Категории

Румъния

Румъния
Румъния – земя на замъци и най-вампирската сага

Съседката ни Румъния винаги е била с мистична окраска заради легендите за граф Дракула и свитата му от вампири. Независимо от това, тя все още е твърде непозната за нас българите. Хубавото е, че можете да отскочите както за уикенда до Букурещ, така и да останете за по-дълго в някой от морските, ски и балнео курорти, да обиколите прочутите византийски манастири в Буковина или да опознаете делтата на река Дунав и месоядните й растения.

Площ: 238 391 кв.км.

Население: 22 329 977 жители

Климат: умерен, континентален. Средните температури за януари са от 0 до -5 градуса в равнините и до -10 градуса в планините, за юли са съответно 20-28 градуса и 8-16 градуса. Основна река - Дунав с притоците Жиу, Олт, Сирет, Прут, Муреш.

Столица:  Букурещ (2 070 хил. ж.). По-големи градове - Констанца (380 хил. ж.), Яш (350 хил. ж.), Тимишоара (350 хил. ж.), Клуж-Напока (340 хил. ж.), Галац (330 хил. ж.), Брашов (320 хил. ж.), Крайова (310 хил. ж.), Плоещ (260 хил. ж.)

Парична единица: Румънска лея

Официален език : румънски, друг използван език - унгарски.

Необходими документи: Член на ЕС съюз от 1 януари 2007 г. За транзитно преминаване или престой до 30 календарни дни на територията на Румъния, българските граждани не се нуждаят от виза. От 1 юли 2002 г. със закон, приет от парламента на Румъния, в страната са въведени такси за използване на пътната мрежа от МПС, регистрирани извън Румъния. Всички МПС с чужда регистрация следва да имат закупена ровинета за ползване на националната пътна мрежа на Румъния за цялостния престой в страната. Ровинета се закупува в бюрата на Националната компания "Пътища", намиращи се на ГКПП, в регионалните и централните бюра на Националната компания "Пътища", в пощенските станции и бензиностанциите от веригата "Петром". Важно условие е ровинетата да има непрекъснатост, независимо дали съществуват доказателства, че за даден период от време не е била използвана националната пътна мрежа. В случай на липса на ровинета или прекъсване на валидна такава, при напускане на страната на водача на МПС се налагат глоби в размери, зависещи от конкретния случай.

Транспорт: шосета - 74 хил. км, от които с твърдо покритие - 15 хил. км; ж.п. линии - 11 хил. км. Речен транспорт - 1 075 км по река Дунав и канала Дунав-Черно море. Главни речни пристанища - Галац, Браила, Гюргево, Турну Северин, на Черно море - Констанца.

Летища: Румъния има 15 летища, като с най-голямо международно значение са двете големи летища на Букурещ – Отопени и Банеаса, както и летищата на Констанца и Тимишоара.

Наеми кола: Много местни и международни компании предлагат коли под наем. Условията към лицето, което наема колата за големите компании са малко по-различни – за малките класове автомобили водача трябва да има навършени 21 години, а за по-големите – 25 години. Някои фирми имат задължителна зимна такса – около 6-7 евро за периода 01 ноември до 31 март. Новите шофьори заплащат допълнителна такса към наема на автомобила. Цените са обисновено на ден и варират от 25 – 60 евро в зависимост от класа автомобил, предлагат се намаления за дълготрайно ползване, също и процентни отстъпки за ползване през пролетта и есента.

Култура и традиции: Живописните градове, села и крепости на Трансилванска Саксония имат богата културна история, изграждана повече от 800 години. Така например Сигишоара е един от най-красивите средновековни градове в Европа. През 1999 г. историческият център на града е вписан в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Други забележителни градове, в които е съхранено късче от духа на древна Европа са Брашов, Сибиу и Клуж - Напока. Традиционната (народна) култура е оказала силно влияние върху изкуството на румънските творци. Животът и обичаите на румънците (народ, занимаващ се предимно със земеделие и скотовъдство) са били дълго предпочитан извор на вдъхновение на румънските писатели. Произведенията на множество румънски композитори са частично повлияни от румънската народна музика.

