Категории
Филтър
  • Видове транспорт
Търсене

България

България – Раят е там където е Родината

Наричат България с различни имена – страна на розите и киселото мляко, страна на абсурдите, най-бедната европейска страна, красива малка балканска страна и много още други имена. За нас тя е най-хубавата, защото е нашата родна земя, в която сме познали всичко и щастие и мъка, в която живем и се трудим, в която е домът ни, децата ни, приятелите ни....всичко което имаме на този свят.Едва ли е нужно да описваме нашата малка и красива Родина на българите, повечето я носят в сърцето си, където и да се намират. Все пак за нашите чуждестранни клиенти и приятели бихме искали да представим България не само като туристическа дестинация, а като късчето земя, което обичаме и с което се гордеем.

Площ: Страната е разположена на Балканския полуостров. Граничи на север с Румъния – 609 км (от които 470 км по река Дунав), на запад с Югославия – 341 км, Македония – 165 км, на юг Гърция – 493 км и югоизток Турция – 259 км. На изток бреговата линия с Черно море - 378 км. Площта и е 110.99 хил. кв. км. Северната част на страната е заета от Долнодунавската равнина, която преминава на изток в Лудогорското и Добруджанското плато. Южно от тях по дължина на цялата страна е разположена планинската верига на Стара планина (Балкан) с най-висок връх Ботев - 2 376 м, на юг от която е по-ниската Средна гора. Между двете планини са Задбалканските котловини - Софийска, Пирдопска, Карловска, Казанлъшка и др. Централните части на Южна България са заети от Горнотракийската низина. В южните и югозападните части на страната са: най-високата на Балканския полуостров планина, Рила, с връх Мусала - 2 925 м; Пирин с връх Вихрен - 2 914 м; Родопи с връх Голям Перелик - 2 191 м; Витоша с Черни връх - 2 290 м; Беласица с връх Радомир - 2 029 м; Осоговска планина с връх Руен - 2 251 м и др. Черноморското крайбрежие в голямата си част е ниско, с обширни златисти пясъчни ивици.

 Население: 7,4 милиона души, с това България се подрежда на 102-ро и 96-то място съответно по площ и по население в света. Етнически състав - българи - 85.8 %, турци - 9.7 %, цигани - 3.4 %, руснаци - 0.3 %, арменци - 0.2 %, други - 0.6 %.

 Необходими документи: Член на ЕС съюз от 1 януари 2007 г. Визи за България се изискват за страните разположени извън европейската общност и ЕС

 Валута: Лев, за 1 евро получавате приблизително 1,96 лева.

 Език:  Български. Използват се още турски и цигански.

 Климат:  умереноконтинентален, в южните части - преходносредиземноморски. Средните температури за януари са от -2 до 2 градуса Сº в равнините и до -10 градуса Сº в планините, за юли са 19-25 градуса Сº в равнините и около 10 градуса Сº във високите части на планините. Главни реки - Дунав (470 км, гранична с Румъния), Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра (притоци на Дунав), Камчия, Марица, Места, Струма

Въздушен транспорт: България има 4 летища за международни и вътрешни полети. Най-голямото летище в България – Летище София, известно още като Аерогара София, e разположено на около 10 километра източно от центъра на столицата. Летището е хъб за националния превозвач – авиокомпания „България Ер“ и се стопанисва се от едноименното дружество. Летище Пловдив или Летище Крумово е летището на втория по големина град в България, Пловдив. То играе ролята на резервно за Летище София. Летище Пловдив е разположено на около 12 км югоизточно от Пловдив, близо до село Крумово и до главния път Пловдив – Асеновград. Международно Летище Варна се намира на северното Черноморско крайбрежие, на 8 км от гр. Варна. Летище Бургас е международно летище в Югоизточна България. Разположено е в бургаския квартал Сарафово, на 10 км от центъра на града. Заема второ място по пътникопоток в страната след Летище София. Наеми кола: Изключително лесно е да се вземе кола под наем в България. Почти във всеки град или голям транспортен възел има фирми, които предлагат тази услуга. Тарифите са различни в зависимост от класа на автомобила и периода, за който се наема. Варират като цяло от 21 до 60-70 евро на ден. Много фирми предлагат специализирани услуги,като услугата ALL inclusive рент-а-кар. Те организират приятно и безпроблемно пътуване с наемна кола в България, като се грижат за всички нужди и непредвидени обстоятелства. Безплатно денонощно посрещане и изпращане от летище, доставка на автомобила до посочен от клиента адрес, бързо и коректно изготвяне на документи, денонощен асистиращ екип, експресна замяна на аварирал автомобил или експресна пътна помощ безплатно където и да сте в България. Те предлагат също разнообразна гама от бебешки травел кошчета, детски столчета и седалки – нови, чисти и комфортни. Ски багажници, вериги за сняг, зимни гуми, такса Винетки също са включени в цената и не се заплащат допълнително. Повечето фирми нямат такса за Млад шофьор на определена възраст, каквато практика има в много други държави. Формите на заплащане също са разнообразни – от плащане в брой до банков превод или кредитна карта, в зависимост от желанието на клиента.

