдейско на юг; 722 г. пр. Хр. - Израелското царство е завзето от асирийците; 528 г. пр. Хр. - Юдейското царство е окупирано от Вавилон; 539 г. пр. Хр. - цялата територия е към държавата на Ахеменидите; 332 г. пр. Хр. - завладяна от Александър Македонски; 63 г. пр. Хр. - владение на Рим; 0 г. - раждане на Исус Христос в град Витлеем; 6 г. - в състава на римската провинция Палестина; 33 г. - разпъването на Исус Христос на хълма Голгота; 395 г. - в състава на Византийската империя; 640 г. - арабско нашествие; 1099 г. - I кръстоносен поход - образуване на Йерусалимско кралство; 1187 г. - разгром на кръстоносците от Египет; 1516 г. - в състава на Османската империя; 1914-1918 г. - английска окупация - заселване на 452 хил. евреи до 1948 г.; 14 май 1948 г. - по решение на ООН е провъзгласена независима държава Израел. Територията на Палестина е разделена на еврейска и арабска държава; 1948-1949 г. - израело-арабска война; юни 1967 г. - нова арабско-израелска война - Израел окупира територии от Египет, Сирия, Йордания и източната част на Йерусалим; 1979 г. - съглашение за мир между Египет и Израел, върнат на Египет Синайският п-в; 1993 г. - мирно съглашение с Организацията за освобождение на Палестина за автономия; 1994 г. - съглашение за Газа и Йерихон; 2000 г. - преговори със Сирия за връщане на Голанските възвишения.

Страната и хората:  Въпросът за националната идентичност на Израел може да доведе до усложнения. Туристите би трябвало да внимават да не предизвикат кавги между араби и евреи. Най-болезнената тема е коя страна е причинила смъртта на повече хора от другата. Иначе в исторически план спорове около фактите няма. Различията са предимно религиозни и политически. Тел Авив е като отделна държава. Само на час път от Йерусалим, Тел Авив е напълно светски град, примамващ с плажни партита, дрехи на модни дизайнери и приключенски нрави. Присъщи на населението на Израел са коренните различия между светстката част на страната и силно религиозните провинции.  Канаан или Обетованата земя се счита за основата на света. Или поне така казва стария завет, Тората, в която вярват евреите. По принцип еврейската религия учи, че "избраният народ" е в състояние на война, заобиколен от враждебни хора. Това прави последователите на тази религия доста мнителни към друговерци и доста сплотени вътре в еврейската общност. Като послествие - голяма част от населението  гледа с недоверие и малко от високо на всички чужденци. Според средния европеец и не само – еврейте са си поставили за цел да завладеят света чрез хитрост, оповавайки се на тяхната религия и силно общностно чувство.  Корените за това поведение се обясняват най-вече с Еврейската религия. Разбира се, в днешно време подобно разбиране за тотално превъзходство не е характерно за болшинството от евреите. Но в по голямата част от тях има елементи и остатъци от този комплекс, че са по умни, по умели, по кадърни. За доказателства се дават факти като това, че в университетите има повече евреи от колкото от други народности, или че в Холивуд има повече артисти, или че сред музикантите, журналистите, политиците, банкерите и т.н. има повече евреи. Много рядко е човек да види евреин, който да работи физически неквалифициран труд.  В днешно време в Израел децата биват учени, че  благородната мисия за спасяването на света от евреите е била дадена от бог, и че те са донесли на човечеството идеите за равенство и братство, за правото за образование, за правата на човека. Факт е, че евреите са изключително успешни както в бизнеса, така и в културата и науката в днешно време. Това се обяснява обаче не чрез тяхната „богоизбраност”, а с факта, че те са отлично организирани и изключително лоялни един към друг. Най очебиен пример за това е Холивуд.  В областта на банките  те буквално нямат конкуренция. Най главните световни банки са еврейски. Огромен контрол се упражнява и в медиите и в научните среди от страна на еврейската общност. Всички тези постижения на световният еврейски елит се дължат на тяхната религия.През последните няколко стотин години евреите почти не са имали своя държава. Те е трябвало да живеят като чужденци в други държави. Това ги е научило да бъдат задружни, да си помагат едни на друг, да бъдат лоялни и верни към своята общност. Синагогата е била център в който те се срещат, и в който те дискутират, обменят информация.  Като заключение ще добавим едно определение за този народ, което много ни допадна. Плодът на кактуса е бодлив отвън, но сладък отвътре. Метафората изцяло важи за целия регион. Добрите обноски не са сред приоритетите на израелското общество и обслужването в магазини и ресторанти понякога може да не е особено любезно. Но ако махнете тази “опаковка”, ще откриете един изстрадал народ, пълен с много топлина и приветливост.