По-важни исторически събития и дати:  I в. пр. Хр. - на територията живеят племената скити, келти, траки (даки) и др.; 106 г. - римска провинция Дакия; VII в. - заселване на славянски племена; VII в. - в състава на Българската държава; ХVI в. - образуване на самостоятелни княжества - Влахия и Молдавия; ХVI в. - княжествата попадат под властта на Османската империя; 151 г. - в северните части е образувано княжеството Трансилвания; 1829 г. - автономия на румънските княжества в състава на Османската империя; 1862 г. - обединяване на княжествата - създаване на Румънска държава; 9 май 1877 г. - в резултат на Руско-турската война е провъзгласена независимостта на страната, получава Северна Добруджа; 1881 г - Румъния става кралство; 1913 г. - Междусъюзническа война - Румъния заграбва Южна Добруджа; 1916 г. - участва в Първата световна война - страната е окупирана от германо-австрийски войски; 1919 г. - Румъния получава Бесарабия, Източен Банат, Трансилвания и Северна Буковина; 1940 г. - Румъния отстъпва Бесарабия и Северна Буковина на СССР, Северна Трансилвания и Унгария и връща Южна Добруджа на България; 1941-1944 г. - участие във Втората световна война на страната на Германия; 1944 г. - обявява война на Германия; 1947 г. - крал Михай е изгонен. Провъзгласена Румънска Народна република - комунистическо управление; 1989 г. - сваляне на комунистическия режим на Н. Чаушеску и демократизация на страната.

Страната и хората: Много често Румъния се свързва с р.Дунав, с Карпатити , с Трансилвания, с легендарния граф Дракула. Така разположена в най-източните части на Европа страната напомня за романски езиков остров. Това има своето историческо обяснение, тъй като в миналото територията на днешна Румъния в продължение на 160 години е била римска провинция. През вековете румънският език е бил обогатяван от славянски, унгарски, български и турски заемки. Той, както и повечето езици от южна Европа, произхожда от латински, въпреки че Румъния е разделена от другите романоезични държави от славяноезични народи. Една от особеностите на Румъния е нейният статут на държава, обединяваща много етноси, което се дължи на териториалното присъединяване на австро-унгарски територии през Първата световна война. Приблизително 90% от населението на страната се определя като румънци, останалите 10% се разпределят между националните малцинства. Най-голяма етническа група около 7% е тази на унгарците, която живее предимно в източната част на Трансилвания. Почти всички румънци(около 87% от населението) са  православни християни. По-малко то 5% предимно унгарската и германската общност са католици и едва 6% изповядват различни протестантски религии.  

Национална кухня: Румънската кухня е разнообразна, с ястия, възприети от различните чуждестранни култури, с които румънците са влизали в контакт, както и със специфични видове ястия. Силно е влиянието на балканската кухня, както и на кухните на съседните народи като сръбската, българската и унгарската.Сред румънските специалитети са кюфтета на скара, сарми, задушено свинско с чесън и лук и понички със сметана и сирене. Мамалигата е традиционно румънско ястие, придобило голяма популярност по време на румънската окупация на Добруджа. Приготвя се от царевично брашно. Има няколко вариантa на поднасяне на вече сварената мамалига. Според едни се поднася със заливка от червен пипер, олио и сирене. Може да се консумира и потопена в прясно мляко. Мамалигата се приготвя и като сърми. 
Румънците използват най-вече свинско месо, но се консумира и телешко, пилешко, агнешко и шилешко. Част от рецептите са свързани с определен сезон или конкретен празник. Така например за Коледа, съгласно обичая се приготвят много и разнообразни месни ястия от месото и органите на прасето като: кърнаци , картабоши– кърнаци с черен дроб в свинско черво, пифтие  – желирани неупотребявани за друго парчета от прасето като ушите, зурлата или главата, пръжки с гарнитура от мамалига. На масата се слага още вино и козунак. За Великден се яде агнешко, а агнешките дреболии приготвят като дроб сърма, наричана на румънски “дроб”  – смес от органи, месо и пресни зеленчуци – най-вече зелен лук, а за десерт се сервира специфичен вид баница със сирене и стафиди.

Забележителности: Румънската столица Букурещ, наричана Малкия Париж заради приликата й с френската столица,  се намира само на 75 км от Русе. В емблема на града се е превърнал Палатът на Парламента, който е втората по големина административна сграда в света след Пентагона. В проектирането му са участвали 700 архитекти, а в изграждането му – над 20 000 работници. Парламентът, със своите 12 надземни и осем подземни етажа, е израз на мегаломанското мислене на Чаушеску. Част от Парламента е отворен за посещения с предварителна уговорка, а билетът е около 3,50 евро.Други забележителни сгради в Букурещ са Дворецът „Котрочени”, в който се помещава президентската администрация, Дворецът на Патриаршията, Войводският дворец – един от най-старите паметници от времето на феодализма, запазен в оригиналния си вид.Сградата на Съдебната палата е построена през 1895 г. като копие на Двореца на правосъдието в Париж. Триумфалната арка в Букурещ е открита през 1936 г. в памет на храбростта на румънските воини, сражавали се през Първата световна война.Едно по-различно преживяване предлага Музеят на селото, който се намира в северната част на Букурещ,  край езерото Херастръу. Там на площ от над 100 000 кв.м са изложени 272 автентични селски къщи, ферми и дворове от цялата страна.

