Категории

Хърватия

Хърватия
Хърватия – прекрасни емоции сред адриатически перли

Всички хвалят Хърватия. Красива страна, невероятната природа, културни паметници, подредени паркове. В случая, всички тези изтъркани клишета са верни. Природата е хубава, планините си заслужават да се видят, струват си и разходките в Загреб в късна есен и обикалянето по музеи, катедрали и паркове. Хърватската култура има тринадесетвековна история. Запазени са множество паметници на културата, художествени произведения и научни трудове. В Хърватия има шест паметника на световното наследство и осем национални парка. 

Площ: 56 542 кв.км.

Население: 4 490 000 жители

Климат: умереноконтинентален, по крайбрежието средиземноморски. средната температура за януари е от 0 до 9 градуса, юли 18-25 градуса. Главни реки - Драва, Сава, Купа. 

Столица - Загреб (750 хил. ж.). По-големи градове - Сплит (200 хил. ж.), Риека (170 хил. ж.), Осиек (110 хил. ж.), Задар (80 хил. ж.), Пула, Дубровник.

Парична единица: Хърватска куна

Официален език : хърватски.

Необходими документи: Българските граждани могат да влизат, да преминават и да пребивават в Република Хърватия с валидни лични карти или паспорти без визи за срок общо до 90 дни за период от 6 месеца, считано от деня на първото влизане, което допуска в този 6-месечен период многократно влизане в страната, като общото време на пребиваване не трябва да превишава 90 дни. Безвизовият режим на влизане се прилага по отношение на туристически пътувания, гостувания, краткотраен бизнес, частни визити и други в указания по-горе срок. При пътуване с автомобил, чужда собственост, българският гражданин, който го управлява, трябва да носи нотариално заверено пълномощно със заверен превод на английски или хърватски език. При влизане в Република Хърватия българският гражданин трябва да може да докаже при проверка, че има достатъчно средства за преминаване или пребиваване в страната – минималната парична сума за един ден е 50 евро, както и минимум 300 евро, ако пътува с лек автомобил, необходими за „Пътна помощ” при аварийна ситуация.

Транспорт:  ж.п. линии - 2 296 км, от тях 983 км електрифизирани, шосета - 27 840 км, от които 23 497 км с твърда настилка. Главни морски пристанища - Риека, Сплит, Задар, Пула.

Летища: Хърватия има 8 летища, от които 5 са по-големи. Най-голямо е международното летище в столицата Загреб, международно летище има и в Сплит. Други по-големи летища са – в Дубровник, в Задар и в Риека.

Наеми кола: Лесно е да се наеме кола в Хърватия. Има ограничение за възраст – най-малко на 21 години с валидна книжка от 2 години. Възможно е обаче на млади шофьори под 25 години да не им се разреши да наемат висок клас автомобил. Цените варират в зависимост от периода, за който се наема автомобила и започват от 22 до 52 евро на ден. За висок клас коли и лимузини цените са доста по-високи – от 57 до около 200 евро на ден за луксозни коли. Ако решите да прекарате ваканцията си с кола на Адриатическо море, ще останете приятно изненадани от съчетанието между модерни курорти около историческите градове посещавани от туристи от цял свят. Пътищата до тях са първокласни и добре уредени с безплатни паркинги. 

Култура и традиции: Културата на Хърватско е част от културата на южните славяни. Тринадесетвековната история и стратегическото географско положение на Хърватска са основните предпоставки за формирането на население съставено от много етноси, всеки от които допринася за пъстрата и многообразна хърватска култура. В Хърватска има шест паметника на световното наследство и осем национални парка. Хърватската народна музика останала свързана с местните обичаи и заради това се наблюдават напълно различни стилове в Далмация и в другите региони. Докато населението става все по-еднородно като етноси, регионалните идентичности си остават много важни, особено в региона на крайбрежната ивица на Далмация. Хърватските народни песни описват регионалните различия. По брега на Далмация, например, народните песни доста наподобяват италианските. Другаде местните славянски и унгарски влияния доминират. Традиционни танци в Хърватска са бързите “коло” (кръгови) танци.