Национална кухня: В продължение на столетия евреите са пътували от страна в страна, носейки със себе си своите обичаи, съдове за готвене и стари рецепти. Резултатът е, че еврейската кухня е много разнообразна, въпреки че те се съобразяват стриктно с правилата на основния закон.Според Тората (Библията) именно кашрутът определя какви храни могат да използват евреите и как да ги използват. Тези храни се наричат „кашерни“. В следствие на тези правила са се създали специфичните за еврейския народ кулинарни обичаи. Поради тези забрани евреите не консумират свинско и заешко месо. Според законите на юдаизма животните трябва да се колят от „шохет“ - духовно лице, което е вещо в клането и гарантира, че то ще бъде убито безболезнено и в месото му няма да преминат токсините, отделяни при стреса. В съгласие с правилото месото трябва да се обезкърви и обезсоли, за да се премахнат вредните вещества, съдържащи се в кръвта. В еврейската кухня се консумират много дреболии: мозък, език, черен дроб. Те се сервират в събота или на празник.Кашрутът налага забрани и върху морските деликатеси. Затова миди, скариди, октоподи, калмари и т. н. не се консумират, но за разлика от тях на трапезата често присъстват различни видове риби и хайвер.Що се отнася до света на пернатите, кашрутът забранява храненето с месо от грабливи и диви птици Домашните птици обаче се смятат за деликатеси. Консумират се кокошки, пилета, петли, патици, гъски. Гозбите от тях се поднасят обикновено на „шабат“ или на празник. Птиците също се колят от „шохет“.Кашрутът повелява също млечни и месни продукти да не сервират и готвят заедно. Евреите никога не пържат и не задушават месо или месни субпродукти (например, дробчета) в масло, а само в растително олио. Маслото се използва за приготвянето на тестени изделия, торти и някои постни ястия.Спазвайки тези основни правила, пътуващите по света евреи са усвоили много от кулинарните традиции на народите, при които са се заселвали. Най-известните ястия, които се свързват с еврейската кухня по света, са пълнената риба и хумусът. В първия случай обикновено се пълни щука, като първо се сваля кожата й. Без хумус – пюре от нахут и подправки, не може да се седне на масата. От тази смес се приготвя прочутият израелски фалафел. Оригиналната рецепта е арабска, но от толкова отдавна е навлязла в еврейската кулинария, че се смята, че най-вкусните фалафели в света се продават на площад „Ицхак Рабин“ в Тел Авив, Израел.Сред ястията с месо най-известни са „йерусалимското печено“ със сладко-кисел вкус, месни пастети и рула, пълнени птици и риби. Всички блюда са обилно подправени с билки и сосове. Консумират се и много зеленчукови ястия, като ешкеназите предпочитат кореноплодните (картофи, цвекло, моркови), а сефарадите – средиземноморските зеленчуци, като патладжани, домати, тиквички, спанак и праз. Популярни са еврейските сладки „латкес“, които се приготвят от картофено тесто. От зеленчуци се приготвят разнообразни супи, яхнии, сосове и туршии. Поради тропическия климат в Израел плодове се консумират целогодишно и в огромно разнообразие.Сладкишите и печените десерти са резултат от събирани в продължение на столетия рецепти. От бадеми се приготвя прочутият еврейски „масапан“ (бонбони от сварен, белен и смлян бадем), който се поднася при тържествени случаи. Пекат се кифлички с орехов пълнеж, банички, пирожки с различен пълнеж, сладки понички, печенки и т. н. Еврейската домакиня по традиция меси и различни хлябове. На масата хлябът никога не се реже с нож, защото това се смята за символ на агресия и насилие, а се чупи с ръце.В края на храненето е прието да се поднася черно кафе или чай. 

