Категории
Филтър
  • Видове транспорт
Търсене

Черна гора

Черна гора
Черна гора – малкият цветен бисер на Адриатика

Черна Гора е китна държава между Албания,Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия, а най-хубавото е, че е само на 580 км от София. В Черна Гора природата ще ви очарова, ще загубите броят на църквите и манастирите, а средновековните замъци и крепости се редуват като в приказките.

Площ: 14 026 кв.км.

Население: 630 548 жители

Климат:  умереноконтинентален, по крайбрежието - средиземноморски. Средните температури за януари са от -3 до 9 градуса, за юни - от 18 до 25 градуса. Главна река Пива.

Столица: Подгорица (130 хил. ж.)

Парична единица: Евро

Официален език: сръбски, други използвани езици - албански, унгарски.

Необходими документи: Гражданите на ЕС, в това число и българските граждани, имат възможност да влизат и пребивават в Черна гора с валиден задграничен паспорт или  лична карта, които трябва да бъдат валидни най-малко до 6 месеца от датата на влизане в страната.Българските граждани могат да влизат и пребивават на територията на Черна гора без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца, считано от датата на първото влизане.

Транспорт: шосета - 3 хил. км от тях 2 хил. км асфалтирани; ж.п. линии - 324 км. Главни морски пристанища - Бар и Котор. Фериботни връзки: пристанище Бар – Бари Италия и Бар – Анкона Италия. Влак: Бар-Подгорица-Белград

Летища: Международни летища: в Подгорица и в Тиват

Наеми кола: Наемането на кола е доста скъпо, даже и за период по-дълъг от седмица – цените започват от 45 евро за кола от малък клас – тип Корса.  Деу Матиз или югославската Застава може да вземете и за 30 евро на ден (24 часа), но през август ще трябва да си ги поръчате около седмица предварително. По-голямата част от автопарка е сравнително по-стар. Движението по пътищата е доста опасно. Шосетата са тесни, с много завои и много рядко имат трета, централна лента за изпреварване.  По крайбрежието често има бензиностанции, но ако влизате навътре в страната, е по-добре да заредите предварително.

Култура и традиции: Заради положението си на кръстопът страната търпи културни влияния от славянската, централноевропейската и средиземноморската култура. Тук има исторически паметници от различни епохи: Катедралата "Свети Трифон", базиликата "Св. Лука" (на възраст повече от 8000 години), манастирът "Савина" и др. Традиционният танц в Черна гора е хорото. Подгорица и Цетине са двата най-важни културни центъра. Официалният език в Черна гора е сръбският език от йекавския диалект. Така е записано и в конституцията на страната. След обявяването на независимостта на Черна гора, а и след разпадането на Титова Югославия, в страната все по-често се чуват призиви за отделянето на черногорския йекав диалект в отделен език. Наред с близостта, съществуват и редица характеристики, които отличават черногорците от сърбите – историческото минало, антропологични и етнически специфики. Името на най-големия град - Подгорица, до неотдавна - Титоград, е познато на всеки българин, който е чел "Под игото". Още преди 120 години българи са ходили по тези места, защото от древността това е пътят на търговията от Азия за Европа.

По-важни исторически събития и дати - в I в. е част от римската провинция Далмация; до ХI в. се е наричала Дукля, след това - Зета, а от ХV в. - Черна гора; от VI в. - към Византия; от IХ в. - приемане на християнството; 970-1016 г. е част от България, по времето на цар Самуил; ХII-ХIV в. - част от Сърбия; от 1499 г. - официално част от Османската империя, в действителност самостоятелна, управлявана от владика, след това княз; 1796 г. - фактическа независимост и разширяване на територията; 1878 г. - официална независимост и двойно увеличаване на територията; 1910 г. - става кралство, 1912 г. - участие в Балканската война, присъединяване на част от Санджак и от Метохия; 1914-1918 г. - участие в Първата световна война; 1916 г. - окупирана от Австро-Унгария; ноември 1918 г. - губи независимостта си и става част от Сърбия, по-късно Югославия, 4 юни 2006 г. - официално е обявена е независимостта на Черна гора и отделянето на черногорци от Белград.

Страната и хората: Миниатюрният адриатически бряг на Черна гора е разположен в подножието на Динарските планини. Оградените с крепостни стени малки градчета и смесицата от православни и католически църкви, както и културната комбинация от черногорци, сърби, босненци, албанци и хървати, оцелели след превратностите на историята, правят атмосферата в Черна гора очарователна. Черногорци са с широки балкански души, гостоприемни и сърдечни. Наричат ги още спартанците на Балканите, заради традиционализма им и затова, че са съхранили във времето патриархалния бит и морал. Според статистиката черногорците са най-високите хора в Европа.  От брега на морето величествено издигат снага скалните хребети на Ловчен планина - истинска каменна магия, чиито върхове продължават небесната вис. Неслучайно тук от векове се предават легенди, че в планините Ловчен и Ориент някога са си дали среща боговете. В каменните пазви на скалните зъбери е сгушен манастирът "Свети Василий Острошки", който ревниво пази съкровища на християнското духовно наследство.

