Категории

Дубай

Дубай
ДУБАЙ – страната на чудесата и достъпния лукс

 

Да посети Дубай е една от мечтите на всеки турист. И с пълно право. Дубай е едно от седемте емирства в Обединените арабски емирства, който често бива наричано осмото чудо в света. Бляскав, шармантен, предизвикващ серия от суперлативи, той вибрира с копнеж за внимание -истинска суперзвезда сред туристическите дестинации на модерния свят. На пръв поглед изглежда така сякаш може да изпълни и най-дръзките фантазии на всеки свой гост. Мястото, на което всеки се чувства ВИП персона и може да си позволи разнообразни удоволствия. Някога Дубай е бил спокойно градче със селски къщурки от корал и гипс, построени от персийските търговци и палмови хижи, подслонявали бедуинските рибари и търсачите на перли. Днес джамиите и кулите на Стария Дубай се оглеждат в новите блестящи небостъргачи. Процъфтяващ като основния търговски център на средния изток, оживеният Дубай – обикновено рибарско селище само до преди 60 години, през последното десетилетие се превърна в най-желаната туристическа дестинация. Горещият, но сух климат, смекчен от бризовете от Арабския залив, чарът на мистичната пустиня, страхотните плажове и шанса да се докоснете до арабската култура, докато се наслаждавате на западните удоволствия, са само част от неустоимото изкушение. 

Дубай е част от ОАЕ със столица Абу Даби. Страната е разположена в източните части на Арабския полуостров на крайбрежието на Персийския и Оманския залив. Състои се от 7 самостоятелни емирства (княжества) - Абу Даби (67 хил. кв. км), Дубай (4 хил. кв. км), Шарджа, Рас ел Хайма, Аджман, Ел Фуджейра, Ум ел Кайвайн. Общата им площ е 83.6 хил. кв. км. и има брегова линия 840 км. В релефа преобладават равнините, само източните части са планински с най-висока точка 1 934 м. Значителна част от територията е заета от пясъчни пустини.

Площ: 4 000 кв. км. само на Дубай.  На юг и югозапад граничи с емирствата Абу Даби, на север и изток с емирството Шарджа, на запад — с водите на Персийския залив. Дължината на бреговата линия е 72 km.

Население:  1 616 430 души,  второто по големина емирство в страната след Абу Даби и най-населеното

Климат: сух, преходен от тропичен към субтропичен. Постоянни реки - няма. Растителност - в оазисите - финикови палми, акация.

Столица: Абу Даби на ОАЕ

Парична единица:  ОАЕ дирхам. Курсът на дирхама е официално свързан с курса на щатския долар в съотношение 1 щатски долар = 3.67 дирхама.

Официален език: арабски, използват се и местен арабски диалект, и английски. Говорят се още хинди,урду малаялам, персийски,пинджаби,тагалски.

Необходими документи:  За да влязат на територията на ОАЕ, българските граждани се нуждаят от виза, за осигуряването на която се съблюдават следните условия: паспорт, валиден минимум 6 месеца към подаването на документите. Визите се издават чрез гаранцията на поръчител - местно юридическо или физическо лице, имащо право да подава документи с искане за издаване на виза. Поръчителят се нуждае от фотокопие или сканирано копие на страницата с данните в паспорта (снимката на лицето и валидност на паспорта). Туристите получават своите визи чрез поръчителството на туристическата компания, която организира пътуването или хотела, в който ще бъдат настанени. Обикновено се изпраща по факс или сканирано копие на разрешението, като самата виза се получава при пристигане на граничните пунктове.  Преди да допуснат пътник на борда на самолета, авиокомпаниите изискват фотокопие от разрешението за виза.

Транспорт: няма ж.п. линии; асфалтирани шосета - 2 хил. км, от тях половината са автомагистрали. Силно развит морски транспорт - главни пристанища - Джебел Али и Рашид (в Дубай), Заид (Абу Даби), Ел Фуджейра. Такситата се договарят между водача и пътника, като долната граница е 5-10 дирхама за градски маршрут. 

Летища: Има шест международни летища - Абу Даби, Дубай, Шарджа, Рас ел Хайма, Ел Айн, Ел Фуджейра.