Култура и традиции: Най-ранните свидетелства за човешко присъствие по земите на днешна България датират от 44 000 г. преди Христа, или епохата на палеолита. Към петото хилядолетие преди Христа в североизточна България процъфтява високоразвита цивилизация, която създава най-ранните златни украшения в света. От Античността до Тъмните векове по земите на днешна България се развиват културите на траките,древните гърци и римляните. С пристигането на славяните през 6-ти век, а век по-късно и на прабългарите, започва процесът на изграждане на българската държавност. През 681 година е основана Първата българска държава, която просъществува до 1018 и оказва голямо влияние на източноевропейските народи чрез книжовните си школи и литературата си. Втората българска държава съществува между 1185 и 1396 година, когато е завладяна от разрастващата се Османска империя. През 1878, след почти век на културно и икономическо възраждане, неуспешни въстания и дипломатически борби, България възстановява държавността си под формата на монархия и се освобождава от петвековния османски контрол с помощта на Руската империя. Малко след това България започва да води редица войни със своите съседи и се съюзява с Германия по време на двете световни войни. През 1946 автократичната монархия е заменена с народна република от съветски тип, ръководена от Българската комунистическа партия. Т.нар. „социалистически строй“ рухва през 1990 година, след което България поема по пътя на либералната демокрация и пазарната икономика. През 2004 страната се присъединява към НАТО, а през 2007 - към Европейския съюз.

Страната и хората: България няма официална религия според конституцията си, вместо това като „традиционна религия“ за страната е посочено православното християнство, а като православни християни са се самоопределили 59% от населението на преброяване 2011 г. Най-голямата малцинствена религия е ислямът, който е посочен за свое вероизповедание от 7.8% от населението (главно от турското малцинство, но също и от българи мохамедани и една пета от циганите), следва протестантство 0.9%, римокатолицизъм 0.7%, а останалите близо 31% или са посочили, че нямат вероизповедие. Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език. Съвременният български език се причислява към групата на славянските езици и на южнославянските езици и е един от 23-те официални езика в Европейския съюз.В България се заражда  кирилицата — азбука, създадена от св. Климент Охридски и наречена на неговия учител и създател на глаголицата, св. Кирил Философ.Българитe имат множество самобитни обреди и обичаи, произлизащи от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света и вселената. Те обикновено са подредени в календарна последователност. Най-известни са сурвакането - характерен за Нова година обичай, известен в цялата страна; хамкането - изпълняван на Сирни заговезни, когато всички в семейството се опитват да уловят само с уста сварено обелено яйце или халва, завързани на края на конец, закачен на тавана, който се върти около трапезата. Мартеници пък се връзват за здраве на първи март, когато започва краят на зимата.Лазаруването е най-важната традиция в обредната система от момински пролетни обичаи. Великден  е най-значимият религиозен празник. Датата на Великден зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие. Червени великденски яйца се боядисват на Велики четвъртък. С първото боядисано в червено яйце бабата чертае кръстен знак по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Кукерските обреди се осъществяват от мъже, предрешени като зверове или типични персонажи  винаги с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. Те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа и извършват обредни действия като оран, сеитба и други за плодородие и здраве. Коледуването e най-значимият в обредно отношение зимен празник и сред най-големите годишни празници, известни по цялата българска етническа територия. Коледарите пеят за щастие в семейството и придобив в стопанството.Нестинарството е танц на босо в жарава, но в него има религиозен смисъл. Нестинарите са пазители на скритото знание. Обичаят днес е най-автентично запазен в село Българи.

Традиционна кухня: Едни от най-характерните продукти, използвани в българската кухня са бялото саламурено сирене и киселото мляко.Със създаването на българската държава се поставя началото на сливането на кухните на траки, славяни и прабългари и изграждането на националната кухня. Всяка етническа група се включва със свои кулинарни-традиции.Археологически сведения  сочат, че основните съставки на древната кухня в нашите земи са били традиционните за района зеленчуци — зелеморковцвеклоряпалукчесън; различните видове месо — овчекозесвинскоговеждо,птичедивеч; зърнените храни — просоовесечемикръжпшеница; както и бобовите растения — баклалещаграхфий.От изток на свой ред се появява оризътпатладжанът специфичните подправки съставки като чер пиперджинджифилриганканела и други. Поради близостта си до Ориентаориенталски технологии на приготвяне на храната също присъстват в България като специфични ястия са — мусакагювечимамбаялдъкьопоолупилафбаклавакадаиф и др.С След 1968 година, много от основните съставки липсват на пазара и биват заменяни с други. С развитието на туризма се появяват емблематични за днешната българска кухня наименования, като „Шопска салата“, „Кавърма по радомирски“, „Боб чорба по манастирски“, „Яйца по панагюрски“ „Чушки бюрек“ и др., всички те наложени от номенклатурата на националният туроператор -Балкантурист. Характерна особеност е включването на много пресни или консервирани зеленчуци, които се обработват едновременно с месото. Силна, в сравнение с други кухни, е употребата на пикантни подправки като лук, чесън, червен и чер пипербахардафинов лист.В българската кулинарна традиция са характерни предимно салатите от пресни или термично обработени зеленчуци — домати, чушки,краставици, лук, зеле, моркови, ряпа, картофи. Основни подправки са солтаолиотооцетът, червеният и черният пипер, магданозът и копърът. През зимата често се консумират консервирани салати — туршии. Към салатите условно могат да бъдат причислени различни зеленчукови сосове като кьопоолу и лютеница. Българската кухня е богата откъм супи — зеленчукови, месни и рибни, някои от тях се приготвят в зависимост от сезона — например студената супа „таратор“ е характерна за лятото. Сред по-известните супи в българската кухня са „шкембе чорба“ и „курбан чорба“.Както всички народи, и българите имат характерни ястия, свързани с определени празници в народния, църковния и гражданския календар. Такива са постните сарми и пиперки на Бъдни вечер, капамата и изобщо ястия с кисело зеле на Нова година, рибата на Никулденбаницата и халвата на Сирни заговезникозунакът на Великден, агнешкото на Гергьовден и др.

