Категории

Черна гора

Черна гора
Черна гора – малкият цветен бисер на Адриатика

Черна Гора е китна държава между Албания,Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия, а най-хубавото е, че е само на 580 км от София. В Черна Гора природата ще ви очарова, ще загубите броят на църквите и манастирите, а средновековните замъци и крепости се редуват като в приказките.

Площ: 14 026 кв.км.

Население: 630 548 жители

Климат:  умереноконтинентален, по крайбрежието - средиземноморски. Средните температури за януари са от -3 до 9 градуса, за юни - от 18 до 25 градуса. Главна река Пива.

Столица: Подгорица (130 хил. ж.)

Парична единица: Евро

Официален език: сръбски, други използвани езици - албански, унгарски.

Необходими документи: Гражданите на ЕС, в това число и българските граждани, имат възможност да влизат и пребивават в Черна гора с валиден задграничен паспорт или  лична карта, които трябва да бъдат валидни най-малко до 6 месеца от датата на влизане в страната.Българските граждани могат да влизат и пребивават на територията на Черна гора без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца, считано от датата на първото влизане.

Транспорт: шосета - 3 хил. км от тях 2 хил. км асфалтирани; ж.п. линии - 324 км. Главни морски пристанища - Бар и Котор. Фериботни връзки: пристанище Бар – Бари Италия и Бар – Анкона Италия. Влак: Бар-Подгорица-Белград

Летища: Международни летища: в Подгорица и в Тиват

Наеми кола: Наемането на кола е доста скъпо, даже и за период по-дълъг от седмица – цените започват от 45 евро за кола от малък клас – тип Корса.  Деу Матиз или югославската Застава може да вземете и за 30 евро на ден (24 часа), но през август ще трябва да си ги поръчате около седмица предварително. По-голямата част от автопарка е сравнително по-стар. Движението по пътищата е доста опасно. Шосетата са тесни, с много завои и много рядко имат трета, централна лента за изпреварване.  По крайбрежието често има бензиностанции, но ако влизате навътре в страната, е по-добре да заредите предварително.

Култура и традиции: Заради положението си на кръстопът страната търпи културни влияния от славянската, централноевропейската и средиземноморската култура. Тук има исторически паметници от различни епохи: Катедралата "Свети Трифон", базиликата "Св. Лука" (на възраст повече от 8000 години), манастирът "Савина" и др. Традиционният танц в Черна гора е хорото. Подгорица и Цетине са двата най-важни културни центъра. Официалният език в Черна гора е сръбският език от йекавския диалект. Така е записано и в конституцията на страната. След обявяването на независимостта на Черна гора, а и след разпадането на Титова Югославия, в страната все по-често се чуват призиви за отделянето на черногорския йекав диалект в отделен език. Наред с близостта, съществуват и редица характеристики, които отличават черногорците от сърбите – историческото минало, антропологични и етнически специфики. Името на най-големия град - Подгорица, до неотдавна - Титоград, е познато на всеки българин, който е чел "Под игото". Още преди 120 години българи са ходили по тези места, защото от древността това е пътят на търговията от Азия за Европа.

По-важни исторически събития и дати - в I в. е част от римската провинция Далмация; до ХI в. се е наричала Дукля, след това - Зета, а от ХV в. - Черна гора; от VI в. - към Византия; от IХ в. - приемане на християнството; 970-1016 г. е част от България, по времето на цар Самуил; ХII-ХIV в. - част от Сърбия; от 1499 г. - официално част от Османската империя, в действителност самостоятелна, управлявана от владика, след това княз; 1796 г. - фактическа независимост и разширяване на територията; 1878 г. - официална независимост и двойно увеличаване на територията; 1910 г. - става кралство, 1912 г. - участие в Балканската война, присъединяване на част от Санджак и от Метохия; 1914-1918 г. - участие в Първата световна война; 1916 г. - окупирана от Австро-Унгария; ноември 1918 г. - губи независимостта си и става част от Сърбия, по-късно Югославия, 4 юни 2006 г. - официално е обявена е независимостта на Черна гора и отделянето на черногорци от Белград.