Един мит ни отвежда към град Брашов. Той се намира в центъра на Трансилвания, заобиколен от Карпатите, на около 160 км от столицата. Там хората не пият кръв, а са доста дружелюбни с туристите, представяйки им богатата си история и култура. Брашов е бил немска колония и до ден днешен се рекламира с немското си име Кронщад. Градът е леснодостъпен с добра инфраструктура. В него ежегодно се провежда музикалния фестивал Златният елен, а сред главните забележителности с интересна история е Черната църква. Тя е най-голямата готическа църква, строена близо сто години от 1385г. В самия град  пък се твърди, че се намира най-тясната уличка в Европа - Страда Сфории (Въжената уличка) - широка едва 1,20 м и първоначално  използвана за достъп на пожарникарите.
Духовните паметници в Брашов се допълват с православната църква “Свети Николай”. Започната е в готически и завършена в бароков стил. Средището на обществения духовен живот е главният площад, където е сградата на Кметството. Вниманието на туристите привличат още 1000 метровия хълм в центъра  -Тъмпа, музей – посветен на румънското книгопечатане и издаване, замъка Прежмер (в съседното градче Прежмер). Но основният атракцион си остава хипотетичният дом на Дракула - двореца Бран.

На около 30 км от Брашов, на непристъпна 60-метрова скала се издига замъкът Бран, свързван с многобройните легенди за граф Дракула. Замъкът е издигнат през XIV в., за да защитава Брашов от нападения. Макар да няма сигурни доказателства, че в този замък е живял Влад Цепеш (реалната историческа фигура, която стои зад митовете за вампира), се смята, че за известно време той е бил заключен в подземията му по време на османското владичество. В самия замък ще видите предмети на изкуството от колекцията на кралица Мария. Входът е около 5 евро.

Гледахте ли „Здрач“?  Ако сте фен на жанра фентъзи и вампирските неща ви влекат, то обезателно трябва да посетите родния град на  Влад Цепеш или по-известен като Граф Дракула. Името му е Сигишоара и е китно градче – малко и добре укрепено, намиращо се в известната област Трансилвания в Румъния.То е само на четири часа и половина път от столицата Букурещ и през него минава река Търнава Маре. Сигишоара има едно уютно средновековно излъчване с тесни калдъръмени улички. Тук основното превозно средство са вашите крака, което е доста удобно за туристите, които могат на воля да се разхождат. В градчето всичко е на не повече от 2 км.. Мястото датира от 12 в. и е основано от трансилвански саксонци. Истината е, че Влад III Дракула е роден в този град на 7 декември 1431г. С годините му се гради легендарна слава на коварен и свиреп владетел и добива прозвището Цепеш (Набиващия на кол). Дали е пиел кръв? Според историците истината е доста по-жестока от мистиката на вампирската му същност. Влад Цепеш обичал да нанизва на кол живи хората, които по някакъв начин застрашавали неговия трон.  Неговата къща е една от най-големите забележителности в Сегишоара. Цитаделата е друга постройка, с която градът се гордее. През 1999 г. тя е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Построена е през далечната 1360 г. До нея се достига, минавайки през часовниковата кула, където е една от деветте оцелели от общо 14. Различните кули в Сигишоара са изградени в продължение на два века- между 14 и 16 в. Те са кръстени на  занаятчийски гилдии, като ковачи и обущари.Заслужава си да посетите и катедралата „Света тройца“ и Църквата на хълма, която е прекрасен пример за готическа архитектура. Впечатление ще ви направи и музеят на оръжията, който по една случайност се помещава на първия етаж в къщата на Влад Цепеш. А ако се озовете в Сигишоара, не си тръгвайте преди да сте опитали  местния специалитет "мичи", който се прави от мляно свинско месо, като се пече на скара и се сервира горчица и хляб.

В североизточната област Буковина се намират византийските манастири, известни из цяла Европа. Сред най-добре запазените са Воронец, Пробота, Сучава, Молдовица и Сучевица. Манастирът Воронец се намира на около 36 км от град Сучава и е прочут с фреските си в специфичен оттенък на синьото, наречен „воронецко синьо”. И до днес точният състав на това синьо не е разгадан. В стенописите в манастира Сучевица е изобразена Стълбата към рая, на която ангели разпределят праведните и им помагат да се изкачат по стълбата към рая.