Забележителности: Израел е страна с много културно-исторически  забележителности. На първо място трябва да споменем Йерусалим, свещено място на три религии – християнство, юдеизъм и ислям, а в същото време е столица на Израел. Златният град, както го наричат на иврит, е уникално място, където 1-ви и 21-ви век се смесват, като всеки период запазва своята идентичност и пространство. Тук живописни старинни квартали са се сгушили под блестящите офис-кули и апартаменти. Трябва да го видите, за да повярвате. Първите данни за съществуването на Йерусалим се отнасят към средата на 2 век пр.н.е. Влиза в състава на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йевус, която Давид превзема през 1000 пр.н.е. и след като променя името й, прави от нея средище на еврейския народ през 1004 пр.н.е.. Неговият син Соломон построява великолепен храм, крепостни стени и дворец. Старият град и неговите стени са включени в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство. Това малко древно селище е дом на вярата на християни, евреи и мюсюлмани и наистина спира дъха на всеки човек. За християните това е мястото, където Исус е бил разпнат, където е поел пътя към Голгота, където е Божи гроб. За исляма това е третият свещен град, в който според вярванията от небето е слязъл пророкът Мохамед. От стари времена идването тук се означава само с една дума - поклонение. Всичко тук кара обикновения човек и християнина на тръпне. Старите крепостни стени, издигнати в библейски времена, преправяни и доизграждани от римляни, византийци, араби, Златната порта ще се отвори чак в Деня на Второто пришествие, за да мине през нея Месията и да даде опрощение на хората, Гетсиманската градина, където е станало предателството на Юда, гробът на Божията майка, Стената на плача, „Виа Долороса”-пътят на страданието до Голгота, хълмът на който е бил разпнат Спасителя и в далечни библейски времена е погребан Адам, невинната Христовата кръв достигнала черепа му и така първите хора били опростени, а човешкият род – изкупен и Божият гроб – мястото, което всички християни смятат за  център на света.Според християнските вярвания Витлеем е града, в който е роден Исус. Той е и родното място на Давид, който по – късно става крал на Израел. Най-посещавата църква от християнските поклонници е църквата Рождество Христово. Тя се намира на площада Manger (означава ясла). Тази църква е една от най – старите, и все още действащи църква. Тя се състои от две части – базиликата Рождество Христово и църквата Св. Катрин. Базиликата се поддържа от гръцката православна патриаршия в Йерусалим и е изградена в римски стил. Църквата Св. Катрин е римокатолическа, изпълнена в готически стил. Най – важното, което не бива да се пропусне е пещерата на рождението. Там се намира сребърната звезда, принадлежала към олтар. Това място се смята за точното място на раждането на Исус.Тиберия е известен още като градът на силните. Самият град е посветен на император Тиберий, откъдето идва и името му. Тиберия притежава 51 км плажна ивица от Галилейско море, което всъщност представлява езеро. То е основният източник на питейна вода за цялата страна. Тиберия е популярна дестинация от около 2000 години. Причината за това са 17-те горещи минерални извора, намиращи се в града. Тиберия е била важна част от еврейската история. В старата част на града може да видите руините на древна Тиберия – основния булевард и част от базилика. Точно до Тиберия се намира древният град Хамат, който може да се похвали с най – горещия минерален извор (140º). В този град е синагогата Северус, построена през 341 год., като мозайката на пода е с изключителна изработка. Необичайното на тази мозайка е, че са изобразени голи човешки тела.Кумран е място, станало особено известно през втората половина на 20 век, заради прословутите свитъци, намерени там през 1948 г. от палестинско овчарче. Попадайки на керамични делви, местните бедуини били силно разочаровани, когато вместо несметни съкровища се натъкнали на кожени свитъци от предхристиянско време. Разчитането на Кумранските ръкописи е трудно и сложно поради неустойчивостта и разпадането на керамичната плочка, върху която са писани буквите. Въпреки това, са открити и разчетени над 400 текста, от тях 175 библейски, сред които са всички книги на Стария завет. Това са най-старите версии на библейски текстове и тълкувания върху тях, които са открити досега.