Наеми кола: Прилична кола може да наемете срещу 25-30 долара на ден на летището в Дубай, както и в големите хотели, и то без местните дилъри да ви искат кредитна карта. Бензинът е на безценица, но глобите за нарушения – солени. Система от радари следи пътищата и ще намерят начин да ви накарат да платите. За шофиране в нетрезво състояние се отива диркетно в затвора. Шофирането изисква постоянно внимание. Следва да се спазват знаците и ограниченията на скоростта. Преминаването на червен светофар от водач на МПС може да доведе до сериозни глоби и затвор до 1 месец, ако нарушението е създало опасност за произшествие. При транспортен инцидент следва да се изчака полицията, като МПС, участвали в инцидента не следва да се местят преди даване на разрешение за това от полицията.

Култура и традиции: Дубай трудно се вписва в представите за арабска държава - архитектурата е фантастична смесица от небостъргачи от бетон, стъкло и плексиглас, приказни дворци, лъскави хотели с оригинални форми и луксозни вили с равни покриви и ярки цветове. Стара арабска архитектура почти няма. Палмите и тревата са сочно зелени, отвоювани от пустинята с всекидневни усилия и много вода. Усещането за арабска държава се губи и в космополитния микс от хора от различни етноси и националности. Арабите далеч не са мнозинство - като че ли индийските, пакистанските и иранските традиционни одежди преобладават над белите арабски кърпи и полички на мъжете.  Дубай има и горещи почитатели, и критици. За едни е "пластмасова фантазия", твърде комерсиализирана, без собствена култура.  Дали поради културни особености или заради горещия климат, разходките са или в търговските центрове или в парковете, някои от които оградени. Паркостроителството е издигнато в приоритет - това са местата за семейни пикници през уикендите. Проливът Крик дели Дубай на две части. На едииният бряг е разположен района Бар Дубай, на другия — Дейра. Двете страни се съединяват на три места — мостовете Ал Мактум и Ал Гаруд и известния тунел Шиндога (прототип на тунела под Ламанша) който преминава под устието на пролива. Почитателите на Дубай са много и възторгът им има основания - емирството си е поставило за цел с туризъм, търговия и бизнес да генерира повече приходи в сравнение с тези, които идват от петрола. И за целта се строи с гигантски размах, като най-голям шанс имат проектите, които са "най в света". Трудно е да се преброят милиардите долари, инвестирани в туризма - голяма част от суперскъпите атракции се изграждат от компании на шейха. Строи се усилено и на сушата, и в морето. Край най-популярния плаж Джумейра се вдигат небостъргачи с луксозни апартаменти и офиси, а в морето - архипелази от изкуствени острови с имоти за всеки вкус. Тъй като сушата извън пустинята е кът, компания на шейха изгражда острови във формата на палми, както и архипелаг от 300 частни островчета, които, погледнати от небето, представляват карта на сушата на земното кълбо.  В Дубай не съществуват такси върху доходите. данъчен рай. Няма данък общ доход въобще, налозите за фирмите са силно облекчени. До 1930 г. Дубай е известен на света предимно с износа си на перли.  Днес е най-бързо развиващия се град в целия свят. 

По-важни исторически събития и дати: Първите сведения за съществуването на града датират от 1799 г. В началото на 19 век Ал Абу Фаласа се заселва в Дубай, който по това време е подчинен на Абу Даби. През 1833 г. династията Ал Мактум завзема града, без да им е била оказана съпротива от населението. От този момент насам Дубай успява да извоюва своята независимост от емирството Абу Даби.През 1835 г. Дубай като част от останалите емирства подписва примирие с Великобритания. Дубай остава под закрилата на Обединеното кралство, когато през 1892 г. е подписано допълнително споразумение. Заедно с Абу Даби, Рас Ал Хайм,Шарджа, Ум Ал Куейн, Дубай заема добро стратегическо географско разположение — на пътя за Индия, което ги превръща във важна ключова територия. Владетелите на Дубай подпомагат занаятите и търговията. Градът Дубай се превръща във важно пристанище за чуждестранните търговци (предимно индийци). През 1966 г. Дубай заедно с Катар се обединяват и приемат за своя парична единица риал. На 2 декември 1971 г. Дубай, Абу Даби и още пет емирства формират Обединените Арабски Емирства, след оттеглянето на Великобритания от Персийския залив през 1971 г. През 1973 г. Дубай се присъединява към останалите емирства и приема общата валута ОАЕ дирхам.

