Категории

Германия

Германия
Германия – стожерът на стабилна Европа

Дълбоко в сърцето на Европа, Германия има плодотворно въздействие върху цялата континентална история. От Карл Велики и Свещената Римска Империя до Ото фон Бисмарк – немският райх, нацизмът, построяването и падането на Берлинската стена, нито една друга нация не е повлияла така на Европа, по начина, по който Германия го е направила. За нас българите тази голяма централно европейска страна е по-скоро свързана с благоденствие и с възможност за емиграция и работа в добре уредената държава. И това е благодарение на сухите факти, които показват една стабилна европейска страна, без чиято икономика и политика едва ли би имало обединена Европа.  Германия е най-голямата икономика в Европа и е една от водещите икономически сили в света, като заема четвърто място по брутен вътрешен продукт в номинално изражение и пето по паритет на покупателната способност. Страната е най-големият износител и вторият по големина вносител на стоки в света, жизненият стандарт е висок. В редица области на науката и техниката тя заема водещата позиция в света Но Германия е и всичко друго, което заслужава да се види. Елегантно – чаровни големи градове, малки живописни градчета, празници, богато изкуство и култура и целогодишно удоволствие от безкрайни гори и планини, възхитителни замъци и изтънчени вина и бира - всички те, събрани на едно място, за да бъдат усетени. 

Площ: 357 031 кв. км.

Население: 82 515 988 души, с това тя е  държавата с най-многобройно население в целия Европейски съюз.  От тях 93,4 % са  немци, останалото са етнически малцинства.

Столица: Берлин (3 800 хил. ж.). По-големи градове - Хамбург (1 700 хил. ж), Мюнхен (1 400 хил. ж.), Кьолн (1 100 хил. ж.), Франкфурт на Майн (750 хил. ж.), Есен (650 хил. ж.), Дортмунд (600 хил. ж.), Дюселдорф (600 хил. ж.), Щутгарт (600 хил. ж.), Лайпциг (550 хил. ж.), Дрезден (530 хил. ж.), Бон (300 хил. ж.)

Необходими документи: Германия е член на Европейския съюз и на Шенгенското споразумение, поради което пътуването на български граждани е с опростени изисквания, пътува се с лична карта или валиден задграничен паспорт.

 Валута: Евро

Език: Офичиален език е немският, но се  използват и  диалекти в отделните области, предимно от  швабите, хесенците, франките, баварците, мекленгбургци, саксонци и тюрингци..

Климат: умерен, в северните райони - морски.  По-големи реки - Рейн, Елба, Одер, Дунав,  Везер. Езера - Боденско, Хим, Мекленбургски и други.

Религия: Германия е люлката на Реформацията, започната от Мартин Лютер в началото на XVI век. В момента протестантството и католицизма имат равно влияние - по 33% от населението на страната. Поради емиграцията, в Германия има и значителни други общности, от които най-силна е мюсюлманската. Православните християни са представени от няколко църкви, обединени в Комисия на православните църкви в Германия.

Транспорт: шосета - 650 хил. км, от тях 12 хил. км са автомагистрали; ж.п. линии - 41 хил. км. Силно развит морски и речен транспорт (7 500 км). Главни морски пристанища - Хамбург, Бремен, Бремерхафен, Вилхемсхафен (нефтено пристанище), Емден, Любек, Рощок, Висмар. Речни пристанища - Дуйсбург, Хамбург, Кьолн, Манхайм.

Летища: В Германия има 36 летища, някой от които са само с локално значение. Повечето от големите бундес градове имат по 2 летища, едно международно и едно по-малко локално. Столицата Берлин или 2 големи международни летища. Други такива в големи градове са: Щутгард, Хамбург, Кьолн/Бон, Дортмунд, Франкфурт-Хан, Мюнхен, Дюселдорф и Франкфурт на Майн.

Наеми кола: Подобно на повечето европейски страни и в Германия наема на коли е доста разпространен и лесен. И тук не прави изключение правилото за по-високата цена на колите в зависимост от клас, възраст на шофьор и естри. В големите рент-а-кар фирми има изискване шофьора задължително да е навършил 21 години. Цените са много и различни от 60-70 евро на ден за по-малки и икономични коли до 250-270 евро за луксозни коли и лимузини с есктри. Летищата, ж.п.гарите, автогарите и по-големите градове са основно местата за наем на автомобили. Съществуват в по-малките градчета и локални фирми, където цените са малко по-ниски, но не предлагат същите условия и сигурност както големите компании Hertz,  Sixt, Europcar, Alamo.