Страната и хората: Миниатюрният адриатически бряг на Черна гора е разположен в подножието на Динарските планини. Оградените с крепостни стени малки градчета и смесицата от православни и католически църкви, както и културната комбинация от черногорци, сърби, босненци, албанци и хървати, оцелели след превратностите на историята, правят атмосферата в Черна гора очарователна. Черногорци са с широки балкански души, гостоприемни и сърдечни. Наричат ги още спартанците на Балканите, заради традиционализма им и затова, че са съхранили във времето патриархалния бит и морал. Според статистиката черногорците са най-високите хора в Европа.  От брега на морето величествено издигат снага скалните хребети на Ловчен планина - истинска каменна магия, чиито върхове продължават небесната вис. Неслучайно тук от векове се предават легенди, че в планините Ловчен и Ориент някога са си дали среща боговете. В каменните пазви на скалните зъбери е сгушен манастирът "Свети Василий Острошки", който ревниво пази съкровища на християнското духовно наследство.

Национална кухня: Националната кухня на Черна гора може условна да бъде разделена на три: северна, континентална и средиземноморска, като всака от тях има отличителна черта и собствен вкус. Традиционното готвене е  „на жарава”, което става в специалин глинен съд, наречен сак. Традиционните ястия по адриатическото крайбрежие на Черна гора имат италиански привкус, което се усеща най-много при хляба, начините на сушене на месото, супите и виното. От сръбската кухня са повлияни : сърми, мусака, пилав, бюрек, Cevapi кебап, а от турската  - сладкиши като баклава и тулумба. Европейската кухня също е дала свой акцент, най-вече при сладкишите   безброй видове бисквити и сладкиши. Кухнята в крайбрежната зона се различава от тази в останалата част на страната. Тук преобладават предимно ястията от морски дарове. 
Специалитети: Kokosija Supa – пилешки бульон; Cobanska Krem Supa Od vrganja – крем супа от гъби; Balsica tava -  пържено телешко месо с асортимент от зеленчуци и млечни продукти. Други  национални специалитети са гушка прашута(пушено-сушено месо на скара) и качамак. Морските блюда са важна част от менюто. Храната се полива с “Никчишко пиво” и червеното вино “Црногорски Вранац”. На много места по пътищата свободно се продава кашкавал, както плодовете и меда по  българските пътища.

Забележителности: Столицата Подгорица е най-големият град в страната - административен, културен, образователен и икономически център. Близо до града има ски комплекси, а на север са крайбрежните курорти на Адриатическо море.В Подгорица не бива да се пропуска градският музей, дворецът Петрович в най-големия парк на столицата и арт галерията. Съвсем близо до града е крепостта Медун.Не бива да се подминават и рибните ресторантчета, които се намират на 15 минути западно към град Будва.

Будва е първият крайбрежен град след платото на Подгорица - на 60 км от столицата. Там има  какво да се разгледа. Старият град е разположен на полуостров, а каменните къщи, магазините и ресторантчетата на кардаръмените улици са заобиколени от крепостна стена.Цитаделата, Археологическият музей и църквата Сава са задължителните туристически забележителности.На красивите плажове на Будва слънчевите дни в годината са 220. Градът е известен и с нощния си живот – колоритните кръчми и дискотеки подсигуряват забавленията за тъмната част от денонощието.

Най-престижният курорт в Черна Гора, където почива хайлайфът на Сърбия, е Свети Стефан Той се намира близо до Будва, на около половин час път от летище Тиват и на час път от Подгорица.
В курорта всичко е разположено на гъсто – къщички и малки църкви, улички с много зеленина. Свети Стефан се намира на скала на остров и е свързан с брега чрез провлак.
Крепостта „Свети Стефан“ постига голям ръст през първата половина на XIX век, когато там има 100 къщи, три църкви и 400 жители, разположени на малката му и ограничена площ. В началото на ХХ век островът изведнъж загубва своята икономическа мощ и политическо значение и жителите му го изоставят. Най-добрите мъже отиват на война, а много други емигрират в Америка. През 1912 г. там имало 150 жители, а през 1954 г. само 20.През 1954 г. група художници започват реставрация на изоставените сгради и го превръщат в приказен град.Днес там има свръх модерни комплекси, в които почивката си прекарват политици, звезди на киното и други знаменитости. Свети Стефан е любимо място на София Лорен, Силвестър Сталоун и Клаудия Шифър (която преди време дори беше рекламно лице на Черна Гора).