По-важни исторически събития и дати: I в. пр. Хр. - римска провинция - Далмация; 395 г. - в състава на Византия; VII в. - заселване на славянски племена; VIII в. - под властта на Франкиската империя; 925 г. - хърватският княз Томислав приема кралска титла; 1102 г. - в състава на Унгария, съхранявайки вътрешна автономия; ХVI в. - голяма част от територията е завладяна от турците; в края на ХVIII в. става част от империята на Хабсбургите (след 1867 г. - Австро-Унгария); 1918 г. - след разпадането на Австро-Унгария става част от Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 г. - Кралство Югославия); 1941-1945 г. - образувана Независима държава Хърватско, съюзник на Германия; 1945-1991 г. - в състава на Югославия, като съюзна република; 25 юни 1991 г. - приета декларация за пълна независимост; 1992-1996 г. - война със Сърбия.

Страната и хората: Тюркоазено море, далматински бряг, превъзходни курорти - това е крайбрежието на Хърватия. Хърватия е съчетание от модерното и старото, едно от малкото места, които могат да предложат такава хармония. По време на вашия престой можете да отидете по суша или вода до Черна Гора и Албания, както и да посетите остров Корчула – родното място на Марко Поло. Едно от най-приказните места в този райски кът си остава Дубровник - един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. Артистично решени каменни зидове, зад които гордо се извисяват великолепно запазени ренесансови замъци и църкви от епохата на барока. Старинни улици, пропити с история и наситени с живот, който кипи в уютните кафенета, ресторанти и кокетни магазинчета - очарованието на бохемския Дубровник няма край. Основната част от населението на Хърватска представляват хърватите (89,6%). Най-големите малцинства са: сърбите (4,5%), бошняците (0,5%), унгарците (0,4%).Официален език е хърватският, който принадлежи към групата на южнославянските езици и използва латиницата. В различни области около крайбрежието той е примесен с многобройни италиански заемки, а в близкети до границата с Унгария региони е обогатен с унгарски думи. В Хърватия са родени множество световно известни творци на изкуството и учени, като напр. скулпторът Иван Мещрович, физиците Руджер Бошкович и Никола Тесла и много други. Хърватия се слави и със своите изобретатели, сред които са: Едуард Славолюб Пенкала (автоматична писалка) и Фауст Вранчич (парашут). 

Национална кухня: Хърватската кухня е повлияна от австрийската и унгарската, но същевременно си има и своята специфика. Типични за хърватската кухня са месото на скара, далматинската пушена шунка, солена сардела, овче сирене и салам с червен пипер. Местните специалитети включват пържено сирене, пиле a la Backa (приготвяно с домати, паприкаш и лук), Загребски телешки котлет и гибаница, наслоен на пластове сладкиш със сирене. На Далматинския бряг се произвеждат отлични морски деликатеси и вина.
Някои национални ястия се приготвят по различен начин в различните региони. В Северна Хърватия предпочитани специалитети за празниците са пуйката с кнедли и баницата със сирене, наречена щрукли, а празничните изкушения на юг са прошуто (пушена шунка) и понички с домашно сирене или сладко, наречени фритуле. По Коледа в Далмация, крайбрежния регион на Хърватия, ястието на деня е пащицада, задушено месо с подправки по далматински, приготвено със сини сливи и оцет.Орахняца е  традиционния орехов сладкиш. Според кулинари, местната бяла риба и раците са сред най-вкусните деликатеси в света. В цяла Хърватия виното присъства в празничното меню.От месните ястия на популярност се радва Istarski Prsut - пушен свински бут, нарязан на тънки филийки, както и Swinski Kotlet na Samoborski Nacin - свинска пържола, задушена в чеснов сос с магданоз. Може да се сервира с пържени картофки. Cobana Sa Zlionjacina държи едно от първите места - приготвя се от говеждо и свинско месо със специфични подправки.

Забележителности: Загреб – столицата на Хърватия е основан през XII век и е обявен за свободен град през XIII век. Градът е хубав, има изключителни по своята архитектура сгради и катедрали. Историческият център на града се състои от три части – Каптол – център на католическата църква в Хърватия, Градец, където се намира хърватският парламент - Сабор, и Долни град – бизнессърцето на съвременния Загреб. На Каптол е построена най-голямата катедрала в Хърватия с кули, високи 105 м. Тя, заедно с Епископския дворец около нея, е строена между XIII и XVIII в. в романски стил, но след земетресението през 1880 г. я престрояваткато нова неоготическа базилика.