Национална кухня: Националната кухня на Черна гора може условна да бъде разделена на три: северна, континентална и средиземноморска, като всака от тях има отличителна черта и собствен вкус. Традиционното готвене е  „на жарава”, което става в специалин глинен съд, наречен сак. Традиционните ястия по адриатическото крайбрежие на Черна гора имат италиански привкус, което се усеща най-много при хляба, начините на сушене на месото, супите и виното. От сръбската кухня са повлияни : сърми, мусака, пилав, бюрек, Cevapi кебап, а от турската  - сладкиши като баклава и тулумба. Европейската кухня също е дала свой акцент, най-вече при сладкишите   безброй видове бисквити и сладкиши. Кухнята в крайбрежната зона се различава от тази в останалата част на страната. Тук преобладават предимно ястията от морски дарове. 
Специалитети: Kokosija Supa – пилешки бульон; Cobanska Krem Supa Od vrganja – крем супа от гъби; Balsica tava -  пържено телешко месо с асортимент от зеленчуци и млечни продукти. Други  национални специалитети са гушка прашута(пушено-сушено месо на скара) и качамак. Морските блюда са важна част от менюто. Храната се полива с “Никчишко пиво” и червеното вино “Црногорски Вранац”. На много места по пътищата свободно се продава кашкавал, както плодовете и меда по  българските пътища.

Забележителности: Столицата Подгорица е най-големият град в страната - административен, културен, образователен и икономически център. Близо до града има ски комплекси, а на север са крайбрежните курорти на Адриатическо море.В Подгорица не бива да се пропуска градският музей, дворецът Петрович в най-големия парк на столицата и арт галерията. Съвсем близо до града е крепостта Медун.Не бива да се подминават и рибните ресторантчета, които се намират на 15 минути западно към град Будва.

Будва е първият крайбрежен град след платото на Подгорица - на 60 км от столицата. Там има  какво да се разгледа. Старият град е разположен на полуостров, а каменните къщи, магазините и ресторантчетата на кардаръмените улици са заобиколени от крепостна стена.Цитаделата, Археологическият музей и църквата Сава са задължителните туристически забележителности.На красивите плажове на Будва слънчевите дни в годината са 220. Градът е известен и с нощния си живот – колоритните кръчми и дискотеки подсигуряват забавленията за тъмната част от денонощието.

Най-престижният курорт в Черна Гора, където почива хайлайфът на Сърбия, е Свети Стефан Той се намира близо до Будва, на около половин час път от летище Тиват и на час път от Подгорица.
В курорта всичко е разположено на гъсто – къщички и малки църкви, улички с много зеленина. Свети Стефан се намира на скала на остров и е свързан с брега чрез провлак.
Крепостта „Свети Стефан“ постига голям ръст през първата половина на XIX век, когато там има 100 къщи, три църкви и 400 жители, разположени на малката му и ограничена площ. В началото на ХХ век островът изведнъж загубва своята икономическа мощ и политическо значение и жителите му го изоставят. Най-добрите мъже отиват на война, а много други емигрират в Америка. През 1912 г. там имало 150 жители, а през 1954 г. само 20.През 1954 г. група художници започват реставрация на изоставените сгради и го превръщат в приказен град.Днес там има свръх модерни комплекси, в които почивката си прекарват политици, звезди на киното и други знаменитости. Свети Стефан е любимо място на София Лорен, Силвестър Сталоун и Клаудия Шифър (която преди време дори беше рекламно лице на Черна Гора).

Близо до Свети Стефан, на 6 км от Будва, е град Милочер, където се намира бившата кралска резиденция на Краджорджевичите, построена през 1934 г. Плажът пред вилата е наречен “кралски плаж”, а на няколко метра от него е “плажът на кралицата” - любимото място на кралица Мария Караджорджевич.Черна Гора е пълна с изненади, има 40 езера и най-южният фиорд в света – заливът Бота Которска.

Една от най-хубавите изненади е град Котор, който се крие в най-изолираната част на залива Котор (Бота Которска). Старото средиземноморско пристанище и масивната стена, ограждаща града го нареждат в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.В града преобладава венецианската архитектура, тъй като дълго време е бил под властта на Венецианската република. В града всички пътища водят до основния Площад на оръжията икатедралата “Свети Трифон”. На 1350 каменни стъпала разстояние е и крепостта Свети Иван, която е завършена през XIV век с църквата в нея, която е от VII век.Кулинарните специалитети на Котор са пица, спагети, ризото и печена риба.

На 30 минути надолу по фиорда е Пераст. Градът преживял разцвета си по време на Венецианската република (1420-1797). Вечер по крайбрежната улица майстор готвачите предлагат уникално приготвени рибни ястия, задължително придружени с вино. Гъстото червено вино се произвежда от местен сорт грозде. Задължително трябва да се опитат бадемовият кейк и традиционните понички със смешното име “боби”. Истинска находка е“сипак” – сок от диви нарове, приготвен на място.

Малко преди входа на Будва пътят се разделя към древната столица на страната Цетине. Градът се смята за неофициалната културна столица и може да бъде разгледан в рамките на час.В двореца музей на крал Никола I Нигуеш (1841-1921) може да се види портрет на нашата царица Йоана като невръстно дете. Друга забележителност е Цетинският манастир – разрушен от турците до основи и реставриран през 1724 г.В църквата на манастира се пазят дясната ръка на Св. Йоан Кръстител и мощите на Св. Петър Цетински. Там се съхранява и парченце от кръста на Христос.

Повечето пътуващи, които са били в Черна гора я определят като портативна държава, в която на място колкото човешка длан са събрани величествени и девствени планини, кристално чисти реки, морски заливи, старинни крепости и манастири, венециански сгради, луксозни хотели и къмпинги и какви ли не прелестни кътчета за съзерцание и отмора на душата и тялото.

 

Подреждане по:
Показване:
ТРАНСПОРТ
Показване: Списък Икони