Категории

Швейцария

Швейцария
Швейцария – малкият „диктатор” на големите Алпи

В представите на повечето хора Швейцария е страна на шоколадите “Милка”, часовниците и известното швейцарско сирене “Ементал”. С преобладаващата си алпийска част и стотиците км ски писти Швейцария е своеобразен рай за скиорите. Кристалночистият въздух /Швейцария е наречените “Бели дробове” на Европа/, хрущящият сняг под обувките и зашеметяващите панорамни алпийски изгледи освен скиори привличат и обикновени любители на  чистата природата и здравословната среда. Удивителното е, че тази малка държавица е посещавана от милиони туристи годишно, привлечени от магнетиичното излъчване на вечно заснежените върхове на Алпите. Но малцина предполагат, че Швейцария не е само сняг, чист въздух и планински хижи. Швейцария притежава и изключително културно-историческо наследство, което си струва да бъде видяно. Красивата, планинска страна Швейцария е без излаз на море и се намира в Централна Европа. Въпреки централното со положение Швейцария има някои политически особености, обусловени от нейната история. Една от тях е държавната форма пряка демокрация с често провеждани референдуми. Външнополитическият и неутралитет от 1815 година, от който страната не иска да се откаже дори и в полза на полотическа Европа, е другата  и особеност. По тази причина  в нея са разположени много международни организации- хуманитарни, икономически и спортни, включително Червения кръст, Световната търговска организация и ФИФА.

Площ: 41 285 кв.км

Население: 7 399 100 души, като се състои от три основни етнолингвистични групи – немска, френска и италианска – и малък процент ретороманско говорещо население.  В този смисъл швейцарците нямат единна национална идентичност, а са група от народи, споделящи обща история и ценности

 Столица:  Берн (335 хил. ж.). Други градове - Цюрих (935 хил. ж.), Женева (440 хил. ж.), Базел (410 хил. ж.), Лозана (295 хил. ж.), Люцерн (200 хил. ж.), Санкт Гален (180 хил. ж.).

 Необходими документи: Швейцария не е член на Европейския съюз, но е част от Шенгенското пространство. Пътуванията до там са при условията както до страните от Еврозоната.

Валута: Швейцарски франк.

Език: Немски, френски, италиански, реторомански, най-голям процент се пада на немския език, който е и медиен език в Швейцария.

Климат:  умерен, влажен, по високите части – алпийски. Главни реки - Рейн (с притока Аар) и Рона. По-големи езера - Боденско, Женевско, Нюшател и други.

Религия: по-голямата част са християни, разпределенипочти по равни проценти между католицизма и протестантството.

Транспорт: шосета - 17 хиляди км, ж.п. линии - 5 хиляди км, водни пътища - 65 км – по големите реки и езера.

Летища: Страната има общо 7 летища. Международното летище в Цюрих, – Летище Клотен е най-доброто европейско летище, според класацията на AIC. Едно много интересно летище е  Базел-Мюлуз-Фрайбург е международно летище, разположено на 6 км северозападно от град Базел в Швейцария, на 22 км югоизточно от Мюлуз във Франция и на 70 км южно от Фрайбург в Германия. Други по-големи летища са при Берн, Женева и Лугано.

Наеми кола: Швейцария е страна с много висок стандарт. Независимо, че наемането на колае лесно, цените са малко по-високи от средноевропейските за този вид услуга. Варират в зависимост от класа автомобил между 50 и 350 евро, като за джип или миниван могат да достигнатдо 500 евро на ден. Наемат се от летища, градове и ж.п. гари, като водещи са фирмите Sixt, Europcar, Alamo,Global car. Съществуват и фирми, които предлагат доста по-ниски оферти, но е добре да се осведомите дали няма доплащания след основната цена при офертата. Минималната възраст на шофьорите  за наемане на малки и средни автомобили е 21 години, а за големите и специалните - 25 години.

