Категории

Македония

Македония
Македония – една от последните непознати земи

Македония е прочута със средновековните си манастири, лозя, овощни градини, овехтели турски чаршии, Ортодоксални църкви и просторни търговски цетрове. Тя е изпълнена със звука на местните гайди, изпечената в турски стил кайма и някои от най-евтините вина на планетата. Страната е необикновено зелена, а хората там са изключително гостоприемни и приветливи. Наричат я още държава без история или „другата България”. На 13 септември 1991 година бяха обявени окончателните резултати от състоялия се на 8 септември референдум в бившата югославска република Македония. Жителите на Повардарието трябваше да се произнесат дали желаят да живеят в независима държава, или да си останат в Югославия. С огромно мнозинство избирателите казаха "да" на независимостта.

Площ:  25 713 кв. км. 

Население: 2 250 000 жители.

Столица: Скопие (450 хил. ж.). По-големи градове - Битоля (80 хил. ж.), Куманово (75 хил. ж.), Прилеп (70 хил. ж.), Тетово (55 хил. ж.)

Парична единица: Македонски денар.

Официален език - български - югозападен диалект. Други използвани езики - сръбски, албански.

Необходими досументи: Посещението в Република Македония в рамките на 30 дни е без виза, поради което за влизане в страната и за престой в горе упоменатия срок е необходимо да имате само валиден задграничен паспорт.

Климат:  Преходносредиземноморски със средна температура за януари от 1 до 5 градуса, за юли от 22 до 25 градуса. Главни реки - Вардар с притоци Пчиня, Брегалница, Черна. Езера - Охридско и Преспанско. Република Македония има три национални парка — Пелистер, в Баба планина, планината Галичица и парка Маврово Има и два природни резервата, Езерани и Ясен.

Транспорт: Ж.п. линии - 699 км, шосета - 8 700 км, от тях 5 500 км с твърдо покритие.

Летища: В страната има 2 основни летища, разположени в Охрид и Скопие.

Наеми кола: Основното предлагане е около летищата и в някои по-големи градове като Битоля, Куманово, Тетово. Колата се наема с депозит и цените варират в зависимост от фирмата. Фирми предлгат наеми от 3-14 дни на цена от 65 – 75 евро за период. Предлагат се и разнообразни трансфери особено към България поради голямата ни близост и обща граница.

Култура и традиции: Културните традиции на Република Македония са идентични с тези на България. Македонския език е посредник между сръбския и българския и използва кирилицата като своя азбука. Повече от половината от населението принадлежи към православната македонска национална църква, една трета са мюсюлмани. В страната действа самопровъзгласилата се за автокефална Македонска православна църква, която обаче не е призната от никоя друга православна църква в света. Официалните празници в Република Македония са определени от Закона за празниците, той дефинира три типа официални празници: държавни празници на Република Македония( Ден на републиката  на 2 август, ден на независимостта на 8 септември и др.), празници на Република Македония( Рождество Христово, Великден, Рамазан Байрам, Ден на труда), празници на различните религиозни общности и етнически малцинства(Бъдник, Водици, Вси светии, Курбан Байрам).

По-важни исторически събития:  VI в. - територията е заселена със славянски племена; IХ в. - в състава на I-то Българско царство; 1018 г. - завоювана е от Византия; 1230 г. - влиза в състава на II-то Българско царство; 1350 г. - завладяна е от сърбите; 1380 г. - завладяна е от Османската империя; март 1878 г. - Санстефански мирен договор - Македония става част от Българското княжество; юли 1878 г. - след Берлинския договор остава в Османската империя; 1893 г. - създаване на ВМРО и четническо движение; август-октомври 1903 г. - Илинденско въстание; 1912 г. - Балканска война - поражение на Турция - освобождение на област Македония; 1913 г. - Междусъюзническа война - Сърбия заграбва Вардарска Македония, а Гърция - Егейска Македония; 1918 г. - Вардарска Македония става част от Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 г. Кралство Югославия); 1941 г. - Вардарска Македония е върната на България; 1945  г. - по идея на Г. Димитров и Й. Тито се образува държавата Македония, която влиза в състава на Федеративна Народна Република Югославия като една от шестте републики; 1991 г. - провъзгласена за независима република; 1999 г. - страната приема голям брой бежанци от Косово.

Страната и хората: Преобладаващият възглед в Република Македония е, че етническите македонци са славяноезичен народ, различен от останалите славянски народи, спадащ към южнославянската народностна група, който населява Балканския полуостров (главно в Република Македония и като потиснато национално малцинство в България, Гърция и Албания) и говори македонски език. Днешните македонци са резултат от смесване между древните македони и славяните, които са дошли на Балканите. Въпреки, че официално в Република Македония за българи са признати само 1417 души, около 43 000 македонци са получили българско гражданство на базата на деклариран български етнически произход до 2011 година. Десетки хиляди други граждани на Република Македония са подали молби за българско гражданство, които все още не са удовлетворени. Други, които нямат двойно гражданство, открито афишират българския си произход,  Като цяло в България е застъпено схващането, че македонците в Република Македония са етнополитически дезориентирани българи. Това е позицията, която се споделя от огромното мнозинство от българите.