Забележителности: Българските земи са наследили едни от най-древните културни богатства в Европа. Така например Варненското съкровище от V. — началото на IV хил. пр.н.е., принадлежащо на Варненската култура е най-старото обработено злато в света. През II. хил. пр.н. Балканите са населени от траките, сред които са разпространени долменимогили и образа на тракийският конник, много от които са запазени в Долината на тракийските царе. Един от най-старите български културни паметници е вписаният в списъка на световното културно наследство (ЮНЕСКО), Мадарски конник (VIII век). Първата българска столица Плиска е построена по римски образец със здрава крепостна стена, обграждаща дворци, църкви и храмове, бани, и други публични постройки, в чийто стил са преплетени и елемети от Централна Азия и Близкият Изток. След приемането на Християнството и възкачването на цар Симеон Велики, столицата и културният център на българската държава се премества в Преслав. Последвалият период е известен още като Златен век на България, в който българската култура достига своя първи апогей. Златната църква в Преслав, Голямата базилика в Плиска, чиято дължина заедно с перистила е почти сто метра, църквите „Св. София“ в Охрид и Средец, „Св. Стефан“ в Несебър или преславската керамика са само част от тези постижени. Разлики с византийското изкуство настъпват още през 10. век и се проличават най-вече в декоративните елементи (декоративни ниши в църковното строителство, рисувана керамика, стенописи и др.). Силно е и влиянието на прабългарския бит, като зографските образи са застъпени в почти всички сфери.След падането на първото българско царство под византийска власт (1018 – 1185/86) се засилва влиянието на Византия в българското изкуство. То е прекратено с възстановяването на българската държава през 1185 година. Търново става столица на второто българско царство и се превръща в нов политически и културен център, не само в средновековна България, но и на целия Балкански полуостров. Съвременниците описват Търново като новият ЙерусалимРим и Константинопол взети заедно.В градежа на сакралната (църковна) архитектура се наблюдава нов тип църкви. В сравнение с предходни епохи те са по-малки, и повечето случай еднокорабни, което е заимствано от Византия. Характерни са и техните кръстовидни сводове и дъги арки, които преминават в купола. Скоро този тип църкви се налага из цялата българска империя, като примери са църквата „Св. Никола“ в МелникПантократорската църква и „Св. Йоан Алитургитос“ (Неосветени) в Несебър, както и църквата „Свети Четиридесет мъченици“ в Търново. В сравнение с византийските еднокорабни църкви, българските са различават със своято изя̀щество и декорация (цветна и стъклена керамика в зида, декоративни ниши и арки и др.). Във външните стени са изградени арки, които чрез ритмичната смяна на червени и бели тухли или керамика създават типична декоративна илюзия. По-голяма самостоятелност на българското средновековно изкуство се постига в църковната живопис. Великолепен пример е Боянската църква построена през 1259 година, чиито стенописи, изпълнени в техника мокро фреско (на итал. fresco buono) са изографисани от зограф Васили. В българската култура като цяло присъства и силно ориенталско влияние заради османското владичество. България пропуска прогресивните европейски течения от епохите на РенесансаРеформациятаПросвещението и 19 векВъзрожденската епоха е културно-исторически период, характеризиращ се с възраждане на българските традиции, но отвъд рамките на елитарната култура, присъстваща в западноевропейските страни. От този период са запазените градове – резервати Копривщица, Жеравна, Котел, Мелник, Боженци.

Накрая бихме искали да завършим представянето на България с един цитат, който е събрал в няколко реда всичко, което чувстваме към нея.

„За мен България е най-красивата страна, защото Господ я е надарил с много природни богатства – алпийски красоти, вековни борови гори, красиво и топло Черноморие. На тази малка територия са съчетани хладната гордост на Балкана, спокойното плискане на морските вълни с нежния аромат на прочутата българска роза. По тези места живее един прекрасен народ, известен със своята древна и настояща култура, със своето трудолюбие и гостоприемство.”

 

Бъдете наши гости, ние Ви очакваме у дома!