Култура и традиции: Германия има значителен принос към световното културно наследство, страната е също така известна катоdas Land der Dichter und Denker (страната на поети и мислители). В Германия са родени композитори като Бетховен, Бах, Брамс, Шуман и Вагнер; поети като Гьоте, Шилер и Хайне; философи като Кант, Хегел, Маркс, Ницше; теолози като Лутер и Бонхофер; писатели като Хесе и Грас; учени като Айнщайн, Борн, Планк, Хайзенберг, Херц и Бунзен; инженери и изобретатели, сред които Ото, Даймлер, Бенц, Дизел и Линде. Също много художници, например ренесансовият Албрехт Дюрер, сюрреалистът Макс Ернст, експресионистът Франц Марк. В миналото немският език е бил сред най-говорените езици в Европа и все още е един от най-изучаваните след английския и френския.  Много исторически личности, въпреки че не са немци, имат значително влияние върху немската култура. Такива са Моцарт, Франц Кафка и Коперник. За разлика от повечето европейски страни, в исторически план Германия е създадена от много независими федерации и независими градове, които са развивали свои собствени културни политики и са имали множество установени културни институции.  При създаването на Немската империя (Първия Райх) през 1871 година, тези различни културни традиции, не са нито централизирани, нито асимилирани.  След приемането на новата конституция по време на Ваймарската република (1919-1933), обществената отговорност и подкрепа за изкуствата и културата се разпределя между Правителството на Райха, правителствата на отделните федерални провинции, градовете и общинските съвети. „Новата културна политика” на Германия се заражда през 70-те като част от цялостните процеси на демократизация в обществото, които рефлектират върху всички сфери на живот. Въпреки сложния момент след обединението на двете части на Германия през 90-те години, днес културната политика й  продължава да се базира на федералния модел. Тя се управлява от принципите на децентрализацията, субсидирането и множеството, традиция, установена от историческото развитие и утвърждаване на нейната Конституция. В Германия има 9 общоприети празника. Повечето от тях имат християнска основа: Разпети Петък, Велики Понеделник, Възнесение Христово, Петдесетница и Коледа. Празници без религиозна връзка са: Нова година, Денят на труда и Денят на Обединението.Има и празници, които са действащи само в отделни провинции или региони. В някои по скоро протестански провинции се празнува Денят на Реформацията (31. октомври). В католическите провинции — Тяло Господне и Вси Свеии (1. ноември).

По-важни исторически събития и дати - 1000 г. пр. Хр. - на територията живеят многобройни германски племена; VI в. - в състава на франкската държава; 843 г. - разделяне на франкската империя. Германия става Източно-Франкско кралство; 962 г. - крал Отон I става император на Свещената Римска империя; ХI-ХIV в. - феодална раздробеност на страната; 1517 г. - движение на М. Лютер против католическата църква - начало на Реформацията; 1618-1648 г. - Тридесетгодишна война - Германия е раздробена на 300 княжества; 1701 г. - Прусия става кралство и започва обединяване на Германия; 1806 г. - Напоен I разгромява Прусия; 1813 г. - поражение на французите при Лайпциг (Битката на народите); 1815 г. - създаден Германски съюз от 39 немски държави под егидата на Австрия (Хабсбургите); 1862 г. - канцлерът О. Бисмарк започва политическо обединение на немските земи около Прусия; 1866 г. - победа на пруските войски над австрийските; 1870-1871 г. - победа на Прусия във Франко-пруската война; 18 януари 1871 г. - провъзгласено образуване на Германската империя; 1914-1918 г. - поражение на Германия в Първата световна война; 1918 г. - Ноемврийска революция - сваляне на монархията; 1933 г- - Национал-социалистите начело с А. Хитлер идват на власт; 1938 г. - присъединяване на Австрия; 1939 г. - окупация на Чехия; 1 септември 1939 г. - нападение над Полша - начало на Втората световна война; 8 май 1945 г. - капитулация на Германия; 20 септември 1949 г. - образувана ФРГ; 7 октомври 1949 г. - създадена ГДР; 3 октомври 1990 г. - обединяване на Германия.