Мъртво море, чиято вода постоянно сменя цвета си, редувайки безброй най-красиви нюанси на тюркоазено, зелено, синьо, червено, кафяво, златисто е място,което задължително се посещава в Израел. От едната страна е морето, а от другата – скалите. И никакво растение, никаква зеленина. Соленото вътрешно езеро е известно като най-ниската сухоземна точка (422 м. под морското равнище) и има най-наситените със соли и минерали води на света. Те се използват като източник на безценни суровини за козметичната промишленост и медицината.Лечебните води на езерото, както и специфичният климат около него привличат хиляди туристи. Свещената река Йордан извира от планината Хермон и се влива в северната част на Галилейското езеро. Дължината и е около 300 км., като това е най-известната река на земята. Защото там на място, известно като Каср-ал-Яхуд, според преданието е кръстен  Исус.Капернаум е бил град на северния бряг на Галилейско море. Бил е обитаван от 150 г.пр.Хр. до 750г., но днес там има само руини. Градът е с изключително библейско значение. Присъства в новият завет – в евангелието на Лука. Капернаум е бил споменат като дом на апостолите Петър, Андрей, Яков и Йоан, а също и Матей. Там можете да разгледате останките на една от най – старите синагоги в света. Интересна е и осмоъгълната църква от V век, която се състои от централен осмоъгълник с 8 колони, външен осмоъгълник, водещ към вътрешността на църквата.. Близо до тази църква се намират останките от къщата на Св.Петър.Табха е местност на северния бряг на Галилейското езеро. Тук се намира Планината на Блаженствата, където Иисус произнася прочутата си Проповед. За да отбележи това събитие, е построена осмоъгълната Църква на Блаженствата. На това място Иисус нахранил 5000 души с пет хляба и две риби. Някъде тук, на брега на езерото, той се е появил за трети път след Възкресението си. Той обядва заедно с учениците си и дава първенство на Симон Петър с думите: "Паси овцете ми."Акра се намира в северната част на страната, в областта Галилея. Той е изграден основно от камък и се споменава още в Библията. През 332 г. пр. Хр. градът бива превзет от Александър Македонски, през 638 г. той попада в ръцете на арабите, а през 1104 г. е превзет от кръстоносците. След падането на Йерусалим под мюсюлманска власт, Акра остава една от последните бази на кръстоносците в Светите земи. В началото на 16-ти век градът става част от Османската империя на Селим Първи. Днес градът е известен като морски курорт и рибарско пристанище, и също е обявен от Юнеско за част от световното културно наследство. Хайфа  е третият по големина град в Израел, намира се в долината на планина Кармел. Плажовете на Хайфа са подходящо място за отдих и почивка.  Легендата твърди, че името произлиза от „ хоф яфе„ съчетание на думи, което наистина означавало красив бряг на иврит. Някога градът е бил избран от френски монаси да си построят манастир и в чест на планината се нарекли “кармелити”. Планина Кармел е Святата планината, в която Пророк Илия се е сражавал и победил злото. Там е пещерата, в която пророкът живеел – на склона Стела Марис. Гордостта на града са Бахайските градини- най-великото творение в Хайфа. Градините са разположени на 19 тераси, подобно на красив многоцветен водопад, който се изсипва пред теб, за да потече на долу в бавна и ленива река. Тук се намира Световният център на Бахайската вяра и гробниците на основателите на бахайската вяра - Баб и Бахаулла. Назарет, градът на Йосиф и Мария е днес основна точка на Християнството. Малкото селце се намира в район, наречен Галилея и тук, на 130 км от Йерусалим започва разказът на Лука за Рождеството на Исус. В центъра на града се извисява един от най – големите християнски храмове - църквата „Свето Благовещение”, построена върху дома на Мария. Под кулата се намира пещерата, където архангел Гавраил се явил  Дева Мария да й съобщи благата вест, че тя ще бъде майка на Спасителя – син Божи. Православната църква “Св. Гавраил” е построена върху извора, на който е ходила да пълни вода и Мария. Това е може би най-свещеният от всички извори със светена вода в християнският свят. Гледката от купола на църквата е прекрасна и препоръчителна за всеки да я види. Пътят минава и  през Кана Галилейска – малко арабско селце по пътя за Тиберия. Съгласно евангелието от Йоан, тук Исус извършва първото чудо - превръщането на вода във вино. Това се е случило по време на сватбено тържество, на което присъствали Исус и Мария. По този повод тук е издигнат католически храм - “Храм на Божията сватба” и се смята, че бракът, сключен в този храм е най -щастлив и надежден. До гробницата се намира източно православна църква, построена със средства от Императорското православно палестинско общество на Русия. В Кана има и римо-католическа църква на името на Св.