Сплит е най-големият град на Далмация. Града е разположен на източните брегове на Адриатическо море, центрирани около древния римски дворец на император Диоклециан. Сплит е един от най-старите градове в района. Традиционно се смята, че първите строителства в областта датират от времето на римския император Диоклециан, въпреки, че археологическите изследвания доказват, че градът е бил гръцка колония на Аспалатос, векове преди Римската империя. През 1979 г. на историческото наследство на Сплит бе добавено в списъка на ЮНЕСКО. Сплит се смята за един от центровете на хърватската култура, а неговата литературна хронология е безкрайно богата и може да се проследи от Средновековието до днешни времена.

Наричат Дубровник – перлата на Адриатика. Намира се в южната част на Хърватия. През 1806 г. Дубровник е превзет от французите и две години по късно става част от Илирийските провинции на Франция.Изключително добре запазен и непокътнат е старият град на Дубровник. Той е заобиколен от крепостна стена с височина около 25 метра. Тя предлага възможността да се обиколи града, наслаждавайки се прекрасни гледки към морето и островите Локрум и Лапад, които се намират в близост. Една от забележителностите в Стария град е двореца Спонза. В него където се съхраняват над 7000 тома ръкописи и над 100000 отделни документа, които са от периода 19-20 век. Други туристически дестинации в Дубровник са Доминиканската църква с нейната богата съкровищница, Францисканския манастир, крайбрежният булевард – Страдун, от двете страни на който се издигат изящни каменни дворци.В източния край на площада на града се издига колоната на Роланд, символизираща независимостта и свободолюбието на града-държава.

Истриа е най-големият полуостров на хърватското крайбрежие и една от най-популярните туристически дестинации на Адриатика. Околностите му са уникален парк на многобройни средновековни градчета. Сред тях е Пореч където градския отпечатък на Римската империя лесно може да бъде разпознат. Средновековните кули и стени, готическите и барокови палати са в хармония със съвременните туристически обекти. Лабиринт от каменни улички магазинчета за сувенири, антиквариати и произведения на местните занаятчии посрещат посетителите. Пореч е световно известен с базиликата си от 6-ти век с предренесансови византийски мозайки.

Пула е най-големият град в окръг Истрия. Амфитеатърът в Пула е шестият по големина оцеляване Roman сцена и един от най-добре запазените римски паметници в Хърватия. The Arena Пула е построена около 1 век АД и побирал над 26 000 зрители. През 15 век много камъни са взети от амфитеатър за изграждане на къщи и други постройки около Пула, но за щастие тази практика е била спряна преди цялата структура е разрушена. Днес тя е популярна атракция Хърватия и използва, за да бъде домакин на множество фестивали и спектакли през летните месеци.

О-в Крък е разположен в северната част на Адриатическо море, в заливът Кварнер. Принадлежи към територията на Хърватия, като той е най-големият остров на страната. Най-големият град на острова е Крък. Той е икономически и административен център на острова. Основна забележителност в града са крепостните стени и Франкопанския замък. Друг известен град е Връбник, който е известен с винопроизводство, в частност вида Златина. Най-известният морски курорт на Крък е Башка – това е най-южната точка на острова. Плажовете и водата са с отлично качество, а възможностите за развлечение са многобройни. Важна забележителност в града е каменният монумент „Башка плоча“, който датира от 1100г.

Ровин е град в Хърватска, който се намира на западния бряг на полуостров Истрия. Любопитен факт е, че тук се говори и на Истриот - един от романските езици, който е разпространен в тази част на Истрия и все още се владее от някои жители. Ровин е втората по големина туристическа дестинация в страната, по отношение на нощувките. Двете най-близките летища са Пула (Хърватия) и Триест (Италия) и по време на летния сезон нискотарифните авиокомпании поддържат директни полети от Западна Европа и до двете летища. Също така по време на летния сезон, има пряка връзка с високоскоростната фериботна линия между Венеция и Ровин. Високоскоростните линии ежеседмично до пристанището на Равена и Чезенатико също са на разположение през лятото.