Страната и хората: Германецът кара Мерцедес и е много, ама много дисциплиниран и педантичен. Храни се предимно с картофи и кисело зеле, обича да пие бира, а после пее песни или марширува... Колко верни са тези масови представи? Според нас са доста изкривени. Наистина германеца е дисциплиниран и точен човек, който умее да разграничава работата от удоволствието, кара кола /не само Мердецес, в България дори има повече Мерцедеси на глава от населението/ и пие само в извън работно време. По природа са любезни хора, ако спазваш техните правила. Обичат да се оплакват, но в 90 % от случайте – напълно основателно. Пътуват с огромно удоволствие. След японците, това е може би най-пътуващата нация в света. Планират почивката си от рано и гледат да е добре уредена. Любим автомобил на германеца от години е Фолксваген голф, сребрист металик, като мъжът определя мощността, а жената цвета. Тук обаче има една изненада - жените са по-привързани към колата си, отколкото мъжете. Германците не умеят да се веселят – и тази представа е доста невярна. Те се веселят, особено младите хора, на които възрастта и младостта им го позволява, но обикновено на правилното време и място – по време на почивки, ваканции и празници. Нека се огладема по ваканционните летни комплекси в България и съседните страни през лятото, преди да ставаме скептични по отношение на това кой как се весели. Е да, в техните представи за веселие отсъстват бабаитските сбивания и спорове, които са харктерни за южните страни. С две думи германците са си доста приличен народ – вежливи, винаги поздравяващи, усмихнати, все пак доволни от живота в уредената си държава и с все още най-добрите икономически възможности. Много лоялни и внимателни са към своите близки и приятели. Това според нас ги прави както идеалните туристи, така и Германия – идеално място за туризъм.

Национална кухня: В миналото традиционната немска кухня е предпочитала тежките ястия. Съвременната немска кухня вече се е приспособила към международната. Вкусовите комбинации в ястията на немската кухня понякога ни се струват необичайни. Немците обичат ястия, приготвени със свинско (което обикновено се поднася със зеле) и с телешко месо. Обработката на птиците е подобна на чешките обичаи, но печената гъска например топла се поднася с компот, а в студено състояние - със салата. Рибите се приготвят по познатите ни вече начини и се поднасят с вкусни сосове. Най-обичани са щуката и шаранът. Като гарнитура най-често се предлагат картофи, при това пържени или варени. Ежедневно се приготвят различни зеленчуци, най-често се сервират във вид на салата. На най-голяма почит се радват прясното и киселото зеле, с което се гарнират пържоли. Най - използваните зеленчуци са картофи, моркови, ряпа, аспержи, спанак, зеле, карфиол и боб, като първото място се държи неоспоримо от картофите,  а ябълките, крушите, гроздето, ягодите и малините - най-употребяваните плодове в немската кухня.  Зеленчуците се приготвят често като яхния, или супа, но също така и като гарнитури. Германците обожават да пият кафето си с торта или кейк и това си личи по фигурите им. Немското кафе съдържа по-малко кофеин от австрийското и италианското. Много популярно в Германия е и кафето “Bluemchenkaffee”. Традицията му започва от войната, когато истинското кафе е заменено с печени корени от цикория, която има малки сини цветчета. Бирата е напитка номер 1 в Германия, Октоберфест - най-масовият народен празник на бирата в света, се провежда ежегодно на ливадите Терезия в Мюнхен, Германия от 1810 година. През XXI век посещаемостта му надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварни правят специална бира (Wiesn Marzen) с по-високо алкохолно съдържание. На Октоберфест има много развлечения и разбира се, деликатеси..