Страната и хоратаДържавата е ислямска и следва зачитане и уважение на установените религиозни традиции, нрави и обичаи. Има задължителни правила на поведение и обличане, включително и при спортни занимания, по време на работа, на улицата, на обществени места, при пътуване и т.н. Близки отношения между мъже и жени не могат да се демонстрират на публични места. Наказанията за допуснати нарушения могат да бъдат много строги.Следва да се има предвид, че изрязани бански костюми или предизвикателно облекло могат да са допустими в някои хотели и частни плажове към тях, но категорично не са приемливи и не отговарят на местните правила за обличане на обществени места.По време на свещения месец Рамадан не трябва да се употребява храна, напитки и да се пуши на обществени места и в автомобилите.Спиртни напитки се предлагат в хотелите и в заведенията, които имат изричен лиценз за продажба на алкохол. Употребата на алкохол на обществени места е забранена. Не е прието да се снимат местни жители без тяхното изрично разрешение. Вносът на алкохол е разрешен само за пълнолетни лица, които не са мюсюлмани. Количество - до 2 литра концентрат и 2 литра вино на лице. От безмитните магазини на летището може да се закупи до 2000 къса цигари, 400 пури или 2 кг тютюн. Обикновено не се изисква здравен сертификат за туристи. По изключение това може да стане, ако се пристига от район, където има обявена епидемиологична обстановка. Възможно е в някои магазини и заведения да се плаща в щатски долари. Валутата се обменя само в банките и обменните бюра, извън тях се наказва. Най-добро време за посещение са месеците октомври и ноември или февруари и март, когато температурите са около 25 градуса и влажността е в норми. Избягвайте свещения месец Рамадан. Повечето магазини са отворени от 9 до 21 часа, с обедна почивка между 13 и 16 часа. Търговските центрове затаврят в 22 часа. В която и част на града да сте, в който и хотел да сте отседнали и, в който и мол да пазарувате, 5 дневно ще чувате звука от високоговорителите, когато е време за молитва. 80% от постоянно живеещите в Дубай, са всъщност чужденци. Дубай е мястото с много уникални неща: там се намират най-високата сграда в света е Бурж Халифа, наричан още Бурж Дубай, най-големия мол в света, най-големия аквариум в света,  на-високия хотел в света,  най-луксозния хотел в света - Бурж ал Араб,  направена е най-дългата златна верижка в света – 4.2 километра, намира се най-големия изкуствен архипелаг – “Светът” с 300 острова  и още много „най“.  Слънцето - този най-търсен от туристите рай през зимата тук е в изобилие и е по-различно от другаде, а синьото небе е главният декор на тази феерия от блясък и лукс. Жителите на Дубай са услуживи и любезни хора, особено към туристите, стига да се спазват задължителните норми на поведение. Приемат бакшиш, но не е задължително както в много други държави в тази част на света. В някой ресторанти и заведения той е включен в цената на услугата.

Национална кухня: Трудно ще изберете в кой ресторант храната е по-вкусна в Дубай - почти всяка от над 90 националности живеещи тук, предлагат своя национална кухня. В Обединените арабски емирства можете да се насладите на почти всяка кухня от света – можете да похапнете в някой италянски, френски, тайландски, китайски, корейски, индийски, мексикански или японски ресторант, който освен с прекрасните си ястия ще ви очарова с безупречно обслужване и една от най-изисканите обстановки в Близкия изток. Все пак, не пропускайте да опитате типичната за Близкия изток кухня, която се сервира почти навсякъде – от скъпите, изтънчени ресторанти до местните кафенета. Насладете се на прясна риба от Арабския залив - омари, раци, скариди, риба тон, които обикновено се приготвят с различни подправки и са истинска наслада за любителите на морската кухня. Тъй като ОАЕ е мюсюлманска страна, добре е да се настроите, че свинското месо не е включено в арабското меню. За сметка на това, в хотелите често се предлага говеждо и телешко месо като алтернатива. Независимо дали сте гладни за кошари от Египет, за арабски хляб манакиш или masgouf, за специално приготвена риба, която се пече на скара от Ирак, трябва да знаете, че всичко това се предлага на втора линия. В интерес на истината най-изгодната арабска храна в Дубай е из задните улички, които предлагат скрити съкровища за ядене.  Дубайската кухня - всъщност, арабската кухня, ще ви предостави възможността да опитате различни ястия със странни подправки, за които може би дори не сте чували. Задължително си хапнете традиционното арабско ястие шаварма – арабска питка, напълнена с агнешко, пуешко или пилешко, и гарнирана с домати, краставици, хумус, мариновано цвекло и сос от манго. Името на шавармата идва от турското "чеверме" и по форма прилича на познатия ни дюнер. Вкусът обаче е доста по-екзотичен. Тя е най-достъпната и евтина храна в Дубай и е нещо специфично за района. Друга местна закуска е фалафела, който също е доста евтин. Повечето световни вериги за бързо хранене също присъстват в Дубай. Ако арабската и друга екзотична кухня не ви понасят можете да хапнете в KFC, Starbucks или McDonalds.

