Категории

Малайзия

Малайзия
Малайзия – тази уникално красива земя на преплитащи се култури е едно от райските места на света. Разположена сред скалисти планински вериги и тропически гори, пенливи реки и джунгли и над двеста екзотични прелестни острова, страната привлича многобройни туристи, любители на азиатската култура и екзотика. Златистите й плажове са заобиколени от кристално чисти води, изумителни коралови рифове с богата флора и фауна и усамотени заливи, покрити с екзотична разтителност. Местното малайско насаление, което е усвоило китайски, индийски и европейски влияния, сливайки ги в едно, е изключително мило и гостоприемно към туристите. Хората са изключително изобретателни и постоянно измислят нови услуги, с които да привличат вниманието на туристите.

Разположена в югоизточната част на Азия, на площ от 329 749 кв.км, Малайзия се състои от две части, разделени от Южнокитайско море. Първата е Западна (Малая), разположена на полуостров Малака и граничеща с Тайланд и Сингапур и втората е Източна (Малая), намираща се в северната част на остров Борнео-Калимантан – тя граничи с Бруней и Индонезия. 

Малайзия е населявана от около 25 млн. души. Близо 60% от местните са малайци и родствени на тях народи, 32.9 % китайци, 8,8% -индийци и останалата част от населението е представена от други националности. Официалната религия в Малайзия е ислямът, макар че се изповядват още будизъм, конфуцианство, индуизъм и християнство. Малайският е официален език в страната. Широко разпространени са още английски, китайски, мандарин, кантонезски, тамилски и други диалекти.

Развитието на Малайзия се ускорява след разкриването на петролни залежи в страната. Държавата поема контрола над добива и създава корпорация „Петронас”. Корпорацията е един от най-големите инвеститор в малайзийската икономика и туризъм. Кулите близнаци в Куала Лумпур са построени от същата държавна фирма и до 2004 год. са били най-високите постройки. Днес те са символ на Малайзия пред света.

Официалната валута в Малайзия е Малайски рингит. Ако не може да се запасите с достатъчно от местните пари, е добре да вземете щатски долари, защото най-лесно могат да бъдат обменени.

Малайзия предлага на своите гости запознанство със света на изкуството и архитектурата на велики древни цивилизации като индийската и китайската.  В страната си заслужава да посетите храмовете и дворците, да разгледате екзотичните острови, да се разходите сред тропическите гори и джунгли и да се насладите на планиниска и морска флора и фауна. Тези, които обичат да съчетават почивката със спорт, имат възможност да изберат между подводно гмуркане, планинско катерене, риболов в открито море, голф и изобилие от водни спортове.

Бакшишът е нещо важно в Малайзия. Той обикновено е 10 % и е включен към сметката ви в ресторанта. Прието е дасе оставя бакшиш и на таксиметрови шофьори, пиколото, местните екскурзоводи, както и на персонала, допринасящ за вашето удобно пребиваване в страната.

Контактите и щепселите са по британски стандарт. За ваше удобство носете със себе си накрайник за троен щепсел.

Друго интересно нещо в Малайзия, което трябва да опитате е местната кухня. Подобно на другите азиатски страни, малайската кухня се отличава със своята пикантност. В нея се преплитат кулинарни течения от тайландската, китайската и индонезийската кухня. Типично основно ястие е сварен на пара бял ориз, наречен „наси”, към който обикновено се прибавят вкусни морски дарове или месо. Друг местен специалитет е рибена глава в къри сос. Кокосовите орехи присъстват в много от местните ястия – любимо местно ястие е овнешко месо в марината от кокосово мляко. Страната е богата на изобилие от пъстри и екзотични плодове. Тук се среща и плодът дуриан, който малайците наричат "Кралят на плодовете".

Българските граждани, които възнамеряват да пътуват до Малайзия за период по-малък от 90 дни, не се нуждаят от визи.

Подреждане по:
Показване:
Показване: Списък Икони
  • МАЛАЙЗИЯ – ПЪТУВАНЕ В РАЯ
    МАЛАЙЗИЯ – ПЪТУВАНЕ В РАЯ Обиколен тур Малайзия с посещение на Куала Лумпур и Пенанг 8 дни/6 нощувки Полетите се осъществяват целогодишно всеки Вторник и Петък 1-ви ден: София- Куала Лумпур Среща на летище София за полет до Доха.  Пристигане в Доха и прекачване за полет до полуос..
    3,704.00 лв. с ДДС: 3,704.00 лв.