Близо до Свети Стефан, на 6 км от Будва, е град Милочер, където се намира бившата кралска резиденция на Краджорджевичите, построена през 1934 г. Плажът пред вилата е наречен “кралски плаж”, а на няколко метра от него е “плажът на кралицата” - любимото място на кралица Мария Караджорджевич.Черна Гора е пълна с изненади, има 40 езера и най-южният фиорд в света – заливът Бота Которска.

Една от най-хубавите изненади е град Котор, който се крие в най-изолираната част на залива Котор (Бота Которска). Старото средиземноморско пристанище и масивната стена, ограждаща града го нареждат в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.В града преобладава венецианската архитектура, тъй като дълго време е бил под властта на Венецианската република. В града всички пътища водят до основния Площад на оръжията икатедралата “Свети Трифон”. На 1350 каменни стъпала разстояние е и крепостта Свети Иван, която е завършена през XIV век с църквата в нея, която е от VII век.Кулинарните специалитети на Котор са пица, спагети, ризото и печена риба.

На 30 минути надолу по фиорда е Пераст. Градът преживял разцвета си по време на Венецианската република (1420-1797). Вечер по крайбрежната улица майстор готвачите предлагат уникално приготвени рибни ястия, задължително придружени с вино. Гъстото червено вино се произвежда от местен сорт грозде. Задължително трябва да се опитат бадемовият кейк и традиционните понички със смешното име “боби”. Истинска находка е“сипак” – сок от диви нарове, приготвен на място.

Малко преди входа на Будва пътят се разделя към древната столица на страната Цетине. Градът се смята за неофициалната културна столица и може да бъде разгледан в рамките на час.В двореца музей на крал Никола I Нигуеш (1841-1921) може да се види портрет на нашата царица Йоана като невръстно дете. Друга забележителност е Цетинският манастир – разрушен от турците до основи и реставриран през 1724 г.В църквата на манастира се пазят дясната ръка на Св. Йоан Кръстител и мощите на Св. Петър Цетински. Там се съхранява и парченце от кръста на Христос.

Повечето пътуващи, които са били в Черна гора я определят като портативна държава, в която на място колкото човешка длан са събрани величествени и девствени планини, кристално чисти реки, морски заливи, старинни крепости и манастири, венециански сгради, луксозни хотели и къмпинги и какви ли не прелестни кътчета за съзерцание и отмора на душата и тялото.

 

Подреждане по:
Показване:
Показване: Списък Икони
 • ПОЧИВКИ В ЧЕРНА ГОРА -СУТОМОРЕ, ХОТЕЛ "KORALI" 2018
  Програма: София-Сутоморе-Будва-Котор-Бар-Шкодренскo езеро-Дубровник-Подгорица-София Ако някога сте си задавали въпроса съществува ли държава, обявена за екологичен резерват, то бъдете сигурни, че имате основание да питате. През 1991 г. за такава бе обявена една малка страна, с площ 13 812 кв. км...
  585.00 лв. с ДДС: 585.00 лв.
  Базирано на 6 коментара.
 • ЕКСКУРЗИЯ ДО ЧЕРНА ГОРА И ДУБРОВНИК
  Една приятна септемврийска разходка по Адриатическото крайбрежие с възможност посещение на Перлите на Адриатическо море – Дубровник, Будва, Котор, Пераст. Програма: София-Шкодренско езеро-Сутоморе-Бар-Дубровник-Будва-Котор—София 5 дни/3 нощувки Дата:  20.09.2018 – 24..
  299.00 лв. с ДДС: 299.00 лв.
 • ПОЧИВКИ В ЧЕРНА ГОРА -СУТОМОРЕ, ХОТЕЛ "SATO" 4*
  Програма: София-Сутоморе-Будва-Котор-Бар-Шкодренскo езеро-Дубровник- Подгорица-София Ако някога сте си задавали въпроса съществува ли държава, обявена за екологичен резерват, то бъдете сигурни, че имате основание да питате. През 1991 г. за такава бе обявена една малка страна, с площ 13 812 кв. км..
  382.00 лв. с ДДС: 382.00 лв.