Забележителности: Едва ли ще успеем да опишем с няколко реда всичко, което си заслужава да се види в Дубай. Вероятно и едно посещение няма да е достатъчно, за да изпитате всички онези прекрасни емоции, които тази екзотична дестинация предлага. Все пак ще се концентрираме върху най-значимите и забележителни атракции.

Стария Дубай съхранява още историчести паметници от миналото на града. Старият квартал Бастакия с тесните си улички и високи вятърни мелници дава особен вид на града. Непосредствено на изток от Форт Ал Фахиди може да се видят много традиционни къщи. В самата великолепна крепост е устроен музея на Дубай. Той предлага уникален шанс да се  докоснете до живота в пустинята, традиционните арабски къщи и джамии, риболова, гмуркането  и търговията. Основни акценти на  музейя са артефакти от изкопани гробове и музикални инструменти. Голяма е и оръжейната сбирка на музея -  мечове, копия, лъкове, стрели, щитове, пистолети и брадви. Голямата джамия е реконструирана  през 1998 г. и сега е висока  70 метра с едно от  най-високите минарета в града.  Има 9 големи и 45 малки куполи.  Отличава се като забележителност и като изключително важно място за поклонение. Къщата на Шейх Саид Ал Мактум -   дядото на настоящия владетел. Построена е в  края на 1800 година, в позиция в близост до морето, така че владетелят можел да наблюдава търговската дейност от балконите си. Наред със стария град в Дубай има десетки забележителни и уникални творения на съвременната архитектура. Красивият квартал Джумейра с неговия прекрасен плаж и джамията Джумейра. Тя  е един от най-красивите и добри образци на съвременната ислямска архитектура. Красотата на джамията се вижда най-добре  след залез слънце. Извисявайки се на 321 метра над морето, Бурж Ал Араб е един от най-високите хотели в света! Построен на изкуствен остров на 280 метра от брега, той безспорно е един от символите на Дубай. Кулата Бурж Калифа е новата най-висока сграда в света с височина 828 метра. Небостъргачът бе открит на 04.01.2010 с грандиозно шоу. В сградата се намира първият в света хотел “Армани” със 160 стаи, чийто интериор е проектиран от едноименната модна къща. На 124 етаж има наблюдателна площадка, а на 122 етаж – изискан ресторант. Освен това в сградата се помещават 900 апартамента, 37 етажа с офиси, 144 апартамента „Армани”. На 158-ия етаж на Бурж Халифа се намира най-високата джамия в света.  Във водите на изкуствено езеро до кулата Бурж Калифа са разположени Танцуващите фонтани – невероятна феерия от светлини, танцуващи водни струи и музика! Изградени са по подобие на фонтаните пред хотел Белажио в Лас Вегас. През  1870 се поставят основите на Бурж Нахар. В Дубай са построени 3 подобни кули, предназначението им  било да пазят града. Бурж Нахар е една от тези кули, разположена в Дейра. Живописните градини и екзотични околности осигуряват перфектен фон за фотографи и туристи да направят великолепни снимки. Трите „Палми на Дубай“ и „Светът“ са също сред архитектурните чудеса, които заслужават внимание. Всъщност представляват изкуствени острови – 3 с формата на палми и един пясъчен архипелаг, който погледнат отгоре изобразява земното кълбо. На трите Палми – Джумейра, Джебел Али и Дейра, както и  на Светът изобилства от  малки и големи хотели, луксозни жилища, ресторантни, яхтклубове и множество плажове. В "короната” на палмата Джумейра се издига пищния хотел "Атлантис” с две кули, свързани с висящ мост. Той първият хотел, който е отворен на Палмовия остров  и  построен е по подобие на Атлантис на Бахамите. Емирските кули са в топ 30 на най-високите сгради в света. "Лукс" е достатъчна дума за описанието им както отвън, така и отвътре - открит басейн с изглед към небето, няколко изискани ресторанта, плаж с частен достъп. Друго архитектурно чудо е Дубай Хидрополис - изцяло сглобен в Германия, този подводен хотел бе потопен в широката брегова линия на Дубай в края на 2006 година.  Състои се от 220 помещения, чиито панорамни прозорци имат изглед към морето.Ако някоя част от приказките от 1001 нощ е истинско място на Земята, то това е Градината на чудесата в Дубай. 72 000 кв.м. площ, 45 милиона цветя, 4 км алеи за разходка между цветята, 1 км стена от цветя. Най-интересното е, че тази цветна феерия се намира насред пустинята.Многобройните закрити пазари /соук/ са също част от пейзажа на Дубай – пазар за подправки, за злато, за фурми и много, много пъстри сувенири. Докато сте в Дубай може да се насладите на множеството преживявания – да се разходите с малка лодка /абра/ по канала Крик, или да вечерята на арабска галера, да поязидите камила или да се впуснете в сафари по гигантските червени и жълти дюни, да полетите с балон или хеликоптер над този невероятно пъстър пейзаж, или просто да се гмурнете в океана, да наловите раци, да изпиете по едно гъсто арабско кафе с фурми или просто да отидете на ски. И това не е шега. Дубай притежава ски писта – единствена по рода си насред пясъците и изгарящото слънце на пустинята. Уникалната закрита ски писта се намира в Мол Емиратес, дълга е 400 метра и за нея се използват 6000 тона сняг. Не бива пропускате и столицата на емирствата –космополитният Абу Даби, най-големият град и най-вече пълен с още повече чудеса на всяка крачка. Можете да се разходите и из околностите на Дубай в Хата-Оман и да поплувате в кристално чистите басейни, изградени в пукнатини в скалите. В крайна сметка, каквото и да решите да правите, завършете пътуването си с шопинг. Дубай е може би едно от местата с най големите молове с множество магазини в тях. В града има над 50 шопинг мола, така че където и да се намирате винаги ще има някой, който е в близост до вас.  Най-популярните са:

Dubai Mall – най-големият в света, разполага с над 1200 магазина, множество ресторанти, огромен аквариум, ледена пързалка за кънки, кино. Намира се до най-високата сграда в света – Бурж Калифа.

Emirates Mall – вторият по големина мол в Дубай, в който се помещава закритата ски писта.
Deira City Centre – един от най-популярните молове, предлагащ голямо разнообразие от магазини. Удобен е за туристите, отседнали в района на Дейра.

Dubai Festival City - приятен мол с яхтено пристанище, водни канали с гондоли, покрай които има различни ресторанти на открито.

BurJuman – също популярен мол, разположен в Бур Дубай. 

Присъединете се към нас и направете това пътуване в Дубай – град на мечтите и лукса, място, което ще ви остави трайни спомени и в което ще се почувствате щастливи!

 

 

 

 

 

 

Подреждане по:
Показване:
Показване: Списък Икони
 • ДУБАЙ И АБУ ДАБИ ЕСЕН 2018
  Днес Дубай е един от най-луксозните градове в света. Тук се намират най-големият мол в света, най-високата сградата в света, най-луксозният хотел в света. Дубай се стреми да бъде „най“ във всичко и да впечатлява света с по-високи и по-скъпи сгради и определено успява.Абу Даби е най-голям..
  1,278.00 лв. с ДДС: 1,278.00 лв.
 • ПОЧИВКА В ДУБАЙ ЕСЕН-ЗИМА 2018
  Избягайте от студените дни и се потопете в атрактивният и модернистичен свят на един от най-луксозните градове в света! Тук се намират най-големият мол в света, най-високата сградата в света, най-луксозният хотел в света и много други уникални атракции, които можете да посетите само в Дубай.Мегаполи..
  1,174.00 лв. с ДДС: 1,174.00 лв.