Категории

Екзотика

Всички сме чували, когато по време на напрегнат работен ден, някой въздъхва: “Ех, да можеше сега да съм на някой тропически остров”. Екзотика, божествени плажове, поклащащи се палми... Там някъде, насред океана. Почти всеки се е прехласвал по белите тропически плажове, кристална вода и палми, докато разглежда снимки на крайбрежни райски кътчета. Много от тези плажове и островите, на които принадлежат, са превърнати в луксозни и скъпи курорти. Има обаче и такива райони, които са останали незасегнати от туристическия размах на човечеството. Тихият океан е невероятен спектакъл на природата, изпълнен с красота и спокойствие. А насред него е пълно с малки късчета от рая, на които човек може да забрави за времето и света около себе си.

Човек е създаден да ходи по земята, но едни от най-удивителните места на планетата се намират под морското ниво. Заслужава си да обиколим света, само и само да видим прекрасните разноцветни корали, причудливи риби, страховити акули, или пък останките от древни корабокрушения.

За някои пътуващи хора екзотиката се свързва с опознаването на чужди земи, огромни космополитни градове и странни обичаи. Тези градове са като книги. Има и такива, които като прочетеш един път, се врязват в паметта ти и остават там докато си жив. Мегаполисите са убийствено красиви нощем, когато всички сгради и пътища блещукат заради хиляди лампи. Малко неща са толкова привлекателни за вечно търсещия човешки дух като изчезналите цивилизации и техните градове, скрити в джунгли, покрити от застинала лава или погълнати от морето. За някои от тях вече почти със сигурност се смята, че са само легенди, но човек никога не знае – Троя е открита чак през 1822 година, след като векове наред се е смятало, че тя най-вероятно е плод на въображението на Омир. Забравени цивилизации и древни земи, които са разполагали също своите космополитни и процъфтяващи градове. 

По света има кътчета, които трайно са се настанили в мечтите ни и бихме дали всичко, за да се озовем там. Поне за мъничко! Мечтите могат да станат реалност, защото всяка реалност е била някога нечия мечта. Позволете ни да Ви покажем някои от тези райски кътчета – близки и далечни, винаги желани и вече съвсем достъпни. Позволяваме си все още да ги наричаме екзотични, защото са необичайни за нашето ежедневие. Но когато сме там всъщност се убеждваме, че необичайното за нас е есествен начин на живот на стотици и милиони жители на планетата.