Апостол Вартоломей, ученик на Исус, който е бил родом от Кана.Тел Авив е най-новият и най-модерен град на Израел. Сравнително млад град - едва на 100 години, с характерна за Южна Европа архитектура, той е обявен през 2003 г. от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Тел Авив включва и Яфо, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишение предлагащо неоценима гледка към брега на Тел Авив с неговите плажове. Яфо е старата част на Тел Авив и подслон на българските евреи. Християните свързват Яфо с живота на Свети Петър, на когото е посветена едноименната църква в града. Градът има колоритно пристанище (според някои историци е най-старото в света), квартал на художниците, и многобройни галерии и класни магазини. Невероятно красиво място е крайбрежният булевард на Тел Авив, който е проектиран от архитекта на ивицата Копа Кабана в Рио. Градът е родина на израелската филхармония, на много музеи и разполага с университет. В настоящия момент почти цялата световна общност разглежда Тел Авив за столица на Израел.Ейлат е най – южният град на Израел, разположен в пустинята Негев, на тясната израелска крайбрежна ивица на Червено море, в северната част на Акабския залив. Той е натоварено пристанище и популярен курорт.  Температурата варира от около 40°С през лятото до 21°С през зимата. Ейлат предлага разнообразни атракции. Някои от тях са наблюдаване на птици (града е разположен на основния миграционен маршрут между Африка и Европа), турове с камили, гмуркане, разглеждане на коралов риф и други. В Ейлат много интересен е аквариумът, който има собствена подводна обсерватория. Тя представлява многотонна стоманена кула, със стъклени стени, която е забита на 6 метра в морето, а около нея се простира впечатляващ естествен коралов риф. Спокойно може да се прекара цял един ден в съзерцание на красотата на кораловата колония и стотиците видове риби, живеещи там. Гледката представлява истинска феерия в кристалните води на Червено море.Негев е известен пустинен регион в Южен Израел, който обхваща около 60 % от територията на страната (13 000 km².) и в който живеят около 10 % от населението на еврейската държава.Най-големият град в областта е Беер Шева (около 190 000 жители). Общо в Негев живеят около 500 000 души, голяма част от които преселници от Русия и Грузия. Пустинята се използва и от израелските военни като полигон за изстрелване на ракети. В Негев се намира и град Димона, известен с намиращия се наблизо до него израелски атомен център .Други известни забележителности в Израел са Мегидо, древен град – познат днес като Армагедон и Масада, легендарната крепост на една единствена скала, издържала най-дълго обсадата по време на първата юдейско-римска война. 

Не на последно място Израел е именно мястото, където се ходи „на хаджилък”. Ежегодно хиляди туристи изкачват хълма на Йерусалим, за да стигнат до Божи гроб и за получат заветното свидетелство. По всяко време на годината човек може да направи своето "изкачване" в Светия град. Но ако наистина иска да съпреживее последните земни дни на Спасителя и неговото Възкресение, най-удачното време за поклонение е Страстната седмица и Великден.

Подреждане по:
Показване:
Показване: Списък Икони
  • ИЗРАЕЛ И ЙОРДАНИЯ - ЕДНО ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ-2018
     ИЗРАЕЛ И ЙОРДАНИЯ - EДНО ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ  София –Тел Авив – Яфо- Йерусалим –Витлеем – Каср Ал Яхуд- Йерихон – Небо- Петра – Шобак – Аман -Джераш- Кумран – Мъртво море –Тел  Авив - София 6 дни / 5 нощувки / 5 закуск..
    1,648.00 лв. с ДДС: 1,648.00 лв.
  • ИЗРАЕЛ И ЙОРДАНИЯ - С АКАБА, ЕЙЛАТ И МАСАДА
    ЙОРДАНИЯ И ИЗРАЕЛ С АКАБА, ЕЙЛАТ И МАСАДА София – Тел Авив - Назарет - р. Йордан – Табха – Капернаум – Тверия – Джераш – Аман – Мъртво море – Мадаба  -  Небо – Керак - Петра - Акаба – Ейлат – Масада* – Йерусалим - В..
    2,088.00 лв. с ДДС: 2,088.00 лв.