Култура и традиции: Характерна за Швейцария е липсата на хомогенна култура — френското, немското и италианското влияние са много силни. Ретороманската култура е с малко влияние и е ограничена само в югоизточната част на страната. Въпреки различията си, различните езикови и културни региони споделят обща история, възгледи и традиции. Национален герой на страната е Вилхелм Тел, и неговият образ оказва голямо влияние върху идеалите на швейцарците. Характерно за страната е добре запазеният фолклор, който, за разлика от другите западноевропейски страни, е неизменна част от ежедневието и възгледите на хората. Фолклорното изкуство е най-добре изразено в танците, музиката и дърводелството. Традиционен за страната музикален инструмент е алпийският рог или алпхорн, който е бил използван и от някои класически композитори, като Леополд Моцарт и Йоханес Брамс. Народните песни са различни според региона, като в по-равнинните местности на Швейцарското плато те са бавни, пасторални, но с широк тонов обем, докато в планинските региони песните са по-динамични и бързи като мелодия, но с по-малки тонови амплитуди. Основни сюжети в народните песни са родината, любовта,природата и ловът. Стереотипното за Швейцария йоделно пеене е ограничено само до няколко региона. Културата на Швейцария е оригинална комбинация на френска, немска и италианска култура - три култури, възникнали през Ранното Средновековие с разпадането на могъщата Франкска империя. 
Най-големите културне събития в Швейцария се провеждат през лятото, но не в големите градове , а в множество по-малки градове. Музикални фестивали има например в Гщат(летни концерти), Люцерн(фестивални музикални седмици)  и Монтрьо(джаз фестивал).  В Монтрьо през пролетта се раздават и наградите „златна роза” за европейски телевизионни продукции, а новите филми се представят през лятото на международния филмов фестивал в Локарно. Освен тези модерни народни празници, имаи много традиционни, при които различни култури се преливат една в друга, независимо дали става въпрос за обичаи или за алтернативна култура.

По-важни исторически събития и дати - III в. пр. Хр. - територията е населена от келтските племена хелвети; 58 г. пр. Хр. - в състава на Римската империя; 536 г. - в състава на Франкската държава; 1 август 1291 г. - вечен съюз на планинските кантони - Ури, Унтвалден и Швиц - начало на Швейцарската конфедерация; ХIV в. - към съюза се присъединяват кантоните Люцерн, Цюрих, Гларус, Цуг и Берн; 1386-1388 г. - съюзът разбива войските на Хабсбургите; 1798 г. - в страната нахлуват френски войски. Образувана република Хелвеция; 1803 г. - Наполен I възстановява швейцарския съюз на кантоните; 1815 г. - Виенски конгрес - признава независимостта и вечния неутралитет на Швейцария; 1847 г. - гражданска война; 1848 г. - приета конституция на Швейцарската конфедерация със столица Берн.

Страната и хората: Гьоте е определил Швейцария кратко и ясно като „колосална и добре подредена” комбинация. Можете да сте сигурни, че влаковете и писмата ви ще пристигнат точно на време. Чистотата и прецизността на Швейцарските градове са калени от заобикалящите ги величествени разкошни пейзажи. Но Швейцария е така също и една от най-развитите, стабилните и капиталистическите в света; през по-голямата част от 20 век това е най-богатата страна в Европа. Номиналният БВП на глава е по-висок от този на големите европейски икономики, а швейцарският франк  е една от най-силните световни валути и има най-нисък процент на инфлация. Всичко това прави страната забележителна не само в културно-историческо, но и в икономическо и социоално отношение. Швейцария е наричана страната на шоколада заради голямото количество и разнообразие от шоколад, който произвежда. Добре познати са шоколадите на Нестле, Сушард (Милка), Линдт и Тоблерон, познат със специфичната си форма. В цялата страна  доминират общошвейцарските ценности. Точността, трудолюбието и пестеливостта са в основата на швейцарската стойностна система. Швейцарците държат много на неприкосновеността на личния си живот и настояват нещата да се правят с мярка. Гордеят се със своите постижения като нация, с представата, която са създали за себе си по света, със своя неутралитет и с приноса си при решаването на важни международни проблеми. Чистотата и редът ще бъдат ваши постоянни спътници в цялата страна. Швейцарците гледат на работата си много сериозно и вицове или шеги няма да бъдат приети положително. Първата причина за щастието на швейцарците е, че работят точно това, което искат и което им се отдава. Отърването от благородниците и до днес оказва влияние върху манталитета на бизнесмените от Хелвеция. Вероятно поради това там не се кланят на никакви авторитети и вместо да се възхищават от политици, лидери и депутати, предпочитат да залагат и поради това пишат с главна буква качества като професионализъм, талант, кадърност, способност. Швейцарците винаги посрещат елитарното и снобското с подозрение и недоверие. Там корупцията, шуробаджанащината и партизанщината са невъзможни, а качества като кадърност, способност, професионализъм и точност продължават да се пишат с главна буква. Хора, отличаващи се с показно великолепие и недоказани успехи, будят съмнение у швейцарците. От векове швейцарските часовникари са се стремели към едно общество, в което всеки човек заема точно определеното му място: ако се махне само една миниатюрна частичка от часовниковия механизъм, той престава да работи и времето спира. 