Забележителности: Германия е една от най-безопасните страни за пътуване в света и третата най-посещавана дестинация на Стария континент. Тя ни привлича с подредените си градове, богатата история и култура и изобилие от атракции и забележителности, които изпълват всяко пътуване с незабравими мигове. 
Страната ни поднася вълшебен микс, който ни потапя в приказен свят, съчетаващ романтиката на градове като Хайделберг, Ваймар, Бремен, Дрезден и Бамберг и космополитната атмосфера на мегаполиси като Мюнхен, Франкфурт, Дюселфорф и Берлин, особеното усещане за стабилност в старите градове на Ханзата – Хамбург и Хановер, високите планини, леденото Балтийско море.  За българите Германия се състои от столицата и Бавария- да те са безспорно изключителни, но има и стотици други кътчета, които заслужават вниманието на нашия турист. Тук имаме възможност само да изброим някои от тях, като се надяваме да предизвикаме вашит интерес:

Кьолн и Кьолнската катедрала – невероятен архитектурен шедьовър в един град с много атмосфера.

Берлин, Бранденбугската врата и Телевиозната кула – символите на столицата и Германия в сърцето на страната.

Замъкът Нойшванщайн - наричан още „Замъкът на лебедовата скала“, вдъхновилмного представители на музиката, културата и даже киното. Нойшванщайн е един от най-посещаваните замъци в Европа. 1,3 милиона души годишно посещават приказния замък.

Мюнхен – прекрасната баварска столица и нейните околности са силен притегателен център за туристите. Освен множеството красиви замъци там ще открием и други любими туристически маршрути: Романтичният път, Немският алпийски път, Римският граничен път, който минава през Вюрцбург, Бамберг и Регенсбург.

Хамбург с едно от най-големите  пристанища в Европа с  Църквата „Св. Михаил” и многобройните канали, които го правят да прилича на малка Венеция.

Айзенах и замъкът Вартбург - включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Лайпциг и Паметника на битката на народите - издигнат в чест на битката на народите през 1813 година (най-голямото сражение по време на Наполеоновите войни).

Любек и Холстентор – една от най-интересните готически сгради, запазена до наши дни.

Дрезден с прочутия Цвингер, операта Земпер и църквата Фрауенкирхе,  но и за Брюлската тераса и Резиденцията, за замъците по Елба в Лошвиц, града-градина Хелерау  - места изпълнени с романтика и световни достижения на изкуството.

Триер и крепостта Порта Нигра - уникален исторически паметник от римската епоха, част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Улм с неговата величествена катедрала - най-високата църква в света.

Бремен – гостоприемен град с внушителен  бароков и ренесансов ансамбъл на площад Марктплац с кметството, което е под закрила на ЮНЕСКО и статуята на Роланд.

Немският югъл при град Кобленц – мястото където реза Мозел се влива в река Рейн, известен още със своя великолепен паметник, който е издигнат в чест на император Вилхелм І. Той е изобразен яхнал кон и днес се тачи като символ на немското единство.

Градове по крайбрежието на Боденското езеро и езерото Констанс – Фридрихсхафен, Линдау, Радолфцел. 

 

Ще спрем до тук, не защото няма какво да изброим, а защото се надяваме сами да откриете някои от онези прекрасни места,които страната предлага на своите гости.  За едни тя ще покаже своята романтична страна с най-приказните замъци и уютни  малки градове, за други – суровата си природа, пълноводни реки и високи планини, за трети – ще е просто хубава бира с добро мезе. Както и да я откриете, все ще е добре. В едно сме сигурни, веднъж ако я посетите винаги ще искате да се връщате за още. А ние с удоволствие ще Ви помогнем да я опознаете!

 

 

Подреждане по:
Показване:
Показване: Списък Икони
  • ОКТОБЕРФЕСТ В МЮНХЕН, ГЕРМАНИЯ - 2018
    ОКТОБЕРФЕСТ В МЮНХЕН, ГЕРМАНИЯ - 2018 ПРОГРАМА:ВИЕНА - ЗАЛЦБУРГ - ЗАМЪКЪТ „НОЙШВАНЩАЙН” – МЮНХЕН - ДВОРЕЦЪТ „ЛИНДЕРХОФ” - ДВОРЕЦЪТ „ХЕРЕНКИМЗЕЕ” 6 дни/4 нощувки 19.09. - 24.09.2018 г. 1-ви ден: В 18.00 ч. отпътуване от гр. София (автогара Сердика/..
    495.00 лв. с ДДС: 495.00 лв.