Национална кухняМакединската национална кухня е силно повлияна от кухните на съседните държави. Ястията на македонската кухня са повлияни в значителна степен от гръцката и турската кухня, главно що се отнася до подправките.В нея се употребява в големи количества  зеленчуци и плодове, бял хляб, неизменен към всяко ядене, риби, птици, бобови растения и сирене. Печен тетовски боб и ориз, завит в зелеви листа, са някои от специалитетите в страната, известна със своето вегетарианско празнично меню. Отличителна черта на македонската празнична кухня е изобилието от вегетариански блюда. По традиция вечерята на Бъдни вечер трябва да се състои от безмесни ястия. С нея се отбелязва последният ден от 40-дневните коледни пости, по време на които вярващите не ядат месо. Тафче-графче или солен и печен боб от Тетово е любима храна. Бобът е основно ястие и може да бъде приготвен по много начини. Друга важна за вегетарианска кухня храна е киселото зеле. То може да бъде сварено и поднесено с ориз или в зелевите листа да се завие запържен ориз и да се приготвят известните сърми. Традиционната салата се приготвя лесно: само нарежете зелето, добавете няколко сушени червени чушки, олио и сол. Ако искате да си направите едно автентично кулинарно пътешествие из западната ни съседка, непременно се  отбийте в Прилеп за най-добрата скара. В Източна Македония – Щип и Велес – опитайте домашна пастърма, а в село Долно Дупени– риба.

Забележителности: Столицата на Македония е разположена в долината на река Вардар. Заслужава си да минете над реката по Камен мост, свързващ старата и новата част на Скопие и превърнал се в символ на града. Тесните калдъръмени улички на Старата чаршия в старата част връщат посетителите десетилетия  назад с автентичната си атмосфера – тесни арки, вековни джамии и турска баня. Златари, обущари, майстори на медни съдове и други занаятчии представят изделията си в запазени работилници. А на входа на Старата чаршия се намира Бит пазарът, откъдето можете да си купите от зеленчуци до дрехи, да пиете чай или да седнете в някоя от близките сладкарници. Няколко турски бани в района на чаршията са превърнати в галерии за съвременно изкуство. Изкачването на крепостта Кале, която се намира съвсем наблизо, ще бъде възнаградено с изглед отвисоко към цялата столица. Източно от крепостта се намира църквата „Свети Спас”, в чийто двор в каменен саркофаг са положени тленните останки на Гоце Делчев.

Охрид е Меката на туристите в Македония с калдъръмените си улички и живописни гледки.Охридското езеро е забележително само по себе си – то е най- дълбокото на Балканския остров. Дължината му достига до 30 км, а крайбрежната му ивица е 88 км. Езерото е толкова древно и непроменяло се в течение на хиляди години, че в него самостоятелно са еволюирали животни, които не се срещат никъде другаде по света, като охридската пъстърва, някои видове раци и червеи.

Задължително трябва да посетите и манастира „Св. Наум”. Намира се на около 30 км от Охрид и е изграден през Х век от самия свети Наум, един от учениците на Кирил и Методий. Според легендата все още можете да чуете сърцебиенето му, ако допрете ухо до каменния му ковчег. От терасата на манастира се вижда Албания, която се намира само на 1 км от обителта. Наскоро край манастира беше изграден и спа комплекс. 

Национален парк Маврово е най-големият в Македония и обхваща планините Кораб, Дешат, част от Шар планина, Бистра и Кърчин.В него се намира и Мавровското езеро, подходящо за плуване и плаване с лодки, както и за риболов. В центъра му на малко островче е издигната църква. В Маврово се намират едни от най-добрите ски писти в Македония.Сред основните забележителности на Битоля е Часовниковата кула със спираловидно извити стълби, която вероятно е на над 150 години, но всъщност никой не знае със сигурност на колко точно.Православната църква „Свети Димитър” в града има уникални икони и фрески. В Битоля посетете покрития пазар от османско време.

Преди няколко години в Кокино беше открита мегалитна астрономическа обсерватория на над 4000 години. Тя се намира на около 30 км от град Куманово и е включена в списъка с древни обсерватории на НАСА.Друг древен град е Стоби – намира се в централната част на страната, на 3 километра встрани от магистрала Е-75 (която свързва Македония с Гърция), след изхода на село Градско. В Стоби има останки от антични театри, палат, запазени са и много мозайки с ярки цветове.

Основно предимство за българските туристи в Македония е липсата на всякаква езикова бариера.
 

 

Няма добавени продукти в тази категория.