Национална кухня: Швейцарската кухня е много силно повлияна от френската, немската и италианската кулинарни традиции, но притежава и свои уникални ястия и готварски рецепти. Тя се състои най - често от ястия от сирене, комбинирано с различни видове зеленчуци, а също така ястия от телешко, пилешко, дивеч и риба. Характерно за най - популярните национални ястия като раклет и фондю е приготвянето, при което всеки сам приготвя храната си заедно с останалите на масата и споделя продукти от общи съдове. Истински деликатес са швейцарските тестени сладкиши. От многото видове хляб най-предпочитан е черният. Често за закуска се приготвя мюсле - каша от овесени ядки с мляко или сметана, с плодове, орехи, мед. Световно известни са многобройните видове сирена и шоколад. Специалитети: Раклет- За приготвянето му е необходим специален електроуред подобен на парти грил. Уредът представлява плот за печене, под който има реотани и под тях място за поставяне на подложките за сиренето. Сирене фондю - За приготвянето му е необходим керамичен съд с форма на дълбок тиган, който се поставя на масата върху стойка, под която гори спиртник. Ястието се приготвя на трапезата и се яде директно от този съд. Рьощи (Rosti) – ястие от картофи, масло и лук. Най - популярните високоалкохолни напитки са плодовите ракии, като първото място се държи от черешовата ракия (Kirsch) и абсинта (Absinthe), чиято родина е Швейцария. Произвеждат се също и широка гама от непретенциозни, но качествени вина.

Забележителности: В сравнение с някои съседни страни Швейцария разполага с по-малък комплекс от археологически и други паметници на културата. Причина за това се смята по-късното придобиване на суверенитет и многовековната подчиненост първоначално на Рим, Савойското графство, Хабсбургите, Наполеон. Но като се сравни с площта на страната, съвкупността от архитектурни, културно-исторически паметници и  други забележителности, сътворени от човешкия гений, е със забележителна величина. Периодът след обявяване на неутралитета е най- плодотворният в изграждането на много красиви църкви, паметници, административни сгради, фонтани и други. Всички тези туристически обекти са концентрирани в малък брой градове, които са били феодални столица или важни стопански и културни средища през капитализма. На швейцарска територия се срещат толкова различия и противоположности, както в езиците, които се говорят, религията, така и в начина  на живот на населението, че е чудно как се е получило това единство в цялото разнообразие. Туристическият интерес е насочен към посешение на крепости, замъци, кули, чешми, мостове ,къщи, църкви, манастири и други. Ниската й престъпност също я прави привлекателна, защото е спокойна и безопасна за туристите.

Има много места в Швейцария, които си струва да се посетят. Ето и една част от тях:

Регионът Юнгфрау е много ефектно и красиво място. Белите върхове на трите извисяващи се планини - Jungfrau, Monch и Eiger, контрастират със зелените долини и ливади в този чудесен регион. По време на посещението си на това място ще се насладите и на чистия планински въздух.