Карпатите предлагат много възможности – от разходка сред иглолистните и широколистни гори и алпийски пасища, до почивка в някой от многобройните балнеокурорти като Бъиле Тушнад, Борсек, Ковасна. Не очаквайте 5-звездни спа-центрове, а чист въздух и природа, недокосната от човешката ръка. В Карпатите има и чудесни условия за ски в популярните курорти Лаку Рошу, Синая,Предеал, Борша.Може би един от най-популярните е Пояна Брашов, който наскоро беше обявен от британско проучване  за най-евтиния ски курорт, в който ще получите качество срещу парите си. Пояна Брашов се намира на 1770 м надморска височина, на около 10 км от град Брашов, и разполага с олимпийска писта, улей за бобслей, 12 писти за спускания и две шанци за скокове.

Синая е бивша кралска резиденция, а сега част от курортен комплекс от няколко села, разположени в долината на река Прахова на 120 км леко северозападно от Букурещ. Долината е много лесно достъпна, тъй като през нея минава главната железопътна артерия Букурещ - Брашов - Будапеща и има влакове едва ли не на всеки час. Първите впечатления от Синая са блестящите снежнобели дворци, които се изпречват пред погледа и малко над тях средновековният манастир Синая (Кръстен на планината Синай от Библията. Дворците Пелеш и Пелишор не са средновековни дворци. Строени са на прага на 20 век с идеята да приличат на средновековни, така че цялата им красота е малко кукленска, но това не намалява привлекателността им. До тях води живописна алея, покрита с множество сергии за сувенири.

Не е за подценяване и румънското черноморие. Сред най-популярните румънски курорти са Констанца, Мамая, Мангалия, Нептун, Ефорие Норд, Костинещи. Покрай морското крайбрежие има и множество балнеоложки центрове за лечение на ревматизъм и артрит. 

Дунав е втората по дължина река в Европа (след Волга). Тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток.Делтата на Дунав е мястото, където реката се влива в Черно море на румънска територия. В широкия разлив виреят лилии, месоядни растения, гори от плачещи върби и тополи.Делтата е обитавана от 300 вида птици, 40 вида речни риби и над 1000 вида растения. Заради био богатството си е обявена за биосферен резерват от ЮНЕСКО. В Тулча можете да наемете лодка и да разгледате района.

Румъния е всичко онова, което не очаквате. И в същото време е като огледално копие на България. Така близка и все още непозната.

 

Подреждане по:
Показване:
Показване: Списък Икони
  • НОВА ГОДИНА 2019 В РУМЪНИЯ - БУКУРЕЩ, ХОТЕЛ 4*
    ПРОГРАМА: Букурещ, Синая, Замъка Пелеш, Търговище  ДА ОТПРАЗНУВАМЕ ЗАЕДНО НОВАТА ГОДИНА В  КРАСИВАТА РУМЪНСКА СТОЛИЦА, ГОСТОПРИЕМНА И С МНОГО ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ. ОЧАКВАТ ВИ ЗАМЪЦИ СКРИТИ В ПЛАНИНИТЕ, КРАСИВИ ПЕЙЗАЖИ И ЛЕГЕНДИ, СВЪРЗАНИ С ГРАФ ДРАКУЛА, БОГАТА ТРАПЕЗА В ХОТЕЛ 4 ЗВЕЗДИ. 4..
    259.00 лв. с ДДС: 259.00 лв.
  • ЕКСКУРЗИЯ ДО БУКУРЕЩ И ТРАНСИЛВАНИЯ
    ПОДАРЕТЕ СИ ЕДНА КРАТКА РАЗХОДКА  ДО СЪСЕДНА РУМЪНИЯ. ЗАМЪЦИ СКРИТИ В ПЛАНИНИТЕ, КРАСИВИ ПЕЙЗАЖИ И ЛЕГЕНДИ, СВЪРЗАНИ С ГРАФ ДРАКУЛА, ВИ ОЧАКВАТ. КАКТО И КРАСИВАТА РУМЪНСКА СТОЛИЦА, ГОСТОПРИЕМНА И С МНОГО ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ. ПРОГРАМА: Букурещ, Брашов, Синая, Замъка на Дракула, Замъка Пелеш 3..
    129.00 лв. с ДДС: 129.00 лв.