Шестият големият хърватски остров, Корчула е отделен от сушата чрез тесен пролив. Столицата на острова се нарича Корчула. Наречен "Little Дубровник", този древен град е сред най-красивите градове на хърватското крайбрежие и е известен с уникалната си архитектура. Една от основните атракции е предполагаемото родната къща на Марко Поло. Най-голямата и най-красивата сграда на Корчула е катедралата на Св. Марко, построена в готически възрожденски стил и завършен през 15 век.

Независимо, че пътя до Хвар отнема малко повече време, той си заслужава всяка една минута. През 1997-а островът бе обявен за един от 10-те най-атрактивни места за туристи. Град Хвар е най-голямото селище и туристически център на острова. Разположен е около спокоен залив, който гледа към архипелага Пъклински острови. До Хвар може да се стигне през Сплит. Градът Хвар има много забележителности като най-интересната е може би сградата на стария общински театър отворен през 1612 г. Други интересни места за посещение са часовниковата кула датираща от 15 век, катедралата на Св. Стефан построена в бароков стил и лятната резиденция на поета Анибал Лукич живял през 16 век.

Национален парк “Плитвички езера“ е най-старият парк, помещаващ се на територията на Югоизточна Европа и най-обширният национален парк в Хърватия. Основан е през 1949 г. и се намира в карстов планински район карстов в централна Хърватия, на границата на страната с Босна и Херцеговина. Защитената местност се разпростира върху почти 300 кв. км. През 1979 г. Национален парк “Плитвички езера“ е добавен към регистъра на ЮНЕСКО за световни природни наследства.Националният парк е популярен по целия свят със своите езера, събрани в каскади. В момента на повърхността могат да се видят 16 езера, които са резултат от сливането на няколко малки надземни реки и подземни карстови реки. Езерата са стъпаловидно подредени, свързани са помежду си и следват посоката на водата. Разделени са чрез природни бентове, образувани от мъхове, водорасли и бактерии.

Остров Млет е един от най-големите острови край бреговете на Южна Хърватия.  72% от острова са покрити с гори, а останалите осеяни с полета, лозя и малки села, Млет е идеалното място за почивка. Островът се състои от две солени езера, Велико и Мало Йезеро, които са разположени в западния край на острова. В средата на Велико Йезеро има  малък остров с един стар бенедиктински манастир.

Трогир е пристанищен град на адриатическото крайбрежие в областта Далмация. Градът е разположен на малък остров между континенталната част на Хърватия и на остров Чиово. Намира се на 27 км западно от град Сплит.Трогир има над 2300-годишна история. Културата му е създадена под влиянието на древните елини, а след това на римляните и венецианците. Трогир е с висока концентрация на дворци, църкви и кули. През 1997 г. е добавен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Трогир е най-добре съхраненият римско-готически комплекс в цяла Европа. Средновековното ядро на града, заобиколено от стени, съдържа запазен замък, кула, древни жилища и дворци от романския, готическия, ренесансовия и бароковия период.

Потопете се в емоцията, наречена Хърватия. Каквото и да изберете, ще се превърне в хармония от цветове, звуци, красота създадена от природата и човека, за да завърши в едно безкрайно синьо море.

 

 

 

 

 

 

Подреждане по:
Показване:
Показване: Списък Икони
  • ЕКСКУРЗИЯ ДО ПЛИТВИЧКИ ЕЗЕРА С ОСТРОВ КРЪК И ИСТРИЯ- ХЪРВАТСКА
    ЕКСКУРЗИЯ ДО ПЛИТВИЧКИ ЕЗЕРА С ОСТРОВ КРЪК И ИСТРИЯ- ХЪРВАТСКА ДА ПОСКИТАМЕ ЗАЕДНО ИЗ НЕПОДПРАВЕНАТА ПРИРОДА И КРАСОТИТЕ НА ХЪРВАТСКА! ПРЕЗ УНИКАЛНИЯТ ПРИРОДЕН ПАРК ПЛИТВИЦЕ ДО АДРИАТИЧЕСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ. ЕДНА ЕСЕННА ПРИКАЗКА, КОЯТО ЩЕ ВИ ПОКАЖЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПРЕЛЕСТИТЕ НА ТАЗИ СТРАНА. ПРОГРАМ..
    356.00 лв. с ДДС: 356.00 лв.