Шато де Шийон, Монтрьо е друга от най-атрактивните дестинации в Швейцария. Градът на Монтрьо се намира в сърцето на Швейцарската ривиера, на брега на Женевското езеро. Разходка по брега на езерото и разглеждане на замъка Шийон е отлично занимание за туристите. Това е най-посещаваната историческа сграда в Швейцария.

Базел е голям и красив град в Швейцария. Там се провежда пролетният карнавал. Световноизвестният тридневен карнавал представя участниците в цветни костюми и маски в организиран парад по улиците на града. 

Швейцарският национален парк в Зернез  е с площ от 169 кв. км и обхваща планини и гори. Това е дом на различни животни като голям благороден елен, дива коза, мармоти и други.

Женева  е третият по големина град в страната. Тук може да видите най-високия фонтан в света, очарователни музеи и изискани ресторанти. Женева се счита за третия европейски финансов център след Лондон и Цюрих. В световен мащаб тя се нарежда на осма позиция по важност според Индекса на световните финансови центрове, преди Франкфурт и Сидни. Градът се определя като един от най-компактните метрополиси, популярен с прозвището си '' Столицата на мира''. 

Матерхорн в Цермат е най-известният връх в Алпите. Височината му е 4 478 метра. Алпинистите се стичат към това място, за да завладеят този труден връх.

Сейнт Мориц  е зимен курорт, който предлага ски и разнообразие от летни и зимни спортове, както и кални и минерални бани и кални терапии. Туристите могат да опитат хайвер и трюфели в някои от курортните изискани ресторанти 

Планината Пилатус се намира близо до брега на езерото край град Люцерн. Височината й е 2120 метра. Туристите могат да се възползват от кабинковия лифт, за да достигнат да върха на планината и се полюбуват на вълнуващ изглед.

Санкт Гален  е основан от ирландски монах през 612 год. Това, което някога е било средновековен център, вече се е превърнало в седмия по големина град в Швейцария. В този стар град има много живописни сгради, украсени с резбовани чардаци, цветни стенописи, статуи и релефни изображения. Много красива е катедралата в града.

Водопадът на река Рейн  е разположен в близост до град Шафхаузен. Това е най-големият водопад в Европа и е едно великолепно природно чудо. Близо до водопада се намира средновековен замък – Лауфен.

Разбира се трябва да споменем и швейцарската столица Берн. Столицата на Швейцария е по-скоро китен, уютен, дори приказен град.За него Гьоте пише още през 1779 г.: “Това е най-красивият град, който някога сме виждали”. И именно тук Алберт Айнщайн създава теорията на относителността, докато работи като чиновник в офис за патенти.Дали това е така, всеки може да прецени сам за себе си, но със сигурност Берн предразполага към открития и творчество, защото наистина вдъхновява. Ако сте любители на шоколада с голямо Ш, то това е вашата Швейцария. Магазините за шоколад са на всяка крачка. Можете да си купите големи начупени пити на килограм- с бадеми, лешници, портокалови корички, шамфъстък, тъмен, млечен, бял. Има за всеки вкус.

Всъщност Швейцария е изградена от самите швейцарци за самите швейцарци и функционира точно по начина, по който хората биха желали. Това е и смисълът на пряката демокрация, чрез която се управлява алпийската република вече векове. Тази малка, китна страна всява респект във всички по-големи европейски държави и в много отношения диктува правилата на европейската демокрация. Ако решите да посетите тази китна и спретната държава, то горещо Ви препоръчваме да го направите по-скоро. Без значение дали сте любители на зимни спортове или просто се възхищавате на чистата и неопетнена природа. Когато се върнете от там със сигурност една упорита мисъл ще се върти в главата Ви – „това е Раят”, казвали са го и други пътешественици. Високите алпийски ледници и върхове Ви очакват, трябв само да се решите да потеглите към тях!

 

 

 

 

 

Няма добавени продукти в тази категория.